[#1] 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie
W moim całkowicie darmowym dok. PDF pt. "1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu" w oparciu o art. z mag. "Historia Bez Cenzury" pt. "Amazonki Dahomeju", oraz w oparciu o ks. "IBM i Holocaust" przepisałem roz. "5.3 Czym Był Dehomag w III Rzeszy?". Zapraszam do lektury!

link
[#2] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@EnergoKoder, post #1

Łoooo, srogo.
Nie wiem, co tu się odwaliło, ale dopalacze to nie jest dobry pomysł.
Niszczą szare komórki i to bezpowrotnie.
1
[#3] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@Drakon, post #2

Nie wiem, co tu się odwaliło, ale dopalacze to nie jest dobry pomysł.
Niszczą szare komórki i to bezpowrotnie.

Ale ja biorę tylko mocne leki zapisane na receptę i nie mieszam ich z niczym innym.
1
[#4] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@EnergoKoder, post #1

O kurczaki.
[#5] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@bfgmatik, post #4

AI ci dopiero teraz założyli?
1
[#6] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@Ralpheeck, post #5

Że to automat napisał?
[#7] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@bfgmatik, post #6

Przetlumaczenie Standalone na Samodzielny - moim zdaniem to nie powinno miec miejsca.
Ponadto podejrzewam ze autor tego nawet nie przeczytal. Duze litery na koncu wyrazu w wielu miejscach.
[#8] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@EnergoKoder, post #1

Dobre, dobreeee! I to płynne przejście od demosceny do holokaustu!
[#9] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@bfgmatik, post #6

Że to automat napisał?

Nie wierz w to. Tak gadają tylko leszcze, bo moje teksty ich deklasują. Niestety tak samo o mnie myśli prof. Jan Pająk z NZ (o którym wspominam ww. raporcie). W d. 2025-06-23, pon. tak do mnie pisał:
Tak nawiasem mówiąc to ciekaw jestem jaki system AI Pan
używa, oraz jakie są Pana wrażenia z jego zachowań - np. jak Ona Pana
potraktowała po zapytaniu czy owa AI wierzy w istnienie Boga, oraz jakie
imię preferuje aby we Waszej konwersacji ją nazywać?

Tak się ten prof. zdegenerował ze światowej kl. innowatora, do leszcza którego przerosło własne odkrycie - czyli filozofia Totalizmu stosowana w praktyce (o tym też wspominam w ww raporcie).
[#10] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@EnergoKoder, post #1

Ciężko się to czyta. Masz swoją teorię spiskową, której nie podzielam. Bo pisząc w paragrafie 7.6 punkt 1 o Amidze: " Tryby graf. „planar” zawsze były archaizmem" - piszesz nieprawdę i zaprzeczasz ówczesnej rzeczywistości. W związku z tym, że w tak prostej sprawie poległeś twoje wynurzenia są naciągane do granic absurdu.
[#11] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@koczis, post #10

pisząc w paragrafie 7.6 punkt 1 o Amidze: " Tryby graf. „planar” zawsze były archaizmem" - piszesz nieprawdę i zaprzeczasz ówczesnej rzeczywistości. W związku z tym, że w tak prostej sprawie poległeś twoje wynurzenia są naciągane do granic absurdu.

Nic nie naciągam! Są na to dowody! Pisałem o tym na grupie dyskusyjnej pl.comp.sys.amiga w wątku pt. ""Karta" Graffiti jako prosty dowód, że w 1985r. Amiga mogła mieć tryby chunky VGA" z d. 2025-03-13, czw.:

W rap. link podałem prosty dowód na to, że nie było problemów technicznych na przeszkodzie by zrobić w 1985r. w Amigach tryby chunky VGA.
cytat z roz. "5.4 Marzenie na raty (gru. 1996r.): komputer PC Cyrix 6x86
PR166+ (32bit, 133MHz, 16MB RAM, FDD, 2GB HDD, CD-ROM, używany kolorowy monitor CRT 14”)":

"Jest prosty dowód na to, że komputery Amiga od pocz. były celowo wadliwie zaprojektowane. Oprócz ww. wad miały one
wadliwy sposób generowania grafiki: w trybach planarnych. Natomiast w kartach VGA i nowszych grafika jest w trybach
chunky. Co z tego? Genialny Jens Schönfeld, który prowadzi firmę individual Computers opracował m.in. genialną „kartę
graficzną” [graffiti], a tak naprawdę genialny konwerter sygnałów. Jak on działa? W pam. CHIP RAM są przechowywane
dane video, które są wysyłane na port RGB do którego jest podłączony monitor. Normalnie w tej pam. obraz jest zapisany
w trybach planarnych. Natomiast gdyby zapisać tam obraz w trybach chunky, to normalnie obraz był by nieczytelny. Aby
był on czytelny potrzebna jest karta Graffiti. I to działa! W dodatku obraz jest w większej il. kolorów (zamiast 64 jest ich
256 – tyle co w VGA). Natomiast użytkownicy twierdzą [amigazyn19-karta-graffiti], że taka Amiga w trybach chunky „nagle przyspiesza”. Tak więc już w 1985r. nie było żadnych technicznych problemów by Amigi miały grafikę w trybach chunky VGA. Ten komputerek Amiga był popsuty po prostu przez złośliwych inwestorów."
1
[#12] Re: 1. Raport Totaliztyczny: Amiga kontra Wampiry z Dehomagu - uaktualnienie

@EnergoKoder, post #11

Rozwiązań było wiele, a planarna grafika w Amidze dawała wszystko co w tamtym czasie było niezbędne do tego by było tanio i szybko. Teraz po czasie widzisz, że można było inaczej. Skoro jesteś taki wszystkowiedzący to zapewne dorobiłeś się pokaźnego majątku by zrobić wszystkim psikusa tworząc Amigę naszych czasów. Takiego Vampira XL10000, który za jedyne 100 dolarów będzie miał moc najnowszego Maka. Życzę powodzenia i czekam z niecierpliwością.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem