Komentowana treść: Ewolucja wyobraźni
[#1] Re: Ewolucja wyobraźni
Ale kicz!
[#2] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #1

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Mam nieodparte wrażenie że nie znasz wcale jego prac, a pozatym o gustach się nie dyskutuje.
[#3] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #1

A mnie się podobają...
[#4] Re: Ewolucja wyobraźni

@Sylwester, post #2

Oczywiście, że się dyskutuje! Jeśli ktoś w "jeleniu na rykowisku" nie dostrzega kiczu (bądź nie podpowiada mu tego intuicja) to jego pojęcie o estetyce jest znikome.

Prace znam, doceniam fakt, że wykonane zostały na Amidze. Umiejętności techniczne i rzemieślnicze autora też oceniam wysoko. Sztuka to jednak nie jest.
[#5] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

dawno temu Dzordan pozamiatal takie party pecetowe Horizon chyba w 2000 roku. i potem po cichutku odszedl na ubocze... na peweno byl to jeden z tych grafikow ktorzy kultylowali stara szkole Ra czy Dannego czyli slodkie dopieszczone piksele... Jedno co mozna o nim powiedziec ze wyciskal wszystko co sie dalo z trybow paletowych. szkoda tylko ze jego prace czasami przypominaly "landszaftyyy" :(.

Ale tak czy siak koles jest mistrzem :)
[#6] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

jeśli ktoś w "jeleniu na rykowisku" nie dostrzega kiczu

Ja nie dostrzegam. Ba, (za przeproszeniem) wali mnie, że ktoś może dostrzegać. Jako urodzony samolub i egoista SAM oceniam co dobre a co nie. Podobają mi się np. koncerty, na których "ryczą" goście wymalowani krwią zwierząt, a wokół pełno kawałków śmierdzącego mięcha ;) mimo, iż wielu "estetów" uzna to za przejaw braku gustu.

"Dżordana" pozdrawiam i gratuluję - prace mi się podobają.
[#7] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

Autorowi dobrze wychodzą łobuzy. Bardzo mi się podobają. Nie napompowane formą, szczere, sporo w nich uroku.
[#8] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #1

STRASZNY KICZ I SYF.OGOLNIE BIDA ZNEDZA.

cI CO NA TO NA PARTES GŁOSOWALI TO JACYS DZIWNI BYLI.

A DEMA TO WOGLE JUZ NIE WIEM ZERO PRZESŁANIA, LEPIEJ BY lUDZIE POSZLI DO TEATU DZIADY OGLADAC A NEI DEMA..A MEDIA I PRODUCENCI TO TEZ SA PATAŁACHY KTORZE NIE WIEDZA ZA ZO PLACA i utrzymuaj takich darmzonjadow jak Dzordan ..... .ja tylko rozwijam mysl :D Dobrze gadam ?
[#9] Re: Ewolucja wyobraźni

@#44, post #7

"Autorowi dobrze wychodzą łobuzy"

Zona mi zawsze mowi ze taki "Łobuz" ze mnie..... Zgadaliscie sie.
[#10] Re: Ewolucja wyobraźni
No to teraz tylko zorganizować IRC-sesję z Dżordanem na #ppa, ogłosić to na wszystkich Ami-portalach i Big News(TM) murowany

[#11] Re: Ewolucja wyobraźni

@dzordan, post #8

bardzo dobrze...
[#12] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

To może pokaż kilka swoich dzieł, niech poznamy różnicę między sztuką (a może nawet Sztuką) a kiczem...

[#13] Re: Ewolucja wyobraźni
szósta pieczęść łabędź morderca zagłada świata
[#14] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

nie wyobrazam sobie, zeby prace scenowe porownywac z ogolnie rozumiana sztuka. to jest cos zupelnie innego, cos co trzeba czuc, zeby zrozumiec i docenic.
[#15] Re: Ewolucja wyobraźni

@szumekjac, post #4

...hmm... dżordan to jednak dżordan.

Ja osobiście jestem maniakiem sceny gfx. Dżordana zawsze chętnie oglądałem.. a czy to jest sztuka? Oczywiście że tak. A jeśli ktoś nie jest do końca przekonany to zapraszam na http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuka

Tam jest ładnie napisane czym jest sztuka i jak się ona rodzi w umysłach "tfurcuf" sztuki.

Scena i jej produkcje również są sztuką. I to na miarę 21 i późniejszego wieku. Niedocenianą przez świat współczesnych konserwatystów i krytyków, nie potrafiących narodziny nowej dziedziny sztuki jaką jest scena i jej produkcje.

Ba, śmiem twierdzić że wszelkie prace , czy to fotograficzne, rzeźba czy malunek - to przeżytek...

Osobiście jednak uważam że sztuka w jednym miejscu zmierza w złym kierunku. Tymże jest hiphop .....

Pozdro ziomy :)
[#16] Re: Ewolucja wyobraźni

@quaint, post #14

nie wyobrazam sobie, zeby prace scenowe porownywac z ogolnie rozumiana sztuka. to jest cos zupelnie innego, cos co trzeba czuc, zeby zrozumiec i docenic.

Zgadzam się. To zupełnie coś innego. Scena to zazwyczaj mocno amatorskie produkty. Nawet w pracach uznanych scenowych VIPów widać czasem kwasy i błędy, które nie przeszłyby na pierwszym roku ASP. :) Nie chcę kogokolwiek obrażać ale w scenowych obrazkach takie "kwiatki" jak: krzywa twarz, skopana perspektywa, zbyt długi nos, przesycone kolory (ten zielony, uffff), za krótka noga, błędy w oświetleniu, oko za nisko to zwyczajny standard. :) 90% sceny powinna ograniczać się raczej do rysowania nierealistycznych smoków (w których wszystko można sobie wmówić), bo realistyczne obrazki wychodzą śmiesznie. Ale to ma swój klimat. Nie można tego porównywać z zawodowymi grafikami, którzy potrafią rysować. To są zawodowcy, którzy uczyli się technik tworzenia obrazu 2D, znają zasady. Scena to w większości zupełne samouki (albo niedouki). Oczywiście nie dotyczy to wszystkich! Absolutnie nie! Są takie perełki, że szczęka opada i nie podnosi się przez całe tygodnie.

[#17] Re: Ewolucja wyobraźni

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Kicz też jest sztuką, jak połazić po galeriach to dość popularną.(np nurt Kamp art). Myśle, że "Dżordan-a prace to niezły kicz, w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. A marchewkowe łobuzy są mi szczególnie bliskie:D

W necie na temat kiczu można sobie znaleźdz np: http://www.tygodnik.com.pl/numer/279505/pilch.html

[#18] Re: Ewolucja wyobraźni

@#44, post #17

to nie dysputa filozoficzno-artystyczna tylko ppa... Dzordan tak jak wielu tu ludzi udowadnial wiele razy ze jego talent plus amiga daja zabojczy efekt. A co do tego co napisal MDW to z jednej strony racja, a z drugiej ci wyuczeni artysci z ASP tez juz dobre 2 wieki temu uznali ze te ultra naturaLne malowanie (rysowanie) jest troszke nudne... wiec czasami lepiej zeby cos bylo nie naturalne etc. ale zaskakujace i zmuszajace do komplentacji i moze tak naprawde o to w tym chodzi :).

i tak wogule co wy wszyscy ostatnio tak marudzicie... i nie wkrecajcie ze tak nie jest . co zima za dluga czy jak panowie troche optymizmu i mniej krytyki... jest super :)
[#19] Re: Ewolucja wyobraźni

@jimiche, post #18

Zanim Picasso zaczął malować zupełnie nierealistyczne obrazy (które potrafiłoby malować dziecko) opanował sztukę realistycznego malarstwa w stopniu bardzo dobrym (chociaż nie mi to oceniać, bo jestem w tych sprawach zupełnym ignorantem). Malować sobie można jakimś swoim stylem, można mieć uproszczenia. To nawet wskazane, bo do realistycznych obrazków stworzono przecież urządzenie zwane aparatem fotograficznym, którego NIC nie jest w stanie zastąpić. W dziedzinie kopiowania rzeczywistości aparat jest najlepszy.

Masz rację pisząc, że realistyczne malowanie jest nudne. :) Mnie tylko śmieszy fakt, że ludzie nie potrafiący trzymać perspektywy, proporcji zabierają się tak trudne tematy jak ludzkie ciało. Potem wychodzą jakieś krzywe koszmarki, które (pomimo włożonej w nie ogromnej pracy) budzą tylko politowanie. Żeby stawiać sobie "picassowe" trójkąty trzeba znać wszystkie zasady realistycznego malarstwa. Picasso nie dlatego w późniejszym okresie malował tak jak malował, że nie potrafił robić typowych realistycznych obrazów. Przeciwnie - potrafił. :)

Uważam, że odrębną sprawą jest pixlowanie. Tej techniki zawodowcy nigdy nie podejmowali, nie zostało to nigdy uznane za jedną z technik i trudno tu porównać scenowe wytwory z czymkolwiek pochodzenia "zawodowego". To ma swój klimat. Tu liczy się głównie technika, a sprawa tematyki obrazka jest często zupełnie nieistotna. Dzisiaj już mało kto potrafi pixlować. Tak naprawdę pixlować. Jeżeli ktoś nawet jeszcze potrafi to już nie praktykuje. No chyba, że jeszcze robi grafikę do gier 2D dla jakiś mini-platform w stylu GameBoyAdvance czy słabsze telefony.

[#20] Re: Ewolucja wyobraźni

@MDW, post #19

no ale popatrz tez na swoje dema. Teraz robisz "profesjonalne" gry no i? Nauczyles sie tego gdzies, czyz nie? Tak samo ci co rysuja twarze, musisz namalowac ich tysiace az ci zaczna wychodzic poprawnie namalowane.
[#21] Re: Ewolucja wyobraźni

@stefkos, post #20

Mi sie te grafiki bardzo podobają. Niewidzę powodu by się czepiać, każdemu się zdaża jakaś wpadka z perspektywą czy proporcjami.
[#22] Re: Ewolucja wyobraźni

@stefkos, post #20

Te dema byly zalosne, a to co robie teraz tez niezbyt profesjonalne jest. :) Jednak masz racje. Wielu sceniarzy dzisiaj rzadzi w tak zwanym "zawodowym swiecie" i duuuuzo sie nauczyli wlasnie na scenie. Przyznac tez trzeba, ze niektorzy nie wytrzymali konfrontacji z niescenowym programowaniem. Dema nie zawieraja sporej czesci tego co maja gry (caly system kolizji, organizacji duzych scen, inteligencji). Widzialem jak calkiem niezli na tym wymiekali i przykro sie robilo patrzac na to. :( Mam tu na mysli programowanie. A jezeli chodzi o rysowanie to na scenie sa tacy, ktorzy od 10 lat rysuja tak samo. Twarz na rysunku sprzed 10 lat ma nos na policzku i twarz z roku 2006 ma tak samo. :) No ale oczywiscie nie wszyscy. Jak obserwuje obrazki na www.scene.pl to musze przyznac, ze niektorzy w ciagu 2-3 lat wyrobili sie z poziomu slabego do wrecz bardzo dobrego. Naprawde postep niesamowity. I to tak jak zauwazyles - wyrobili sie na scenie.

[#23] Re: Ewolucja wyobraźni

@MDW, post #22

wiem o co ci chodzi.

tu sie zgadza taki quake w pewnym stopniu przegania dema, chocby najlepsze amigowe/pc.

no ale to inna kategoria, mysle ze nie warto tego porownywac.
[#24] Re: Ewolucja wyobraźni

@stefkos, post #23

No ja bym sie nie zgodzil. Najnowsze dema wciskaja w fotel, a scena PC (nie wiem jak w Amidze) trzyma sie bardzo dobrze. Niektore produkcje przeganiaja najnowsze gry ktore przeciez sa faktycznym miernikiem postepu grafiki 2 i 3D.

Polecam TEN link - kopalnia najlepszych dem przy ktorych Quake to programistyczna prehistoria.
[#25] Re: Ewolucja wyobraźni

@Poke, post #24

podales linka go kilkunastu (najnowszych) dem z 2006 roku, ktore zotaly dodanena na pouet... niestety "killerow" wsrod tych dem to tam nie ma i porownywwanie ich do najnowszych gier to jakis zart chyba ;] (tak sie sklada, ze wczoraj ogladalem produkcje z nightshift i imho poziom... sredniacko-przecietny a raczej sfery miernoty) honoru broni tylko to demko w "ansi-stajl" - caret - jesli chodzi o klimat ;]
[#26] Re: Ewolucja wyobraźni

@Poke, post #24

kwestia, ktorych dem i ktorych gier.
[#27] Re: Ewolucja wyobraźni

@cactoos, post #25

No bez jaj. Na dole przewijasz strony. To jest posortowane datami, mozesz sobie posortowac "jakoscia".
[#28] Re: Ewolucja wyobraźni

@Poke, post #24

Każda gra 3d zabija każde demo jednym, prostym faktem: jest interaktywna.
[#29] Re: Ewolucja wyobraźni

@MinisterQ, post #28

Nawet jeśli tym demem jest demo gry? ;P
[#30] Re: Ewolucja wyobraźni

@MDW, post #22

Zgadzam sią z MDW prawie całkowicie, zwłaszcza z pierwszym z postów. Co do ostatniego zdania - jedak nie na scenie tylko raczej na różnych portalach dla grafików na których się poza sceną udzielają. Ale postęp rzeczywiście niesamowity.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem