Komentowana treść: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
[#1] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
Bardzo dobry artykul :) Gratuluje.
[#2] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
Tez uwazam ze to chyba jak do tej pory najlepszy artek traktujacy o MOS'ie. Ciesze sie ze w artykule znalazlo sie kilka zdan o emulatorach. Jednak jako ze sam czesto lubie sobie poemulowac inne maszyny na Amidze, to mam pytanie jak na Pegazie sprawuja sie emulatorki 16-bitowych konsol Nindendo i Segi. Mam tu na mysli WarpSnes oraz Amigenerator. Przypuszczam ze mocy G3 bedzie az nadto, ale czy wogole emulatory te rusza na Pegazie.

Interesuje mnie tez jak wyglada sprawa emulacji Nintendo 64. Na classikach Truereality emulowal N64 z predkoscia 1.5 - 5fps, ciekaw jestem jak to wyglada na pegazie.

[#3] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
Artykuî naprawdë super. Powaűnie traktujâcy temat Pegaza. Ale jest jedno ale nie dotyczâce autora tekstu. Fajny sprzët, piëknie opisany jak nie moűna go nigdzie kupię ) I to mnie bardzo wkurza. Czyűby Genesi zrobiîo tylko kilkaset sztuk i aű tak zarobiîa na tym űe wiëcej nie bëdzie Pegazów Produkowaę? I To mnie najbardziej boli.
[#4] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #3

Czyűby Genesi zrobiîo tylko kilkaset sztuk

Tak. Zostało wyprodukowanych bodajże tylko 600 sztuk Pegasosa 1.

P.S. Kodowanie polskich znaczków...
[#5] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #3

Czyzby Genesi zrobilo tylko kilkaset sztuk i az tak zarobila na tym ze wiecej nie bedzie Pegazow produkowac?

Tak jak juz napisano zrobili 600 sztuk Pegasosow 1 z G3/600. Wiecej takiego czegos juznie wyprodukuja. Nastepna seria (podobno wieksza niz 600 sztuk) to ma byc juz Pegasos2 i z tego co Genesi mowilo i potem potwierdzalo wielokrotnie ma byc juz we wrzesniu. Miala byc jeszcze mala seria Pegasosow 1 z G4/1000 ale z tego co mi wiadomo (a chyba wiadomo, bo w koncu zamowilem takiego) nie wejda one do sprzedazy pomimo tego, ze podobno pokazywano je na AmiWest.

A co do zarobku. Genesi nie zarabia na tym i co ciekawe (smutne rowniez) zarabiac nie zamierza. Napisalai tak niedawno na amigenews.de. Zreszta sam sobie policz ile mogli miec wplywu z tych 600 sztuk, ile rozdali za darmo (na moje oko to chyba z 30-40%), ile zainwestowaano w stworzenie MorphOSa. Nie mam pojecia co pcha do przodu te sprawe. Mi wyglada to jakby caly ten Pegasos, MorphOS i Genesi to byl kaprys jakiegos obrzydliwie bogatego czlowieka, ktory chce cos stworzyc. :)

Taka sytuacja nie przeszkadza mi ale troche boje sieo przyszlosc tej platformy. No ale nic - narazie nie jest zle i jak wszystko dobrze pojdzie to za 3-5 dni bede mial wreszcie okazje odpalic swojego Pegasosa. :)
[#6] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
No wlasnie, to powinno dac duzo do myslenia - gdzie i jak Genesi zamierza zarobic!?!
[#7] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #6

gdzie i jak Genesi zamierza zarobic!?!

Wyjasnili to. Ostatnio czytalem calkiem spore oswiadczenie na amigenews.de. Jako kompletny ignorant jezeli chodzi o jezyk angielski :) cztalem polskie tlumaczenie dostepne na

http://akson.sgh.waw.pl/~ppawlo/an_polish.html

Tam jest "Oswiadczenie na temat Pegasos II/III i strategii przedsiebiorstwa" z 20.07.2003.

Jak mam byc szczery to do mnie za bardzo te plany dotyczace telewizji nowej generacji jakos nie przemawiaja. Uwazam, ze Genesi jest za male zeby konkurowac z kimkolwiek nawet gdyby zrobili cos 100 razy lepszego. Przeciez wiadomo, ze jezeli z tego ma byc biznes to i tak micro$oft wszystkich wykosi:). Przekupi, przeplaci, podkupi, zamorduje, oszuka a wygra.

Ja w tym oswiadczeniu jakos nie moge sie dopatrzec roli Pegasosa w przyszlosci Genesi. Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale to ma byc chyba platforma robiona tak dla czyjego kaprysu i zupelnie bez jakichkolwiek zyskow. Poprostu dla jaj. Nie wiem jak dlugo taka platforma moze istniec i sie rozwijac. Jak narazie jest bardzo fajnie. Mozliwe, ze to jest metoda na utrzymanie tak malego rynku jak Amiga/Pegasos. W koncu szczerze watpie zeby Amiga Inc dala rade sie utrzymac z AmigaONE+OS4. Policzcie sobie... Chyba taki "dobry wujek" jak Genesi jest mimo wszystko lepszym rozwiazaniem. :)

A tak przy okazji zapodam maly cytat: "Oznacza to, że Pegasos II bedzie gotowy na wrzesien.". Cieszycie sie? Ja bardzo.:)

[#8] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
Ja w tym oswiadczeniu jakos nie moge sie dopatrzec roli Pegasosa w przyszlosci Genesi. Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale to ma byc chyba platforma robiona tak dla czyjego kaprysu i zupelnie bez jakichkolwiek zyskow.

A nie pomyslales ze Pegazos (1/2/3) to produkt przejsciowy?

. Nie wiem jak dlugo taka platforma moze istniec i sie rozwijac. Jak narazie jest bardzo fajnie.

Acha, czyli piszesz ze sam jakos nie widzisz przyszlosci dla tej platformy, ale sobie teraz kupie bo cos tam jeszcze z nia robia?
[#9] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #8

A nie pomyslales ze Pegazos (1/2/3) to produkt przejsciowy?

Zmierzający do...?
[#10] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
Zmierzający do...?

No wlasnie - do czego? Nie mam tu 100% informacji, wiec moge sie domyslac. Ale z owego textu na temat strategii firmy mozna wywnioskowac ze Pegazos nie jest ich docelowym produktem.
[#11] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #4
Sorki za znaczki ale jestem za szybki i nie zdążyłem przestawić kodowania ))

[#12] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #8

Acha, czyli piszesz ze sam jakos nie widzisz przyszlosci dla tej platformy, ale sobie teraz kupie bo cos tam jeszcze z nia robia?

Chcialem powiedziec, ze na podstawie tego co mowi Genesi ja nie bardzo widze czym ma wedlug nich byc Pegasos. Ja zupelnie nie wierze, ze jakakolwiek Amiga kiedykolwiek bedzie tak "uzytkowa" zeby sciagnac do siebie niemaniakalnych uzytkownikow. Nie ma szans zeby wielkie firmy robily na to programy, a drobni (chociaz czasem bardzo zdolni) autorzy programow nie dadza rady ze wiadomych wzgledow.

Nie widze sprzecznosci miedzy tym, ze w cos za bardzo nie wierze, a tym, ze sobie to wlasnie kupuje. Ja wierze w to, ze TYLKO windows bedzie rzadzil swiatem. No i co? I mam tego uzywac? Sssss. Czy to takie dziwne, ze kupuje cos co mi sprawia przyjemnosc, co mnie interesuje, na co czekalem tyle lat i przy czym spedzam wiekszosc zycia? Tyle zalet za marne 2000-3000 zl. Toz to najtansze hobby na swiecie! :)

Amigowe spoleczenstwo troche za powaznie to wszystko traktuje. A jaki jest problem ze zmiana platformy? Dzisiaj mam AmigePPC, w srode bede mial Pegasosa a za pol roku moze AmigeONE. Widzi ktos w tym problem? Jak mnie Pegasos wkurzy, a AmigaONE z OS4 podjara to zmienie platforme. Zero problemu. Na szczescie ceny sa juz no rmalne, a nie takie chore jak kiedys gdy karta dzwiekowa do Amigi kosztowala 2 pensje, a karta PPC 4 pensje:). Cala wypasiona Amiga to byla roczna pensja:). Dzisiaj za niecale 2000 kupuje sie pelny wypas do ktorego w dodatku pasuje caly osprzet ze "sklepu za rogiem".
[#13] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #9

Zmierzający do...?

No wlasnie:). Wszyscy nie wiedza do czego to tak naprawde zmierza. Mozna odniesc wrazenie, ze Pegasos ma sie kiedys zamienic w telewizor nowej generacji. Hmmm... jezeli tak ma byc to wiekszosc dzialan zwiazanych z calym tym srodowiskiem, sprzetem i systemem nie bardzo ma sens. Po co telewizorowi Blender czy ProStationAudio? ;) Baa - po co mu kompatybilnosc z Amiga? Po co budowac to cale srodowisko. Na rynku TV raczej nie ma czegos takiego jak lojalnosc wobec platformy. Cos mi sie wydaje, ze tu nie tylko o "bycie telewizorem" chodzi. Jak na moje oko to caly ten Pegasos jest zaspokajaniem ambicji jakiegos czlowieka czy grupy ludzi ktorych na to stac (Genesi, bPlan czy jak oni tam sie jeszcze nazwa). Jakos nie mozna znalezc kogos kto powiedzialby jasno co to jest Pegasos:).

A tak nawiasem mowiac jezeli Pegasos ma byc kiedys telewizorem to moglby zaczac od obslugi tunerow TV:). Zawsze chcialem cos takiego miec w swojej Amidze i gdyby Pegasos obslugiwal jakis model to na pewno bym sobie kupil.
[#14] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W części poświęconej testom porównawczym dodaliśmy jeszcze A4000 CSPPC604e/200+060/50 128 MB Ram, CVPPC.
[#15] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #13

Wiesz, ja wydajac pare tysiecy na komputer interesuje sie rowniez przyszloscia komputera, choc jest ona nieznana to na pewno zalezy mi zeby moj komputer byl w przyszlosci rozwijany, a nie przerabiany na telewizor czy multimedialna kuchenke mikrofalowa.
[#16] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #15

Czy ktorakolwiek z istniejacych Amig ma jasna przyszlosc? Chociaz nie - sa takie co maja od zawsze tylko przyszlosc a jakos nie moga sie dochrapac terazniejszosci:).

Czekalem, czekalem, czekalem i jakbym dalej czekal to przed trzydziestka nowej Amigi bym nie zobaczyl. Jezeli faktycznie AmigaONE i OS4 beda takim "nieziemskim wypasem" to sie dokupi ja do zestawu AmigaPPC+pecet+Pegasos. Jaki w tym problem? :)
[#17] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #15

A skąd wiesz, czy podobne plany nie są snute wobec AmigaONE?
[#18] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #16

to sie dokupi ja do zestawu AmigaPPC+pecet+Pegasos. Jaki w tym problem?

No właśnie, jaki? Chyba jedyny to ten, że to byłoby całkowicie niezrozumiałe dla zwolenników jednego z rozwiązań (nieistotne którego), że można posiadać obie platformy.
[#19] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #18

Tak, i to jest sposob na zminimalizowanie podzialow, tylko mysle ze gdy kiedys wyjda oba systemy (co nie jest pewne) na obie platformy czyli (teraz w kolejnosci alfabetycznej) AONE i PEGAZA to ktoras maszyna bedzie "zawadzac, poniewaz w zasadzie maja takie same parametry techniczne...

[#20] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #14

A gdzie testy z hardwarowym 3D? No i brak moich wyników testów softwarowego Quaka.
[#21] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #14

Moją!

[#22] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #18

W dodatku, z tego co napisał Bill Buck chyba nie będzie koniecznie kupno AmigaONE. Zarówno środowisko DE, OS3.5-3.9 oraz OS4 zostaną przeportowane na MorphOSa... Więc Pegasos wystarczy dla każdego ;)
[#23] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #22

No dobra, DE to może jeszcze ujdzie, ale OS3.5 i 3.9? Przecież nad tym już nikt nie pracuje i nie będzie i jak to się ma do MorphOS? Druga sprawa to OS4, jakoś nie widziałem znaków ku temu w wypowiedziach Hermansa (na pewno nie jeśli chodzi o Pegasos1, "być może Pegasos2 jeśli się taki kiedykolwiek ukaże" - coś takiego mówił w jednym z wywiadów)... No i kolejna sprawa:

>zostaną przeportowane na MorphOSa

Bez sensu ;) Może miałeś na myśli sprzęt (czyli Pegasosa), a nie system (MorphOS)? Bo jak można portować OS4 na MorphOS?

A tak swoją drogą to dużo już mówiono i pisano z jednej i drugiej strony, wiele bajek i plotek mających na celu przyciągnąć małą grupkę ludzi do konkretnej firmy i rozwiązania. W tym całym zamieszaniu cieszy fakt, że wielu użytkowników nie patrzy już na to z podnieceniem a robią swoje i cieszą się z faktów, a nie z tego co jeden czy drugi pan czy pani powie lub skomentuje.
[#24] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja

Znalazłem dwa (1, 2) komentarze bbrv, które chyba miałeś na myśli, ale o portowaniu OS3.5 czy 3.9 tam nie pisano. Jedynie napisali, że Genesi kupiło dużo kopii OS3.9 i jak ktoś będzie chciał kupić Pegasosa z dodatkowo dołączonym OS3.9 to nie będzie problemu.

Co do OS4 to napisano, że jak będzie działająca wersja na AmigaOne to Genesi umożliwi przeportowanie tego systemu na Pegasosa. Na razie trwają dyskusje co do tego, co z tego wyniknie zobaczymy, ale już od dawna coś obie strony udają, że próbują załatwić a później i tak na jedno wychodzi więc póki co patrze na to z przymrużeniem oka.
[#25] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja

Jassne, sluchaj Billa Bucka jak wypowiada sie na temat produktow konkurencji ;) . Gosciu "troche" naciaga tutaj ludzi.
[#26] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #24

Jak juz pare razy powtarzalem - Ben powiedzial ze "nie bedzie OS4 na P1 bo nie oplaca im sie portowac systemu dla wyprodukowanych 600 sztuk Pegazosa". Moze Bill Buck ma nadzieje ze Pegazos2 zmieni zdanie Bena.
[#27] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #23

Może miałeś na myśli sprzęt (czyli Pegasosa), a nie system (MorphOS)?

Tak miałem na myśli Pegasosa. Pomyłka z mojej strony.
[#28] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #26

Ben powiedzial ze "nie bedzie OS4 na P1 bo nie oplaca im sie portowac systemu...

A kto powiedział, że portowania dokona ekipa Bena?
[#29] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
W odpowiedzi na komentarz #28

A kto niby mial portowac OS4 na Pegazosa, MOSTeam? Maja wiele jeszcze do zrobienia przy jednym systemie.
[#30] Re: Pegasos i MorphOS 1.4 - recenzja
a po co ten głupi pc-speaker, w Pegazie!?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem