Komentowana treść: AmigaOS4 beta - filmy
[#31] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #25

ad 1) Na przykład oglądając filmiki jak te dwa? Bo chyba po to są wypuszczane, a nie jako "jadło dla MOStrolli?"

Co do betatestowania OS4, to mam poważne wątpliwości, czy jest rzetelne. Przykładem jest wesoły amigowiec z filmiku pierwszego, który kwituje uruchomienie IBrowsa słowami "jak widać - działa", a zawieszające się programy nazywa "rock stable".

ad 2) To jest portal OS4? O święty Hermansie, gdzie ja trafiłem!
[#32] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #26

Gdzie napisałem w ilu kopiach się sprzeda? ;) Ja tylko wyraziłem przypuszczenie, że wersja finalna może zbytnio nie odbiegać od tego co jest pokazywane na tych filmach. Czas działa na niekorzyść Friedenów, a tymczasem to ciągle nie jest to...
[#33] Re: AmigaOS4 beta - filmy
Po oglądnięciu filmów stwierdzam, że to nie jest jeszcze etap w którym warto byłoby sobie zawracać głowę AmigaOS4. Trudno tym zachwycić pegasosowców. Takie "coś" to oni mieli wiele miesięcy temu... Ale mimo wszystko trzymam kciuki. Ważne, że OS4 już chodzi na AmidzeONE. Wiem co czujecie, bo pamiętam jak pokazano pierwszy raz MorphOSa na Pegasosie. Przypomnijcie mi kiedy to było, bo az tak daleko to moja pamięć nie sięga. :)
[#34] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #33

Po oglądnięciu filmów stwierdzam, że to nie jest jeszcze etap w którym warto byłoby sobie zawracać głowę AmigaOS4.

Te 2 filmiki to NIE JEST prezentacja mozliwosci OS4! To jest pokaz dla grupki fanow, ktorzy postanowili sie spotkac gdzies na zapleczu jakies dyskoteki szkoly podstawowej, aby zobaczyc na wlasne oczy OS4 ze istnieje. :)
[#35] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #34

I jakoś niezbyt udanie im to wyszło bo raczej antyreklamę tymi filmikami zrobili niż cokolwiek nowego pokazali... a później Hyperion musi takie filmiki komentować, pisać, że źle zainstalowali, że to szajs i wstydzić się za kogoś.
[#36] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #34

Te 2 filmiki to NIE JEST prezentacja mozliwosci OS4!

Dobre, naprawdę dobre. I zabawne, bardzo zabawne.
[#37] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #16

Napewno chodzi szybciej bo w AVI jest ograniczony iloscia klatek animacji :)

[#38] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #25

Co tam MOS 1.5...Wciaz nie ma zadnego publicznego dla Classica
[#39] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #38

A OBIECYWALI, że będzie przed kilkoma miesiącami
[#40] Re: AmigaOS4 beta - filmy
Jestem sam. Nie mam OS4. Jest mi niedobrze...
[#41] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #38

... o o właśnie! Przecie OS4.0 ma uruchamiać programy z Classic AOS. A tak pozatym, to pewnie konkurencja zdobyła gdzieś naprędce os-a i A1 a potem skleciła filmik. Pegazowcy go Home No bo wybaczcie, ale takiego gniota to na c64 nie uświadczysz...A moe to było na Pegazie robione? Hmmm...
[#42] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #40

Xionc, pewnie i tak sie to rozejdzie wiec powtorze to co uslyszalem na Execu - Uzytkownicy AmigaONE juz otrzymali AOS4 "preview" na plycie CD.
[#43] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #39

prawi e dwoma. mialbyc do konca zesylego roku. tyle ze os4 mial byc pare lat temu... a co do czepiania: mos i peg prezentoane na rr w maju potrafily o niebo wiecej a mimo to znalazlo sie paru jihadowcow ktorzy wieszali na nim psy z jakis debilnych powodow. minelo wiele miesiecy a os4 nawet do tamtego poziomu nie dorasta.
[#44] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #42

Bardzo jesteś odkrywczy, Watsonie. Na pierwszym filmiku system jest butowany z takowej płytki, o czym jest z resztą mowa, pokazana jest też ikonka napędu.
[#45] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #11

Czytając Wasze texty mam wrażenie, jakbyście tylko czekali na jakiś pokazik, czy sofcik z A1 - będzie okazja do "zjechania" i wytykanctwa

Swojego czasu po pokazie w Łodzi wielbiciele AmigaOS4 zjechali betkę MorphOSa jak tylko mogli, nie ważne że wtedy nie mając NIC, co by mogło chociaż w pewnym stopniu konkurować z ówczesnym MOSem. Minęło trochę czasu, OBA systemy nie stały w miejscu, minęło kilka "deadlineów" po OBU stronach, z MOSa za bardzo nie idzie się już pośmiać, ale co to? Dalej wielbiciele AOS4 mają/dają powody by czuć się skrzywdzonymi, występować z pozycji słabszego, przede wszystkim podpierając się NAZWĄ i NAKLEJKAMI, pokazując jakieś tragicznej jakości filmiki, które "nie pokazują pełnych możliwości AmigaOS4/A1"...

Na pokazie w Łodzi było dużo śmiechu i radości z tego, że "MOS się wiesza", ale teraz, gdy użytkownicy MOSa mają możliwość "rewanżu" podnosi się zawsze głos "skrzywdzonych".

No i gdzie tu sens i logika?
[#46] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #44

Heh, sciagnalem tylko AVI, A tam kamerzyscie ręce się trzęsły, a czasmi to bylo widac tylko pol ekranu. Moze cos interesujacego chodzilo po scianie za monitorem :) Ale prezentacja podobala mi sie.
[#47] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #46

Możesz napisać co ci się podobało? Kopalniany Quake?
[#48] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #45

...jakby MOS był raczony takimi filmikami, sami byście poczuli się skrzywdzeni. Bo do cholery nie sąziłem że w stanach takie lamerstwo siedzi, co to profi. nagrania na komórce robią! Nie dało się tego obejrzeć do końca! I na koniec; mnie tam odrysowujące się okienka ( notabene, pamiętajcie że to LCD, z dość dużą bezwładnością ) nie przeszkadzały Boli mnie start A1. Sądziłem że może jednak będzie to coś w kształcie early startup menu, a nie biosa z pc. Jakie to nieprofesjonalne.. Ciekaw czy te zwisy to wina kompatybilności ze starym oprogramowaniem classic, czy w ogóle? Mam nadzieję że mimo wszystko os4 będzie oferował max. możliwości w emulacji lini classic :D
[#49] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #47

Po obejrzeniu AVIka się załamałem. Wszystko leży na całej linii. WMV nie będę ściągał bo szkoda na to mojego czasu. Hyperion potwierdza szajsowatość filmów i zapowiada ich przyszłą autoryzację. Czyli w efekcie otrzymamy manipulację informacją...
[#50] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #48

odrysowujące się okienka ( notabene, pamiętajcie że to LCD, z dość dużą bezwładnością )

Oj, zielonego pojęcia o LCD widać nie masz. Następne niedoróbki A1 będziecie tłumaczyć niskim napięciem w sieci?
[#51] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #48

Kiedy ostatnio widziałeś monitor LCD? Wygląda na to, że z 5 lat temu.
[#52] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #9

Obecnie jestem uzytkownikiem Pegaza i bardzo mi sie ten komputer i system podoba. Jedak i on ma wiele wad.

Napisz o tych wadach....
[#53] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #52

Napisz o tych wadach....

A ja moge? ;) Narazie tylko jedna malo znana:

Jak trzymasz mycha okienko to sie zegarek na belce nie odswierza! Wszystko inne tak, ale zegarek stoi. Serio. ;) Jak to latwo zatrzymac ten czas. MorphOS makes it possible. ;)
[#54] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #47

Ze w ogole dziala. Mi to wystarczy. Najwazniejsze ze dziala juz natywnie. A ja zas uparcie swoje - kiedy w koncu MOS dla Classica bedzie publiczny. Albo inaczej: co zrobic aby mozna go teraz uzywac?

[#55] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #53

o tego to nie wiedziałem nawet... jak wroce do domu to zaraz sprawdze.... :)
[#56] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #45

Na pokazie w Łodzi było dużo śmiechu i radości z tego, że "MOS się wiesza", ale teraz, gdy użytkownicy MOSa mają możliwość "rewanżu" podnosi się zawsze głos "skrzywdzonych".

No i gdzie tu sens i logika?

W ktorym konkretnie miejscu OS4.0 sie wywalil, bo albo te filmy sa w tak slabej jakosci albo z moim wzrokiem cos nie tak, bo jakos nie moglem dostrzec tego momentu. Owszem przywolywany przez Ciebie MOS z pokazu w Lodzi czy przedtem W98 wywalaly sie totalnie. Jednak w przypadku OS4.0 nie pozwolil na to GrimmRipper. Szukasz punktow w ktorym OS4.0 ma przewage nad MOSem, grimmripper to np. jeden z nich.

No ale Ty wolisz go obsmiac w ramach "rewanzu" za Lodz. Jesli masz zamiar obsmiewac, tak kazdy element przewagi OS4.0 nad MOSem, to gratuluje, zapowiada CI sie bardzo wesoly rok.
[#57] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #56

W sytucji braku śledzenia zasobów i ochrony pamięci nie ma większej różnicy czy wywali się system czy tylko aplikacja na nim chodząca. Natomiast jeżeli ta aplikacja wywala się z powodu błędu w emulacji środowiska, którego ta aplikacja wymaga, to jest to błąd systemu zapewniającego to środowisko. Dobrze się rozumiemy, prawda?
[#58] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #51

:D, na codzień pracuję przy monitorach lcd i szprzęcie AV. Jak powszechnie wiadomo ( ale chyba nie wszystkim ) częstotliwość rejestracji obrazu i odświeżania ekranu rejestrowanego obiektu, może być różna. Dalej mi się nie chce, dośpiewajcie sobie resztę...A jak się do tego doda kodowanie kodekami ze stratą jakośći, to można uzyskać efekt taki jak na wspaniałym formacie WMV. Nie twierdzę, że nie było wolnego odrysowywania ramek, ale wierzcie mi, format potrafi wiele zdziałać niedobrego.. :( Pozatym, LCD nadal ma zbyt dużą bezwładność obrazy jak dla oka kamery ( widać wyładowania podczas rejestracji obrazu - efekt "prześwietlenia" w miejsu rysowania - tworzenie kąta świecenia w kierunku użytkownika )...
[#59] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #58

hmmm a mnie teraz zafrapowały
doniesienia:http://www.morphzone.org/modules/news/article.php?storyid=360 i co to wogóle oznacza dla Genesi i AINC.... Oraz czy dotyczy to Amigi, czy tylko AmigaDE... Może wie ktoś coś więcej na ten temat?
[#60] Re: AmigaOS4 beta - filmy
W odpowiedzi na komentarz #58

> A jak się do tego doda kodowanie kodekami ze stratą jakośći, to

> można uzyskać efekt taki jak na wspaniałym formacie WMV. Nie

> twierdzę, że nie było wolnego odrysowywania ramek, ale wierzcie

> mi, format potrafi wiele zdziałać niedobrego..

wmv ma nieststy ta zalete, ale efekt bedzie odmienny niz bys chcial. przy bledzie wmv te okienka pokazywaly by sie natychmiast bo obraz by sie zatrzymywal a nie zwalnial. w tym przypadku to sie nie dzieje i wine kodeka mozna spokojnie wykluczyc. inna sporawa to fakt ze po raz kolejny filmy z os4 w roli glownej sa w windowsowym formacie. istnieje mpeg, istnieje mpeg4 w kilku wariantach, ale chlopcy dalej uparcie trzymaja sie wmv. imo to tez o czyms swiadczy i niekoniecznie pozytywnie.

co do bezwladnosci lcd to wystarczy wspomniec ze podczas pokazow mosa czy wielu innych programow na wielu innych platformach ten problem nie istnial. zapewne to spisek rzeczy martwych przeciwko os4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem