[#1] Nvidia wyprzedziła Apple...
Nvidia wyprzedziła dziś Apple i ustępuje teraz już tylko Microsoftowi w byciu najbardziej wartościową spółką giełdową świata.

Ostatni duży wzrost zawdzięcza inwestycjom w SI, i zapowiada że wprowadzi na rynek układy które będą dopalaczami algorytmów AI.

Co wy na to?

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_wyprzedza_apple_pozostal_juz_tylko_microsoft-33403.html

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2024 01:38:19 przez ZorrO
1
[#2] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@ZorrO, post #1

Kolejna bańka po kryptopatologiach do pęknięcia
[#3] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@sopel, post #2

No tak nie koniecznie. Kryptowaluty to głównie zarobek dla spekulantów (a szkoda, bo chciałbym móc płacić BTC). AI interesują się głównie firmy, które kombinują jak zaprzęgnąć je do zarabiania piniendzy. I dodatkowo mają hajs na megadrogie akceleratory produkowane przez NVidie. A ta korzysta że jako pierwsza zaczęła produkować takie na większą skale.
A efekty pracy nad AI już teraz widać i są obiecujące.
1
[#4] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@QkiZ, post #3

Tak... widać... po generowaniu kretyńskich obrazków i muzyczek z zajumanymi głosami wokalistów xd
[#5] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@sopel, post #4

Obrazki i muzyka to jest tylko zabawa. Choć już widzę reklamy w internecie stworzone przez AI, więc tak nie do końca zabawa. Firmom głównie zależy na automatyzacji zadań i do tego chcą wykorzystać AI. Rzeczy które robi teraz pracownik biurowy, dział finansowy, obsługa klienta, wspomaganie lekarzy, badania medyczne. O tym mówię. Do tego dochodzą różnego rodzaju badania nad AI, a to też wymaga akceleratorów NVidii. Przydało by się aby powstała konkurencja dla NVidii, bo ta korzysta na razie z monopolu.
[#6] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@QkiZ, post #5

Pamiętam artykuł z lat 90' w jakimś czasopiśmie, może to był Bajtek a może Komputer, autor tegoż artykułu był załamany faktem, że ludzie oglądają reklamę szamponu do włosów w której jest pokazana animacja jak jakieś cząstki są wchłaniane przez włosy itd. itp., wierzą ślepo w to co pokazuje reklama.

A dzisiaj mamy AI za pomocą którego można stworzyć co się tylko chce (w sensie grafiki i animacji), i są ludzie którzy w to uwierzą, nawet bezkrytycznie.

Masakra.
2
[#7] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@karolb, post #6

No co zrobisz że ludzie wierzą w reklamę. Ale to jest nic. Na Insta jest profil gdzie wrzucają "zdjęcia" wygenerowane przez AI, za każdym razem jest to sama wygenerowana "osoba". W różnych sytuacjach, w różnych pozach. I są ludzie którzy to obserwują I myślą, że to prawdziwa osoba.
https://www.instagram.com/fit_aitana?igsh=ZjJxM2NwaG5wMDkz
[#8] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@QkiZ, post #7

[ potrzymaj mi piwo ]

gwoli sprawiedliwości, pojawiają się w tym bagnie niejednokrotnie głosy rozsądku. Tylko co z tego, skoro zwraca na nie uwagę ułamek promila przeglądających. Próba uświadamiania ludzi to zawracanie Wisły kijkiem. I w sumie niepotrzebnie tylko się człowiek denerwuje. A kiedyś każdego może dosięgnąć taki stan umysłu.

[#9] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@snajper, post #8

Jako że sam się bawiłem w generowanie obrazków. Chciałem trochę poznać terminologię AI więc pomyślałem, że nauka przez zabawę to dobry pomysł. Zainstalowałem na początku A1111 WebUI, a potem przerzuciłem się na ComfyUI. Po wygenerowaniu wielu obrazów jestem w stanie rozpoznać obrazy wygenerowane. Nie wiem dokładnie przez co, ale widać że jest to AI. Czasem jest to oczywiste jak to że AI nie umi za bardzo w generowanie dłoni. Są narzędzia naprawiające to, ale daleko jest od ideału. Tak samo widzę to w tym obrazie co wrzuciłeś.
[#10] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@QkiZ, post #9

a to?

ja tam się nie znam, ale na moje jedzie kolejnym dziełem AI. Raz że Google nie znajduje nic podobnego, dwa, że "cudowna babcia" nigdzie nie została wymieniona z imienia. A pod spodem:
- "Następnej stówy kochana Babciu."
- "Najserdeczniejsze życzenia z całego serca 🌹❤️"
- "Zdrowia i radości w każdym dniu.Kochających ludzi wokoło.🖐️🖐️👍🖐️👍🖐️👍♥️🩷💓🩵💚❤️🧡💜💞💙👏👏💕"
- "Dużo zdrowia serdeczności i miłości bozej"
- "Pani Babciu dużo zdrówka radości serdeczności i dalszych długich lat 🎂🌹🌹🌹❤❤❤"
wypisywane przez różne Danuty, Ireny i Jolanty.

Z ciekawości zajrzałem sobie w odpowiedź do jednego z tych komentarzy. A tam:
"[...] Bardzo zainteresował mnie Twój profil💐☘ i osobowość. 🌸 Tutaj również podziwiam Twoje poczucie humoru. 🍁☘🌻 Zwykle nie publikuję komentarzy w komentarzach, 🌿ale myślę, że zasługujesz na pochwałę. Chciałbym być twoim przyjacielem. Jeśli nie masz nic przeciwko, wyślij mi zaproszenie do grona znajomych. Dziękuję. Życzę wszystkiego najlepszego💎💎"

x|

pomijając już ten drobny szczegół, że "nikt nie złożył jej życzeń", ale zdjęcie z kwiatami w internecie... No pewnie sama wrzuciła. OK Oraz fakt, iż "życie samemu" nijak nie implikuje nieotrzymania życzeń, jak chciałby opis.
[#11] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@snajper, post #10

Trochę słabej jakości to zdjęcie, dobrze jest zobaczyć oryginał aby mieć co analizować. Ale z tego coś można też wyciągnąć.
Czasem widać to po włosach, których jak jest dużo koło siebie i jeśli próbujesz analizować to włosy zaczynają się układać we wzór. Na tym zdjęciu słabym tego nie widać, ale widać że po prawej pojawiają się włosy, które wystają nie wiadomo skąd, zakładająć że babcia ma chustkę na całej głowie.

Zmarszczki wygląda nienaturalnie. Jakbyś dał oryginalne zdjęcie to pewnie byłoby lepiej widać.

Dodatkowe palce. Na zdjęciu doliczyłem się 5 palców, ale wygląda na to że nie ma tam kciuka. Tak jakby te 5 palców było obok siebie.

Zobacz na zdjęcie gałęzi z poprzedniego screena.

Wyglądają jak fraktale a nie jak zwykłe gałezie. Wszędzie jest ich taka sama gęstość. Rozchodzą się tylko na brzegach. Ten sam efekt jest gdy zrobisz zbliżenie włosów wygenerowanej postaci. Pewnie to samo byś zaobserwował jakbyś miał oryginalne zdjęcie babci na zmarszczkach.
Dodatkwo AI ma tendencje do generowania kilka razy tego samego obiektu. I te obiekty często są takie same, to zależy od modelu, rozmiaru zdjęć na jakich zostało przeprowadzone szkolenie i rozmiaru obrazu generowanego. Dodatkowo często te obiekty przenikają się. Jak tu.

Pyszczek jest jakby częścią ucha.
Dodatkowo na tym zdjęciu choć słabo widocznym efektem jest taki szkliste odbicie światła.

Często pojawia się na skórze, oczach.
No i te patyki porozwalane w tle. Są rozrzucone regularnie na ziemi. Nie ma skrawka gdzie by ich nie było. Jak te gałęzie.
[#12] Re: Nvidia wyprzedziła Apple...

@QkiZ, post #11

no - tak czy inaczej bez względu na to, po czym da się rozróżnić prawdziwe zdjęcie od fejkowego... Poszukałem jeszcze raz tego obrazka w google images i znalazłem dwa - jeden na facebookowej stronie "Fajne kartki", drugi na stronie "Fajne rzeczy". I tyle. Jeden z kwietnia, drugi z lutego. Pod każdym kilkaset komentarzy z życzeniami dla cudownej babci.
jak to ludzie chętnie, bez zastanowienia (osamotniona babcia, której nikt nie złożył życzeń, uśmiecha się do nas na zdjęciu w internecie...) łykają takie rzeczy. Przytoczę ponownie filmik, który raz czy dwa już tu na forum wklejałem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem