Komentowana treść: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
[#31] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@Mufa, post #16

W odpowiedzi na komentarz #16

Dlaczego od razu taka ami-negatywność w połączeniu ze spiskową teorią "my-oni" rodem z innego portalu (na którym ostatnio zresztą niepotrzebnie się zdenerwowałem i uniosłem)?

Może wszystko jest dużo prostsze i są to po prostu głosy ludzi którym zależy na tym aby Amiga się rozwijała? System operacyjny tworzony przez Hyperion (co niestety długo im idzie, ale znają się na robocie i robią ją dobrze) to przecież tylko jeden z aspektów tego rozwoju.

Może po prostu ludzie ci co dzień się zastanawiają, dlaczego akurat Fleecy i MacBill, ich poprzednicy/następcy/czy też jak się wydaje oni nadal (to mniej ważne) wybrali sobie nazwę Amiga? Nie mogli sobie wybrać nazwy AtariAnywhere, AmstradAnywhere, SinclairAnywhere lub jakiejkolwiek innej?

W chwili obecnej nie przydają OS4 prestiżu ani wsparcia, a wręcz przeciwnie - opodatkowują nazwę, narzucając Hyperionowi na jakim sprzęcie będzie działał ich system (bez opłacenia podatku za nazwę na dany sprzęt, Hyperion nie możę go wspierać). A niech no tylko ktoś spoza naszego środowiska przypadkiem trafi na www.amiga.com - to dowie się, że ten OS4 to jakiś szemrany jest, bo odżegnuje się od niego nawet firma-właściciel nazwy, której podstawą działania jest naklejanie aminalepek na cudze produkty: próba sprzedaży prymitywnych gierek na systemie nazwanym AmigAnywhere który stworzył ktoś inny (tao), licencjonowanie amiskarpetek, wynajem pracowników na przemowy dla uświetnienia uroczystości - w sam raz jak ktoś ma imeniny cioci (to wszystko mogą przybysze wyczytać na tej stronie - na pewno pozytywnie ich to nastawi do Amigi). Widzisz jakąś świetlaną przyszłość w połączeniu z takim właścicielem? Przyszłość sięgającą myślą dalej niż ukończenie OS4 i kilku jego update'ów? Widzisz tutaj jakąkolwiek wizję?

A teraz mieliśmy IRC konferencje, na której chcieliśmy uzyskać odpowiedzi na nurtujące nas pytania - ale albo ich pan Hare sprytnie uniknął nie dając jednoznacznej odpowiedzi, albo dzięki "uprzejmości" panów moderatorów, nie zostały one zadane.

Taka firma jest zbędnym bagażem - z tym, że różnimy się oceną tego faktu. Dla ciebie to nic - przecież Hyperion tworzy system niezależnie. Tylko zauważ, że w ten sposób ogranicza się jego pole manewru - co wpływa na przyszłość systemu. Ja wolałbym, żeby AINC się rozwiązała i dała amigowemu światu spokój. Przy okazji - wyobrażasz sobie na ten przykład, jak daleko np. Apple by zaszło z takimi szefami, image, i stylem działania?
[#32] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@mailman, post #28

W odpowiedzi na komentarz #28

Moim zdaniem za duzo kombinujesz i niepotrzebnie dopatrujesz sie ciagle jakis "kruczow" po stronie Amiga Inc. Gary jest zadowolony z tego co robi Hyperion i nie wiem dlaczego nagle mialby z nich zrezygnowac, oni przeciez nawet zyski mu przynosza (moje pieniadze tez poszly przeciez do Amiga Inc.). Co do BPPC to i tak w dalszej perspektywie nie jest to sprzet, na ktory warto robic kolejne wersje AmigaOS - niestety, ale czas leci i 603-ki nie sa juz tak szybkie jak kiedys. Wersja 4.0 na pewno jednak dla nich bedzie, a co dalej - najwyzszy czas kupic nowa Amige! AmigaOS 4 dla BPPC i CSPPC ma wiec byc (dla betatesterow juz jest!) takim pomostem dla tych, ktorzy nie moga sie zdecydowac na zainwestowanie pieniedzy w Amige One. I mi sie to podoba - wpierw zobacz na swojej A1200/4000 jak to dziala, a potem kupuj lepszy sprzet. To jest uczciwe zagranie wobec spolecznosci amigowej, ktora tyle lat czekala na nowy AmigaOS.

Oswiadczenie Hyperionu - dawno juz go wydali: "when is done".:) Slyszalem jednak plotke, ze data wydania AmigaOS 4.0 jest juz znana w Hyperionie. Mysle, ze kazdy widzi, czym oni sie teraz zajmuja - to sa juz ostatnie skladniki tej ukladanki (a wczesniejsze skladniki dzialaja niezle, o czy przekonali sie Ci, ktorzy byli na ostatnim GGUA). Moim zdaniem wiec jest juz blisko. Sam jestem ciekaw w jaki sposob oni podaja date premiery i czy bedzie tylko jedna premiera, czy tez trzy?

Co do hasla "AmigaOS za darmo" - uwazam, ze to by byla najgorsza rzecz jaka mogla by sie zdarzyc. Jest AROS i wystarczy. Ja chce placic za system i mysle, ze wiele osob z calego swiata tez chce placic. Niech Hyperion robi swoje, niech na tym zarabia, a bedzie dobrze!
[#33] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@APair, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

"Taka firma jest zbędnym bagażem" - mylisz sie, oni maja byc od tego, aby zabezpieczyc prawnie nazwe i marke "Amiga". I jak na razie im sie to udaje - sa nowe modele z ta nazwa (szkoda, ze nie ma ich wiecej) i nowy system operacyjny, a nawet dwa, bo jest jeszcze AA z Tao. Amiga Inc. jest potrzebna takze do nazwiazywania kontaktow z wielkimi swiata komputerowego, o czym Gary chyba zapomnial troche, no ale na razie nie ma tez za bardzo czego im zaprezentowac.
[#34] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@SZAMAN, post #33

W odpowiedzi na komentarz #33

Więc to jest ta świetlana wizja przyszłości - "zabezpieczenie prawne nazwy i marki"? Do tego jest Amiga INC potrzebna? Powiem szczerze: jestem w szoku, ale co sie dziwić, gorzej z Amigą nie było nigdy - dno komplente. Dziwię się tylko, że są użytkownicy których cieszy i napawa optymizmem status amigi-policjanta-nazwy - bez żadnej wizji i perspektyw. "Zapomniemie" to jeden z objawów braku tychże.
[#35] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@Mufa, post #16

W odpowiedzi na komentarz #16

"w efekcie" to nowy akapit. strasznie mi przykro że nie rozróżniasz co on oddziela ale to twój problem. inni tego kłopotu nie mieli.
[#36] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
problem polega na tym że GH nie powiedział jasno czy Hyperion bedzie robił os 4.1.

w zasadzie moze nam to faktycznie zwisac bo bedą boingbagi itp wynalazki.

hyperion mowi ze bedzie supportowal tak dlugo na jak dlugo bedzie im sie to opłacac, tyle że potencjalnych klinetow jest kilka tysiecy.

w komentach na AND Bernd Meyer zrobił dośc ciekawe wylicznei i wykazał że potrzeba 4-5k sprzedanych jednostek (nowych, ponad obecnych

userow bety i tych ktorzy dostana z jakis powodow os4 za free)

tylko skąd tylu wziac? nie kazdy amigowiec jest zainteresowany os4, sporo nie ma zamiaru kupowac i woli spiracić a wielu nie bedzie stac im mniej jednostek planuje sie sprzedać tym cena będzie wyższa. dodatkowo każdy miesiąc opóźnienia powoduje ze ubywa potencjalnych kilentów.

(smutne że nie mozna napisac juz z kazdym dniem ubwa amigowców). jestem pewny że każdy się ucieszy że os4 wyszło. im prędzej tym lepiej dla wszytkich. martwi mnie jednak to że czeka go taki los jak os 3.9: 2-3 bonigballe i kolejne lata czekania. być może w nieskończoność.

(arosa nie zapominam. po prostu nie wierzę że coś z tego dla amigi wyniknie)
[#37] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
W odp. na #36:

Valwit, rozwoj AmigaOS4.x (dalej niz 4.0) jest praktycznie biorac zagwarantowany, a zeby przejsc wszystkie numery w 4.x to i 3 lata moze byc za malo. Hermans w komentach na AW zwraca uwage na fakt, ze prawa do AmigaOS4 (ale de facto, do calego AmigaOS takiego jaki znamy) przejdzie na stale do Hyperionu jesli w pol roku po ukonczeniu OS4, Amiga Inc. nie rozpocznie i nie skonczy pracy nad tym systemem, wypuszczajac np: wersje 4.2. Dodatkowo, Garry H. powtorzyl pare razy, ze nie ma zamiaru w zaden sposob Hyperionowi szkodzic wiec mozliwe, ze jest ciche porozumienie, ze AI rozmyslnie nic przez te pol roku nie zrobi.

Co do tych 5 tys. uzytkownikow "za krotko" - a co z klasycznymi PPC? Phase5 zrobilo ich 10.000, A DCE dotluklo jeszcze kilka, przynajmniej polowa tej liczby na pewno jest w stalym uzytku. Do tego spokojnie dolozylbym ok. 1000 nowych uzytkownikow A1 (malej czy duzej) ktorzy teraz nie kupil jej, bo nie ma systemu (sam z takiego zalozenia wychodze). 5k to naprawde nie jest wygorowana liczba, szczegolnie na najwazniejsza wersje systemu, od chyba 3.0 ;)

Btw. Pracuje nad tlumaczeniem ale padam na ryj, wiec bedzie jutro ;P
[#38] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@Liluh, post #37

BTW: Jak widać [amiga.com], oficjalnie tzw. Ainc "zKMOS'owala" się 16 marca. Ciekawym zatem, czy w ogole ktos mial tam czas na snucie jakichś poważniejszych wizji. Pomijając standardowy market-bełkot Garry'ego - ci wszyscy ludzie siedzą przecież w jednym obozie [no, chyba że rzeczywiście ten pan narodził się po to, by zmieść naszą ukochaną platformę z powierzchni ziemi, roz#@$#@$^&@< ją od środka ].

Tymczasem ich tymczasową strategią ;) powinno być przede wszystkim nie przeszkadzanie Hyperionowi - a'propos, jak było napisane po tymże IRC-wywiadzie - niebawem będzie na AW.net pogawędka z braćmi Jedi z Hyperionu - raczej można być pewnym, że ci panowie będą bardziej rozmowni.
[#39] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@rolpho / D6, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

Pomijając standardowy market-bełkot Garry'ego - tego mozna sie bylo przeciez spodziewac, nie wiem dlaczego niektorzy liczyli na jakies konkrety, Gary zyje w innym swiecie i bardzo dobrze, bo na tym ma wlasnie polegac jego rola, osobiscie zdziwilbym sie gdyby on nagle zaczal ze szczegolami opowiadac o AmigaOS 4, cos by bylo wtedy nie tak, jego zadania sa inne, osobiscie cieszy mnie to, ze nie ma juz jakiegos KMOS i cieszy mnie to, ze Gary znalazl czas na pogawedke na IRCu - dobrze to o nim swiadczy, mogl przeciez napisac jakis glupi list w stylu starych przemowien z Amiga Inc

niebawem będzie na AW.net pogawędka z braćmi Jedi z Hyperionu - juz sie ciesze, oni na pewno nie beda zalowac konkretow, z drugiej jednak strony jak Friedeni udzielaja sie publicznie to znaczy, ze nie pracuja nad AmigaOS 4 :) Zastanawia mnie jednak, czy czasem to przeksztalcenie KMOS w Amiga Inc. i te publiczne wystapienia nie sa czasem juz jakims przygotowaniem do wydania AmigaOS 4?

350 osob na IRCu - ja uwazam, ze to sporo
[#40] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
moje zdanie: zadziwia mnie naiwność niektórych ludzi. nic więcej nie warto mówić. Minie parę miesięcy, wyjdzie co ma wyjść, i?... i finał. ciekawym czy są szanse, że się mylę.
[#41] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@APair, post #34

W odpowiedzi na komentarz #34

Proponuje przyjzec sie innym wielkim i mniejszym firmom (nie tylko komputerowym). Jeden firmuje, drugi produkuje - to normalka w dzisiejszych (a i wczesniejszych) czasach.
[#42] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@baderman, post #40

W odpowiedzi na komentarz #40

Mowia, ze pesymista to dobrze poinformowany optymista. Czyzbys mial jakies przecieki z Amiga Inc i Hyperionu? :)

finał - czyli co? Macie 4.0, odczepcie sie, my zwijamy manatki? A mi wydaje sie, podobnie jak troche wyzej Linuhowi (obaj jestesmy raczej troche lepiej poinformoani od Ciebie), ze dalszy rozwoj AmigaOS 4 jest juz przesadzony

ciekawym czy są szanse, że się mylę - mysle, ze plany tego co ma byc w kolejnych wersjach juz istnieja, potwierdzaja to betatesterzy
[#43] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
Liluh, an AW jest już nowy statement GH i trochę uspokaja. W każdym razie świat nabrał nieco kolorów :) To że jest 10k PPC w classikach nic nie znaczy. nie każdy będzie zainteresowny zakupem OS4, sporo jest zniszczonych, IMHO każdy powazny amigoweic ma powerkę obecnie. Co do nowych userów A1 to obecnej sytuacji będą to userzy classików. A1 jest zbugowana i malo kto to kupi, uA1 ma cigle jeszcze problemy z DMA pod Linuksem więc dla nieowiec jest mało atrakcyjna (w os4 jako tako działa). Na cuda więc nie licze. Zreszta te wszytski oblicznie zakładają że nikt nie będzie kradł. W to nie wierze.

Szman: 350 osób na ircu to nie jest sporo. 3500 to jest sporo. Aleto też kwestia sieci i maszyna na ktorych to dziala. Pozatym w tym wypadku bardziej bot nawalił niż sieć. Takie sppawy są zawsze chaotycne ale tutaj troche nie przemyslane to tez bylo. Myśle że na przyszłośc wnioski wyciągną. Zresztą tradycyjnie największa zabawa byla z boku "sceny głównej" :)
[#44] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@SZAMAN, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

statement GH wiele zmienił.Teraz tylko żeby się okazał prawdziwy. Ludzie typu GH czy BBRV dla mnie to politycy, a zgodnie z maksymą Kazika: "nie wierzę k****m jak psom!". Ludzie którym wierzę(yłem?) to dev. Oni robią, reszta na nich żeruje. I cały czas mam nadzieję, że oba systemy dojdą do skutku.
[#45] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
Witam wszystkich. A mnie tak zastanowiło to,co przytoczył Liluh " (...)prawa do AmigaOS4 (ale de facto, do calego AmigaOS takiego jaki znamy) przejdzie na stale do Hyperionu jesli w pol roku po ukonczeniu OS4, Amiga Inc. nie rozpocznie i nie skonczy pracy nad tym systemem". Nie wydaje się wam, że to może być taka furtka, która pozwoli w przyszłości na wydanie OS4 dla Pegasosa? To byłoby chyba całkiem sensownym rozwiązaniem (chociaż, jak dla kogo. Eyetech musiałby się wziąć do roboty :)). No i to oświadczenie GH, które rzeczywiście sporo wyjaśnia. IMO, na jakieś "ciszej nad tą trumną" jest cokolwiek za wcześnie.
[#46] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis

@SZAMAN, post #41

W odpowiedzi na komentarz #41

Może przykłady jakieś? Apple? Ibm?
[#47] Re: Garry Hare - chat na IRC-u - zapis
A Wy sie klocicie... Czy ktos sie spodziewal czegos innego niz "when its done" i amiskarpetek? Naprawde jest ktos kto sie spodziewal czegos innego???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem