[#1] MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI
Poszukiwani są miłośnicy starych komputerów i gier z miejscowości Kościan i okolic. Chodzi również o osoby, które kiedyś miały lub tylko widziały (np. w szkole, u kolegi, u wujka, w sklepie) komputery Atari, Commodore, ZX Spectrum (lub inne) i chciałyby przypomnieć sobie tamte lata. Jeżeli byliby chętni mogą pojawić się nawet jakieś starsze konsole.

Jest okazja, aby zorganizować pokaz naszych ulubionych małobitowych komputerów właśnie w tej miejscowości (na zaproszenie tamtejszej Biblioteki), ale dobrze byłoby wiedzieć, czy byłby tym ktoś w ogóle zainteresowany? Komputery byłyby oczywiście uruchomione i można byłoby sobie na nich pograć. Niewykluczone, że odbyłby się jakiś turniej growy.
Może obecni tatusiowie (mamusie też!) chcieliby przypomnieć sobie stare dobre czasy, ale może też chcieliby pokazać swoim dzieciom, na jakim sprzęcie bawili się w dzieciństwie?

Na razie to tylko pomysł, ale jeśli będzie zainteresowanie, to coś z tego może powstać. Dajcie znać smile.

Larek i Borsuk
[#2] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Mówimy o Kościanie za poznaniem w kierunku Leszno/Wrocław jak tak to jestem zainteresowany😀
[#3] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@yogus1982, post #2

Tak ten Kościan miedzy Lesznem a Poznaniem.
[#4] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Wyrażam wstępne zainteresowanie. Ale wszystko zależy od tego, kto zamierza się pojawić :)
[#5] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Jeśli będzie to w weekend to jak najbardziejOK
[#6] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Ale w sumie to trochę smutne, że ludzie z województwa śląskiego organizują nam spotkanie retro w Wlkp.
[#7] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@_Skiba, post #6

O fajnie, zobaczymy ile osób będzie chętnych. Wezmę swoją Amigę CD32 i skąłdanki gier, żeby amigowcy nie narzekali, postaramy się w weekend. Zależy od frekwencji i biblioteki.
[#8] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Dla jasności - to nie będzie typowy zlot, gdzie można sobie posiedzieć z piwkiem. Natomiast będzie można wpaść z dzieciakami i im pokazać, jakie to dawniej były komputery i gry.
Organizuje to Biblioteka w Kościanie, wiec miejsce zobowiązuje
[#9] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Noooo w końcu jakoś bliżej mnie coś się dzieje :)
Oczywiście że się pojawię, ze sprzętu coś tam mogę zabrać. Najlepiej jak spotkanie odbyło by się w weekend gdyż wtedy większość z nas ma więcej czasu.
[#10] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@superbonio, post #9

Oczywiście że się pojawię, ze sprzętu coś tam mogę zabrać.

Jak zabierzesz to o czym myślę to też się pojawię
[#11] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@Jazzcat, post #10

Jeśli faktycznie termin będzie weekendowy i może jakiś afterek uda się zmontować (są w Kościanie jakieś puby? :) to czemu nie. Wlecimy i odpalimy kilka dem
[#12] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Mamy już termin szeroki uśmiech

Uwaga, uwaga!
14 marca 2020 roku Miejska Biblioteka Publiczna w Kościanie organizuje spotkanie miłośników mikrokomputerów.

Tak, będą prawdziwe relikty przeszłości w postaci komputerów Atari, Commodore, ZX Spectrum... Ale nie jakieś tam muzealne egzemplarze, ale w pełni działający sprzęt, na którym będzie można zagrać i przypomnieć sobie stare dobre czasy, a także pokazać dzieciom, jakie to gry były kiedyś super.

Mamy w planach również turnieje. Może klasyczny River Raid? Może jakaś zupełnie nowa gra?

Nie czekajcie na ostatnią chwilę. Rezerwujcie termin! I nie ma żadnych wymówek - to tylko jeden krótki dzień, więc każdy da radę wpaść choćby na chwilę.

Aha, i jeszcze jedna sprawa:

WSTĘP WOLNY!

Do zobaczenia szeroki uśmiech
[#13] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@larek, post #12

A można wlecieć z samą Maliną RPI4, by (o ile znajdą się chętni) pokazać jak to się konfiguruje, kompiluje, używa z padami itp? Klasyk czeka na recapa i boję się go ostatnio odpalać.
[#14] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@infboras, post #13

Myślę, że tak. Jak najbardziej
[#15] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@infboras, post #13

Ja nie widzę przeszkód 😃
Trzeba wziąć pod uwagę, że to nie będzie typowy zlot, gdzie wszyscy przyjeżdżają ze swoim sprzętem. Tam raczej nie będą dostępne miejsca do rozłożenia się z własnym interesem dla wszystkich chętnych. Niemniej jednak pewnie jakiś stolik będzie można dostawić i pokazać co się fajnego posiada 😀
[#16] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@infboras, post #13

Postaram się być na tym spotkaniu. Mogę zabrać osoby z Poznania i okolic, bo mam w końcu po drodze ;)
[#17] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@_Skiba, post #16

Byłoby super OK
Dzięki
[#18] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@larek, post #17

A gdzie foty?
[#19] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@Dorian3d, post #18

Spotkanie 14 marca
[#20] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Uprasza się osoby zainteresowane o przybycie szeroki uśmiech

Wydarzenie na FB: kliknij w link

[#21] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@larek, post #20

"(...) na komputerach ATARI, COMMODORE, ZX SPECTRUM i innych (...)"

Czyli Amiga wspomniana jest w "innych"?
[#22] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@recedent, post #21

Nie posiadam Amigi, ale Borsuk ma Amigę CD32, więc jest szansa, że takowa będzie.
[#23] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@larek, post #20

14 marca to prawie moje urodziny. Będzie jakiś prezent dla mnie?
[#24] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@snajper, post #23

Prawie będzie ok, racja
[#25] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@RetroBorsuk, post #1

Zasadniczo te 130 km to nie tak dużo. Mam na uwadze!
[#26] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@snajper, post #23

Pani dentystka będzie na ciebie czekać.
Cieszysz się? :)
[#27] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@ZbyniuR, post #26

Ooooo... wub Ale po odpowiedzi larka to nie wiem. Jesteś pewien, że to nie będzie jakaś prawie pani dentystka?

i czy w tej bibliotece przewidziano parkiet ze stroboskopami na takie okazje? To ja zamawiam te piosenki:

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2020 01:13:23 przez snajper
[#28] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@snajper, post #27

...a na początek jeszcze tą:

(sorry za spama trochę ale w sumie skoro impreza jest retro, to będzie nawet tak tematycznie)

i jeszcze że aj łos blajnded baj de lajt też... To już nie będę wklejał.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2020 01:54:31 przez snajper
[#29] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@snajper, post #27

Ale ty jesteś wybredny, a fajna bibliotekarka albo wiolonczelistka to już bee? To może chociaż bokserka, ona też zęby przestawia. ;)

PS.: Miłość to tylko przecenianie różnicy między jedną osobą a innymi. ;)
Te cudne to tylko nas onieśmielają, a przy zwyczajniejszych łatwiej się wyluzować. :)
[#30] Re: MIŁOŚNICY 8/16 bitów z KOŚCIANA? SPOTKANIE Z RETRO SPRZĘTAMI

@ZbyniuR, post #29

bibliotekarki nie mogą być fajne. One są albo chłopczycami w okularach, albo są grube. Wiolonczelistka to już bardziej, czy inna skrzypaczka czy fortepianistka. Kiedyś w szkole muzycznej przez rok czy dwa uczył mnie taki lachon, chociaż dziś wygląd pamiętam już tak tylko ogólnie. Za to dobrze pamiętam jej nazwisko, które raczej pozytywnych skojarzeń nie wzbudzało - żeby nie robić tu wprost antyreklamy czy naśmiewać się, to powiem tylko, że wyraz ten mógł określać połączenie świni z nogą. ;)

do bycia wyluzowanym to ja już kogoś mam i raczej nie pragnę z nią dzielić całego życia tylko dlatego, że mnie nie onieśmiela. ;)

w każdym razie jakiś czas temu czerpiąc wiedzę od jutuberowych guru w temacie dowiedziałem się, że proces zakochania się zachodzi odmiennie u kobiet niż u facetów. Facetowi wystarczy ujrzeć piękną kobietę i już jest opętany, i wskutek tego pragnie ją poznać bliżej, a u kobiet przebiega to dokładnie odwrotnie, tzn. że facet musi wzbudzić ich zainteresowanie i chęć bycia z nim, żeby mogły się w nim zakochać. Ponadto przy wyborze partnera kierują się ogólnie kwestią "zapewnienia przetrwania" sobie, jak i potomstwu. A to sprowadza się w dzisiejszym świecie głównie do $$$, co może być smutne, acz zrozumiałe. Tak wygląda "czysta teoria".
oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że teraz wystarczy, że pójdę sobie poszukać dowolnej laski i efekt będzie ten sam, bo taką istotę jak pani dentystka spotyka się raz w dziejach kosmosu i już postanowiłem, że jak mi się z nią nie uda, to zostanie mi ogolić się na łyso, zostać mnichem buddyjskim i poświęcić resztę życia medytacji (bo nie będę zadowalał się jakimiś półśrodkami, rozumicie).

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2020 14:34:45 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem