Komentowana treść: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
[#1] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
100$
[#2] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Goramo, post #1

Nawet mogę ci Krashan osobiście kaske dostarczyć. Coć by jutro
[#3] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Goramo, post #2

Ja też tak pomyślałem, że można by było nawet od razu do Krashana, ale z drugiej strony dołożenie się do tego 'bounty' zwiększy kwotę na stronie co może zachęcić też innych, co o tym myslisz? :)

Jak dla mnie problemem jest zerowa wiedza o paypal i sposobie korzystania z tego by wpłacić, ale to jest do nadrobienia, tylko troche poczytam o tym ;)
[#4] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@grxmrx, post #3

no dokładnie.

może sir Leo coś by poradził
[#5] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Goramo, post #4

Może się dogadać z kimś kto ma konto w paypalu, przeslac kasę na konto
w pl, a on niech asygnuje odpowiednik z paypala w imieniu naszym?
[#6] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Kaczus, post #5

Dobry pomysł, ale to musi być osoba, która nie ucieknie z kasą a raczej taka, której mozna zaufać. Wtedy byłbym gotowy nawet na taką operację, o ile nie byłoby innej możliwości.
[#7] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@grxmrx, post #6

Mogę założyć nowe konto w Inteligo... ;>

[#8] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@dk75, post #7

Problem w tym, ze z intelligo nie przeslesz kasy za granice...
[#9] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Kaczus, post #8

A od czego karta Visa i konto w PayPal'u?
[#10] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
Hmmm Zawsze wydawało mi się że stos tcpip jast natywny w mos1.5

jeżeli on tam faktycznie jest i napisanie nowego będzie szybsze niż wypuszczenie mosa 1.5 to jest małe opss.

Tylko czekać na bounty w sprawie 3d dla radka
[#11] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
Ciekawy jestem, czy Krashan bedzie pisal ten stos zupelnie "od zera", czy moze oprze sie na zrodlach AROSowego, badz nawet tego MOSowego (z 1.5) - jesli ma do niego dostep...
[#12] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Masta Krishna, post #11

Z tego co Krashan pisał m.in. na MorphZone wynika, że pisze ten stos od zera i nie opiera się na gotowcach w postaci już stworzonych stosów tcp/ip lub ich części.
[#13] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@grxmrx, post #12

Mi sie wydaje że ten stos powinien być

1. szybko napisany

2. legalny

dlatego źródła arosowe były by najlepsze.

Ale co by Krashan nie zrobił moja zielona stówaśka czeka

[#14] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
Jeżeli będę się jeszcze bawił w amigowanie to dorzucę przynajmniej z 50$. Gdyby mi ten śmieszny cudak od Pixel32 oddał 32$ to też je chętnie wrzucę na stos TCP/IP.

Zastanawiam się ile może trwać napisanie czegoś takiego. Oczywiście wiem, że nie da się tego czasu określić dokładnie ale przynajmniej tak baaaardzo orientacyjnie, biorąc pod uwagę, że robi się to w przerwach między poważnymi zajęciami. :)

[#15] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
Widac Krashan nie spodziewa sie rychlego wyjscia MOS-a 1.5 (inc. TCP/IP), skoro podjal sie sam napisania nowego stosu TCP/IP.
[#16] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@reactor, post #15

Zobaczymy jak to pójdzie. Jakość dotychczas tworzonego przez Krashana oprogramowania daje pewność (prawie) otrzymania niezłego produktu....

[#17] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Goramo, post #10

Zawsze wydawało mi się że stos tcpip jast natywny w mos1.5

To dobrze Ci się wydawało - jest natywna wersja AmiTCP. Czy napisanie ezTCP będzie szybsze od wypuszczenia MOS-a 1.5, nie mam pojęcia, bo nikt nie wie kiedy wyjdzie MOS 1.5, chyba nawet sami jego twórcy. Co do bounty na sterowniki do Radeona, to jest tu mały problem. Otóż dokumentacja potrzebna do jego napisania, a więc SDK do pisania sterowników kart graficznych, nie jest publicznie dostępna - znajduje się w rękach MOS Teamu, więc mogą tu skutecznie blokować.
[#18] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Masta Krishna, post #11

Stos jest napisany od zera. Nie mam i nigdy nie miałem dostępu do źródeł ani dokumentacji natywnego AmiTCP, które będzie w MOS 1.5. A co do korzystania z innych publicznie dostępnych źródeł, oczywiście to jest jakieś rozwiązanie. Dla mnie jednak osobiście bardzo ważny jest aspekt edukacyjny - chcę od podstaw poznać protokoły TCP/IP i z nimi związane, co jest mi potrzebne w pracy zawodowej. I to już działa, biorąc pod uwagę ilość przeczytanej dokumentacji i zdobytej wiedzy.
[#19] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte
Jak tak dalej pojdzie to uzytkownicy sami rozbuduja sobie MOS-a 1.4.x o elementy, ktore zawiera MOS 1.5.
[#20] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@MDW, post #14

Slyszalem ze w tym miesiacu (albo pod koniec tamtego) wyszla kolejna wersja pixel32, ktora jest juz calkiem ok:) Jezeli ja masz i dalej jest jak bylo to szkoda...
[#21] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Grzegorz Kraszewski, post #17

myslisz ze gdyby ddk bylo dostepne to znalazlby sie ktos zdolny do napisania sterownika 3d dla radeonow? nikt tutaj niczego specjalnie nie blokuje. po prostu nie ma nikogo kto bylby w stanie to zrobic. to nie jest stos tcp/ip ktory implementuje sie na podstawie dokumentacji (nie umniejszajac twojej pracy).
[#22] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@kiero, post #21

ok, nieco inaczej. 1) osoba prywatna nie dostanie dokumentacji od ATI (ktora i tak jest tylko do starych kart jak radeon 7xxx) 2)dokumentacja zawiera bledy lub nie zawiera niektorych informacji, wiec bez doswiadczenia zbyt daleko sie nie zajdzie.
[#23] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@kiero, post #21

Oczywiście, że nikt by się nie znalazł, nie licząc ludzi z MOS Teamu. Ja na pewno nawet bym nie próbował. Więc masz rację, że ta możliwość "blokowania" jest możliwością wyłącznie formalną. Zgadzam się również z tym, że stos TCP/IP jest łatwiejszy, nie trzeba się użerać z (często kiepsko udokumentowanym) sprzętem.
[#24] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Grzegorz Kraszewski, post #23

A użytkownikom pozostaje się użerać z systemem z nieudokumentowaną
przyszłością, bo wydaję się jakby autorzy systemu sami nie wiedzieli
czego tak naprawdę chcą...
[#25] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@Kaczus, post #24

Wiadomo natomiast czego nie chcą - użytkownikowi nie wolno dawać najnowszej wersji systemu .. bo by się rozbestwił i może zaczął wymyślać jakieś nowe features...
[#26] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@reactor, post #19

tia.."chcesz mieś mosa 1.5? - napisz go sobie sam". Hmm.. a może to znowu nie jest taki głupi pomysł ?
[#27] Re: Prace nad natywnym stosem TCP/IP dla MorphOS-a rozpoczęte

@kiero, post #20

Na stronie jest ciągle demo z 4 kwietnia 2005 (na MOSa). Do download z pełną wersją jakoś nie mam dostępu, bo teraz zauważyłem, że po zmianie wyglądu strony to mój login i hasło za które zapłaciłem przestały działać. Zresztą to i tak nie ma znaczenia, bo pełna wersja mi się nie uruchomi. Do dzisiaj nie dostałem keya, a prosiłem o niego 2 razy (po tym jak kasa dotarła - kilka miesięcy temu). Teraz sprawa mi się przypomniała i coś czuję, że zaraz w słowacką stronę polecą zrypy, tym razem mniej grzeczne niż ostatnio. Ten facet ma jakiś uraz do Polaków czy tylko mnie traktuje jak g...o?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem