[#1] Linuksa mam i ja...
Przeniesione
[#2] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?
Używałem lata temu dystrybucji Linuxa ze strony cdlinux.pl, środowisko IceWM, edycja plików konfiguracyjnych żeby coś dodać do paska na dole, walka ze sterownikiem do dźwięku, miło wspominam :)

[#3] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #2

Teraz jest inaczej, wszystko robi się samo i zwykle nawet działa :)
[#4] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@karolb, post #2

Dużo czasu zajęło dystrybucjom Linuksa dojrzenie do obsługi sprzętu w takim stopniu aby nadawał się do pracy jako desktop.
Zmienił się system/sprzęt. 10 krotnie wzrosła ilość pamięci, jej zajętość itd. :)
[#5] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #4

Ja używam od około 2008 roku Open Suse Linux jako jedyny system do pracy biurowej, przeglądania internetu, prostych obliczeń w arkuszu kalkulacyjnym, czy oglądania filmów. Na systemie tym napisałem doktorat, a potem pracę habilitacyjną, nie narzekałem na brak czegokolwiek. Dwa, może trzy razy próbowałem wrócić do Win... za każdym razie po kilku dniach męki wracałem do Suse (jeśli ktoś jest zainteresowany, to rozwinę dlaczego).
Już wtedy (2008) Open Suse Linux stanowił niezłą, prostą w instalacji i obsłudze alternatywę Windows do w/w zadań. Kilka lat później zainstalowałem ten system w komputerze mojej 60-letniej wtedy teściowej, bez najmniejszych problemów radziła sobie z obsługą, system zaś przez kilka dobrych lat nie wymagał mojej najmniejszej ingerencji.
Nie neguję że Linuksy musiały przejść długą drogę aby stać się dobrymi, użytecznymi dla domowego, niewykwalifikowanego użytkownika.... ale już jakiś czas temu tę drogę przeszły, i wyłącznie niechęć ludzi do zmian powstrzymuje Linuksa przed dalszym wypieraniem Windows.
PS. Tak, wiem, że wielu programów nie ma pod Linuksa. Można oczywiście używać pod WINE, bądź maszyną wirtualną... ale nie w tym rzecz. Ich brak jest wyłącznie wynikiem ograniczonej popularności i nie wynika z technicznych braków Linuksa.
3
[#6] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@wali7, post #5

Użytkownik Linuksa powie raczej, że wielu programów których używanie nie ma na Windows ;).
Aktualnie najważniejszym programem który uruchamiają użytkownicy i spędzają z nim blisko 100% czasu pracy komputera jest przeglądarka internetowa.
Nadal można spotkać współczesnych fanbojów (głównie maca), jednak dziś OS zaczyna mieć marginalne znaczenie. Jest tylko podstawką zapewniającą obsługę peryferii i uruchomienie przeglądarki.
Zwrócił na to uwagę Google ze swoim Chrome OS - odrobinę może za wcześnie, jednak kto wie. Za 5 może 10 lat, to tego typu systemy zaczną podnosić głowę.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 08:30:41 przez bobycob
[#7] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #6

Tak, to prawda. Dzisiejsze używanie komputera w 99% przypadków oznacza używanie terminala internetowego, kwestia OS stała się drugorzędna.
1
[#8] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@wali7, post #5

Linux jest świetny ale na maszynie wirtualnej jako drugi system, jako system na serwery i systemy wbudowane (nawet jeden z moich produktów bazuje na armbianie). W przypadku armbiana opracowanie nowego produktu to była ciągła modlitwa żeby w trakcie prac nie wyszły jakieś bugi które przekreślą projekt a których nie bede mógł poprawić bo nie jestem programistą jądra. No i wyszedł np taki bug ze komputer raz na kilkanaście razy nie pobiera poprawnie MACa z układu sieciowego i nikt nie wie dlaczego i nie ma supportu bo to oprogramowanie non-profit, jest tylko jakieś na wpół martwe forum gdzie nikt nie odpowiada na posty. Ogólnie zabawę z linuxem zacząłem kiedy były tylko Slackware, Redhat i chyba Suse. Super zabawa, zamiast uczyć się polskiego w liceum po nocach reinstalowalem Slackware żeby odpalić jeden z pierwszych serwerów Quake’a w Polsce. Bawiłem się IPv6 w sieci szkieletowej kiedy nikt normalny jeszcze nie wiedział co to. Dobre i fajne czasy ale do profesjonalnej pracy używam Windozy od 95 do Windows 7 bo późniejszych jeszcze nie zaznałem :)
1
[#9] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bfgmatik, post #8

Mój laptop to taki serwer/host... więc mam tam Linuksa. A to co MUSZĘ (a rzadko muszę) to ogarniam Win 10 na maszynie wirtualnej. Czyli niejako na odwrót :)
Ja się bardziej odnoszę do kwestii, że Linux już dawno przestał być systemem trudnym do ogarnięcia i całkowicie bezsensownym do użycia przez typowego domowego użytkownika Internetu (czyli bez żadnych zainteresowań komputerowych): oglądanie filmików, czytanie gazet, poszukiwanie ... przepisów kulinarnych, ebooków... itp.
Po tym co moje dzieci (17 i 24 lata) zrobiły z naszym domowym, mocnym pecetem z Win10 (uruchamia się powoli, odpalają się dziesiątki dziwnych usług... a na moje pytanie jak do tego doszło to nie wiedzą, a ja nie mam czasu na ustawianie wszystkiego od nowa), naprawdę nie zamierzam nikomu do wymienionych powyżej zastosowań rekomendować Windows. Z czystym sumieniem zarekomendowałbym prostego Linuksa np. OpenSuse, jego zabagnić jest o wiele trudniej niż Win.
I podkreślam, nie mówię o użyciu do jakichś specjalistycznych zastosowań typu zaawansowana obróbka filmów, grafiki, projektowanie obwodów elektronicznych, czy używane przeze mnie programy do obsługi sprzętów analitycznych i danych z nich, gdzie jesteśmy skazani na Windows. Gdyby okazało się (marzenie ściętej głowy), że używany przeze mnie na co dzień w pracy MassHunter, albo ChemStation istnieją w wersjach dla Linuksa, nie wahałbym się z wywaleniem Windowsów ani chwili.
Widzę, że wielu ludzi używających Linuksa już wtedy, kiedy nawet o nim nie słyszałem :) , odradza używanie go. Może dlatego, że pamiętają że wtedy było wiele nieoczekiwanych problemów i była wymagana spora wiedza do ogarnięcia tego. Dzisiaj już nie jest wymagana, ja przykładowo jej nie mam, a z powodzeniem OpenSuse jest moim podstawowym w użyciu systemem od 16 lat :)

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 09:58:22 przez wali7
5
[#10] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@wali7, post #9

Mam podobny staż. Z Amigi musiałem zejść gdzieś w 2002 roku - jak ja żałuję, że sprzedałem sprzęt. Przetoczyłem się przez windowsy 98, NT4.0,XP - i z xp wylądowałem na Linuksie.
BTW pierwszy kontakt z Linuksem to miałem na Amidze :D
Dziś wygląda to tak, że w pracy używam Linuks i z mojej perspektywy jeśli chodzi o sieci komputerowe Windows jest niedorobionym i wybrakowanym systemem. W domu używam Windows - bo czasem jednak gram. Obok stoi jednak serwerek z Debianem.
W czasach gdy zacząłem używać Linuksa problemy były gwarantowane choćby z dźwiękiem. Sieć trzeba było potrafić ręcznie skonfigurować. Podłączenie myszki USB oznaczał reset aby zadziałała.

Pewnie ten przerost współczesnych systemów i wszechobecne gry 3d oparta na kilku silnikach sprawiają, że tęsknię jednak za Amigą.
1
[#11] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #6

Użytkownik Linuksa powie raczej, że wielu programów których używa nie ma na Windows

Mnie w Windowsie najbardziej linuksowego k3b brakuje, bo nagrywam sporo rzeczy na DVD. Lepszego programu tego rodzaju nie ma. "Kultowe" windowsowe Nero to szajs, bo nie podaje ilości wolnego miejsca na płycie w postaci liczbowej (jedynie pasek) i nie wiesz czy w przygotowywanej kompilacji na płycie zmieści się jeszcze 176 MB czy może już tylko 123 MB.
[#12] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #10

jest niedorobionym i wybrakowanym systemem.

Wewnętrznie jest to już bardzo spójny i dopracowany system (to nie czasy XP sprzed SP2) problem leży w nieustannym zmienianiu interfejsu użytkownika i wymuszaniu zmiany przyzwyczajeń i "pamięci mięśniowej" użytkowników. Szczególnie razi to jak się jest linuksiarzem i ma się do wyboru kilka środowisk graficznych z setkami skórek. Skoro już koniecznie muszą robić coś takiego przy okazji każdego kolejnego wydania, to mogli chociaż zostawić w spokoju (jako alternatywę do wyboru) stary panel sterowania i skórkę "klasyczne Windows" na poziomie Windows 2000 (tak naprawdę to w XP ta skórka była najlepiej dopracowana)
[#13] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@niebuszewo, post #12

Zgadzam się w 100%... jestem przekonany, że w M$ istnieje specjalna jednostka inżynierów, gdzie dbają o to, aby wraz z każdym kolejnym Windowsem zmieniono jak najwięcej w GUI i ogólnie sposobie użytkowania ;)
W Linuksie bardzo lubię to, że nie muszę zmieniać przyzwyczajeń - od kilkunastu lat używam KDE z podobnym zestawem programów i w miarę wypuszczania kolejnych wersji OpenSuse tego się trzymam. Mogę wybrać sobie zawsze KDE gdyby ktoś odpowiedzialny za release stwierdził, że np. Gnome jest dużo lepsze i zastąpi KDE jako rekomendowane środowisko (zdaje się, że był taki moment... ale KDE znowu znalazło się w łaskach gości od OpenSuse).
Podobną cechę pewnego "konserwatyzmu" dotyczącego GUI i filozofii obsługi interface mają w Apple. Co jest bardzo dużo zaletą, system operacyjny jest jak młotek, producent młotka nie powinien zmuszać użytkownika młotka do wielokrotnej zmiany przyzwyczajeń przy każdym wypuszczeniu nowej wersji młotka. Szkoda czasu i energii.
PS. Moją ulubiona wersją Windows był Win2000 (nie mylić z Millenium, który był potwornym crapem). Kochałem ten system za stabilność, prostotę, duże możliwości i brak niepotrzebnych wodotrysków.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 11:51:52 przez wali7
2
[#14] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@wali7, post #13

No i po kwiatkach zaraz po banie zgarniemy.

Właśnie z tą spójnością to MS ma problem od czasu wydania Windows 8.
Wymyślili sobie nowe UI i nie są w stanie przepisać pod nie systemu. Windows 11 wciąż używa kodu dodanego nawet na etapie Windows 98!
Zerknijcie sobie na wybór dźwięków systemowych, Zarządzanie usługami, ODBC, zarządzanie energią - wiele funkcji panelu sterowania (którego nie mogą się pozbyć) pochodzi przynajmniej z okresu Windows XP. Jeśli już zmienią to jakby popsuli - nie widzę teraz możliwości zmiany profilu słuchawek bezprzewodowych na zestaw z mikrofonem. :)
Dodają pierdyliard nowych usług, a nie są w stanie przepisać apletów panelu sterowania do nowego panelu. :D

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 11:55:37 przez bobycob
[#15] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?
Nie tylko linuksiarzami, windowsowcami tez! Używam windy i jestem z tego dumny!

Bobycob: Windows XP z service paczkami był dojrzałym systemem ze wszystkim co niezbędne. Po nim do dzisiaj używam 7 a to co było później jest już niepotrzebne.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2024 12:09:02 przez bfgmatik
1
[#16] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bfgmatik, post #15

Nigdy nie podzielałem zachwytów nad Windows XP (podobnie jak 7). Zupełnie nie rozumiem powszechnego uznania dla tych systemów.
Dla mnie dopiero 10 zaczął być dopracowanym systemem w kwestii bezpieczeństwa jak i stabilności.
Nie żeby było różowo - każdy system MS jest popsuty w sposób specyficzny dla danej wersji.

Linux (wszystkie dystrybucje bez wyjątku) z kolei to potwór dr Frankenstein. Ulepek setek różny OS projektów, cud, że to działa. Jednak działa (it`s alive!) mało tego. Wbrew temu co macowcy i windowsowcy wmawiają. Jeśliby policzyć wszystkie przypadki użycia kernela Linuks na świecie to dawno pokonane zostały wszelkie inne systemu.
Nie zapominajmy Android Linuksem stoi!
[#17] Re: BBS ktoś jeszcze używa w erze globalnej sieci ?

@bobycob, post #16

To chyba kwestia indywidualna. Dla mnie Windows stało się używalne dopiero od XP SP2. Używałem DOS i 3.1 później wszystkie wersje 9x, w międzyczasie trochę NT4 i 2000. Wczesne NT krzaczyły się mniej niż 9x ale również nie rozumiem zachwytów, zwłaszcza nad 2000. 2000 ustanowiło chyba dobry wzorzec jeśli chodzi o przejrzystość interfejsu i to tyle. Włączenie dzisiaj Win2000 i próba porobienia na nim czegoś, na przykład stworzenia maszyny wirtualnej z kompletem aktualizacji może być szokiem dla kogoś komu się dzisiaj wydaje że Win2000 to była jakaś "skała" jeśli chodzi o stabilność.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem