[#1] Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?
Chciałbym sprawdzić, czy są tutaj na PPA osoby zainteresowane miejscem spotkań klasykowców (użytkowników Amig klasycznych bądź emulatorów) tak jak ma to miejsce z Atari, Commodore 64 itp. Celem zrobienia takiego miejsca jest to, by wyróżnić Amigę klasyczną i robić rzeczy, do których została powołana, czyli nie nadganiać pecetowe standardy, a skupić się na tworzeniu nowych programów i gier na Amigę 500, 600, 1200 itp.

Osobiście uważam, że PPA jest znakomitym zakątkiem sieci, który hołduje nadal Amidze (w przeciwieństwie do Execa nie oczekuje się Photoshopa firmy Adobe od jednej osoby, a Personal Painta firmy Cloanto nie nazywa się gniotem), jednakże jest to miejsce gdzie sporo osób z "nowej generacji" potrafią skutecznie zniechęcić młodzików do aktywności na rzecz Amigi klasycznej (wyśmiewanie AMOSa na ten przykład).

Zatem jest ktoś zainteresowany takim zakątkiem Amigi Classic w polskim Internecie? Są tu nadal zapaleni klasykowcy (nie muszą mieć specjalności, wystarczą chęci)? Z programistów to podejrzewam, że Asman i Selur są zainteresowani czymś takim.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2012 21:20:10 przez Hextreme
[#2] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Ja mogę :) Na onegdaj pisałem w Amosie nieco, ale, że teraz piszę więcej (w innych językach) to mogę się podszkolić i w wolnej chwili coś zdziałać. Chętnie w C, ASM gorzej :/
Zobaczymy co z inicjatywy wyjdzie :)
[#3] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@WojT_GL, post #2

\o/
Dołączam się.
[#4] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Nie ma mozliwosci fizycznych spotkan klasykowcow, bo nikt, czy tez wiekszosc nie pojedzie kilkaset km po to, zeby spotkac sie na pare godzin. Po prostu sa to zbyt duze koszty dojazdu jak na taka zabawe.
Amigowcow jest malo i sa rozsiani po calej Polsce. Zatem zostaje tylko forma spotkan w "internecie".

Nie ma sie co oszukiwac, ale jedyny sensowny portal, ktory w pewnym stopniu porusza temat "klasykow" jest wlasnie PPA (mowa o portalach polskojezycznych) problem polega na tym, ze klasyk strasznie miesza sie tu z nowymi generacjami i stad ten caly kogel-mogel.
Na poczatku bylem zwolennikiem stworzenia nowego portalu od zera nastawionego tylko i wylacznie na klasyke, jednak po paru latach doszedlem do wniosku, ze bylo by to tworzenie kolejnej bezsensownej konkurencji, ktora nie mialaby zadnych gwarancji na sukces.
Zatem zostaje dalsza rozbudowa PPA w roznych kierunkach. Czy sie to komus podoba czy nie, jestesmy skazani na sasiadow o innej wizji amigowania niz ta, ktora wyznajemy my.

Natomiast przypominam, ze zostal stworzony dzial prywatny na PPA i w kazdej chwili mozna go wykorzystac.
Wystarczy zeby np. klasykowcy zarejestrowali u administracji swoje konta w tym dziale i zaczeli sie tam udzielac. Moze odrobina odosobnienia przyczyni sie do zmniejszenia ilosci watkow o wyzszosci jednej Amigi nad druga. Osobiscie jestem juz znudzony czytaniem kolejnych rewelacji na temat rozwoju amigi oraz wojen amigowo-amigowych. Przy duzym samozaparciu mozna probowac sie powstrzymac od komentowania tej innej grupy amigowcow, co przyczyni sie do ochlodzenia zbyt goracej atmosfery.

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2012 00:50:13 przez selur
[#5] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Mi tez brakuje takiego miejsca w sieci i ludzi, ktorzy jaraja sie potencjalem golych Amig. Odczuwam cyklicznie skrajne zniechecenie spowodowane tym co sie wokol Amigi dzieje. Nie zebym pogon Amigowcow za reszta komputerowego swiata uwazal za cos zlego. To po prostu nie moja bajka i nie czuje tego. Czuje sie na silach porzezbic cos z pixeli czy pobawic sie Protrackerem.
[#6] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@selur, post #4

A może jakieś videokonferencje... ?
[#7] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@frywolny_marian, post #5

Ja swego czasu myślałem, żeby wynając jakoś klitke, mieszkanie nawet czy coś i naznosić tam gratów i bawić się w weekendy ale nie wiem, czy w Łodzi znalazłoby się ze 3 aktywnych amigowców na taki deal...
[#8] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@_arti, post #7

Ty, Mr. Wolf i Metal :)
[#9] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

teraz jest modny model dzialanie w chmurze ;-]
wiec po co klitka i spotkania ???? ludzie nawet przez skypa wala gorzale ;p swiat sie zmienia.
Minimant - skoncz chociaz jeden projekt do konca - za duzo pomyslow za malo mocy przerobowych i trzymania deadlinow.
[#10] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Widzę, że wątek stary, ale tak tylko daje znać, że można dopisać kolejną 'osobę A500' (plus ostatnio A1200). Oczywiście nie pod kątem kodowania. Broń Boże.
[#11] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #10

@Wszyscy

Dziękuję za tak szeroki odzew, bardzo się z tego powodu cieszę. Każdy wkład, nawet zwykłe dodanie otuchy jest na wagę złota.

Yerzmyey, my jako klub "RNS" mamy już Twoją muzykę, teraz trzeba dokończyć grę, w której ta muzyka się znajdzie. Całkiem niedawno dołączył do klubu AceMan - drugi muzyk, który również zaoferował swój talent.

Zatem wszystko teraz spoczywa na programistach i koordynatorach. Ja jestem programistą i muszę przyznać, że pisanie idzie mi coraz lepiej (mówię to szczerze). Muszę się jeszcze zdecydować, który projekt dokończyć, będzie to najpewniej gra "Arcymag" albo "Nurek", bo do tych gier przygotowana jest grafika.

Jeśli chodzi o kącik klasyka to sugerowałbym jeden dział forum poświęcony tylko klasykowi. Wiem, że jest już dział "Amiga", ale przydałby się jakiś poświęcony właśnie osobom twórczym w środowisku amigowców klasykowców.

Dajcie mi jeszcze trochę czasu, teraz w ciągu sierpnia i września będę bardzo się starał, aby nasz pierwszy projekt złożyć. Jest to realne, co do moich umiejętności mogliście się przekonać po edytorach napisanych przeze mnie, klonie Robbo oraz kilku wersjach pokazowych "Arcymaga" i "Nurka". Sądzę, że we mnie jest potencjał, który nie został jeszcze wykorzystany.

Dajcie mi miesiąc na napisanie pierwszej pełnej wersji "Arcymaga", jeśli nie dotrzymam terminu możecie postawić na mnie krechę...

Pozdrawiam przeserdecznie.
[#12] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #10

Hmm... a ja chciałem się czymś podzielić bo się aż wzruszyłem dzisiaj :)

Byłem na starym złomowisku, ot taki plac ze stolarnią która wynajmuje obok lokal. Szpargały od starych foteli, przez lodówki pordzewiałe i bojlery, syf straszny...

Chodze se, patrze se (szukałem elementu oparcia do fotela biurowego)... więc tak ide se, patrze se, a tam na stercie leży zasyfiony C64, pokiereszowany na pierwszy rzut oka, brudny, pordzewiałe blachy od slotu na carta. Kilka klawiszy brak, ale... serce mnie zabolało...

...przyniosłem do domu, w środku rdza, piach, zwierzyniec. Wyczyściłem pędzelkiem wszystkie podstawki, układy, kondensatory, ścieżki etc. Podłączyłem i... działa!

Podobno leżał kilka miesięcy na deszczu. Szkoda że tych klawiszy brak, ale się wzruszyłem, że skazany na śmierć sprzęt uratowałem. I niech ktoś tak zostawi na kilka miesięcy PieCa na deszczu i potem żeby działał :D
[#13] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Osobiscie brakuje mi miejsca/portalu/strony wokol ktorego skupieni byli by klasykowcy.
Niech chce mi sie juz czytac tych wszystkich newsow o postamigowych systemach i oprogramowaniu do tegoz.
Brakuje mi funkcji w profilu PPA gdzie moglbym sobie wylaczyc czego nie chce widziec ani czytac. A tak jestem zmuszony do czytania czegos czym w ogole nie jestem zainteresowany. Meczy mnie to okropnie.
Jak chcecie zmontowac jakies miejsce w sieci, ktore bedzie skupione tylko na klasyku to chetnie pomoge. Moj maly serwer ma troche wolnej przestrzeni i nie najgorsze lacze. Tyle moge zrobic od siebie. Niestety na nic wiecej czasu wolnego nie mam. Ledwie mi wystarcza na w miare biezace sledzenie co nowego w swiecie klasyka i czasem przeczytam jakis watek na forum.

Ot moje 3 grosze.
[#14] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Hextreme, post #1

Mi bardzo brakuje miejsca, gdzie można by pogadać w gronie ludzi twórczo użytkujących Amigę czy C64 (a nawet inne maszyny). Popodziwiać i pooceniać prace grafików i muzyków. Wymienić się wiedzą, technikami itp. Nie interesuje się newsami ze świata AOS4 czy Morphosa, a o tym się przede wszystkim pisze na PPA.
Gdyby powstało gdzieś tego rodzaju miejsce, chętnie będę je odwiedzał.
[#15] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@frywolny_marian, post #14

Ale przecież i tak nie znajdziecie miejsca gdzie więcej się pisze o klasyku niż na ppa. Nie musicie czytać newsów na forum tylko od razu wejdźcie w odpowiedni dział. Jeśli chcecie tworzyć nowy portal czy forum to szczerze życzę powodzenia, ale może Was być tam trzech, czterech. Takie miejsce umrze szybciej niż powstało. Środowiska amigowe (klasyk, Morphos, AOS, AROS) powinny się raczej konsolidować a nie rozpraszać. I korzystać wzajemnie ze swoich doświadczeń.
[#16] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@pekdar, post #13

Chyba z takich względów kiedyś oprócz PPA bardzo dużo czasu spędzałem na emu64.pl i po upadku tej strony czułem się jakby mi ktoś umarł w rodzinie.

Faktem jest, że na PPA pisze się o klasyku tyle ile się faktycznych newsów pojawi. To i tak cud, że cokolwiek się dzieje wokół klasyka.

Ja bym chciał aby Dema, Scena wróciła ze swoimi produkcjami bardziej w klimaty klasyka z lat 90. Te rozpikslowane na maxa efekty żywcem z dem PC nie bardzo do mnie przemawiają poza niektórymi rodzynkami.
[#17] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Duracel, post #16

Duracel:

To i tak cud, że cokolwiek się dzieje wokół klasyka.
------------
Nooo, nie jest tak źle. :) To najnowsze demo "Vold" z tego roku (właściwie to chyba z tego miesiąca? :) ) jest bardzo dobre.

Jenot:

Ja tam nie mam nic przeciwko nowym urządzeniom, przeciwnie. Ale zrozumiałem, że Hextreme miał na myśli, "by wyróżnić Amigę klasyczną".
Osobiście lubię zaglądać na PPA. Ale jeśli byłoby inne miejsce 'sieciowe', pewnie też bym chętnie zaglądał, zwłaszcza pod kątem A500.
A jeśli byłoby miejsce takowe 'w realu' - możliwie nie nazbyt daleko ode mnie, hahahah - to nawet tym lepiej. ;)
Krótko mówiąc, podejrzewam, że założycielowi wątku nie chodziło o flame'a. :)
[#18] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@Duracel, post #16

Też interesuje mnie tylko klasyk.

Nie mniej jednak PPA to najlepsza stronka, i nie ma tu jakiegoś deklasowania klasyka. Po prostu trzeba się przyzwyczaić ,że więcej nowych informacji jest to Arosie, Morphosie itp.

Nie ma tu jakiejś faworyzacji.
[#19] Re: Miejsce spotkań klasykowców - kto zainteresowany?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #17

To najnowsze demo "Vold" z tego roku (właściwie to chyba z tego miesiąca? usmiech ) jest bardzo dobre.

Przed chwilą je obejrzałem. Nie chciał bym wyjść na takiego któremu trudno dogodzić, ale Wstęp taki sobie i przeciągane w czasie poszczególne efekty. Dopiero od połowy demo nabiera jakiejś dynamiki (co przy tego typu muzyce jest już zupełnym kuriozum) pomiędzy efektami. Efektów nie za dużo. Może gdyby tam były chociaż ze dwa obrazki jakieś między efektami, jakieś siny czy prosty wektor, klasyczny klocek... Z drugiej strony trudno dzisiaj oczekiwać w demach na klasyczną Amigę takiego poświęcenia czasu i pracy jak to robili kiedyś np. graficy. Publika była większa, więcej można było zdobyć i zyskać dzięki takiemu poświęceniu w wymiarze namacalnym i nienamacalnym.

Fajnie, że coś zrobiono, ale "średnio" mi się spodobało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem