[#1] Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)
@Phibrizzo - Nie chciałem tam ciągnąć offtopu. :)

Tam bywały różne podkłady pod czytanie listy:

Najczęściej to: ABC - Look of Love
https://www.youtube.com/watch?v=cNEdxZURTaI

albo...: Piano Fantasia - Song for Denise
https://www.youtube.com/watch?v=stdyhfeYxxI

...rzadziej: Harold Faltermeyer - Axel F
...albo: Candy Dulfer & Dave Stewart - Lili Was Here
A pod czytanie listów była: Urszula - Temat Bożeny

Są też gotowe miksy dżingli, jedne lepsze inne słabsze.
https://www.youtube.com/watch?v=_m2ff0DZWpQ

Ja tam jednak wolę całe audycje. Wystarczy wpisać LP3 i znajdzie sporo audycji przegranych po latach z magnetofonów do YT.
A że trzeszczy, cóż, stare nagrania mają trzeszczeć. ;)
Albo jak nie mamy aż tyle czasu to są też takie składanki z ilomaś tam sekundowymi kawałkami samych "de bestów" z nr 1, albo z podsumowań z całych lat.

Lista ma też oficjalną stronę, a tam spis wszystkich notowań, i można sobie wyszperać stare tytuły a potem szukać ich gdzie popadnie. :)
1
[#2] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #1

Są też gotowe miksy dżingli, jedne lepsze inne słabsze.

Nie ma tam tego jingla. To byl taki dlugi trwal chyba 2 minuty tak ze wystarczylo na przeczytanie 20 pozycji.
Lista ma też oficjalną stronę, a tam spis wszystkich notowań, i można sobie wyszperać stare tytuły a potem szukać ich gdzie popadnie. :)

Mam dwie oficjalne ksiazki z notowaniami.

Edit: tu jest ten jingiel od 2:32 link. Ale tylko fragment.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2022 18:25:19 przez Phibrizzo
[#3] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #2

A to pech. W spisie wykorzystanych kawałków akurat ten jeden niepodpisany.
Ale może w innym miksie będzie, bo ja nie wiem co to. :)
[#4] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #3

Szkoda. On mi sie tak zarobiscie podobal. Moglbym go sluchac na okraglo.
Jest to chyba jedyny jingiel ktory jak by mi ktos puscil to odrazu mowie: Lista przebojow 3.
[#5] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #4

https://www.youtube.com/watch?v=gUMdoS1j3hg

Przypadkiem trafiłem na dłuższą wersję, ale nieco przerobioną. Może spytaj autora kanału skąd to wziął zanim przerobił.
[#6] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #5

Na spotify jest jedna lista przebojów Trójki, nie pamiętam nazwy bo z laptopa piszę a tu nie mam aplikacji zainstalowanej ale są tam wszystkie utwory jakie się pojawiły od początku w LP3.
Co do "Axel F" to szlag mnie trafia jak słyszę od młodych ludzi, że to Frog jest, nawet nie znają autora prawdziwej wersji, żeby chociaż wiedzieli z jakiego to filmu było...
[#7] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Madman, post #6

Co do "Axel F" to szlag mnie trafia jak słyszę od młodych ludzi, że to Frog jest, nawet nie znają autora prawdziwej wersji, żeby chociaż wiedzieli z jakiego to filmu było...

Spoko, i tak dobrze że nie kojarzą tego z reklamą Shopee
[#8] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #4

Skoro w latach 90ych nie brakowało dorosłych ludzi którzy Bacha czy Mozarta kojarzyli z dzwonkami w telefonie albo z muzyczką z reklamy proszku, to co sie dziwisz dzieciakom.
1
[#9] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #8

Kiedys tez byla radziecka grupa KINO z Viktorem Cojem na liscie w latach 80
[#10] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #5

Tak, to dokladnie ta wersja, od poczatku do konca. Ale tym domiksowanym glosem zniszczyl bardzo fajny jingiel :(

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2022 18:59:22 przez Phibrizzo
[wyróżniony] [#11] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #10

Tu masz wszystko
https://trojkofan.pl/historia-archiwum-sygnalow-l.html
Szukaj pod   Notowania z Wielkiej Brytanii i USA
1
[#12] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Norbert, post #11

Dzieki Ci dobry czlowieku

Wspomnienia wrocily. Jednak nie znalazlem tam jeszcze dwoch jingli:
1. Hello - Lionela Richie
2- Yesterday - Beatles

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2022 22:31:41 przez Phibrizzo
[#13] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Norbert, post #11

Dzięki za linka, fajnie jest mieć co niektóre z tych kawałków w mp3. :)

@Phibrizzo - Ja też mam wrażenie że paru brakuje, ale nie kojarzę by istniały takie z kawałków które wymieniłeś, myślę że łatwo je znaleźć choćby na YT i wyciąć np tym:
https://x2convert.cc/en36

A ten tak poszukiwany przez ciebie tu też nie jest podpisany.
Może go specjalnie dla listy zrobili, a nie tylko z czegoś wycięli.

Tak przeglądam te stare listy i więcej tam Republiki niż pamiętam. Kiedyś ich tolerowałem a dziś nie mam ochoty słuchać. Lepiej trawię ze dwa jego kawałki solowe.
A np Lady Panków kiedyś bardzo lubiłem a teraz co najwyżej toleruję. Wyjątek Marchewkowe Pole i jeszcze ze dwa takie z 90ych. Bo te wczesne jakoś już mi nie wchodzą. :)

A wy jakie zmiany w swoim guście zauważyliście? :)
[#14] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #13

Wiadomo ze czasy sie zmieniaja i czlowiek dorosleje.
Ale kiedys inaczej sie patrzylo na na muzyke. Za mlodego lebka kiedy nie mialo
sie np magnetofonu to sluchalo sie radia. Ci lepsi jak mieli szpulowaca albo kaeciaka
to nagrywali wszystko co sie dalo. Wiadomo, ze dostep do muzy byl inny.
Ale sluchanie czegos w kolko moze w koncu sie znudzic, nawet to co sie bardzo lubilo.
Ja lubilem sluchac LP3, ale tylko do pewnego okresu. Z czasem gatunki muzyczne sie zmienialy
i to co pozniej bylo lansowane juz do mnie nie docieralo. Choc zdarzaly sie wyjatki.

Sam posiadam kolekcje plyt CD wydanej z okazji 30to lecia LP3. Co jakis czas zapodaje sobie jakas
i widze (w zasadzie to slysze) ze czym pozniejsze lata tym muzyka stawala sie jakby inna.

Co do polskiej muzy na liscie, to wiadomo zechcialo sie sluchac takiej jak Lady Pank czy Lombard.
A jesli chodzi o Republike to sosbiscie polecam kawalek

To ciezkie brzmienie fortepianu zawsze powodowalu u mnie jezenie sie wlosow.
[#15] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #14

Mi nie polecaj, z polskich to ja wolę Kombi, PapaDance czy Bajm, albo coś z radia nieprzemakalnych. Czy ktoś ich pamięta? :)
[#16] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #15

[#17] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #13

A wy jakie zmiany w swoim guście zauważyliście? :)

Kiedyś piosenki czy raczej teksty w nich miały jakiś sens, jakieś przesłanie, były o czymś, dzisiaj nawet taka Chylińska gra "popelinę", pokolenia się zmieniają to i muzyka. Słuchanie, kiedyś, LP3 to było często dla nas coś co pozwalało nam się zaznajomić z zachodnią kulturą, muzyką, nowymi albumami, wykonawcami, często ludzie nagrywali te utwory na kasety aby tego później słuchać, za dobrymi płytami winylowymi, o ile coś rzucili do księgarń muzycznych, stało się w długich kolejkach. Dzisiaj ludzie nie potrafią często powiedzieć kto śpiewa dany utwór, nie mówiąc już o tytule, słyszą jakąś piosenkę, kojarzą ją ale nawet to nie skłania ich do sięgnięcia po album z którego dany utwór pochodzi, nie mówiąc już o dyskografii danego wykonawcy. Ja zawsze lubiłem i będę lubić Marka Niedźwiedzkiego bo przez LP3 był dla mnie taką przepustką do światowej muzyki, jeździł po świecie, przywoził różne albumy i puszczał te utwory Polakom ;)
[#18] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Madman, post #17

Kiedyś piosenki czy raczej teksty w nich miały jakiś sens, jakieś przesłanie, były o czymś

To jeszcze zależy od tekściarza. Ale fakt - wydaje się, że kilkadziesiąt lat temu tekst w przeciętnej piosence zdawał się mieć zdecydowanie więcej sensu. Dziś jak chcesz pochylać się nad tekstem to raczej idziesz na koncert poezji śpiewanej niż włączasz radioodbiornik
[#19] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #15

Mi nie polecaj, z polskich to ja wolę Kombi, PapaDance czy Bajm, albo coś z radia nieprzemakalnych. Czy ktoś ich pamięta? :)

bajdełej. Chyba czas zacząć przyzwyczajać się do nienazywania Kombi Kombi. siedzi, pije i chrupki https://www.donald.pl/artykuly/m95GexNK/zespol-kombii-wygral-sprawe-z-zespolem-kombi-i-teraz-kombi-nie-moze-podawac-sie-wiecej-za-kombii

Papa Dance - wciągałem to nałogowo 10+ lat temu, piękne czasy, ehhh. :'(

PS głos tego kolesia, co śpiewa "naj" od 3:13 brzmi identycznie jak mój duży mądry brat. o_O

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 16:09:24 przez snajper
[#20] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@snajper, post #19

Czekajże - Kombii specjalnie wykombinowali (he he) nazwę z podwójnym "i", bo nie mogli się nazwać "Kombi" gdyż Łosowski ich blokował a teraz pobiegli do sądu, bo Kombi (ten z jednym "i") skojarzył się komuś z ich "Kombii"?

Swoją drogą - to "podwójne Kombii" mi osobiście wydaje się strasznie słabe muzycznie i tekstowo. Ot, taki w miarę współczesny pop z charakterystycznym głosem dawnego wokalisty. Zresztą - jak się posłucha w miarę nowych piosenek takiego Lady Pank to też zęby zaczynają zgrzytać.
1
[#21] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@recedent, post #20

Czekajże - Kombii specjalnie wykombinowali (he he) nazwę z podwójnym "i", bo nie mogli się nazwać "Kombi" gdyż Łosowski ich blokował a teraz pobiegli do sądu, bo Kombi (ten z jednym "i") skojarzył się komuś z ich "Kombii"?

no na to wychodzi :)
a z Kombii to ja praktycznie nic nie kojarzę, poza "Pokoleniami". Pozostałych też specjalnie nie śledzę - ostatnia płyta Lady Pank, jaką posiadam w postaci fizycznej, to chyba "Strach się bać" z 2007 - na niej jeszcze były całkiem przyjemne utworki. Późniejszy "Maraton" też imho zawierał kilka udanych piosenek, ale ja to mam osobliwy gust i zdarza się, że podobają mi się kawałki, które według recenzji są badziewne :P (np. "Z dachu" albo z nowych Jarre'ów "Infinity" z roku 2018 - pamiętam, że za ten utworek zbierał od niektórych baty, że jakieś argentyńskie disco).
[#22] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@snajper, post #19

Chyba czas zacząć przyzwyczajać się do nienazywania Kombi Kombi.

Wspolczenie tak. Jednak kolega ZbyniuR piszac Kombi mial na mysli wlasnie to Kombi. Kombi z dawnych lat.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 19:05:14 przez Phibrizzo
[#23] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@snajper, post #19

Oj jak słyszę o takich sporach sądowych byłych kolegów to czuję się zażenowany. Przyznam że o tym nie słyszałem. Ale pamiętam spory o prawa autorskie np po rozpadzie PapaDance i ExDance, choć ci drudzy długo nie pociągnęli. A dziś przeczytałem że Ci pierwsi kilkakrotnie zmieniali nazwę. Nawet mi sie nie chce czytać czemu. Cóż niektóre zespoły istnieją latami choć ich składy zmieniają sie jak w kalejdoskopie.

Ale najbardziej mi żal sporu między Czerwonymi Gitarami i Krajewskim o prawa do bodajże dwóch pięknych ballad. Sąd zakazał ich puszczania w radiu i na koncertach do czasu wyjaśnienia sprawy co sie toczyło naście lat jak nie dłużej. A w tym czasie pokolenia były pozbawione możliwości słuchania tych pięknych kawałków. Czy nie prościej jest pozwalać to puszczać niech sie kasa zbiera, a potem sie nią podzielimy, zamiast trwonić kasę na prawników? I dziwne że w ich wpisach na wiki nie ma śladu po tych sporach, a jestem pewien że kiedyś były.

Zapewne podobnych przypadków było więcej ale dotyczyły zespołów które mnie nie interesowały albo miały bardziej dyskretny przebieg.

Cóż najwyraźniej jak sie czasem gwiazdy dobrze ułożą i coś sie grupie ludzi uda tak dobrze że trudno to powtórzyć, to potem się szarpią o to kto ma prawo do legendy. I nie tylko w Amigowym światku tak bywa.
[#24] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@Phibrizzo, post #22

no przeca wiem. :) Oglądam sobie nieraz p. Łosowskiego na fejzboku, jak raz po raz plumka na syntezatorach.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 20:34:14 przez snajper
[#25] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@snajper, post #24

Obejrzałem jakiś filmik w którym Łosoś przedstawia swoją wersję historii grupy twierdząc że Kombi to on, on to założył, i on wszystko stworzył, a reszta może go cmoknąć. Nie chce mi sie szukać i analizować kto tam był autorem muzyki i tekstów w dziesiątkach utworów, a jestem skłonny uwierzyć że muzycznie to on grał "pierwsze skrzypce", ale zespół to zespół a nie klawiszowiec, ktoś pisał teksty, ktoś dał swój głos, twarz, charyzmę, a popularność grupy to efekt wspólnych wysiłków. Gdyby sam był takim mocarzem to by robił karierę solową a nie brał udział w tworzeniu grupy. Czemu z grupy odszedł zamiast ją rozwiązać, to mi nie pasuje do tezy że Kombi to on. A moim zdaniem umniejszanie wkładu kolegów w sukces zespołu w moich oczach raczej umniejsza jego samego, bo to dziecinada takie obrażanie sie i tupanie nóżką, zatykam uszy i powtarzam jeszcze raz i jeszcze głośniej to co ja uważam.

Teraz występuje z nowym wokalistą, z jakimś szczawikiem bez charyzmy. Tacy to w idolu odpadali na pierwszym przesłuchaniu.

Kiedyś byli jak sól, ziemniaki i kotlet, a teraz są jak sól i fasolka z keczupem.
To ja już wolę ziemniaki i kotlet bez soli.
[#26] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #25

Teraz występuje z nowym wokalistą, z jakimś szczawikiem bez charyzmy. Tacy to w idolu odpadali na pierwszym przesłuchaniu.

Powiem Ci, że gość wg mnie, żadnym szczawikiem nie jest i świetnie śpiewa i pasuje do Kombi. Oglądnij/posłuchaj sobie koncertu zarejestrowanego bodajże w radiu Poznań, znajdziesz na YT. Skawińskiego kiedyś lubiłem, teraz za nim nie przepadam, to ich nowe Kombii gra pop'elinę. Kombi, to stare Kombi, od zawsze kojarzyło mi się z muzyką elektroniczną "łysego" ;)
[#27] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@recedent, post #20

Łosowski napisał książkę. Skawiński i Tkaczyk napisali książkę. Czytałem obydwie, polecam przeczytać i wtedy można wyrobić sobie własne zdanie. Prawda zawsze tkwi pośrodku :)
[#28] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@gerul, post #27

A czy podzieliłbyś sie swoim zdaniem tak w paru zdaniach?
Czy jesteś dystrybutorem książek? Wtedy zrozumiem że nie.
[#29] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@gerul, post #27

Ja tu nie dochodzę prawdy. Ja stwierdzam, która muzyka bardziej przypada mi do gustu.
Co do nazwy - jako żywo przypomina mi to sytuację z naszego poletka, gdzie ludzie ciągają się po sądach, bo zapachniało im mamoną.
1
[#30] Re: Wspominamy Trójkową Listę Przebojów. :)

@ZbyniuR, post #28

Nie będę streszczał tu dwóch książek, to nie jest takie proste, nawet na dłuższy post. Ogólnie jednak uważam że winne są obydwie strony, każda z nich kierowała się innymi swoimi racjami. Po prostu nie potrafili się dogadać. Jako żywo przypomina mi to historię rzeszowskiej grupy RSC która po objawieniu w Jarocinie i nagraniu super płyty, jednej z najlepszych w historii polskiego rocka, rozpadła się na 20 lat i słuch po niej zaginął. Potem się okazało że latami ciągali się po sądach w związku z dorobkiem i nazwą zamiast po prostu się dogadać i robić muzykę. W końcu się pogodzili, dogadali i nawet coś tam koncertują ale straconych 20 lat nikt im nie odda. Brzmi znajomo? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem