[#1] Mac Pro Late 2013 i instalacja na czysto Mac OS Monterey
Hej:)

Wiem, że na forum jest sporo osób zaznajomionych z Makami, więc spróbuję tutaj. Mam problem z instalacją na czysto Mac OS Monterey. Kupiłem Mac Pro Late 2013 (tzw. Trashcan) z 12 rdzeniowym xeonem, 64 GB RAM i wymienionym dyskiem na Samsung 970 EVO. Sprzęt dotarł do mnie od poprzedniego właściciela - system był zaintstalowany, ale z jego kontem, więc spróbowałem postawić go na czysto.

I tu pojawia się problem, że niezależnie od tego czy pobiera mi Mac OS z serwerów w trybie recovery czy instaluje z pendrive zawsze kończy się jak na tych dwóch zdjęciach - tak jakby nie widział tego dysku po instalacji... Macie jakieś rady jak to szybko obejść i najprościej jak się da zainstalować Monterey?

Edit: już poradziłem sobie, najpierw trzeba było przez Big Sur bo oryginalna instalka Monterey świrowała:)

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 11:31:43 przez Splavinho
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem