[#1] Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?
Witam,

Zastanawiam się, na ile powszechne jest porzucanie gier na PC (zarówno AAA, jak i mniejszych tytułów) i przechodzenie całkowicie na klasyki — czy to na Amidze, czy w emulacji. A może nawet nie tylko Amiga?

Pytam, bo ostatnio rozmawiałem z bratem o tym, że mój PC zaczyna nie wyrabiać z nowszymi grami. Na Linuxie wydajność jest u mnie zauważalnie niższa niż na Windowsie, którego nie chcę używać. W ramach żartu (albo i nie) zasugerował, żebym przerzucił się na gry amigowe.

I tak się zacząłem zastanawiać — czy ktoś z Was faktycznie zrobił taki „powrót do klasyki”? Czy traktujecie to jako główną platformę do grania, czy raczej dodatek do PC/konsol?

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrawiam
Thom
[#2] Re: Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?

@Thom75, post #1

Ja od dobrej dekady jeśli grywam to tylko na prawdziwej PSX, a i to sporadycznie ze 2-3 razy w roku po 2-3 godz w sesji. A emulator używam tylko do zabawy Basiciem na CPC, np by obczaić działanie fantastycznych pomysłów jakie tworzy społeczność fanów BBC Micro, a Basic na CPC jest dość podobny by łatwo je przetłumaczyć. :)
[#3] Re: Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?

@Thom75, post #1

Zastanawiam się, na ile powszechne jest porzucanie gier na PC

CzesiekGPT napisał:

1. Trendy rynkowe
Emulatory i retro-konsolowe rynki rosną: Dane z np. Steam pokazują, że gry retro, remastery i kolekcje klasyków (np. Sega Genesis Classics, Amiga Forever) cieszą się rosnącą popularnością. Chociaż dokładne liczby, ilu graczy "porzuca" nowe gry, nie są jawnie publikowane, rosnąca sprzedaż emulacji i klasyków wskazuje na trend powrotu do starszych tytułów.
Rynek retro sprzętu: Odnawianie Amigi, NES-a czy SNES-a oraz sprzedaż mini-konsol (SNES Mini, Sega Mini) wskazuje, że spora grupa graczy powraca do klasyków, często zamiast inwestować w nowe produkcje AAA.
2. Ankiety graczy
Ankiety na portalach typu Reddit (r/retrogaming, r/pcgaming), GOG Galaxy, czy serwisy typu Steam Community wskazują, że wielu graczy:
Kupuje nowe gry, ale gra w nie krócej niż w klasyki.
Wraca do klasyków dla nostalgii lub stabilności gameplayu.
Używa emulacji do grania w starsze tytuły, które trudno znaleźć w sklepach.

Przykład z ankiety GOG (2022): ~45% respondentów przyznało, że w ciągu ostatniego roku więcej czasu spędziło na starszych grach niż nowych produkcjach AAA.

3. Badania akademickie
Badania psychologiczne i socjologiczne nad graczami retro (np. z Journal of Gaming & Virtual Worlds):
Wskazują, że powrót do klasyków wiąże się z poczuciem kontroli, nostalgii, i unikaniem presji społecznej związaną z nowymi grami (lootboxy, mikrotransakcje, rywalizacja online).
Niektórzy badacze opisują to jako „granie w klasyki jako forma odpoczynku od współczesnej presji gamingowej”.
4. Obserwacje społecznościowe
Fora i serwisy retro gamingowe (np. Lemon Amiga, AtariAge) wskazują, że część graczy z PC porzuca nowe tytuły AAA na rzecz emulacji i klasyków, szczególnie jeśli:
Gry nowe są mocno zoptymalizowane pod mikrotransakcje.
Gracz szuka gry offline, a nie online.
Liczy się nostalgiczną wartość tytułu lub grywalność ponad grafikę.

Podsumowując, tendencja istnieje, ale nie jest dokładnie zmierzona na dużą skalę: rosnące zainteresowanie emulacją i klasykami, ankiety graczy i badania psychologiczne sugerują, że spora grupa graczy PC przynajmniej okresowo porzuca nowe gry na rzecz starszych, bardziej stabilnych produkcji.
[#4] Re: Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?

@Thom75, post #1

czy ktoś z Was faktycznie zrobił taki „powrót do klasyki”?

Przyznaję się: stare gry są tak samo dobre jak stara muzyka czy stare filmy.
[#5] Re: Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?

@Thom75, post #1

Moim zdaniem do starych gier wracają raczej Ci, którzy grali w nie za dzieciaka. Patrząc na młodzież (syna i jego znajomych), brak ochoty nawet do ruszenia czegoś, co wygląda w ten sposób jak tamtejsze gry, pokazuje że młode pokolenie wcale do tego nie ciągnie. Oni raczej do lat gdzie były pierwsze Call Of Duty i tym podobne jakościowo gry. I w sumie ich rozumiem. Na tą chwilę problemem są przede wszystkim mikro transakcje, a także coraz bardziej odczuwalne wpychanie wszystkiego w online. Ja natomiast ze względu na wiek, niezbyt często w ogóle sięgam do gier. Wrócę czasem do czegoś z Ami, oczywiście na WinUAE bo jest to dużo wygodniejsze, lub właśnie czego ze starych gier PC. Ale to może ze dwa razy w roku.
1
[#6] Re: Kto z Was przestał grać na PC i tylko lub w większości gra na Amidze?

@diecast64, post #5

Moim zdaniem do starych gier wracają raczej Ci, którzy grali w nie za dzieciaka.

No to masz spostrzeżenia jak mój dziadek, który mawiał:
„Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.”
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem