Komentowana treść: Mobilny MorphOS
[#31] Re: Mobilny MorphOS

@MDW, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

Marudzisz. ;)
[#32] Re: Mobilny MorphOS

@MDW, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

coś ostatnio głośno o tym AROSIE. UAEowcy i Amithlonowcy powinni się nim poważniej zainteresować.

[#33] Re: Mobilny MorphOS

@R-Tea, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

Głośno jak głośno, po prostu sami AROS-owcy robią co nieco hałasu. Ale spójrzmy, AROS nie ma i nie chce mieć emulacji 68k, aplikacje natywne z MorphOS-a czy AmigaOS4 oczywiście też nie ruszą. To co pozostaje potencjalnemu użytkownikowi? Natywne aplikacje AROS-owe, które można (nie licząc prostych demek i elementów systemu) policzyć na palcach jednej ręki.
[#34] Re: Mobilny MorphOS

@Grzegorz Kraszewski, post #33

W odpowiedzi na komentarz #33

Teoretycznie jest rozwiazanie, bo co nam przeszkadza uae, po za tym, ze programy nie moga sie komunikowac? W sumie wystarczy zrobic transporter danych arexowych do uae i mamy nienajgorsze narzedzie, stare programy dzialaja pod emulacja, nowe i te ktore mozna przekompilowac na arosie... Dodatkowo sam aros jest dobrym polem do eksperymentow.
[#35] Re: Mobilny MorphOS
Kolejne AmigaDE? jakoś czarno widzę że MOS przebije Symbiana czy WindowsCE. Nawet PalmOS zdycha ostatnio. A wschodzącą gwiazdą tego rynku jest ostatnio, niespodzianka: Linux.

IMO to jest zagranie marketingowe żeby w folderze rkalmowym można sobieładnie napisac "działamy na rynku mobilnych OS" czy co tam marketoidzi wymyśla. Ale może się myle.
[#36] Re: Mobilny MorphOS
Kolejne AmigaDE? jakoś czarno widzę że MOS przebije Symbiana czy WindowsCE. Nawet PalmOS zdycha ostatnio. A wschodzącą gwiazdą tego rynku jest ostatnio, niespodzianka: Linux.

IMO to jest zagranie marketingowe żeby w folderze rkalmowym można sobieładnie napisac "działamy na rynku mobilnych OS" czy co tam marketoidzi wymyśla. Ale może się myle.
[#37] Re: Mobilny MorphOS

@Valwit, post #36

W odpowiedzi na komentarz #36

Tak , szczególnie Monta Vista Linux :)
[#38] Re: Mobilny MorphOS

www.aros-exec.org

AROS nie ma i nie chce mieć emulacji 68k

http://thenostromo.com/teamaros/bounty_details_7.html
[#39] Re: Mobilny MorphOS

AROS ma jedną niezaprzeczalną zaletę: działa na sprzecie za 100 zł.
[#40] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

No tak dziki takim funduszom na pewno dogoni MOSA czy OS4
[#41] Re: Mobilny MorphOS

@Sventevith, post #40

W odpowiedzi na komentarz #40

AROS ma natywny TCP/IP a MOS?
[#42] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #41

W odpowiedzi na komentarz #41

MOS ma sporo natywnego oprogramowania komercyjnego a AROS ??
[#43] Re: Mobilny MorphOS

@Sventevith, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

A AROS był, jest i będzie - czy to się komuś podoba, czy nie. System bounties to nie jest "kasa" tylko drobne, ale motywujące "cukierki". Bounties są po to, żeby ktoś, kto jest tylko użyszkodnikiem mógł wpłynąć na developerów, a tym samym "wykupić" się od własnoręcznego kodowania tego, na czym mu zależy. Chyba lepsze to, niż wydać ileś tam euro a potem się modlić/bluzgać.
[#44] Re: Mobilny MorphOS

@htn, post #43

W odpowiedzi na komentarz #43

AROS był, jest i będzie

Jest? Nie dla uzytkownikow. To jest fajna zabawa dla wypasionych developerow, ktorzy normalnie na codzien uzywaja innych platform, a AROSa wlaczaja tylko w sobote i niedziele zeby sie pobawic. Jednak trudno wymagac od kogos kto na codzien uzywa amigowej platformy jako podstawowego (a czasem i jedynego) komputera zeby czegos takiego uzywal. To nie jest dla ludzi i jeszcze dlugo nie bedzie. Nie ma szans. Dlatego porownywanie tego z AmigaOS3, 4 czy MorphOS jest bez sensu. Tego sie uzywac nie da. Chocby czlowiek nie wiem jak chcial to sie nie da i juz. To jest swietna zabawa dla developerow. Chyle czola przed nimi, bo byli, sa i beda wielcy. Chwala im za to co zrobili, robia i beda robic.
[#45] Re: Mobilny MorphOS

@MDW, post #44

W odpowiedzi na komentarz #44

Tego sie uzywac nie da. Chocby czlowiek nie wiem jak chcial to sie nie da i juz. To jest swietna zabawa dla developerow

A teraz bądź obiektywny i powiedz, czy powyższe zdanie nie pasuje także do MOS/AOS4.

Jestem posiadaczem Pegasosa i sprawia mi on duzo frajdy lecz z przykrością musze zauważyć, że W OBECNEJ SYTUACJI żadnemu z moich przyjaciół nie mogę go polecić. A Ty?

Powiedz, czy oprogramowanie dostępne dla MOS spełnia wszystkie Twoje wymagania? A może liczysz, że coś się w tym zakresie poprawi?
[#46] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #45

W odpowiedzi na komentarz #45

Wszystkich wymagan nie spelnia, ale jest to moj jedyny komputer. W sytuacjach awaryjnych ratuje sie slinuxem - mam nadzieje, iz bedzie coraz mniej tych sytuacji...
[#47] Re: Mobilny MorphOS

@Sventevith, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

Gratuluję dobrego humoru. Domyślam się, ze nie jesteś jednym z nabitych w butelkę klientów Genesi. A może to śmiech przez łzy?

sporo natywnego oprogramowania komercyjnego

WordProcessorów? Arkuszy kalkulacyjnych? Przeglądarek www? Programów obsługi faxu? OCR? Programów do grafiki wektorowej?

Wymieniać dalej? Zejdź na Ziemię!

Napisałem o TCP/IP bo to rzeczywisty sukces AROSa, który w tym temacie wyprzedził MOS w wersji dla użytkowników (nie 1.5, który bedzie dopiero za dwa tygodnie) i będący wynikiem wyśmiewanego przez Ciebie Bounty.
[#48] Re: Mobilny MorphOS

@Kaczus, post #46

W odpowiedzi na komentarz #46

Kumpel, który kilka dni temu sprzedał Pegasosa i kupił Maca powiedział, że nie ma już złudzeń, iż takich sytuacji będzie coraz mniej....

[#49] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #48

W odpowiedzi na komentarz #48

Co jak co, ale miast maca, wolalbym pcuja.... Moze to przez to, ze zakosztowalem macosa 7.x, ale tak badziewnego systemu uzywac bym nie mogl. Wiem, ze 10+ to calkiem nowe spojrzenie, ale po prostu balbym sie jednak... Bo niby to jest BSD z innym desktopem, ale po co mam placic, BSD na pcuja jest gratis...
[#50] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #47

W odpowiedzi na komentarz #47

WordProcessorów? Arkuszy kalkulacyjnych?

Papyrus Office.

OCR?

FxScan.

Programów do grafiki wektorowej?

SteamDraw.

Nie chce udowadaniac jak to amidze/mosie sytuacja z softem rozowo wyglada, ale i tak jest o niebo lepiej niz na arosie.
[#51] Re: Mobilny MorphOS

@marcik, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

Poproszę o adres dealera u którego kupię Papyrus Office w wersji dla MOS. Będę naprawdę zobowiązany.

Podobnie zobowiązany będę za instrukcję jak użyć FxScan do rozpoznania zeskanowanego pisma (do tego służy OCR)

Tak wiem o Stream Draw. Poproszę o inny przykład, bo kolega stwierdził, ze softu jest sporo....
[#52] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #51

W odpowiedzi na komentarz #51

Co do Papyrusa - mozna kupic na stronie Titana (przynajmniej ludzie ktorzy dawniej tam zamowili czy zrobili przedplaty maja juz do niego dostep od dluzszego czasu).

Co do FxScan - wersja Lite tego nie robi, ale pelna wersja ma modul do OCR. A jak go uzywac - to pytanie do autora, nie do mnie.

A co jest zlego w SteamDraw? Chciales przyklad programu do grafiki wektorowej to masz.

Taka mala dygresja - jak ktos chce aby mial programy do wszystkiego i po kilka rodzajow, o roznych smakach i kolorach to ani AmigaOS, ani MorphOS, ani AROS nie sa i nigdy nie beda dla niego. A przepasc miedzy dostepnymi programami dla AOSa/MOSa a AROSa jest taka sama jak miedzy tymi dwoma a wiodacymi systemami.
[#53] Re: Mobilny MorphOS

@marcik, post #52

W odpowiedzi na komentarz #52
Obawiam się, żę nie zwróciłeś uwagi do jakiej części wypowiedzi przedmówcy się odniosłem. Wobec tego Ci przypomnę.

sporo natywnego oprogramowania komercyjnego

Pomijając hipotetyczną możliwość nabycia Papyrusa, (doprawdy nie wiem dlaczego od roku tutaj: http://www.titan-computer.com/ami/papyrus/download.html oglądam to co oglądam. Nie zachęca mnie to do wykładania sporych przyznaj pieniędzy za 1/4 pakietu biurowego.Obawiam się, że to kolejna "zabawka" skoro producent wstydzi się ją prezentować ale może wypowiedzą się Ci co nabyli...) jest to TYLKO 1 program. Czy między 1 a 0 jest przepaść? Zakładając optymistycznie, że fxscan obsługuje polskie litery, o czym się nie przekonam jeśli programu nie kupię, to czy między 1 a 0 jest przepaść?

Co do SteamDraw to nic do niego nie mam, poza tym, że nie jest to program komercyjny a tego dotyczyło moje pytanie. W tym przypadku zdecydowanie przepaści nie ma bo 0=0.

Nie chcę się czepiać. Naprawdę. Uważam tylko, że taką PRZEPAŚĆ dosyć łatwo zasypać. Pod warunkiem, że będzie dla kogo. Na aros-exec zarejestrowanych jest 325 użytkowników.

Nie mów mi proszę, że AmigaOS jest nie dla mnie. Używam go od 15 lat.

[#54] Re: Mobilny MorphOS

@Kaczus, post #49

W odpowiedzi na komentarz #49

Myślę, że zadziałała tu wrodzona awersja do x86 ;) Też mu odradzałem, choć muszę przyznać, że X nawet na molu robi wrażenie. Szkoda, że taki udawany maczek jest trochę niepełnosprawny... Nie da się synchronizować palma, wypalić płytki, pogawędzić przez skype... "kupując Pega kupujesz jednocześnie taniego maca" kto mi to powiedział?

[#55] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #54

W odpowiedzi na komentarz #54

A czemu na takim emulowanym maćku nie działa skype?
[#56] Re: Mobilny MorphOS

@MinisterQ, post #55

W odpowiedzi na komentarz #55

Problem z emulacją dźwięku...

[#57] Re: Mobilny MorphOS

@tomek, post #53

W odpowiedzi na komentarz #53

Miedzy 1 a 0 jest ogromna przepasc - bo w przypadku "1" cos jest, a w przypadku "0" - nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem