[#1] Dysk SSD w starym lapku
Mam zagwozdkę,

w moim starszym laptopie z i5, mam stary talerzowy dysk sata,
więc przydało by się dodać mu kopa, wymieniając na dysk SSD,

Mam problem z instalacją na tym sprzęcie win7, po prostu instalka nie wykrywa żadnego dysku
i OCB ?? żadne zmiany w biosie co do uefi, sata nic nie pomagają,

hmm, czyżby trzeb było dodać sterowniki kontrolera z innego dysku?? tak jak sugeruje instalator?

ktoś wie gdzie to szukać? na stronach producenta lapka?
[#2] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #1

Bios, UEFI nie wykrywa dysku ?
Jakiego standardu SATA jest dysk ?
Czy dysk w ogóle jest sprawny?
[#3] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #1

Jeszcze można dodać pytanie jaki to dokładnie lapek, i czy instalujesz z pendrive?

edit----

Jeśli z pendrive, to może o to chodzi:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3423841.html

Czyli albo kombinowanie, albo z płyty DVD zapuścić....

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 21:02:59 przez karolb
[#4] Re: Dysk SSD w starym lapku

@karolb, post #3

NIC nie pomagało,
aż do chwili gdy nie trafiłem na TO:

https://www.sevenforums.com/installation-setup/415754-update-your-win-7-installation-media.html

i od razu śmiga !!
1
[#5] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #4

Zakładam, że instalacja z płyty DVD nie wymagała by tych wszystkich kombinacji ;)
[#6] Re: Dysk SSD w starym lapku

@karolb, post #5

niestety, jak nic nie pomagało to nic, cd/dvd też nie
bo po prostu win7, w oryg nie posiada sterowników, i nie jest ważne skąd się instaluje.

a w/w patche to już "wgrywają"

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 23:59:41 przez Cezarykl
[#7] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #6

bo po prostu win7, w oryg nie posiada sterowników, i nie jest ważne skąd się instaluje.

Sterowników do czego?

Cytuję:

Here is a way to get your installation media up to date: Includes "universal" usb3 , sata drivers, nvme drivers and MS nvme updates

A przecież miałeś wcześniej SATA, więc dziwna sytuacja :)
[#8] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #6

dodam, że instalka nie obsłuży klawiatury/myszy USB. Więc jeśli nie ma się PS/2, to bez takich patchy jest się w ciemnej d... :)
a z SSD dawniej miałem podobną sytuację na XP. Ale to była płyta starsza o parę generacji, Epox 8KRAI, i najzwyczajniej urządzenia SSD były dla niej obcym tworem, mimo że podłączyć się je dało. Dopiero dokupienie kontrolera umożliwiło korzystanie z takich dysków i XP dostał skrzydeł.
[#9] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #1

Czy tylko taki dziurawy win7 podłączony do neta jest bezpieczny ?
Mozesz na starszym cpu i5 postawić win11 i śmiga …niestety darmowy upgrejd z win7 juz nie dostepny
[#10] Re: Dysk SSD w starym lapku

@HOŁDYS, post #9

mam kilka bardzo ważnych dla mnie programów co na win10/11 niestety jest lipa z prawidłowym działaniem
dlatego muszę mieć win7 oraz winXP na osobnych dyskach

ps.
z moim wieloletnim diagnozowaniem/testowaniem/serwisowaniem i naprawą sieci TCP/IP,
powiem jedno: najlepszym do w/w celów windowsem jest XP i nie będzie lepszego.

w szczeg. na 9 calowych minilapkach
xD
:)
[#11] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #6

bo po prostu win7, w oryg nie posiada sterowników, i nie jest ważne skąd się instaluje

Posiada posiada tylko gdy wychodziły co raz to nowsze kontrolery sata w komputerach to często trzeba było zgrywać sterowniki do kontrolera sata z płytki ze sterownikami i zapodawać przy instalacji Win7, inaczej kontrolera nie wykryło a ten nie pokazał żadnego dysku, to stara tradycja, jeszcze z czasów lotnictwa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2024 14:02:41 przez Madman
1
[#12] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Madman, post #11

wiadomo, że takie sterowniki istnieją,
ale nie ma ich w oryg instalce i jak nie masz płytki z tymi sterownikami to jest kuku xD

a, i to od włączonych w biosie opcji USB zależy czy masz w instalce mysz i klawe USB czy nie.
[#13] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #12

nie od opcji w biosie, tylko od obecności kontrolera USB 2.
[#14] Re: Dysk SSD w starym lapku

@snajper, post #13

pierwsze wynika z drugiego i drugie wynika z pierwszego xD

jak jest jedno i nie ma drugiego to po kiego to wg by było ??
[#15] Re: Dysk SSD w starym lapku

@Cezarykl, post #14

nie, nie wynika. Zakładając, że przez "opcja USB" rozumiesz ustawienie typu "USB Legacy Support". Bo jak dotąd jesteś oszczędny w szczegółach, w odpowiedzi na pytania obwieściwszy tylko, że pomogła Ci magiczna pigułka.
dyskusja z jajkiem mądrzejszym od kury.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem