[#1141] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #1140

pytanie do osob ktore maja klawisze z a1200.net, czy leza wam solidnie w waszych klawiaturach?
mam swiezy komplet w layoucie US i mam wrazenie ze wyciagniecie wymaga uzycia o wiele mniejszej sily niz przy oryginalnych klawiszach.
[#1142] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@sillyc0n, post #1141

Ja tak miałem z prawie wszystkimi klawiszami z poprzednich dostaw, jak się ułożą to raczej nie wypadną. Producent tłumaczył to, że jest sporo serii młoteczków i to może powodować problemy, ze albo za ciasno, albo normalnie albo bardzo lekko - u mnie akurat większość za lekko wchodziła, czasem musiałem np. kawałek taśmy samoprzylepnej wcisnąć na młoteczek (kawałeczek) i było gites (przy niektórych klawiszach) - nie pamiętam ile z nich za lekko wchodziło. Nie ma tragedii ogólnie, ale nie stało koło oryginału w sensie jakości produkcji w sensie osadzenia na młoteczkach.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2024 22:12:28 przez Adinfo
1
[#1143] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Adinfo, post #1142

dzieki za odpowiedz. nic to, trzeba bedzie przebolec.
[#1144] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@sillyc0n, post #1141

U mnie wszystko OK, po włożeniu nie widzę i nie czuję żadnego luzu, ani różnicy, a wyciągać już nie próbowałem.
[#1145] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Adinfo, post #1142

U mnie tak samo. też, jakby, za luźne. na dodatek niektóre mam jakby lekko krzywo wpasowane tzn lekko przekręcone a obwiniam to tym, że przy wyjmowaniu z tej formy musiałem je lekko "ukręcać" (nie wiem jak to inaczej nazwać) bo nie chciały odejść od formy.
Wyglądają ogólnie nieźle ale takie 8/10 wg mnie.
[#1146] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@c64portal, post #1145

Może je lekko uszkodziłeś wyjmując (gniazda może się wyrobiły w klawiszach), bo nic nie należało ukręcać, co najwyżej podważyć czymś bardzo cienkim jednocześnie naginając lekko tę płytę na której były obsadzone, by zrobić szczelinę.
Co do tego jak zaradzić gdy u kogo jest luźno, może jakaś folia stretch w gniazdo przed włożeniem?

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2024 09:22:37 przez Jacques
[#1147] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #1146

Było kilka fabryk co młoteczki klepały - wydaje mi się że to się pokrywa ze sobą i tak samo z klawiszami skoro niektórzy mają problem je wyjąć z tej podstawy plastikowej - u mnie z form aż tak ciężko klawisze nie wychodziły, czyli rozbieżności po obu stronach, z tym raczej nic nie poradzimy - na jaki zestaw klawiszy i młoteczków w klawiaturze trafimy, dopiero przy montażu to wychodzi. Można się ratować jak za luźne jedynie podklejaniem taśmy miejscowo itd.
[#1148] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@sillyc0n, post #1141

Z tymi młoteczkami to trzeba uważać bo jak się za mocno wciska te klawisze w te młoteczki to później potrafią pękać i taki młoteczek nie chce luźno chodzić i klawisz potrafi zostać we wciśniętym położeniu. Ja kupowałem czarne klawisze to kilka rzeczywiście luźniej wchodziło ale nie wypadają natomiast to jak zrobiono spację i te dłuższe klawisze to nie rozumiem czemu nie zrobili tego jak w oryginale tylko te białe elementy trzeba w nie wciskać i są za wysokie, ze spacją to się namęczyłem aby założyć. No i klawisz > mam bez kropki i dziady mi nie dosłali na wymianę choć obiecali, olałem to więc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem