Zapraszam do oglądnięcia mojego nowego filmu, tym razem niezwiązanego z Amigą (ani z żadnym retrokomputerem).
Film mówi o chromatografii gazowej - nie ma się co zrażać dziwną nazwą, jest to bardzo popularna technika analityczna. W pracy czasami wykonuję przy jej użyciu analizy, bo (tak się składa) od ponad dwudziestu lat wykonuję zawodowo analizy chemiczne (HPLC, GC, MS....).
Film nie wymaga (mam nadzieję) żadnej wiedzy chemicznej, jest popularnonaukowy, oraz (mam nadzieję) będzie ciekawy dla osób o zainteresowaniach technicznych... a jestem przekonany że wielu takich tu znajdę.
Link do filmu:
https://youtu.be/rb3h2-TpUa8
Jeśli się spodoba, proszę o komentarze i propagowanie. To pomoże w starcie nowego kanału. Chcę zrobić kolejne (mam nadzieję że lepsze) filmy o podobnej tematyce: HPLC, spektrometria masowa, proteomika, metabolomika....
Film zamieściłem na specjalnie założonym dla podobnej tematyki kanale YT: "Nauka Piotr Waligórski".
Mój dotychczasowy kanał amigowy zmienił nazwę na "Retrokomputery Piotr Waligórski". Wszystkie moje amigowe filmy są na nim, subskrybenci nadal go subskrybują (bo to tylko zmiana nazwy).
W tym momencie mam już nakręcony nowy film, o rozszerzaniu pamięci chip RAM w A500 rev 8. Jest w fazie montażu wstępnego.
I abym nie zapomniał - mam współpracownika ogarniającego grafikę i montaż: dragon_x 
To on wykonał logo i animację początkową, oraz przemontował film. No i namówił mnie do opublikowania tego filmu, bo kisiłem go na dysku kilka lat. Wielkie dzięki!
W planach mam kolejne filmy:
- o MSX Omega
- SMD vs THT na przykładzie repliki Spectrum Harlequin
- Katastrofa, czyli odnawianie Atari STE
- Upgrade firmware i instalacja sterownków w karcie ZZ9000
- ZuluSCSI i A4091
A może ktoś ma jakieś sugestie?
Ostatnia aktualizacja: 24.07.2024 00:42:21 przez wali7