Komentowana treść: Instalacja DebianaPPC
[#1] Re: Instalacja DebianaPPC
Super właśnie od 2 dni sie przygowtowuje do tego a tu taka niespodzianka wszytko napisane co i jak :D, dzieki
[#2] Re: Instalacja DebianaPPC

@Pawel, post #1

W odpowiedzi na komentarz #1

E tylko przez sieć? A jak ktoś ma tylko modem tak jak ja to już nie zainstaluje. Może by się ktoś pokusił o napisanie instalacji poprzez CD
[#3] Re: Instalacja DebianaPPC
Zaproponowałem newsa na linuxnews.pl (juz zamieścili) :)
[#4] Re: Instalacja DebianaPPC

@Arbuz, post #2

W odpowiedzi na komentarz #2

A to nie prawie to samo róznica w tym że tak sie wszytkociągnie a tam musisz mieć kilkanaścei cd :D
[#5] Re: Instalacja DebianaPPC

@Pawel, post #4

W odpowiedzi na komentarz #4

Tak mi sie wydaje przynajmniej moge to prztestować jutro ba mam wersje cd i taka z inslatka znetu :)
[#6] Re: Instalacja DebianaPPC
Świetny tekst, wszystko opisane krok po kroku. Nabrałem ochoty na spróbowanie Linuxa :)
[#7] Re: Instalacja DebianaPPC

@Pawel, post #5

W odpowiedzi na komentarz #5

Ja też mam jakiegoś debiana 3r2 na 7Cd a także PegXLin-a i nie bardzo się chce instalować zawsze kończy się instalować na pliku readme.html. Płyta jest ok więc nie wiem czemu tak jest.
[#8] Re: Instalacja DebianaPPC
a może ktoś wie dlaczego po zainstalowaniu z sieci, i po wpisaniu boot .... /dev/hda6 system startuje ale zamiast przejść do konfiguracji (Configure Base System...) to próbuje zmienić mapę klawiatury i tak w kółko - pisze:

Configure Base System...

Change Keyboard Layout...

Configutre Base System...

....

i nic dalej nie idzie

ps. instalowałem z netu właśnie
[#9] Re: Instalacja DebianaPPC

@Arbuz, post #7

W odpowiedzi na komentarz #7

PegClina to miałem do dziaja właśnie go sformatowałem bez problemu sie zainstalowal i dzilal teraz Debiana instaluje :D
[#10] Re: Instalacja DebianaPPC
Próbowałem ale ten debian nie chce mi nawet wystartowac z CD :( ja mu wpisuje boot /pci/ide/cd /install/yaboot a on mi podaje no such files /install/yaboot no i jak ja mam go uruchomic
[#11] Re: Instalacja DebianaPPC

@Pawel, post #10

W odpowiedzi na komentarz #10

A może powinno być /pci/ide/cdrom?
[#12] Re: Instalacja DebianaPPC
raczej nie bo ja wpisuje samo boot /pci/ide/cd to mi podaje prawodłowe dane o cd znaczy sie filesystem id i nazwe płyty czyli ją czyta poprawnie tylko potem nie wiem ja mu podać aby wystartowal z pliku yaboot który jest w katalogu install na tej CD.
[#13] Re: Instalacja DebianaPPC

@Pawel, post #12

W odpowiedzi na komentarz #12

ten yaboot to chyba dla makowek jest, tez mi nie chcial dzialac. musisz sie zaboocic z tego pliku z opisu i potem jako zrodlo pakietow podac cdrom.
[#14] Re: Instalacja DebianaPPC
Ja od siebie dodam parę wskazówek dla tych, co już zainstalowali (bo samej instalacji to już niestety nie pamiętam - wiem, że nie sprawiała mi kłopotów).

Na początku proponuję zainstalować Operę. Odpowiednie pliki deb można pobrać ze strony tego przeglądarki. Operka jaka jest, taka jest, ale potrafi sobie poradzić z niektórym stronami, które Konquerorowi sprawiają problemy.

Teraz kolejne ciekawe rzeczy:

Do /etc/apt/sources.list warto jest dodać następujące linijki:

# UAE

deb http://www.rcdrummond.net/uae sid main

# Java

deb http://koyanet.lv/ftp/blackdown/ sid main non-free

Od teraz po "apt-get update" można zainstalować całkiem ładnie działające UAE (po odpowiednim skonfigurowaniu):

apt-get install uae

Oraz wirtualną maszynkę Javy:

apt-get install j2re1.3 j2sdk1.3

Aby Java w pełni działała w apletach na stronkach www trzeba jeszcze dodać jedną klasę, które nie jest standardowo w pakiecie javy1.3. Klasa ta obsługuje połączenia ssl i jest bardzo często wykorzystywana. Ściągnąć można ją z http://java.sun.com/products/jsse/index-103.html

Po rozpakowaniu przerzucamy 3 pliki *.jre (z katalogu lib) do katalogu /usr/lib/j2se/1.3/jre/lib/ext

Teraz Java powinna działać w przeglądarkach. W Operze działa bardzo ładnie od ręki, a w Koquerorze - od czasu do czasu. Niestety nie mam w tej chwili czasu na dokładniejsze testowanie...

W razie pytań proszę na maila, bo wyjeżdżam i będę dopiero za półtora tygodnia.
[#15] Re: Instalacja DebianaPPC

@Marek Szyprowski, post #14

W odpowiedzi na komentarz #14
To jeszcze dodaj co to znaczy odpowiednio skonfigurowane UAE :D
[#16] Re: Instalacja DebianaPPC

@Marek Szyprowski, post #14

W odpowiedzi na komentarz #14

Mała poprawka - oczywiście w 3 od końca akapicie chodzi o pliki *.jar, a nie *.jre.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem