Komentowana treść: Bounty nr 28 zajęte
[#31] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #27

Ad {21, 22, 23, 24, 25, 26, 27}

Czy gdy piszesz jakiś moduł/program to też każdą funkcję czy klasę wrzucasz do osobnego pliku?
[#32] Re: Bounty nr 28 zajęte

@stOOsh, post #31

Zależy
[#33] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #30

Problem polega nie na tym czy jest ( nie ma) odpowiednik Audio Logica na wolnej licencji , tylko na tym . Cytuję :

"Każdy poważny komercyjny soft jest lepszy od niekomercyjnego/darmowego odpowiednika "

"amatorski beznadziejny soft "

Prawisz kolego niedorzeczności . Podałem Ci parę przykładów softu , gdzie grupa dobrze dobranych ochotników tworzy doskonałe oprogramowanie . I nic więcej . Nie licytuję się z Tobą na to który soft jest lepszy . To często rzecz gustu, przyzwyczajenia itd.

Na koniec , ponieważ podałeś przykład Netscape - Mozilla proponuję Ci przeczytanie wywiadu przeprowadzonego przez D. Searlesa z M. Andreesenem i T. Paquin pt. "Stawiając na Darwina " zamieszczonym w Linux+ w numerze 9/98 . Bardzo pouczająca lektura .

Wielu "profesionalistów" powinno zapoznać się z tym punktem widzenia na tworzenie softu . :)

[#34] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #30

Akurat MS SQL serwer nie jest dobrym przykladem.. no chyba, ze w najnowszych wersjach dziala lepiej....
[#35] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #30

Czytając Twoje komentarze można dojść do wniosku, że to co nie jest NAJLEPSZE jest wg Ciebie BEZNADZIEJNE.

Powiedz mi czyTwoim zdaniem jesteś NAJLEPSZY?
[#36] Re: Bounty nr 28 zajęte

@FOrest, post #35

No pewnie
[#37] Re: Bounty nr 28 zajęte

@Kaczus, post #34

MS SQL Server od wersji 2000 jest fajny i ma bardzo dobre narzedzia.
[#38] Re: Bounty nr 28 zajęte

@ems, post #33

Po pierwsze kilka (słwonie kilka) przykładów nie przesądza abstrachując od pewnych dyskusyjnych pozycji typu OpenOffice czy MySQL który po pierwsze nie jest żadną rewelacją a po drugie jest tworzony przez firme a nie w takim modelu o jakim rozmawiamy. Po drugie przy założeniu że dysponujemy specjalistami tej samej klasy to ci ktorzy mają więcej czasu siłą rzeczy rozwijają soft szybciej i lepiej. Kolejna kwestia to to że nie ma różnicy za bardzo czy amator pisze coś wieczorami czy pracuje na źle opłacanej posadzie - wychodzi mniej wiecej tej samej jakości produk. I to mam na myśli pisząc o amatorach i amatorskich programach. W każdym zawodzie jak coś się robi to trzeba się na tym znać i w kwesti pisania programów nie ma wyjątków dlatego nadal twierdzę że amatorski soft jest beznadziejny. Co do open source bo to jest inna kwestia to po pierwsze uważam że jeżeli ktoś coś umie unikalnego co powoduje że jego programy są lepsze i/lub szybciej powstają to nie koniecznie musi chciec sie tym podzielić z każdym do okoła i umożliwić powstanie projektów konkurencyjnych przy użyciu techniki copy/paste. Konsekwencją tego jest to ze ludzie z takim podejściem nie będą się udzielać w open source co z kolei nie wpłynie pozytywnie na jakość tych softów - ponownie wracam do gcc bo tam wyraznie widać że takich ludzi zabrakło. Jeżeli chodzi o rzekome większe bezpieczeństwo open sourcowych softów wynikające z tego że widać co one robią to wierz mi gdybym chiał coś do takiego programu przeycić to bym to zrobił. Najpierw jakaś niewinna tablica i 10000 lini dalej skok do niej a tam skok do wykonania kodu ukrytego w obrazku splasha na przykład, możliwości jest wiele abstrachując od tego że pewnie nikomu się nie chce analizować kodów bo nikt nie lubi grzebać przy czymś co ktoś inny napisał.

[#39] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #37

Chodzi o to jak sie sprawuje przy wiekszym natloku niz 1000 koncowek dobijajacych sie jednoczesnie... Nie interesowalem sie blizej na razie, ale na porownywalnych maszynach oracle sobie znacznie lepiej z tym radzil, MS SQL obsysal, mozliwe, ze po prostu zapytania byly niewlasciwie napisane... nie wiem, nie jestem specem od sqla, ale z tego co slyszalem, to wina troszke architektury ms-sql-a ponoc na poczatku byl projektowany na stanowisko jednoosobowe, a pozniej wpadli na pomysl, by zrobic z tego serwer. Moze i tak jest - nie wiem, nie jestem specem, ale z wypowiedzi osob programujacych pod kilka sqli, to ms-sql dostaje niskie noty...
[#40] Re: Bounty nr 28 zajęte

@Kaczus, post #39

Jest jeszcze ciekawy projekt SAP DB pracujący w trybie 24x7 . Dawniej komercyjny , od niedawna na licencji GNU GPL . Rozwijany obecnie jako MAX DB .

[#41] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #38

hehe amatorskie projekty są do kitu....

a czym właściwie jest Linux? Systemem dzisiejszych czas, który wyewulował z projektu programisty (zawodowego) i dzisiaj jest tworzony przez ludzi, którzy (przeważnie) robią to za darmo...

A to, że zawodowe projekty nie zawsze są dobre to proszę spojrzeć na Windows XP. Pomijając teksty typu Windows jest zły, bo jest zły i zżera za dużo ramu, etc. to ja się pytam dlaczego zawiesiłem go, wkładając płytkę autobootującą z ok. 1997 r. I niech mi nikt nie wciska kitu, że to wina dosu; bo płytka zawierała program pisany pod Windows (co najmniej 95) i to z czasopisma, jednego z najpopularnieszych na rynku, a więc "profesjonalnego"?

Tylko nie twierdź, że Linux to bubel, bo jeśli by takim bublem był to czemu część wiedeńskich urzędników przechodzi na niego? Bo jest tani (będą używać płatnej dystrybucji), i dobrze spełnia swoją rolę... Acha, moim zdaniem płatne dystrybucje Linuxa nie różnią się na tyle od bezpłatnych, żeby być kompletnie odmiennym systemem. Co do programistów, kto mi zabroni nauczyć się C++?

Lubię czasami coś napisać (jak na razie Pascal) i nikt nie musi w to grać, ani używać... A w przypadku płatnych rzeczy, jak kupię to muszę używać, mimo wad...bo na zakup kolejnej trzeba wydać nowe środki...Szczerze mówiąc podziwiam ludzi tworzących oprogramowanie i nie biorących za to pieniędzy...szczególnie wtedy kiedy zrobią pożądne oprogramowanie, które mogę wykorzystać za darmo i mi się przydaje...na koniec, żebyś nie twierdził, że cię choć trochę nie popieram praca to powinno być hobby, wtedy człowiek jest podwójnie szczęśliwy: z zabawy i z zarobionych pieniędzy...

Cześć
[#42] Re: Bounty nr 28 zajęte

@kredis12, post #41

Linux to technologia z przed 30 lat więc tródno go nazwać systemem dzisiejszych czasów.

Windows zawiesił Ci się prawdopodobnie z powodu złych sterowników lub złego sprzętu.

Europejscy urzędnicy robią różne głupie rzeczy. Ciekawe w czym im napiszą jakiekolwiek softy na tego linuxa? Przecież na to nie ma żadnych pożądnych narzędzi typu RAD.

Poznać język C++ czy jakikolwiek inny nie wystarczy żeby moża było powiedzieć, że jest się programistą/informatykiem. Informatyka to bardzo obszerna dziedzina i należy pozanć jej całkiem sporą część żeby dobrze programować.

Pascala odradzam bo uczy złych nawyków.

Pisanie softów za free to socjalizm a do czego to prowadzi to chyba wiemy wszyscy.

[#43] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #42

Pascala odradzam bo uczy złych nawyków.

wiesz, na uczelniach pascala się uczy bo ponoć ma uczyć dobrych nawyków (tzn. jest tak ograniczony ze truudno zrobic blad), tylko że potem ktoś otrzymuje do ręki C i pochodne i zamiast trzymać się wyklepanych w pascalu standardów piszę wykorzystując możliwości języka, a wtedy o błąd nietrudno

Pisanie softów za free to socjalizm a do czego to prowadzi to chyba wiemy wszyscy.

raczej komunizm, ale w Chinach nie byłem więc się nie wypowiem :)
[#44] Re: Bounty nr 28 zajęte

@smith, post #42

Nie zgodzę się, z tym socjalizmem... Czy jak sąsiadkę jadąc do miasta
podrzucisz za darmo, to też jest socjalizm? Nie można nigdy przesadzać
tu nie ma "białe"/"czarne", tak samo jak ze switchem :)) czasami warto
dla czytelności/szybkości tworzenia ect z niego skorzystać, czasem
nie... Tak samo z sortowaniem bąbelkowym, choć jest wolne, w
niektórych sytuacjach (np bardzo młe tablice) sprawdza się lepiej niż
bardzo rozbudowane algorytmy, dlatego wszystko zależy od sytuacji.
[#45] Re: Bounty nr 28 zajęte

@rzookol, post #43

hahaha - pisać, że w pascalu trudno zrobić błąd, może powiedzieć ktoś,
kto w paskalu napisał jedynie programy o złożonści "hello word"...
[#46] Re: Bounty nr 28 zajęte

@Kaczus, post #44

Czy jak sąsiadkę jadąc do miasta podrzucisz za darmo, to też jest socjalizm?

A ladna ta sasiadka? ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem