Komentowana treść: Basilisk2 dla MorphOS-a
[#31] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a
Podajcie prosze jakies przykladowe wyniki z benchmarkow.
[#32] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Prince, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

Btw. Macos 7.5.5 chodzi wysmienicie

Co do benchmarkow to nie posiadam takowych ale prowonujac (do aga+bppc ) speed jest niewiarygodny ;)

Jest wszystko szybko,latwo i przyjemnie (prymitywnie) ;) ;)

[#33] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

zagadaj z itixem na #morphos on bedzie wiedzial ;)

[#34] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@AmiChris, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

aga+bppc

Jest Bazyliszek na Clssica w wersji PPC?

[#35] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #34

W odpowiedzi na komentarz #34

O ile dobrze mi wiadomo, nie...
[#36] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@AmiChris, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

prędkość rzeczywiście jest oszołamiająca (zwłaszcza jak ktoś, jak ja, używał maca ostatnio pod shapem z 030 i AGA). pamiętam że pod shapeshifterem emulator dostawał solidnego kopa dopiero po założeniu fizycznej partycji, tu śmiga pod plikopartycją - pod osobną partycją będzie coś lepiej, czy nie warto się w to bawić? (pytam z ciekawości, bo obecna prędkość i tak zwala z nóg)
[#37] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@wali7, post #36

W odpowiedzi na komentarz #36

No to teraz pytanie zasadnicze: Co na tym zwalającym z nóg ;) prędkością systemie można/warto zainstalować/używać? :)

[#38] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #37

W odpowiedzi na komentarz #37

Niektórzy instaluja takie emulatory i systemy po to aby sie pobawic, sprawdzic, przetestowac. Nie wszystko musi byc uzyteczne, niezbedne... W takim przypadku nigdy by nie powstala np.: amigowa scena. Pozdrawiam wszystkich uzytecznych i tych mniej ;)
[#39] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #37

Gry, np. Settlers2

Na Classicu jeszcze uzywa sie WWW - ICab 68k, no ale wy macie MacOnLinux i MacaPPC :)

[#40] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a
Tylko, ze albo masz MOLa albo MorphOSa.... A tak mozna miec na osobnym screenie dobra przegladarke WWW, a na innym Ambienta...
[#41] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Masta Krishna, post #40

W odpowiedzi na komentarz #40

Hmm, tak sobie pomyślałem - podniecacie się tym bazyliszkiem w komentarzach tutaj, a nikt nie napisał, że itix co prawda wykonał kawał dobrej roboty, ale jednocześnie stracił czas na kolejny nonsensowny projekt zamiast pomóc przy tworzeniu lub portowaniu dobrej przeglądarki już na mosa lub w ogóle na Ami.
[#42] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@grxmrx, post #41

W odpowiedzi na komentarz #41

Zgadzam się. Mnie łatanie dziur amigowego softu jakimiś emulatorami zupełnie nie kręci. Po to używam AmigaOS czy MorphOS żeby używać AmigaOS czy MorphOS. Jakbym chciał Macintosha to bym sobie dzisiaj za grosze kupił MacMini i używał na nim MacOSX. Mi sie nawet nie chce odpalić MacOSX na MacOnLinux chociaż wiem, że na G4/1000 to chodzi bardzo ładnie. Poprostu mnie to nie kręci. Jeżeli mam jakąś podbramkową sytuację to poprostu siadam na chwilę na peceta (jakiś cienki durn 750 u mnie stoi i się kurzy), robię co muszę i go wyłączam. Ale wracając do tematu... Rzeczywiśćie w amigowo-pegazowym świecie daje się zauważyć coś dziwnego. Ludzie mają kuuuupę ochoty do portowania jakiś drobiazgów, głupot na własną rękę, a zupełnie nie mogą się skrzyknąć i przeportować razem coś większego. Suma czasu i wysiłku włożonego w te drobiazgi przewyższa czas potrzebny na stworzenie czegoś dużego. Jednak mowy nie ma o zorganizowaniu się. Dlaczego tak jest?
[#43] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@MDW, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

Dlaczego tak jest?

Moze dlatego ze te projekty powstaja w wolnych chwilach. Sa traktowane jako przyjemnosc i "potrzeba" np. chec pogrania w The Settlers 2...Natomiast wiekszy projekt to kupa roboty. Potrzebny bedzie "szef" ktory bedzie wszystko koordynowal, ludzie beda musieli poswiecic swoj czas ktory mogli by przeznaczyc na przyjemnosc - "portowanie np. Bazyliszka...

Szef i poswiecanie wolnego czasu na prace wymaga pieniedzy. Czyli mozliwe ze nie organizuja sie z powodow ekonomicznych :(
[#44] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #37

teraz jeszcze nic nie używam, ale w czasach shapeshiftera i mojej pracy magisterskiej używałem worda 6 i excella

może pobawię się w jakieś gry? choćby taki warcraft II...

zna ktoś może jakieś fajne strony z uwolnionym softem pod maca 68k?
[#45] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@wali7, post #44

W odpowiedzi na komentarz #44

A dało się w tym ofisie pisać z polskimi literami?

Dało się to potem wydrukować?

Jeśli tak to gdzieś mam fakt, że to "niepoważna emulacja" :)

[#46] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #43

W odpowiedzi na komentarz #43

No cóż powstała jakiś czas temu inicjatywa skrzyknięcia towarzystwa.

Hi-toro - coś o nim ostatnio cicho :( A mogło to stowarzyszenie stać się takim "szefem", poszukać sponsora dla jakiegoś dużego amigowego projektu...

Może choć polscy programiści zrobiliby coś wspólnego. Nie mówię od razu OpenOffice ale może AbiWord ;)
[#47] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #45

W odpowiedzi na komentarz #45

mi głównie chodziło o Excellowe wykresy (pisałem pod WordWorthem), w każdym razie pecetowy Excell łykał pliki stworzone na tym emulowanym macu i vice versa - jak było z czcionkami - nie pamiętam (to było kilka lat temu)...
[#48] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a
W Wordzie z czcionkami byly problemy, choc istnialy sztuczki pozwalajace w latwy sposob konwertowac ogonki.

[#49] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Prince, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

A podaj jakąś linkę do benchmarka 68k?

[#50] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@MDW, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

No najpierw Musialbys sie doczekac na tego MINI, te wersje najtańsze nie zostały jeszcze podobno wyprodukowane.
[#51] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@Brodek, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

No to kupiłbym droższą. :) Co za różnica 1000 zł w tą czy w tą? :) Jeżeli to jest coś czego używam na codzień, co mi daje tyle radochy, co daje możliwości jak żadne inne urządzenie na świecie to co to za cena? Przecież kupując jakiś nędzny, stary samochód (który nadaje się do jazdy dopiero po spędzeniu pod nim 2 tygodni) płaci się 10000 zł i jakoś to dla nas jest normalne. Komputery są teraz tak nieprzyzwoicie tanie (w stosunku do możliwości), że aż wstyd mówić o cenie. :)
[#52] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@wali7, post #44

W odpowiedzi na komentarz #44

macfreegames i macintoshgarden
[#53] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@wali7, post #36

W odpowiedzi na komentarz #36

Mnie osobiśćie prękośćz nóg nie zwala. Emulowałem wcześniej MACa na 060/66 mhz a tu na PEgazie G4 wyciągam ledwo 040/50 mhz (tak na oko). Poza tym nie udało mi się odpalić systemu z innej partycji niż z tej tzw "startowej", którą można ściągnąć.
[#54] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@yackar, post #53

W odpowiedzi na komentarz #53

Ja bez problemu zainstalowałem na czystej plikopartycji MacOS 7.5 z plików instalacyjnych dostępnych na apple.com. Startuje z niej z bez żadnych problemów. Jedyny problem to niedostępność trybu 24 bit i przekłamywanie kolorów uniemożliwiające używanie trybów 8 bitowych. Liczę, że w kolejnej wersji coś się poprawi.

Ja emulowałem na 040 25. Mimo, że mam tylko G3 widzę duży przyrost predkości. Choć jakimś benchmarkiem bym go chętnie potraktował.

[#55] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@tomek, post #54

W odpowiedzi na komentarz #54

Ja mierzyłem prędkość za pomocą Norton Utilitie (czy coś takiego). Program wykrył procesor 030/60 mhz, ale w testach CPU był ciutkę więcej niż 2 razy szybszy od Mac Quadra z procem 040/25. Szybkość emulacji jest jak dla mnie o tyle większa, że plikopartycje po prostu zachrzaniają. Musiałbym pomęczyć np. Photoshopa, ale nie wiem czy ruszy bo w Basilicu chyba nie ma emulacji FPU ?

[#56] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@yackar, post #55

W odpowiedzi na komentarz #55

Odpalilem na nim PSa 3.0.
[#57] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@mcbarlo, post #56

W odpowiedzi na komentarz #56

A co to jest ?

[#58] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@yackar, post #57

W odpowiedzi na komentarz #57

może PhotoShop? ;)

Przy okazji, jakim programem zapiszę coś w macowej plikopartycji z poziomu MOSa? (bo XFS tylko czyta plikopartycję)
[#59] Re: Basilisk2 dla MorphOS-a

@wali7, post #58

W odpowiedzi na komentarz #58

Tak, to Photoshop. :) Sorry, ale mysalalem, ze ten skrot bedzie jasny.

Mozesz uwidocznic MOSowa partycje pod Bazislikiem uzywajac root dir. W prefsach jest.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem