[#21]
Re: PPCNux.de o nowych płytach głównych dla AmigaOS 4.0
@zomos,
post #20
Niestety Tsi109 nie ma PCIe ma PCI-X(64 bitowe, 133mhz PCI)
UPS, mój błąd ;)
Ale PCIe, PCI-X to w zasadzie "prawie" to samo, obydwa rozwiązania wywodzą się z PCI, więc co za problem zrobić gniazdo PCIe

Kiedyś gdzieś czytałem że PCI-X i PCIe zawdzięczamy jakimś firmom które niespecjalnie się lubiły i że w zasadzie między tymi gniazdami nie ma większych różnic, taki PCI-X 2.0 oferuje prędkość PCIe x4/AGPx8, a PCI-X 3.0 to nic innego jak PCIe x16.
jedyne znane mi chipsety z AGP to rodzina Discovery Marvella i Articia Mai logic oba w pegasosie
Z tego co wiem to peg ma AGP pociągnięte po PCI-X, a żeby być dokładnym to jest to chyba PCI-X 1.0 ( PCI-X 1.0 to mniej więcej taki AGPx4 ).
Do Pegasosa lepiej dali by karte 1.7GHZ
Po co

, przecież zarówno na pegaza, jak i na A1 nie ma softu który wymagałby takiego proca. System i tak śmiga na tym co jest, więc po co zwiększać niepotrzebnie koszty

, zresztą już widze takiego PPC 1.7 GHz na szynie FSB 133

, współczuje tym biedakom którzy kupią ten procek do swoich A1

.
Zamiast 1.7 GHz w nowej amidze, dali by 1 GHz i AGP po PCI-X i/lub PCIe. Lepiej jest chyba mieć 1 GHz i np radeona 9200 AGP niż 1.7 GHz i Voodoo3 PCI

, owszem można powiedzieć że jest R9250se na PCI, problem w tym że te karty są "Macintosh ONLY", ich cena jest zabójcza i trudno je dostać .