tudzież znów jakiś voltage regulator. I z tego powodu jest mi smutno.

Bo wczoraj ze swoich zbiorów wygrzebałem starą płytę - Epox EP-MVP3G2. I ze zdumieniem odkryłem, że działa. Postanowiłem więc przygotować dla niej schludny domek, zastępując siedzącego w nim na innej płycie Pentiuma II na osadzone w tym Epoxie AMD K6-2-500 (do wczoraj nawet nie wiedziałem, jaki proc w niej siedzi, a tu się okazuje, że całkiem niezły).
i wszystko niby pięknie, jednak mój niepokój wzbudzał wyczuwalny podczas działania płyty zapach, jakby coś się paliło.

Dymku nigdzie jednak nie dostrzegłem, więc pozwoliłem jej uruchomić system. I tak aż do ujrzenia ekranu Windowsa Me sobie chodziła, aż w tym momencie stanęła, gdy speaker zaczął wydawać alarmowy sygnał syreny, obwieszczający zapewne overheating czegoś tam. Zatem kompik został wyłączony - i tak przeczekał do dziś. Z chwilą wyłączenia natomiast dymek już się ukazał, wydobywając się z któregoś z elementów w narożniku płyty.
a dziś wymontowałem ją celem wymiany pasty na CPU, odkurzenia radiatora itp. oraz przyjrzenia się problemowi z bliska. Odłączyłem wszystkie zbędne kabelki i elementy, podpinając tylko zasilacz i speaker. Niestety teraz po włączeniu nawet wiatraczek CPU nie rusza, za to dymek leci całkiem ładnie - z elementu widocznego na zdjęciu (wczoraj z jednego, dzisiaj z drugiego).
no i tu pytanie: po pierwsze czy jest nadzieja na przywrócenie takiej płycie życia poprzez ich wymianę, a po drugie - jeśli tak, to byłbym wdzięczny za pomoc w identyfikacji.

Samemu nawet za bardzo nie wiem, po czym szukać.

Widzę tylko, że są tam znaczki: 9935, B40NE (chyba) , 03L, -20 (albo -2O) - załączam dwie focie.
a tu dodatkowo możliwie najbardziej czytelne zdjęcia, jakie udało mi się znaleźć na ebayu.
https://i.ebayimg.com/images/g/-BMAAOSwtdxkrpwC/s-l1600.jpg
https://i.ebayimg.com/images/g/7TEAAOSw1Qpkpx28/s-l1600.jpg
a płytę uzdrowić by się przydało, bo to Super Socket 7, obsługujący procki do 500 MHz. :/ Mam jeszcze inną z tym socketem, tyle że ona już nic powyżej 300 (czy tam 350) nie da.
Ostatnia aktualizacja: 05.08.2023 18:14:00 przez snajper