Dzieki za fajne zdjecia!
Dziekuje również wszystkim za fajną atmosfere, oraz za "wypożyczenie" sprzetu.
Jako zatwardziała classic-owca z koncepcją dokupienia do kolekcji czegoś nowocześniejszego doceniam to szczególnie.
Po kilku godzinach z Samanthą Phibrizzo oraz Pegasosem2 Azzorka (?) zgromadziłem kilka uwag:
- AmigaOS4 - naprawde klasyczny system, tyle samo niedoróbek co w AOS v1.2, zdecydowanie odniosłem wrażenie, że z jakiegoś powodu Hyperion sie pospieszył,
- na co dzień mam bardzo klasyczną wersje systemu - AOS 3.1 - wiec przejście na AOS 4.1 nie stanowi żadnego problemu, w sumie to mi sie podobało,
- na Samancie (CPU 666 MHz, 512 MB RAM, Radeon 9200, MPlayer) można płynnie oglądać avi'ki, nawet te w rozdzielczości HD
- przeglądarke - OWB - koniecznie zaraz po instalacji wymienić na nowszą wersje, a porównując wersje 3.13 z AOSa z podobną (?) z MorphOSa - ta druga jest o wiele bardziej dopracowana, choć na plus musze jej zaliczyć bezproblemową prace z Interią, Ogame, AE.. tego strasznie mi brakuje w 3.1,
- OWB 3.13 ma w sobie błąd - otwierając dużą ilość zakładek okno rozszerza sie poza ekran i wszystkie strony dopasowują sie do tej nowej szerokości, można sobie potestować jak stona wygląda na wielkim monitorze

,
- AOS 4.1 ma słaby stos USB, udało nam sie uruchomić tylko pendrive'y Kingstona, oraz dość czesto, zwłaszcza na początku, wylatywała klawiatura USB, stos nie rozpoznaje urządzeń z którymi Poseidon 2.x na Spiderze nie ma problemu,
- troche bałaganu, kilka słabych programów (m.in. kalkulator, konfigurator sieci, notatnik - ogromniaste ikony!), ikony bez przypisanych im programów, nie do końca jasny podział na tools i utilities, stary, dobry Arexx z 3.1

- system jest stabilny,
- podobnie jak wersje klasyczne, surowy ale łatwy do rozbudowania, ma MUI 3.9 i z planszą mówiącą o konieczności zarejestrowania,
Porównując go z MorphOSem - jest niestety słabszy, MOS ma wiecej dopracowanych elementów (przeglądarka, podstawowe programy, MUI, itp.), wychodzi w całej okazałości mniejsza ilość programistów oraz czas w jakim rozwijano obydwa systemy.
Zdecydowaną przewagą AOS4 jest Samantha - jest dostepna, nowa, do kupienia wraz z systemem. MOSowi brakuje sprzetu. Iskierką nadziei była prezentacja MacaMini
Te kilka spostrzeżeń zamieściłem bo jakoś nikt na razie nie przedstawił swojej wersji, a moge zapomnieć szczegóły
Ostatnia modyfikacja: 01.06.2009 23:18:56