[#1] Jakiego Linuxa polecacie?
Robię przymiarkę do Linuxa. Fajnie jakby był lekki w obsłudze po przesiadce z windows 10. Wiem, że są różne dystrybucje. Interesuje mnie wersja bez ai, jeśli takowa w ogóle jest, ale dziś prawie wszędzie to pchają. W gry nie gram. Intel i Geforce.
[#2] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@amikoksu, post #1

Zacznij od Ubuntu.
2
[#3] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@koczis, post #2

Co znaczy "zacznij"? Raczej nie będę bawić się w sprawdzanie innych wersji. Zależy mi na sterowniach do nowych kart grafiki. Przeglądarki to chyba na wszystkich dystr. są aktualizowane. I proste instalowanie z ikonki.
1
[#4] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@amikoksu, post #3

No to zamień słowo zacznij na polecam. Teraz powinno być dobrze.
1
[#5] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@amikoksu, post #3

Najwięcej oprogramowania i najczęstsze aktualizacje ma Debian.
[#6] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@amikoksu, post #1

Któraś z form Ubuntu. W perspektywie, jakby przesiadka na nowszy sprzęt zachodziła, warto pójść w procesor i grafikę od AMD. Mniej problemów.
1
[#7] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@Krashan, post #6

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Skupię się na Ubuntu.
Jako, że od lat korzystam z programu, którego nie ma na Linuxie (już dawno bym przesiadł się na Linuxa), to całkowicie z Windowsa nie zrezygnuje. Windows będzie, ale bez połączenia z internetem - tylko będzie uruchamiany jak będę chciał korzystać z tego programu (alternatywy mnie nie interesują).
Teraz pytanko, czy Linuxa warto zainstalować na osobny dysk twardy? Czy nie będzie kolidować jak będzie na tym samym dysku co Windows tylko na innej partycji? Ile mniej więcej Ubuntu potrzebuje wolnego miejsca na dysku?
1
[#8] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@amikoksu, post #7

Jako, że od lat korzystam z programu, którego nie ma na Linuxie (już dawno bym przesiadł się na Linuxa), to całkowicie z Windowsa nie zrezygnuje.
Zawsze można sprawdzić, czy czasem nie ruszy pod Wine (emulator API Windowsa na Linuksie). Chyba, że już sprawdzałeś i wiesz, że nie.
Teraz pytanko, czy Linuxa warto zainstalować na osobny dysk twardy? Czy nie będzie kolidować jak będzie na tym samym dysku co Windows tylko na innej partycji?
Nie będzie kolidować, o ile będziesz doinstalowywał Linuksa do istniejącego już Windowsa, a nie odwrotnie. Linuks sam wykryje Windowsa i doda go do menu wyboru systemów. Drobnym ryzykiem jest gdy Windows wykona operację odzyskiwania systemu (jak coś mu się posypie) i nadpisze to menu, wtedy chwilowo jesteśmy odcięci od Linuksa, rozwiązuje się to startując Linuksa z pena i odtwarzając selektor. Podobno najnowsze wersje Win11 umieją wykryć Linuksa i go nie zepsuć, na razie nie miałem okazji sprawdzić...
Ile mniej więcej Ubuntu potrzebuje wolnego miejsca na dysku?
Zależy od tego co zainstalujesz i ile danych będziesz trzymał. Goły desktop + przeglądarka na 20 GB sobie poradzi bez nadmiernej gimnastyki. W laboratoriach studenckich stawialiśmy Ubuntu na 12 GB dysku (w maszynach wirtualnych) i też wystarczyło, ale tam był z góry określony, niewielki zestaw oprogramowania.
3
[#9] Re: Jakiego Linuxa polecacie?

@Krashan, post #8

Dzięki. No to lepiej ogarnę osobny dysk.
Co do Wine, to kiedyś czytałem opinie, że program ruszy ale z niektórymi wtyczkami są problemy a i główny program też może mieć jakieś drobne usterki, które niby da się usunąć. Jednak potrzebuję nie mieć dodatkowej zabawy jak coś się posypie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem