[#1] Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI
Witam

Temat adresuję głównie do osób urodzonych w latach 80 (sam jestem z 1989), ponieważ mogą bardziej kojarzyć pewne fakty z popkultury oraz stosowaną w Polsce infrastrukturę, oczywiście nie chcę nikogo faworyzować.
Nie chcę tutaj poruszać dyskusji o preferencjach muzycznych, a jedynie skupić się na technicznych aspektach użytkowania Google AI.
Zainteresowanych zapraszam do merytorycznej dyskusji, a także swobodniejszych spostrzeżeń na temat popularnych usług AI.

W ostatnim czasie sporo korzystam z Google AI, głównie pytam się o kwestie konfiguracji klasycznych systemów operacyjnych, ogromnie mi w tym pomógł, nawet w napisaniu kilku programów w assemblerze. Tym razem jednak poruszyłem temat z dziedziny popkultury.
A więc poprosiłem go o ustalenie pewnego teledysku sprzed 20 lat, napisałem że wokalistka tańczyła na peronie, na tle starych metalowych drzwi, najprawdopodobniej od windy i tu pierwsze moje spostrzeżenie że AI wiedział że były to dwuskrzydłowe drzwi z obramowaniem od dźwigu towarowego i że wcale nie były na peronie tylko w hali i że mogłem źle zapamiętać bo identyczne dźwigi stosowano na peronach, oczywiście nie upieram się że były na peronie, ale tam widziałem takie windy, a że peron to popularne miejsce to tak zapamiętałem. Napisałem, że na 30% była to Dorota Rabczewska oraz, że teledysk był w stylu charakterystycznym dla zespołów takich jak Cascada czy Virgin i od razu wytypował tytuł utworu. Wtedy wciskam Ctrl+T i szybko YouTube, przeglądam klip i widząc że nie ma tej sceny, odpisuję, więc zaproponował mi kilka innych utworów w tym od Mandaryny (w końcu nie precyzowałem jednoznacznie) i tu na dobre zaczęła się kilkugodzinna sesja z przerwami na YT. Po obejrzeniu wielu teledysków (które dawniej i tak przejrzałem w poszukiwaniu tego właśnie klipu w czasie jak nie było AI) Google zaproponował mi obejrzeć jeszcze raz proponowany wcześniej klip od 40 sekundy, oczywiście wiedziałem że w tym miejscu obraz ciemnieje więc dla pewności rozjaśniłem monitor i spowolniłem odtwarzanie do 0.25x (o czym mu napisałem), zapytałem się czy istniała inna wersja klipu, po krótkiej wymianie zdań potwierdził, że istniała "Performance Edit". Oczywiście zapytałem gdzie mogę ją zobaczyć, więc wskazał mi odpowiednie strony, jak odpisałem że tej sceny nie widzę, to odpisał że były edycje dla tv VIVA i że już są niedostępne.

I teraz czas na refleksję.
Skoro klipy są od dawna niedostępne, skąd Google AI wiedział takie szczegóły o windzie, o jakich nie napisałem np. że towarowa z przetłaczanymi drzwiami (sam dźwig zobaczymy TU raz TU), jakby widział dokładnie to co widziałem ponad 20 lat temu
Nie obstawałem też na 100% że była to Doda, a wiedział że to w jej teledysku.
Nie proszę was o wyszukanie klipu, a jedynie o opinię na temat tego co opisałem.
Pochwalcie się też do czego wam się przydał Google AI lub ChatGPT.

materiały referencyjne
Film pokazujący typ dźwigu https://www.youtube.com/watch?v=rWznGNYj9GU
Film z identycznym dźwigiem (zapasowy) https://www.youtube.com/watch?v=3x9LDbCq3Qk
Wytypowany teledysk na YT podaję sam id: WhJK__4fdMQ (niestety nie ma w nim omawianej sceny)

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2026 23:22:42 przez kolamb

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2026 23:23:28 przez kolamb
[#2] Re: Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI

@kolamb, post #1

Sprawdź na jakich źródłach opierał się ten system przetwarzania danych.
T.zw. ai tego nie wiedziało. To zostało wygenerowane na podstawie danych w tym danym momencie.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2026 07:59:15 przez amikoksu
[#3] Re: Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI

@kolamb, post #1

Kiedyś szukałem czegoś z dzieciństwa i starałem się podać jak najlepszy opis i grok, gpt, deep seak i ten od google sobie nie poradzili. Brak danych w internecie i pupa. Albo te boty nie wszędzie mają dostęp. Ale i był przypadek, że chyba grok znalazł to czego szukałem.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2026 08:13:36 przez amikoksu
[#4] Re: Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI

@amikoksu, post #3

Tylko, że Google AI musiał wiedzieć o typie windy na tym klipie dosyć szczegółowo, np. że towarowa (były one przeważnie na końcach peronów dostępne dla obsługi, a w głównych szlakach były osobowe o mniej surowym wyglądzie).
Kolejna sprawa, że jak słyszę te utwory tj. "Dżaga" oraz "Znak Pokoju", to przywołuje mi się ten obraz, więc od jakiegoś już czasu przeglądałem różne wersje na YT.
W dostępnych wersjach, były ujęcia z wnętrza hotelu (brak scen znanych z wersji w tv VIVA), więc poprosiłem Google AI o pomoc, nie podawałem mu jednak żadnych tytułów a jedynie 30% prawdopodobieństwo co do wykonawcy, i bardzo szybko znalazł 2 wspomniane tutaj tytuły, oraz szczegóły scenerii. Jednak zapytany o strony, na których zobaczę te klipy, faktycznie nakierował mnie na strony z materiałami od tej piosenkarki, ale nie znalazłem tam tej wersji klipu.

Zastanawia mnie dlaczego mając tak szczegółową wiedzę o tych klipach, nie mógł mi ich wskazać. Przychodzą mi na myśl tylko 2 opcje.
  • Klipy nadal są dostępne dla algorytmu i w locie je przeanalizował, ale ze względów licencyjnych w jakiś sposób zablokowane, jednak wtedy powinien mnie poinformować.
  • Faktycznie nie ma już tych wersji, ale wielu internautów dyskutowało o tych szczegółach na różnych serwisach i algorytm się do tego odwołał.

Tematem jeszcze trochę "pomęczę" Chata GPT.

Taka jeszcze ciekawostka z trochę innej beczki, jak ostatnio na ChatGPT "maglowałem" temat konfiguracji klienta Microsoft Mail do współpracy z protokołem IMAP, odwołałem się do helpa od WinZipa 6.x (bo tam była wzmianka o tym kliencie) i podałem odpowiednie frazy, znalazł dokładnie to co chciałem, więc musiał mieć dostęp do archiwów i je w locie wypakować.

Pozdrawiam
[#5] Re: Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI

@kolamb, post #4

Nie wiedział tego.
Zadaj botowi jeszcze raz to pytanie i aby podał źródła.
To nie magia.
[#6] Re: Kilka spostrzeżeń w kwestii Google AI

@kolamb, post #1

Zawsze jest opcja że to zwykła halucynacja.
Nie raz mi boty mówiły rzeczy których nie ma np. wygodne komendy/programy czy biblioteki.
Jak taki bot ma podobne rzeczy w swoich danych treningowych to będzie pisał bez zastanowienia czy weryfikacji.

Halucynacje to coś nad czym wszystkie bigtechy pracują bo to jeden z największych problemów tej technologii. Bot powinien zrobić research online i ewentualnie napisać że nie wie a nie pisać głupoty.

Ostatnio bawiłem się GLM 4.7 Flash lokalnie (tj. uruchomiony na moim komputerze) i o dziwo on czasami pisze że czegoś nie wie. Dalej pisze głupoty (a szczególnie jak mu nie pozwolę googlować) ale przynajmniej zazwyczaj bez przekonania i pisze że mu się coś wydaje a tak to że nie wie. Jest progres. Pełnego GLM i to w wersji 5 która jest ponad 20x większa można sobie potestować w formie czatu. Niby Chińczycy ale o dupie mandarynie pogadać to myślę żaden problem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem