Komentowana treść: Civilization 2 - udostępniono źródła
[#1] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
Noo! Czekamy na port dla PPC

Oby jak najszybciej, bo mam ta gre i uwielbiam ja.
[#2] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
Gdzie są te źródła? Może się słabo przyglądałem, ale ja tam widzę tylko screenschoty.
[#3] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
Ja też chcę! Ja też!!!
[#4] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
Bomba! Zawsze chciałem to zrobić. A źródła do "jedynki" też są udostępnione? Przegapiłem ten fakt?
[#5] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #2

Są na tej stronie, dokładnie tutaj
[#6] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #4

A źródła do "jedynki" też są udostćpnione? Przegapiłem ten fakt?

Z tego co wiem to nie są udostępnione. Jedyne do czego są dostępne źrodła i ma coś wspólnego z Civilization to Freeciv, ale jak zapewne wiesz port tej gry na AmigaOS jak i MorphOS istnieje.
[#7] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #6

Tak, ale czy FreeCiv umożliwia już samodzielną grę (czyli kontra komputer)?
[#8] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #5

Zassałem, zainstalowałem, obadałem. O nie, to nie na moje siły. I wątpię czy ktokolwiek się odważy to przeportować na Amigę. Równie dobrze mógłby zabrać się za przeportowanie DirectX na Amigę. Potem z CTP2 poszłoby już gładko.

Inne wyjście to pokusić się o przerobienie kodu tak, by nie używał DirectX tylko czegoś bardziej abstrakcyjnego i wtedy napisać interfejs do AmigaOS.

Tak czy siak oceniam to na kilkanaście tygodni na full-time dla kilkuosobowej grupy developerów znających świetnie zarówno DirectX jak i AmigaOS. Inaczej mówiąc: bez szans na realizację.
[#9] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #8

I jeszcze jedno. EULA nie zezwala na zrobienie portu i jakąkolwiek dystrybucję bez zezwolenia Activision.
[#10] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
W odpowiedzi na komentarz #7

Tak, ale czy FreeCiv umożliwia już samodzielną grę (czyli kontra komputer)?

Oczywiście. AFAIK od dawna można ustawić jednego gracza a reszte tzw. graczy komputerowych (mozna ustawic ich ilosc jaką się zechce). Jedyne co trzebato uruchomić serwer FreeCiv, klient, wymagany jest włączony stos TCP/IP i to wszystko. Wiele razy grałem tylko kontra komputer we FreeCiv.

Przy okazji mam pytanie do tych, którym może się coś takiego udało - czy lub jak można użyć tileset wzorowane na Civilization 2 we FreeCiv? Domyślny tileset izometryczny jest IMHO troche słabiej wykonany niż ten z Civilization 2.

Swoją drogą to tilesets we FreeCiv to całkiem fajny wynalazek, istnieje wiele zestawów. Jest np. Worms tileset dla FreeCiv (tutaj screenshot) :P.
[#11] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
Pamietam, ze udalo mi sie uruchomic 2 czesc cywilizacji na emulatorze MAC'a na uwaga: A1200 AGA z 8MB pamieci fast! to byla katorga, i czekalo sie na kazdy ruch dluuugo, ale jak sie czegos bardzo chce :) na 040 i 32 mb juz smigalo na tyle ze kilka razy ja ukonczylem.

A co do directX, to moze ktos sie znajdzie chetny (naiwny), to sie wtedy wsystko przeportuje co sie da :)
[#12] Re: Civilization 2 - udostępniono źródła
extra

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem