Witam
Temat adresuję głównie do osób urodzonych w latach 80 (sam jestem z 1989), ponieważ mogą bardziej kojarzyć pewne fakty z popkultury oraz stosowaną w Polsce infrastrukturę, oczywiście nie chcę nikogo faworyzować.
Nie chcę tutaj poruszać dyskusji o preferencjach muzycznych, a jedynie skupić się na technicznych aspektach użytkowania Google AI.
Zainteresowanych zapraszam do merytorycznej dyskusji, a także swobodniejszych spostrzeżeń na temat popularnych usług AI.
W ostatnim czasie sporo korzystam z Google AI, głównie pytam się o kwestie konfiguracji klasycznych systemów operacyjnych, ogromnie mi w tym pomógł, nawet w napisaniu kilku programów w assemblerze. Tym razem jednak poruszyłem temat z dziedziny popkultury.
A więc poprosiłem go o ustalenie pewnego teledysku sprzed 20 lat, napisałem że
wokalistka tańczyła na peronie, na tle starych metalowych drzwi, najprawdopodobniej od windy i tu pierwsze moje spostrzeżenie że AI wiedział że były to
dwuskrzydłowe drzwi z obramowaniem od dźwigu towarowego i że wcale nie były na peronie tylko w hali i że mogłem źle zapamiętać bo identyczne dźwigi stosowano na peronach, oczywiście nie upieram się że były na peronie, ale tam widziałem takie windy, a że peron to popularne miejsce to tak zapamiętałem. Napisałem, że
na 30% była to Dorota Rabczewska oraz, że
teledysk był w stylu charakterystycznym dla zespołów takich jak Cascada czy Virgin i od razu wytypował tytuł utworu. Wtedy wciskam Ctrl+T i szybko YouTube, przeglądam klip i widząc że nie ma tej sceny, odpisuję, więc zaproponował mi kilka innych utworów w tym od Mandaryny (w końcu nie precyzowałem jednoznacznie) i tu na dobre zaczęła się kilkugodzinna sesja z przerwami na YT. Po obejrzeniu wielu teledysków (które dawniej i tak przejrzałem w poszukiwaniu tego właśnie klipu w czasie jak nie było AI) Google zaproponował mi obejrzeć jeszcze raz proponowany wcześniej klip od 40 sekundy, oczywiście wiedziałem że w tym miejscu obraz ciemnieje więc dla pewności rozjaśniłem monitor i spowolniłem odtwarzanie do 0.25x (o czym mu napisałem), zapytałem się
czy istniała inna wersja klipu, po krótkiej wymianie zdań potwierdził, że istniała
"Performance Edit". Oczywiście zapytałem gdzie mogę ją zobaczyć, więc wskazał mi odpowiednie strony, jak odpisałem że
tej sceny nie widzę, to odpisał że były edycje dla tv VIVA i że już są niedostępne.
I teraz czas na refleksję.
Skoro klipy są od dawna niedostępne, skąd Google AI wiedział takie szczegóły o windzie, o jakich nie napisałem np. że towarowa z przetłaczanymi drzwiami (sam dźwig zobaczymy
TU raz
TU), jakby widział dokładnie to co widziałem ponad 20 lat temu

Nie obstawałem też na 100% że była to Doda, a wiedział że to w jej teledysku.
Nie proszę was o wyszukanie klipu, a jedynie o opinię na temat tego co opisałem.
Pochwalcie się też do czego wam się przydał Google AI lub ChatGPT.
materiały referencyjne
Film pokazujący typ dźwigu
https://www.youtube.com/watch?v=rWznGNYj9GU
Film z identycznym dźwigiem (zapasowy)
https://www.youtube.com/watch?v=3x9LDbCq3Qk
Wytypowany teledysk na YT podaję sam id: WhJK__4fdMQ (niestety nie ma w nim omawianej sceny)
Ostatnia aktualizacja: 15.02.2026 23:22:42 przez kolamb
Ostatnia aktualizacja: 15.02.2026 23:23:28 przez kolamb