Komentowana treść: Paihia - nowe informacje
[#1] Re: Paihia - nowe informacje
Radio Erewań podało, że w Moskwie, na Placu Czerwonym rozdają mercedesy. Później pojawiły się sprostowania. Wpierw, że nie w Moskwie, tylko w Leningradzie. Potem, że nie mercedesy, tylko rowery. A potem, że nie rozdają, tylko kradną.

Mimo wszystko, życzę powodzenia projektowi Paihia.
[#2] Re: Paihia - nowe informacje

@Konrad Klar, post #1

Niech się chłopcy bawią takimi zabawkami jakie im się podobają... Oby tylko któregoś dnia nie stwierdzili że na amige nie, bo cośtam, czegośtam, i w ogóle bez sensu...
[#3] Re: Paihia - nowe informacje
Nie wiem jaki jest sens konkurowania z Internet Explorerem, Firefoxem i Operą (a jeszcze pewnie parę by się znalazło) na platformie Win32. Przecież taką cienką jak d*** węża przeglądarką użytkownika Windows można co najwyżej rozbawić.
[#4] Re: Paihia - nowe informacje
Paihia is a web browser in development for Amiga computers (although most development is done using Microsoft Visual Studio).

Cytat miesiąca.
[#5] Re: Paihia - nowe informacje

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Moda na x86 zatacza coraz szersze kręgi.. a może to wirus jakiś ? ;)
[#6] Re: Paihia - nowe informacje
niestety na razie przedstawiające program działający na Windowsie...

Przyszlo mi na mysl pewne haslo. W oryginale "Tanczacy Z Wilkami", zli zolnierze konfedercji, gdy zobaczyli Danbara w indianskim stroju, nabijali sie - "Strzelac czy salutowac"...

Odwrocimy troche sytuacje i dajmy na to ze jest odwrotnie.

To strzelac czy salutowac?
[#7] Re: Paihia - nowe informacje
Ktoś coś próbuje zrobić, w dodatku to nie jest kolejna wersja puzzli o wymaganiach procesora conajmniej 500Mhz, tylko przeglądarka netowa. Co w tym złego? Z miejsca naskakujecie że produkt nie będzie lepszy od IExplorera... Nie będzie, ale mimo to chciałbym zobaczyć końcowy program. A Wy jak chcecie to beczcie dalej.
[#8] Re: Paihia - nowe informacje

@Grzegorz Kraszewski, post #3

z IE to akurat nietrudno :) Jedyny jego atatut to rozpowszechnienie, pozatym też jest cienki jak dupa węża :)
[#9] Re: Paihia - nowe informacje

@Valwit, post #8

Cóż, może i tak. Ale póki co nawet o tej części ciała węża pozostaje nam tylko pomarzyć. :)

[#10] Re: Paihia - nowe informacje

@Prince, post #7

prince, bo widzisz tak to jest, ze moze pozostalym wystarcza taki voyager, ibrowse, albo aweb... ;] moze krzaczace strony Im nie przeszkadzaja, i wogole fajnie tak poczuc "innosc" i powiedziec sobie "takie krzaczki na tej stronie to jest klimat ziom! nie tam jakis firefox... ma byc burdel... po co mi jakis CSS albo co innego... tak jak jest jest dobrze! ale co to ? o qrv..!! nowy port dooma wyszedl!!! jaaaa!! ale super!!"

;] jou!

[#11] Re: Paihia - nowe informacje

@Valwit, post #8

hmmm.. czyżby IE było cienkie? Jako jedyna na rynku przeglądarka akceptuje błędy w kodach stron internetowych. Ja dopiero teraz jestem na etapie pisania poprawnych stronek widocznych na "reszcie świata". IE wcale nie jest do d..., wręcz wzorcowe. Aczkolwiek osługa pozostaiwa wiele do życzenia, nie mówiąc o trojankach które się podczepiają kiedy im się podoba

Dlatego korzystam z FireFoxa. Marzy mi się jego wersja na Ami.
[#12] Re: Paihia - nowe informacje

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Nic dziwnego. O wiele przyjemniejsze to niz GCC.
[#13] Re: Paihia - nowe informacje
Tylko ja sie dziwie - co w tym oknie robi ta cholerna filiżanka od równie cholernej javy?
[#14] Re: Paihia - nowe informacje

@Prince, post #7

Przyłączam się do tego komentarza. :)
[#15] Re: Paihia - nowe informacje

@tomek, post #14

Hehe. Teraz się dopatrzyłem - i te suwaczki jakieś takie Swingowate...
[#16] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #13

Cholerna java? No faktycznie, niedoczekanie abyśmy na Amidze się doczekali javy, jak dotąd obywaliśmy się bez niej. Jeszcze by się mogło okazać że mamy przglądarkę z pełna obsługa javy albo jeszcze co gorszego...
[#17] Re: Paihia - nowe informacje
Od kiedy sprzedalem Amisie 3 lata temu w kwestii przegladarek nie zmienilo sie absolutnie nic. Obecna sytuacja to dno dna. Pamietam, ze dawniej byl problem z niektorymi stronami: wygladaly brzydko itp. Dzisiaj ponad 90% stron jest kompletnie niedostepna dla ami-browserow.
[#18] Re: Paihia - nowe informacje

@Baron Althaar, post #17

Nie przesadzaj, jest źle, ale na pewno do tego stopnia, że tylko 10% stron jest możliwych do przejrzenia na Amidze.
[#19] Re: Paihia - nowe informacje

@Prince, post #16

Zaprawdę, powiadam Ci, java jest cholerna, obojętnie w czym, i na jakiej platformie.
[#20] Re: Paihia - nowe informacje

@Prince, post #18

Nie o przejrzeniu pisalem, tylko o korzystaniu. Wlasnie zwiedzam sobie wybrane stronki AWebem i IBrowse - wrazenie jest tragiczne... Najohydniej wyglada strona glowna wp.pl (podstrony sa nadal w starym stylu i jeszcze mozna toto uzytkowac). Jak sie czlowiek przyzwyczai do normanej przegladarki to tutaj lapie sie za glowe. Zycze Amisi dobrego browsera w calego serca!
[#21] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #19

Co Ty tam wiesz - java rula! - ja nadal nie moge wygrac w szachy z moim telefonem komorkowym :D
[#22] Re: Paihia - nowe informacje

@Baron Althaar, post #21

To nie zasługa Javy tylko użytego algorytmu. A pomyśl sobie, że gdyby
użyto czegoś lepszego niż java, wiecej można by bylo rzeczy w
telefonie upchnąć, no cóż java ma swoje wymagania...
[#23] Re: Paihia - nowe informacje

@Baron Althaar, post #21

Co Ty tam wiesz

Pracuję jako programista gier w javie. Siłą rzeczy coś wiem.
[#24] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #23

Łomatko, przecież ja sobie żartowałem!
[#25] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #19

A co Ci się tak dokładnie w javie nie podoba?

[#26] Re: Paihia - nowe informacje

@smith, post #25

1) brak preprocesora - w przypadku produkowania czegoś na komórczaki daje to w dupę. Są jakieś nakładki typu Antena, ale źródło potem wygląda jak jeden wielki śmietnik.

2) Brak porządnego rzutowania typów wynikający z konstrukcji języka - wszystko jest obiektem.

3) Sztywna uperdliwość związana z typami, powiązana z powyższym punktem - jak coś np. zostanie wczytane do tablicy intów, a Ty zapragniesz wyciągnąć z tego bajty, to zaczyna się jazda... Właśnie przez to np. w java.io.DataInput(Output)Stream; są osobne metody do wczytywania bajtów, wordów, intów z plików...

4) prędkość...

5) Absolutny brak optymalizacji kodu przez "kompilator" javy do bytecodu...

6)...nie chce mi się więcej, jest prawie połowa dnia, a ja mam jeszcze dobry humor ;)
[#27] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #26

Napewno wszystko co mówisz jest prawdą. Ale ja patrzę na to z nieco innej strony. Jaka ona (java) by nie była, to jednak warto byłoby mieć jej pełną implenetację na Amidze.

Podobnie można nie lubić np. jakiegoś kodeka video, którego na Amidze nie ma. A jednak warto by było go mieć. (Bez względu na to czy jest wydajny, powolny, niedokładny...)
[#28] Re: Paihia - nowe informacje

@Prince, post #27

Ale ja nie mówię nie. Po prostu się zdziwiłem - co to okienko javy robi na tym screenschocie ;)
[#29] Re: Paihia - nowe informacje

@MinisterQ, post #28

cycat ;) ze strony:

Paihia engine running on Windows with a Java SAL (sorry, you aren't getting Amiga screenshots of CSS yet...). The Java SAL is a tiny 26k in size (about 1,000 lines of C++ and a few hundred of Java). The AmigaOS SAL is smaller again.

gdzie SAL - to system abstr. layer. Generalnie, sale, to nic innego jak takie enginiki wyświetlające wynik pod danym systemem, reszta ładnie zamknięte w portowalnym duecie c++ i stl. Wydaje mi sie, że pomysł dobry sobie chłopaki znaleźli, nie powiem. Ja tez lubię takie kombinacje ;).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem