[#1] Amiga 30th Event w Amsterdamie
Zgłaszam się z taką bardzo nietypową prośbą - otóż jedziemy całą paczką z alt_'em i OSHem na 30-lecie Amigi. Zabieram ze sobą swoją ukochaną A3000D celem zebrania autografów jej konstruktorów (Yupi!). Problem jest taki, że jest to bardzo biedna Amiga - bo oprócz USB, Picasso IV, Prelude Z3 z modułem MP3 i 256MB RAM... ma tylko standardową 030/25MHz na pokładzie i nie mam co do niej włożyć :( Jedne co, to PPC, które na 100% się przegrzeje. Czy ktoś byłby skłonny pożyczyć mi jakąś kartę na wyjazd? Jakiekolwiek 040 chociaż. Oczywiście biorę pełną odpowiedzialność - jeśli coś walnie oddaję umówioną kwotę lub odkupuje kartę.
#help

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 21:45:36 przez _arti
[#2] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #1

Mam WarpEngine 040, ale nie wiem, czy działa. Kupiona na Amibay jako nie działająca. Mogę pożyczyć, przy okazji sprawdzisz, czy działa
[#3] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@SuperBuster11, post #2

Ale to wersja do A3000? (2 podstawki, pod kątem)
[#4] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #3

Niestety nie.
[#5] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@SuperBuster11, post #2

Za to ja mogę się pobawić.
[#6] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #3

A mógłbyś dla mnie zdobyć autograf Dave'a Haynie? Na myszce? Mam tą "pregnant". Mysłałem o klawiaturze (jest więcej miejsca na podpis), ale mam zamiar ją wybielać i szkoda, żeby się taki autograf zmarnował.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 23:11:03 przez SuperBuster11
[#7] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@alt_, post #5

To mogę Ci podesłać. Generalnie to nie wiem co jest uszkodzone, podobno procesor jest sprawny.
Założyłem nowy kwarc, ale obawiam się, że to kolejna karta z uszkodzonymi GAL-ami lub PAL-ami
[#8] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@SuperBuster11, post #7

Pewnie ma upalone GALe, albo ugalone PALe.
[#9] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@recedent, post #8

Albo jedno i drugie xD

Myszkę oczywiście możemy wziąć. Mamy już trochę fantów i mazaki więc jedna myszką wte czy wewte nie robi różnicy.
[#10] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #9

OK. To podeślij adres do wysyłki na PW.

Szkoda, że nie mam swojej A3000 (jest w naprawie) bo podesłał bym przedni panel

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2015 23:37:42 przez SuperBuster11
[#11] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@SuperBuster11, post #10

Wyślij tego WarpEngine razem z myszą do artiego. I tak razem jedziemy na event, więc karta wyląduje u mnie.
[#12] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@alt_, post #11

OK. Czekam na PW z adresem artiego.
[#13] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@SuperBuster11, post #12

Poszła wiadomość.
[#14] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #1

Hmm, a propos całej akcji, to trochę się przyczepię.
Jaki jest sens pożyczać kartę, tylko po to żeby się z nią pokazać !
Przecież chodzi o podpisy na obudowie a nie prezentację procesożernej aplikacji!?

To chyba znak naszych czasów, skromność jest niemodna- nie ważne jak jest naprawdę, ważne żeby inni pomyśleli, że jestem cool a jedyna droga do tego to posiadanie czegoś drogiego (bo kogo stać, żeby błysnąć intelektem, wiedzą czy umiejętnościami itp).

Od razu podkreślam, że to moje zdanie, mam nadzieję, że nikogo tym wpisem nie uraziłem.
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 10:49:09 przez BULI
[#15] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@BULI, post #14

Wyciągasz wnioski kompletnie z czapy Nie robię tego, żeby "się pokazać". Chciałbym po prostu normalnie sobie na niej poklikać na miejscu (i dać też ludziom poklikać) a nie męczyć siebie i innych na 030, z takim arsenałem w slotach Zorro. Szkoda po prostu.
[#16] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #15

Nie robię tego, żeby "się pokazać"

To zastanów się i szczerze odpowiedz sobie sam po co na chwilę chcesz wciskać tam 040?
Boisz się, że jak będzie 030 to nikt nie zainteresuje się Twoją Amigą?
Będzie miała mniej kliknięć niż A4000 z PPC obok?

Ja też lubię się pokazać, ale w tym celu nie pożyczam sprzętu od kolegi i nie jadę z nim na zlot.

Po co zaklinać rzeczywistość, skoro jest sporo softu i gier które polecą na 030, przecież Ty masz taki właśnie konfig i na takim właśnie konfigu się bawisz, bo to przecież Twoja ukochana A3000.
[#17] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #1

Trza bylo pisac szybciej to bym Ci pozyczyl na taka impre swoja 060ke albo PPC z 060ka. Niestety od 2 tyg przebywam w PL i du.a.

Czekam na relacje ze spotkania i zdjecia plus filmy. :) powodzenia.
[#18] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@BULI, post #16

To zastanów się i szczerze odpowiedz sobie sam po co na chwilę chcesz wciskać tam 040?

Żeby było szybciej... a przynajmniej akceptowalnie szybko.

Boisz się, że jak będzie 030 to nikt nie zainteresuje się Twoją Amigą?

Zasadniczo mam to w dupie ale nie chciałbym też, żeby stała na evencie i świeciła tylko, z uwagi na wolny CPU.

Ja też lubię się pokazać, ale w tym celu nie pożyczam sprzętu od kolegi i nie jadę z nim na zlot.

A ja nie lubię zabierać sprzętu na zlot, który będzie nieużywalny. To nie muzeum.

Po co zaklinać rzeczywistość, skoro jest sporo softu i gier które polecą na 030, przecież Ty masz taki właśnie konfig i na takim właśnie konfigu się bawisz, bo to przecież Twoja ukochana A3000.

No właśnie nie. Była tam kiedyś 060 ale teraz Amiga stoi spakowana na półce, bo... nie mam do niej turbo. OS3.9 i soft zainstalowany tam chodzi nie tylko wolno ale i koszmarnie wolno - szczególnie z Picasso i ekranem RTG. Dość powiedzieć, że okno z partycją Workbencha listuje się ponad 10 sekund

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 13:11:32 przez _arti
[#19] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #18

A ja nie lubię zabierać sprzętu na zlot, który będzie nieużywalny. To nie muzeum.

Była tam kiedyś 060 ale teraz Amiga stoi spakowana na półce

Wiesz co robisz?!

Oczywiście, że różnica pomiędzy 060 a 030@25 jest ogromna, ale spokojnie można postawić na tym całkiem zgrabny dedykowany system 3.1 lub 3.9 i używać go do amigowego oprogramowania (znajdziesz takie bez problemu, chyba, że interesują Cię tylko FPSy i mp3) zamiast kurzyć go na szafie i robić z niego muzeum.

A3000 z oryginalna kartą 030 to kawał historii w świetnym wydaniu- warto go pielęgnować również w tej historycznej postaci.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 15:28:25 przez BULI
[#20] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@BULI, post #19

Można ale wtedy nie ma sensu ani używać PicassoIV ani karty dźwiękowej, ani USB ani właściwie niczego na takiej konfiguracji, poza WHDLoad czy Workbenchem z MagicWB.

Mógłbym taki set przygotować na event ale skoro już są te inne zabawki w środku, to fajnie by je pokazać jak śmigają a do tego potrzeba czegoś szybszego niż 030. Stąd moją prośba.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2015 15:52:44 przez _arti
[#21] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@Deftronic/..., post #17

Wyślij pocztą?
[#22] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #21

Hehe jak? :) Jestem w PL i jeszcze sporo tu bede a chata w UK zamknieta na 4 spusty.
[#23] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@Deftronic/..., post #22

A... w tę stronę :D
[#24] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #23

Do ludziów jadących do Amsterdam. Jak jedziecie i o której tam będziecie. Też się wybieram, planuje być na miejscu w sobotę 9-10. Czyli w sam raz na imprezę. Myślę, że dobrze byłoby się zagadać co by ekipa z Polski się trzymała w kupie.
[#25] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@radzik, post #24

I na trzeźwo ;)
[#26] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@radzik, post #24

Lece w piatek o 7, wiec w Amsterdamie bede o 9-10
[#27] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@radzik, post #24

My też planujemy podobnie. Ale wiadomo, po drodze może zdarzyć się wszystko.
[#28] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@radzik, post #24

@radzik
A nie masz może A3640 pożyczyć na czas eventu?
[#29] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@_arti, post #28

Nie mam niestety.

BTW: Czyli łapiemy się na party place? Wie ktoś czy będzie tam jakieś wifi?
[#30] Re: Amiga 30th Event w Amsterdamie

@radzik, post #29

Łapiemy. Nie wiem czy będzie wifi, ale strzelam że tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem