[#1] Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału
Zapraszam do oglądnięcia mojego nowego filmu, tym razem niezwiązanego z Amigą (ani z żadnym retrokomputerem).
Film mówi o chromatografii gazowej - nie ma się co zrażać dziwną nazwą, jest to bardzo popularna technika analityczna. W pracy czasami wykonuję przy jej użyciu analizy, bo (tak się składa) od ponad dwudziestu lat wykonuję zawodowo analizy chemiczne (HPLC, GC, MS....).
Film nie wymaga (mam nadzieję) żadnej wiedzy chemicznej, jest popularnonaukowy, oraz (mam nadzieję) będzie ciekawy dla osób o zainteresowaniach technicznych... a jestem przekonany że wielu takich tu znajdę.
Link do filmu:
https://youtu.be/rb3h2-TpUa8

Jeśli się spodoba, proszę o komentarze i propagowanie. To pomoże w starcie nowego kanału. Chcę zrobić kolejne (mam nadzieję że lepsze) filmy o podobnej tematyce: HPLC, spektrometria masowa, proteomika, metabolomika....

Film zamieściłem na specjalnie założonym dla podobnej tematyki kanale YT: "Nauka Piotr Waligórski".

Mój dotychczasowy kanał amigowy zmienił nazwę na "Retrokomputery Piotr Waligórski". Wszystkie moje amigowe filmy są na nim, subskrybenci nadal go subskrybują (bo to tylko zmiana nazwy).
W tym momencie mam już nakręcony nowy film, o rozszerzaniu pamięci chip RAM w A500 rev 8. Jest w fazie montażu wstępnego.
I abym nie zapomniał - mam współpracownika ogarniającego grafikę i montaż: dragon_x piwo
To on wykonał logo i animację początkową, oraz przemontował film. No i namówił mnie do opublikowania tego filmu, bo kisiłem go na dysku kilka lat. Wielkie dzięki!

W planach mam kolejne filmy:
- o MSX Omega
- SMD vs THT na przykładzie repliki Spectrum Harlequin
- Katastrofa, czyli odnawianie Atari STE
- Upgrade firmware i instalacja sterownków w karcie ZZ9000
- ZuluSCSI i A4091
A może ktoś ma jakieś sugestie?

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2024 00:42:21 przez wali7
7
[#2] Re: Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału

@wali7, post #1

Super OK
Lubię oglądać takie ciekawostki (coś jak SONDA).
Więcej takich filmików.
5
[#3] Re: Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału

@wali7, post #1

Masz fajnie, że zawodowo zajmujesz się czymś innym niż elektronika a jednocześnie hobbystycznie możesz się tą elektroniką na chyba dosyć wysokim poziomie zajmować :). Ale jak się śledzi posty na forum to widać, że naukowiec :).

Jakieś 2 lata temu składałem MSX Omega tyle, że zamiast klawiatury zaprojektowałem adapter PS2->Omega bo cena samych klawiszy chyba przekraczała cenę reszty komputera. Dzieciaki chwilę pograły w Arkanoida i RiverRaid ale szybko im się znudziło i wróciły do Minecrafta a ja zdałem sobie sprawę, że platforma jest niestety dosyć mocno martwa i przeskoczyłem na Amigę :). Mam jeszcze dwa Spectravideo-738, które chyba były w Polsce dosyć popularne w latach świetności MSX.
1
[#4] Re: Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału

@bfgmatik, post #3

Też składałem Omegę... możliwości MSXa nijak się maja do Amigi :) Ale Omega to fajny projekt. Cena nowych przycisków powala, ale za 50 zł kupiłem zdekompletowaną częściowo klawiaturę z Cherry MX, wylutowałem ile trzeba i zrobiłem klawiaturę z projektu, do tego keycapsy za 20 zł z AliExpress :)
Elektronika to moje hobby, gdy byłem nastolatkiem długo myślałem o wykształceniu elektronicznym, w liceum przymierzałem się do informatyki, chodziłem na jakieś kursy Pascala itp... a na trzy miesiące przed maturą stwierdziłem że idę jednak studiować biologię molekularną. Po skończeniu studiów chyba nigdy nie robiłem w biologii molekularnej, bo wciągnęły mnie skomplikowane sprzęty analityczne - to jest połączenie wszystkiego: sporo elektroniki, sporo komputerów (zdarzało mi się pisać soft dla siebie do obróbki konkretnych danych), i od cholery chemii (którą się fascynowałem od dziecka). Tak więc trochę z przypadku, trochę chyba z przeznaczenia od ponad dwudziestu lat zajmuję się chemiczną analizą instrumentalną. Amiga pozwoliła mi hobbystycznie zajmować się elektroniką, teraz są niesamowite rzeczy do ogarnięcia samemu, w domu. Ale gruntownego wykształcenia elektronicznego mi brakuje :( I chyba nigdy nie znajdę czasu na próbę podciągnięcia się.
Jest takie zdanie, częściowo słuszne: zarabiaj na swoim hobby, to nie przepracujesz ani jednego dnia :) ... ale niebezpieczeństwem jest znudzenie się i wtedy z hobby robi się nudna robota. Znam takie przypadki.
Na ppa rzookol jest znanym fascynatem (i chyba użytkownikiem) MSXów.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2024 02:16:27 przez wali7
1
[#5] Re: Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału

@bfgmatik, post #3

A, i jeszcze jedno - udostępniłbyś ten interfejsik PS2 dla Omegi :) Arduino, czy ogarniałeś coś na bardziej swoim hardware?
Bo niby klawiaturę oryginalną mam, to od czasu wmontowania do środka modułu OPL nie domyka mi się klawiatura i kombinuję jak to ogarnąć.
[#6] Re: Nowy film... chociaż nieamigowy ;) I zmiana nazwy kanału

@wali7, post #5

W domu będę dopiero na początku sierpnia i wtedy postaram się do tego zajrzeć i udostępnić w akceptowalnej formie. To była prosta płytka zaprojektowana specjalnie do tego zastosowania a na niej był jedynie procek AVR i złącze PS2. W dodatku z tego co pamiętam, wchodziła ona zamiast złącza drukarki (którego też nie kupiłem ze względu na cenę i konieczność sprowadzania chyba z Mousera ;).

Żeby dodać pikanterii dodam, że mam też działający projekt reprogramowalnego 8-bankowego cartidge'a który miał być projektem komercyjnym ale nigdy nie wyszedł poza fazę działającego prototypu :). Postaram się wrócić też do tego projektu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem