Komentowana treść: OSNews.com - artykuł o Amidze
[#31] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@szuler, post #29

Ech, nie rozumiemy się.Kształtowanie i próba ukierunkowania architektury nowej Ami do tej z PC była delikatnie mówiąc uwstecznieniem. To że mamy taki twór a nie inny - cóż, szkoda.

A architektura PC prawie nic się nie zmieniła. Szybsze taktowanie, szybsza pamięć i zmiana nazw PCI-AGP-PCIE itp. Zróć uwagę po co tyle się pakuje układów w kartę gfx i w bezp. dostęp do procka.

PC suxx.Tak czy siak.

:D
[#32] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@TJindy, post #31

A architektura PC prawie nic się nie zmieniła.

Prawie sie nie zmienila?? Oj ;)

[quote]Szybsze taktowanie, szybsza pamięć i zmiana nazw PCI-AGP-PCIE itp.

A jakie znasz lepsze rozwiazanie? Zaproponuj jakies

Zróć uwagę po co tyle się pakuje układów w kartę gfx i w bezp. dostęp do procka.

Yyy? Rozwin temat

MSPANC po raz drugi ;)

[#33] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@TJindy, post #31

Ech, nie rozumiemy się.Kształtowanie i próba ukierunkowania architektury nowej Ami do tej z PC była delikatnie mówiąc uwstecznieniem

A co w tym złego , dzięki temu mamy sprzęt kompatybilny z resztą świata, a nie jakieś cudo z którym niewiadomo co zrobić. Dzięi temu nie musze płacić za "amigową" kartę graficzną 1000zł, gdzie pecetowa o identycznych parametrach koszuje 100zł . Wyobraź sobie nową amigę która nie korzysta z rozwiązań pece, co byś dostał

A architektura PC prawie nic się nie zmieniła. Szybsze taktowanie, szybsza pamięć i zmiana nazw PCI-AGP-PCIE itp.

Prawie robi wielką różnice ;) To samo moge napisać o Amidze;

Architektura amigi prawie się nie zmieniła. Szybsze taktowanie (początkowo było 7 MHz, potem 14 MHz, potem jakieś 030, 040 i inne burżujstwa w stylu PPC), szybsza pamięć (początkowo zip, simm, sdram, ddr) i zmiana nazw Zorro - ZorroII-ZorroIII itp .

Komputery się zmieniają i tak ma być :)
[#34] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@stefkos, post #28

A moze update do oS4 to nie wychodza rozmawiamy o systemie czy sprzecie. Jaka syttuacja jest kazdy wie a w artykule koles poruszal tematy na ktore byly walkowane na forum i kazdy zna na nie odpowiedz. CO do sprzetu masz racje sytuacja jest bardziej niz nieciekawa. Ja osobisce po ostatnich wypowiedzach Rogue mam wrazenie ze z Troika i PV jest pewnien problem nie wiem czy natury technicznej czy prawnej (licencja) mi sie nie spieszym, kase zawsze moge wydac na tysiac innych rzeczy wiec mnie czekanie nie nudzi
[#35] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze
Ale żeście kupkę bajtów naprodukowali. MOS nie umarł, 1.5 niedługo wychodzi, potem będzie AROS na Pegasosie, a także AmigaOS 4, tak, tak, wiem, że mi nie wierzycie. Ale ja swoje wiem i się przekonać do pesymizmowania nie dam. Czym kończę, bo kody źródłowe czekają, obym dziś zdążył http.stream zreleasić + może w końcu ten błąd w mp3.datatype padnie.
[#36] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@Grzegorz Kraszewski, post #35

A kiedy znowu linux będzie na tyle rulez, że będziesz brał pod uwagę format partycji z MOSem? ;)

:D
[#37] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@szuler, post #32

A jakie znasz lepsze rozwiazanie? Zaproponuj jakies : - )

można by się zastanowić nad sparcami, architektura względnie otwarta, zamiast nielubianego pci UPA albo pci64bit :), procki big-endian więc odpada zmiana bajtów, problem był by tylko z programami na ppc ale skoro aros rezygnuje ze wszystkich amigowych binarek to aros/mos na ultry ze wsparciem dla 68k mógłby osiągnąć jakiś sukces
[#38] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@MinisterQ, post #36

A kiedy znowu linux będzie na tyle rulez

I po co te złośliwości?
[#39] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@Grzegorz Kraszewski, post #35

MOS nie umarł, 1.5 niedługo wychodzi

Nieprawda - wlasnie sie dowiedzialem, ze zrezygnowana z koncepcji MOSa 1.5 - wyjdzie od razu 2.0 (tyle,ze jeszcze pozniej) i to z takimi dodatkami,ze aos4 bedzie wygladac jak windows 3.11 przy windows 2000 :D
[#40] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@koodlaty, post #39

(*) i to z takimi dodatkami,ze aos4 przy mosie bedzie wygladac jak windows 3.11 przy windows 2000 : D
[#41] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@koodlaty, post #40

koodlaty, Pan Kiler Cię poznał.

[#42] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@smith, post #41

smith - widze,ze sie ladnie obijasz w pracy :P
[#43] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@koodlaty, post #42

Ale póki co nie dostaje opierdlu, nie to co inni ;)
[#44] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@MinisterQ, post #36

Ja czekam na inne zmiany u Krashana i wierzę że się doczekam.

[#45] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@smith, post #43

Spoko,spoko - w koncu sie doczekasz

A co wy sie tak uczepiliscie umilowania krashana do linuxa? :P
[#46] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@szuler, post #32

Nie.Już trzeci raz sie biore za odpowiedź ale mi znowu tasiemiec wychodzi.Nie chce mi się dalej pisac.Poszukaj na googlach ;)

Pozatym - architektura RISC działajaca na płytach projektowanych pod CISC. Hmmm...

-------------------------------------

odcinam się.:D

-------------------------------------
[#47] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@TJindy, post #46

Pozatym - architektura RISC działajaca na płytach projektowanych pod CISC. Hmmm...

To mi wystarczy )) Pozwol, ze nie skomentuje.
[#48] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze

@TJindy, post #46

Fakt. Ostatnio probowalem wlazyc Athlona 64 do plyty od 286 i FAKTYCZNIE nie dzialal. Dosc kiepska konstrukcja tzreba przyznac.
[#49] Re: OSNews.com - artykuł o Amidze
Wszystkich(?- noo.. pewnie się nie da ) pogodzi PS3 z twardzielem i Linuxem, która to konsola ma szansę stać się tym czym kiedyś była AMI :) tj. super maszynką do gier, super komputerem domowym o fantastycznej architekturze i wydajności... Może wreszcie przełamie monopol PC jako "komputera domowego do wszystkiego". Starczy juz tych łaczonych x2 kart GFX, dodatkowych kart do fizyki i gier na taki sprzęt za kupę kasy, które działają "tylko" w wyższej rozdzielczości a obiekty mają więcej polygonów i poza tym niewiele wnoszą nowego...

A Ami pozostanie kultowym kompem, który np. na aukcjach Ebay'a na świecie osiąga spore ceny.

p.s.

Przełamanie zaś schematu rozrywki przyniesie - jak sądzę - nowe dzieło Wielkiego N, a konkretnie nowe i faktycznie rewolucyjne sterowanie w grach i ich obsługa...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem