[#1] Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław
Za dwa tygodnie we Wrocławiu zapraszam na drugą edycję naszej imprezy Games & Vintage Days 2026!

Games & Vintage Days 2026 odbędą się w dniach 10–11 października 2026 r. we Wrocławiu na terenie Czasoprzestrzeni (ul. Tramwajowa 1–3). Impreza połączona jest z Targami Japońskimi NiuCon. Wejściówka w cenie 20 zł uprawnia do udziału w obu dniach obu wydarzeń.

Program w telegraficznym skrócie:

Udało nam się zaprosić/zgłosili się masę ekip/ludzi ze swoim sprzętem, są to: Adammodore, Amiga Podcast, BITT GAME, Built Not Bought (Mateusz Matysiak, Czajnik, Miksol), Flashback Konsole i Gry. DKIG, Press Reset, Muzeum Stare Dobre Retro, Opolska Strefa Gier Retro, Retro Arcade, Retro Computers™, RetroGralnia (oj! to my!), RetroSfera, SUPER KLIMEK BROS, wGRASIE?

Wpadną do nas przeróżni wystawcy - Nintendo, CD-Action, Gamebook, PSX Extreme, Retronics, Polskie Towarzystwo Ochrony Dziedzictwa Technicznego, a bardziej handlowe: A2 x Lemon Cat, Kabak, Kraina Wszystkiego, Lochy i Druki, Retro Poligon, RGFK, RegCD.

W tym roku po raz pierwszy mamy strefę gier indie z 11 tytułami: Breaker Boy, Inconceivable Rat Endeavour, NoxTurn, Rayborne, Rescue Heli RH407, SAMOPAL Protocol, Starkheim Tournament, Unwell, Ward Off Evil, Wilted Echoes, The Declassifier.

Do tego ponad 30h prelekcji: Podzieliliśmy nasz program na scenę główną oraz dwie prelekcyjne. Na naszej scenie pojawi się m.in. sam Jussi Koskela, twórca kultowego Deluxe Ski Jump, a także ikona polskiego dziennikarstwa growego, Waldemar Pegaz Ass Nowak. Nie zabraknie też ważnych dyskusji branżowych: razem z przedstawicielem GOG Piotrem Gnypem przyjrzymy się ratowaniu cyfrowego dziedzictwa w ramach Cyfrowej Arki Noego. Będzie także okazja, by posłuchać prelekcji Krzysztofa NRGeeka Micielskiego oraz Łukasza Zmasło Zmysła i Marcela WPM Halczyńskiego.

Przygotowaliśmy również mocny blok techniczny i scenowy, w którym nostalgia zderzy się z żywym kodem. Odwiedzający zobaczą m.in. karkołomną próbę przepisania River Raid w zaledwie 45 minut w formule live-codingu, zagłębią się w fascynujący i tajemniczy świat systemu TempleOS, a także przyjrzą się demoscenie oraz pojedynkowi nowoczesnych wcieleń Amigi. Obok czystej inżynierii sporo miejsca poświęcimy specyfice polskich realiów z minionych dekad. Wspólnie wrócimy do klimatu giełd komputerowych i ery kasetowego piractwa, odwiedzimy duszne salony gier zręcznościowych z lat 70., 80. i 90., a także porozmawiamy o psychologii stojącej za kupowaniem „dzieciństwa, którego nie mieliśmy”.

Nie uciekamy też od tematów niszowych, kuriozalnych czy wręcz przeznaczonych wyłącznie dla dorosłych. W planie znalazły się rozliczenia z rynkowymi porażkami pokroju konsoli Philips CD-i, analiza wielkiego krachu branży z 1983 roku, a także wieczorny panel o raczkującej erotyce w grach lat 70. i 80. Całość dopełnią analizy prawne dotyczące fanowskich adaptacji retro oraz przegląd nowych, fizycznych wydań na Atari czy Commodore 64.

W sobotę wieczorem, po części "halowej" zapraszamy też na Demoscenowe Demoparty do jednej z wrocławskich knajp, za którego merytorykę odpowiada ekipa wrocławskiego Decruncha :)

Więcej informacji na:
https://gamesvintagedays.pl/
2
[#2] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@borg, post #1

Super impreza, będę w niedziele :)
1
[#3] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@borg, post #1

Akurat pokrywa sie z Ami Party ... hmm gdzie tu teraz jechać
1
[#4] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@borg, post #1

Press Reset (...) RetroSfera

ciekawe czy dojdzie do bitki?
[#5] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@-tbn-, post #4

Były plany postawienia zasiek, ale dostaliśy zapewnienia, że będzie dobrze
2
[#6] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@borg, post #5

Z Psiego Pola mamy daleko OK
[#7] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@-tbn-, post #4

ciekawe czy dojdzie do bitki?

A jakby tego było mało, to jeszcze na jednej z prelekcji będzie pojedynek AmigaOS 4 vs. MorphOSpomysł
1
[#8] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@MUFA-amigaone-pl, post #7

Myślę nad zabraniem piersiówki, którą dostałem od żony? Co myślicie? Będzie klimatycznie...

1
[#9] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@MUFA-amigaone-pl, post #7

Przecież wiadomo że MorphOS ;)
[#10] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@borg, post #1

Fajnie się prelekcja zapowiada. Ja myślę jednak, że dopiero za rok będe mógł wyruszyć za miasto na taką imprezę. Zarówno ja, jak i moja lekarka takie mamy przewidywania.

Ja bardzo tęsknię za tym, by spotykać się z osobami o bliskich zainteresowaniach. Niestety, ze względu na zdrowie, nie jest to możliwe od 2004 roku. Ostatnio to byłem na Gambleriadzie, Amiga Show '98 i Satellite '99.

Od wielu lat biorę skuteczne leki, a od mniej więcej roku kluczowe dolegliwości ustąpiły. Udało się też w zeszłym roku ukończyć studia II stopnia.

Życzę wszystkim uczestnikom miłej zabawy w tym roku.
4
[#11] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@Commodore128D, post #8

Myślę nad zabraniem piersiówki, którą dostałem od żony? Co myślicie? Będzie klimatycznie...

Dawaj, myślę że będzie tam na tyle mocna amigowa ekipa, że damy radę
1
[#12] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@Mariodj, post #9

Przecież wiadomo że MorphOS ;)

No to trzymaj kciuki za Recedenta, który będzie w niebieskim narożniku, bo ja tanio skóry nie sprzedam
2
[#13] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@MUFA-amigaone-pl, post #11

Dawaj, myślę że będzie tam na tyle mocna amigowa ekipa, że damy radę
Z tym, że ja mogę symbolicznie (max 7 drinków), bo przyjeżdżam na motocyklu :lol
[#14] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@MUFA-amigaone-pl, post #12

To pewniak :) Mosowy czarny koń ;)

Czarny pas MOS ;) będzie bolało ;)

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2026 15:20:27 przez Mariodj
[#15] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@MUFA-amigaone-pl, post #12

ale uważaj bo ja od 3 tygodni nie śpię po nocach i vibecoduje wszystkie braki morphosa

np. morphra

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2026 15:47:14 przez michal_zukowski
2
[#16] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@Mariodj, post #9

A ten morohos chodzi na prawdziwej amidze ?
[#17] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@dynx, post #16

u mnie tak, pokazywalem wielokrotnie na amiparty

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2026 17:39:54 przez michal_zukowski
[#18] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@michal_zukowski, post #17

Na moto 68xxxx ?
[#19] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@dynx, post #18

Przeciez AmigaOS 4 nie chodzi na 68k...jaki wiec z tego AmigaOS? :)
[#20] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@stefkos, post #19

To też jest karakan przeszczep

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2026 18:51:53 przez dynx
[#21] Re: Games & Vintage Days 2026, 10-11 października, Wrocław

@dynx, post #18

nie, no co ty, mieć tylko 68k w prawdziwej amidze to prawie wstyd
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem