[#1] Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)
Od jakiegoś czasu mało co zajmowałem się "naszą platformą". Czasem coś tam podłubie. Przez ostatnie kilka lat udało mi się zebrać trochę gratów od czasów 286 aż do ery P4/Athlon XP. Ostatnio przywiozłem z rodzinnego domu części od mojego starego PC (Athlon XP) no i fajnie było znowu go uruchomić. W planach miałem poskładanie kilku PCtów tak aby było można porównać Amigi 68K/020/030/040/060 do 286/386/486.

Muszę niektóre ponaprawiać bo VARTA i GP też nie były łaskawe dla PCtów

Na PPA też ostatnio zauważam, że jakoś mniejszy ruch się zrobił. A może się znudziłem i tak mi się tylko wydaje?
[#2] Re: Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)

@snifferman, post #1

Na PPA też ostatnio zauważam, że jakoś mniejszy ruch się zrobił.

To jest cisza przed burzą.
2
[#3] Re: Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)

@snifferman, post #1

Życie i dyskusja przeniosła się na "Discorda".

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2024 12:53:08 przez Hubez
1
[#4] Re: Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)

@snifferman, post #1

tak aby było można porównać Amigi 68K/020/030/040/060 do 286/386/486.

Czekam na to zawsze mnie to ciekawiło.
[#5] Re: Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)

@Bociek78, post #4

No mnie też to ciekawi. Jeśli chodzi o 286 to sądzę, że A500 czy A600 zamiecie PCta, ale to jeszcze zależy przy jakiej częstotliwości. Przy 25Mhz 286 uciągnie już Wolfa 3D. Musiałbym to pewnie porównywać przy tej samej częstotliwości CPU zawodników. Zabieram się za to już kilka lat i się nie udało jeszcze

386 przy 40Mhz już fajna maszynka to jest. Może już mocno konkurować z 68030. Pamiętam, że "UFO enemy unknown" czy Syndicate było lepiej zoptymalizowane na PC i działa lepiej niż na WinUAE lub na 060.

486 przy 100Mhz i z grafiką na PCI to już powiedziałbym killer Amigi, no ale do Amigi też było PCI i można było ją trochę dopalić.
Nie da się tego tak dokładnie porównać, ale może kiedyś zrobie "Computer Wars"
[#6] Re: Zdradziłem Amigę na rzecz PC (znowu)

@Bociek78, post #4

Ciekawa debata sprzed.... 30 lat:

https://groups.google.com/g/comp.sys.mac.advocacy/c/noovj6aYpFU?pli=1
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem