Komentowana treść: FileMaster PPC 3.0.1
[#31] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #30

ja wlasnie sciagnalem wersje z dzisiaj i probowalem cos powalczyc. jest program do edycji filetypow, na zakladce w okienku information, ale dwa razy rozlozyl mi calego ambienta, wiec dalem sobie znim narazie spokoj.
[#32] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #30

jeszcze jakoś po "partyzancku" edytuje się pliki konfiguracyjne?

Jeszcze partyzantka obowiązuje. Ale jest to raczej proste. Odpada przede wszystkim definiowanie samego rozpoznawania typów plików, bo w "recognize.db" jest tyle typów, że trudno znaleźć plik który jest nierozpoznany. Ale to nie jest takie trudne, oto jak sobie zdefiniowałem filetyp dla PDF:

1. Najpierw sprawdzam, czy "recognize.db" obejmuje mój przypadek, atakuję prawym przyciskiem myszy ikonkę (jeszcze standardową z tą piłą i obcęgami) jakiegoś PDF-a i sprawdzam jaki jest tytuł menu kontekstowego - aha "PDF Document", czyli Ambient kuma typ pliku.

2. Teraz chciałbym żeby pokazywała się ładna defikonka. Ta od Apdf-a będzie jak znalazł. Zatem kopiuję ją do ENVARC:sys/application/pdf.info. Po restarcie wszystkie PDF-y mają już adekwatne ikony.

3. Teraz bym chciał, żeby dwuklik mi otwierał PDF-y w Apdf. Ponieważ grzebanie w "recognize.db" nie jest zalecane (bo pewnie nowe wersje Ambienta będą nadpisywać ten plik), zgodnie z wyczytanymi tam zaleceniami tworzę plik tekstowy SYS:Prefs/Ambient/filetypes/application/pdf i umieszczam tam co następuje:

AMTD

1

Type application/pdf

Action

Name View

Event DoubleClick

Command AMIGADOS SYS:Apps/Apdf/Apdf %sp

End

End

Name to nazwa jaką przyjmie akcja w menu kontekstowym. Event DoubleClick oznacza, że będzie to akcja podejmowana po dwukliku (Event Menu oznacza, że będzie to po prostu tylko pozycja w menu kontekstowym i takich można mieć wiele). Type jest ważne i musi się zgadzać z typem w [/]recognize.db[/i]. Command myślę, że jest zrozumiałe, %sp jak się domyślam oznacza pełną ścieżkę dostępu do wybranego pliku. I teraz tylko reboot i można radośnie oglądać PDF-y klikając sobie w nie.

[#33] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #30

wystarczy sie na #ppa pojawic. jak szef nie sterczy nad glowa albo nie ma masy roboty, to pomoge

[#34] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@Grzegorz Kraszewski, post #32

Już zrobiłem zgodnie z przepisem. To działa! Naprawdę działa! Można robić filetypy w Ambiencie, a ja nie mam jeszcze 80 lat. ;) Mi nie przeszkadza to jak się je w tej chwili tworzy. Widzę, że edytor filetypów już jest i się rozwija. Przyznam się, że ja tak mógłbym do końca życia definiować filetypy. To się robi raz na życie. :) Dzięki wielkie za bardzo szczegółowy przepis. Teraz powinienem dać radę z innymi typami plików.

Oj Magellan... przychodzi czas na ostateczne papapa. Służyłeś dzielnie mniej więcej od czasów party Intel Outside 4 (kiedy to przekonałem się do niego). Jednak odchodzisz na zasłużoną emeryturę. Byłeś wielki... :)

[#35] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #15

> Probowales z wersja z ostatnich dni?

ostatnia wersja z tej strony, ale ten nowy ambient to jest badziewie jakies my mos jak pod windows (predzej kupie procek do peceta plyty z 2004, ktora dostalem w tamtym roku i zainstaluje winde, zeby to ogladac, bo tam jest mniej problemow) nie moge odpalac z klawiatury programow tym bardziej te juz wczesniej wyciagniete na blat i emulacja z jit trance nie chce sie zalaczac, bardzo wolno wykonuja sie programy na 68k, a juz najlepiej widac to jak sie wczytuja obrazki w visage to tak samo jak wylacze wogole trance w startup-sequence i emulacja jest na tym interpretowanym.

Ostatnia edycja: 27.04.06 22:09:37
[#36] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@kiero, post #25

jasne pewnie sprawdzales tak jak tutaj - link
[#37] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Badziewie? Dlatego, że pojawiła się ikonka "My MorphOS", której nazwę można już sobie zmienić w preferencjach?

Nowy Ambient rozwala! Pod każdym względem. Przez ostatnie pół roku rozwinął się bardziej niż Workbench przez 10 lat. Zresztą co tu porównywać... to inny standard, inne czasy, inne maszyny.

Z klawiatury nie można odpalać programów? Że niby o co chodzi? Przecież nie ma na świecie wygodniejszej konsoli niż MOSowa.

Wolno wykonują się programy na 68k? No chyba mnie coś zaraz trafi. Przecież emulator jest cudowny! Skubany osiąga takie prędkości, że czasem nie chce mi się szukać natywnej wersji. :) Przyczep się do wszystkiego ale nie do jedynej idealnej rzeczy - emulatora. Nigdy mnie nie zawiódł - zarówno na P1 jak i P2.

Jakim Visage? Przecież tego się nie używa od 1995 roku. Matko! To działa na MOSie? Naprawdę wielki jest ten MOS. :) Nawet 10 lat temu ta przeglądarka mnie śmieszyła. Jak dać "poprzedni", jak obrócić, zeskalować, przełączyć na okno, przeglądnąć cały katalog... mógłbym jeszcze wymienić 50 opcji. Myślałem, że Visage nie działa na kartach graficznych. Przy ShowGirls używać czegoś takiego... To już wolałbym to co Ambient ma wbudowane. :)

W życiu nie wyłączałem trance. Nie miałem potrzeby. Po co?

Twój Pegasos musi być bardzo mocno "trefny". Od strony sprzętowej wszystko z nim w porządku?

[#38] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #37

On nie ma Pegasosa, on ma Amige. ;>

Pewnie Skolman uzywa jakiejs starej wersji albo nie wie, ze ikonke My Morphos da sie wylaczyc...
[#39] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@mcbarlo, post #38

Ma Amigę? Bosz... To po co ja to wszystko pisałem? Powody problemów są przecież oczywiste: płyta główna, kości AGA, karta turbo 68k+ppc, Paula, iterfejs klawiatury, myszy, monitor, karta graficzna, kontroler dysków... Rozwiązania są dwa - albo jak najszybciej sformatować partycję z MOSem albo jak najszybciej wymienić wszystkie części, które wymieniłem. Stare polecam spalić na stosie z dala od nowego sprzętu żeby jakieś pyłki nie siadły na nowy, bo się jeszcze zarazi amigowymi pozostałościami z XVI wieku.

Nie rozmawiam dalej. Ten MOS na Classica jest bez sensu. Ludzie się na to napatrzą i myślą, że to tak wygląda. Albo ktoś zobaczy Ambienta sprzed rewolucji, który nawet opcji "parent" nie miał i wypowiada się na jego temat. Śmiech na sali. Przecież wtedy Ambient nie działał. W porównaniu z obecną wersją można powiedzieć, że tamta dosłownie nie działała.

Ostatnia edycja: 27.04.06 23:34:13
[#40] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #37

nie czytales tego co napisalem. pod starym (dokladnie to rzookola z tamtego roku) ambientem programy wykonuja sie szybciej dla 68k to chyba jest cos nie tak z tym nowym ambientem i jakbys czytal to bys nie pisal o visage i w ogole, bo jasno napisalem. heh bardzo smieszne to, aby sprawdzic czy dziala emulacja jit mam odpalac showgirls, ktory jest na ppc

[#41] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

sprawa jest prosta - nowy ambient to nowe mui, nowe mui ma debug,
debug to spowolnienie, wiec to raczej nie ambient... chyba ze, pamieci
ci juz brakuje, bo np nowy ambient potrzebuje wiecej i ci na chip
memory zachodzi wtedy to moze rzeczywiscie byc koszmarnie wolno....
[#42] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@Kaczus, post #41

To Ty nie wiesz? Jeśli jakiś program źle (wolno) działa na klasyku, to znaczy że winny jest program, a nie klasyk. Klasyk jest tak świetny sam w sobie, że nie ma prawa cokolwiek tej tezy przekreślać, nawet praktycznie.

[#43] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #39

> Powody problemów są przecież oczywiste: płyta główna, kości AGA, karta turbo 68k+ppc,

trolujesz. co ma aga do ambienta i karta turbo 68k+ppc, jak mos na klasyka nie dziala na pup tylko na nim startuje.

> Ten MOS na Classica jest bez sensu.

to jest twoje zdanie, bo nie widziales jak dziala mos na klasyku, a ja widzialem jak dziala mos na pegazie i wspolczuje osobom, ktore nie widzialy wczesniej prawdziwego amigaOS (bo sa takie tez tu na ppa) i mysla, ze tak badziewnie dziala (nie chodzi mi o predkosc) tez amigaOS z wb jak ta nieudolna podrobka morphOS z ambientem sorry.

btw. wiem wiem lepszy rydz niz nic, tylko czesto ten rydz = jedynie slusznym systemem na pececie.

[#44] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@Kaczus, post #41

> sprawa jest prosta - nowy ambient to nowe mui, nowe mui ma debug,

uzywam mui 3.9.

> chyba ze, pamieci ci juz brakuje

po wczytaniu mosa z ambientem zostaje mi ponad 100 mb wolne.

[#45] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #43

Skoro ten mos jest taki zly to po co ciagle go uzywasz? Wroc do 3.1 i wszyscy beda szczesliwi.
[#46] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

uzywam mui 3.9.

MUI 3.9 NIE DZIALA poprawnie z nowymi ambientami. Jak chcesz uzywac nowego ambienta to musisz takze uzywac najswiezszych bet muia (alpha z wakacji rozniez sie nie nadaje).

[#47] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@marcik, post #45

to tak ile ma piernik do wiatraka. poczytaj z watkami to bedziesz wiedzial.
[#48] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@marcik, post #46

jakbys dokladniej czytal to bys wiedzial, ze normalnie to ja nie uzywam nowego ambienta. mui4 owszem odpalalem. btw. link

Ostatnia edycja: 28.04.06 04:26:38
[#49] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

>nie moge odpalac z klawiatury programow tym bardziej te juz wczesniej wyciagniete na blat

no widzisz, a ja i inni jakos moga... jezeli nie spelniasz wymagan stawianych przez program to nie komentuj na temat bledow ktore nie istnieja.

>emulacja z jit trance nie chce sie zalaczac, bardzo wolno wykonuja sie programy na 68k

ambient nie ma NIC wspolnego z emulacja. nic...

>jasne pewnie sprawdzales tak jak tutaj

tym razem zmarnowalem ta minute. zmienilem nazwe partycji, pokopiowalem do ramu (tez ma spacje w nazwie), pouruchamialem programy z klawiatury (kursorami sie przechodzi po ikonach a enterem uruchamia). wszystko dziala jak nalezy.

[#50] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

Wiatrak robi mąkę dla piernika.
[#51] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

Eee tam. Jakos inni nie maja tych problemow. Amige mam (060+ppc+bvision+fastata) ale tego sie uzywac nie da po przesiadce na PegasosaG4. Poza tym to zupelnie inne maszyny i systemy. AmigaOS 3.9 juz tak wielu rzeczy nie oferuje, ze nawet gdyby Claasica jakims cudem zrownac ja predkosciowo z G4 to i tak bym tego nie wybral. Za duzo nowinek jest na MorphOS.
[#52] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #43

mialem nie odpisywac, ale co mi tam.

>a ja widzialem jak dziala mos na pegazie i wspolczuje osobom, ktore nie widzialy wczesniej prawdziwego amigaOS (bo sa takie tez tu na ppa) i mysla, ze tak badziewnie dziala (nie chodzi mi o predkosc) tez amigaOS z wb jak ta nieudolna podrobka morphOS z ambientem sorry.

ja wspolczulem osobom ktora musialy uzywac workbencha jak jeszcze sam mialem klasyka (uzywalem magellana). workbench jest strasznie nedznym desktopem. beznadziejny tryb listy, powolnosc, beznadziejny layout ikon w oknie w trybie 'show all files', koniecznosc otwierania miliona okien (brak opcji 'parent' to porazka moim zdaniem). mognaby wymieniac dlugo. magellan bil i dalej bije workbencha na kazdym kroku, i gdyby nie on to nie wiem czy uzywal bym amigi tak dlugo jak uzywalem. teraz piszac ambienta staramy sie zaimplementowac w nim to czego brakowalo w tych 2 desktopach i mysle ze jestesmy na dobrej drodze. to ze znajda sie maruderzy jest nieuniknione. no i czasami trzeba komus 'na sile' dac nowe rozwiazania zeby mogli zobaczyc ze sa wygodniejsze od starych:)
[#53] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@kiero, post #52

moim zdaniem niepotrzebnie to piszesz, bo Twój przedmówca i tak pisze pod wcześniej ustawioną tezę: "Morphos jest zły, Pegaz jest zły, Ambient jest zły". Problemem Ambienta jest jego zdaniem fakt iż za mało przypomina Ambienta, ale gdyby był jego wierną kopią, to podejżewam że Skolman narzekałby że nie zrobiono w nim żadnego postępu.

Ja używałem klasyka (mam A1200 nadal), i jakoś nie tęsknię zbytnio za WB i 68k.

Generalnie Skolman używa jakichś starych wersji Ambienta, ze starym MUI (pod którym jak wiemy Ambient ma problemy) i jeszcze na dodatek odpala to na płycie głównej anno domini 1992 i PPC sprzed dziesięciu lat. To tak jakby napisał list do producenta nowoczesnej przyczepy campingowej, że jego produkt jest do d**y, gdyż samochód (Fiat 126P :) ) nie może jej pociągnąć pod górkę bardziej ostrą niż 1%, prądnica nie jest w stanie zasilać poprawnie przyczepy, zestaw maluch + przyczepa rozwija na prostej drodze prędkość 20km/h, a pozatym na bardziej ostrych wirażach przyczepa ściąga malucha do rowu.
[#54] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@Kaczus, post #41

>chyba ze, pamieci ci juz brakuje, bo np nowy ambient potrzebuje wiecej

jest dokladnie przeciwnie. nowe ambient wymagaja duzo mniej pamieci niz wersje poprzednie. jest to szczegolnie widoczne w przypadku ikon domyslnych.

Ostatnia edycja: 28.04.06 11:44:00
[#55] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #48

Ok, wiec zeby nie bylo nieporozumien - nie uzywasz nowych ambientow, a jak uzywasz to bez kombinacji z mui4 i na tej podstawie go ocieniasz?
[#56] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MinisterQ, post #50

Wiatrak robi mąkę dla piernika.

Aż mnie kroci żeby zarymować kto tu jest starym piernikiem...
[#57] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@kiero, post #49

> no widzisz, a ja i inni jakos moga...

inni nie napisali, ze moga takie partycje kopiowac.

przeciagam ikone partycji do innej partycji (w tym wypadku jak na screenie widac jest to ramdisk) puszczam lewy przycisk myszki i nic sie nie dzieje. chyba, ze sa jakies nieoficjalne ustawienia w ambiencie odnosnie kopiowania?

> ambient nie ma NIC wspolnego z emulacja. nic...

to moze taski nowego ambienta sie zmienily, bo z jit cos sie pierniczy nawet juz o tym wspominali inni tutaj na ppa. zreszta ostatni ambient, ktorego ja sprawdzalem i teraz uzywam jest z tamtego miesiaca, a nowszych wersji jeszcze nie widzialem na oczy, bo nie wiem skad zassac. oczywiscie dla mnie to nie jest problemem odpalam starego fm lub wb i po problemie

> pouruchamialem programy z klawiatury (kursorami sie przechodzi po ikonach a enterem uruchamia).

skad mialem wiedziec, ze w nowej wersji ambienta programu z ikonki uruchamia sie inaczej jak w poprzednich wersjach ambienta ;) w poprzednich wersjach ambienta programy z ikonki uruchamia sie jak pod wb lewyalt+lcontrol. da sie to samemu spowrotem zmienic?

btw. dziekuje, ze poswieciles mi swoj czas.
[#58] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@MDW, post #51

nie napisales, ze twoj ppc w klasyku (jak go jeszcze masz) ma tylko 160 mhz, a to naprawde cieniutko. warto podkrecic. ja mam 200 na 240 mhz i jest roznica. tak samo mialem poprzednio 160 mhz na 200 mhz i do dzis procek smiga.
[#59] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #57

mogę sparafrazować Marka Twaina pisząc "plotki o śmierci JIT w MOSie są sporo przesadzone" ;). Problemy (jeśli tak je można nazwać) są z TranceStats (pod MUI4.0) - programikiem którym można sobie wyświetlić kilka informacji nt Trance (po co one komu?).... sam Trance działa tak jak działał dawniej, czyli DOSKONALE
[#60] Re: FileMaster PPC 3.0.1

@wali7, post #59

akurat dzis sprawdzalem jit visage i jest roznica na nowym ambiencie jit zalacza sie dopiero jak leci mp3 w prayer2, wiec twoje wypociny sa zbedne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem