Komentowana treść: Perfect Paint 2.93-5
[#31] Re: Perfect Paint 2.93-5

@MinisterQ, post #28

Twoja wypowiedź nie służy wymianie jakichkolwiek poglądów i tak naprawdę najczęściej Twoje wypowiedzi prawie nigdy temu nie służą. Podobnie jest obecnie. Teraz tylko starasz się wykazać, że tworzę i kieruję się mitami, ale ja sobie nie wymyślam problemów aby je potem roztrząsać. Podałem konkretny przykład zachowania jednego z prominentniejszych użytkowników mos'a więc nie próbuj uciekać od tematu przy pomocy swojej pokrętnej sofistyki, z której jesteś znany.
A co do ewentualnej różnicy w naszym dyskursie między formą ustną a pisemną, to odnoszę wrażenie, że w tym właśnie momencie zaczynasz tworzyć jakieś swoje mity. I robisz to na użytek publiczny, a więc ma to mieć określony efekt propagandowy.
Nie wchodzę w Twoją sofistykę i nie robią na mnie wrażenia pytania retoryczne w stylu "... dlaczego Ty tak ze mną nigdy nie rozmiawialeś". Wyczuwam tu pewną formę teatralnego dramatyzmu. Może spróbuj to wykorzystać na prawdziwej scenie. Marnujesz się w PPA.
I aby nie być posądzonym z jednej strony o mitomanię, a z drugiej o trollizm proponuję odłożyć naszą wymianę poglądów ad acta.
[#32] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #31

Teraz tylko starasz się wykazać, że tworzę i kieruję się mitami

Oczywiście, że kierujesz się, chociażby mitem o brudnych pieniądzach.
[#33] Re: Perfect Paint 2.93-5

@mailman, post #30

Przyjmuję Twoją argumentację, ale nie zakładaj, że automatycznie wiem o czymś co stanowi właśnie sedno przedstawionej przez Ciebie argumentacji. Mam prawo przypuszczać, że toczycie obecnie swojego rodzaju batalię z konkurencją (bez wymieniania nazw i nazwisk, bo ja tego zazwyczaj nie robię). Co prawda nie wchodzę na #ppa aby to zweryfikować, ale już w tych komentarzach jest to widoczne.

Posługiwanie się przez jednego z Waszych redaktorów stwierdzeniami autoreklamowymi, że PPA jest centrum amigowego życia ma formę prowokacyjną i jest celowe.
Czytając to rodzi się we mnie pragnienie poruszenia pewnego problemu i zrobiłem to. Odsyłam do poprzednich wypowiedzi. W odpowiedzi usłyszałem o: mitach, trollach, klimacie wypowiedzi jakoby zarezerwowanym dla konkurencji. Czyli standard, takiego odbijania piłeczki na drugą stronę można się tutaj spodziewać.

Tak między nami, jeśli naprawdę chcecie promować swój portal jako niezależne źródło informacji skupiające amigowców wszystkich orientacji to powinniście również temperować wypowiedzi swoich redaktorów.
[#34] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Grzegorz Kraszewski, post #32

Pod światło tego nie widać prawda? Ale historia jest raczej znana w środowisku i nie ma co do niej wracać.
[#35] Re: Perfect Paint 2.93-5

@nelson, post #29

a wracajac do tematu

Fajnie, że ktoś wraca do tematu. :)

Wciąż w perfect paincie jest błąd z zapisywaniem 1-8 bitowych obrazkow pod morphosem. Zauważyłem, że to przez datatypy. Ze starymi z klasyka działaja, ale wtedy w całym morphosie przestaje działać kanał alfa. Błąd zgłaszalem kilka miesięcy temu i nic... :/

Kurcze, szkoda. :( Jakbyś mógł to spróbuj może przypomnieć o tym autorowi. Może zapomniał, może uważa, że po tych wszystkich poprawkach już się to naprawiło. ;) Szkoda żeby tak głupio się kwasił tak całkiem fajny program. Tym bardziej, że autor ma chyba ochotę doprowadzić go do stanu używalności na nowych Amigach.
[#36] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #33

Mam prawo przypuszczać, że toczycie obecnie swojego rodzaju batalię z konkurencją

A z czym tu toczyc batalie? Z blogiem i forum na ktorym przez miesiac dzieje sie mniej niz tutaj przez 3 dni? Konkurencja juz dawno sama siebie wykosila z rynku.
[#37] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #34

Dlaczego nie? Czy dlatego że wygodniej jest się posługiwać mitem o brudnych pieniądzach bez wnikania w szczegóły? Sprawę nagłośnił lewicowy w swej orientacji (a przez to też tradycyjnie antyamerykański) "Le Figaro", a mit o brudnych pieniądzach miał na celu odwrócenie uwagi od afery korupcyjnej w państwowym AirFrance. Brudne pieniądze były związane właśnie z tą aferą a dotyczyły kontraktu na ochronę francuskich samolotów pasażerskich, przy pomocy łapówki kontrakt uzyskała firma Thendic France. Okazało się, że zatrudnieni "ochroniarze" nie zostali w części opłaceni, dodatkowo niektóre zatrudnione osoby były wcześniej karane. A gdzie tu miejsce na Pegasosy? Otóż Bill Buck był akcjonariuszem Thendic France, skąd po wyniknięciu afery, w którą zamieszany był członek zarządu Thendica i wysoki urzędnik AirFrance, wycofał fundusze (jak sam twierdzi był w tej sprawie naciskany przez francuskie służby specjalne, ale tego się raczej nie da zweryfikować), które następnie zainwestował w Genesi. I w ten oto niby sposób za "brudne pieniądze" wyprodukowano Pegasosy i pchnięto do przodu rozwój MorphOS-a. Dodam jeszcze że nie zawsze akcjonariusze firmy wiedzą o tym co się w niej dzieje na co dzień, tym zajmuje się zarząd. W tym przypadku zarząd nadużył zaufania akcjonariuszy podejmując działania niezgodne z prawem. Osoby zamieszane w sprawę poniosły konsekwencje przed francuskim sądem, a Thendic France został postawiony w stan upadłości.
[#38] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #33

Poproszę o temperówkę do temperowania redaktorów :) Albo też smycz i bicz, dzięki którym będzie można trzymać kogoś krótko i wymierzać kary ;)
Istnieje coś takiego jak wolność słowa i wypowiedzi, jeśli ktoś chce się wypowiada to sam odpowiada za swoje słowa. Interwencja moderatorów będzie tylko w przypadku gdy ktoś złamie regulamin bądź będzie próbował użyć dostępnych mu narzędzi moderatora do swoich celów w dyskusji. Oficjalne stanowisko PPA podpisane "Redakcja PPA" co do konkretnej sprawy może zostać opublikowane np. w formie newsa (forma oficjalna). Można też poprosić o stanowisko w danej sprawie wysyłająć zapytanie na adres redakcja(at)ppa.pl.
Jeśli są zastrzeżenia co do jakości informacji to również można mejlem przesłać uwagi, ewentualnie na forum w dziale PPA.

Ja uważam, że PPA nie ma konkurencji, niestety poza PPA nie ma ani jednego portalu amigowego na sieci. Dobrze by było dla użytkowników gdyby był, ale nie ma. PPA nie trzeba promować, wśród amigowców chyba wszyscy z dostępem do sieci ten portal znają i często tu zaglądają, są aktywni.

Gdyby nawet przyjąć takie założenie, że MiniQ promuje PPA stwierdzeniami autoreklamowymi to też jest to jakiś absurd, bo ilu nowych odwiedzających PPA przyciągnie do PPA komentując na portalu PPA (przecież jak ktoś już tu wszedł i czyta jego wypowiedzi to już ten portal zna)? Moim zdaniem jeśli miałby promować to w innym miejscu na sieci.

Co prawda nie wchodzę na #ppa aby to zweryfikować, ale już w tych komentarzach jest to widoczne.

No to w takim razie zapraszam na kanał :)
[#39] Re: Perfect Paint 2.93-5

@MDW, post #35

Bardzo fajny program :)
[#40] Re: Perfect Paint 2.93-5

@grxmrx, post #38

Poproszę o temperówkę do temperowania redaktorów usmiech Albo też smycz i bicz, dzięki którym będzie można trzymać kogoś krótko i wymierzać kary

A to anonimowe konto: "Moderator" nie starcza ?
[#41] Re: Perfect Paint 2.93-5

@alpine, post #40

Po to właśnie powstało, ale przecież nie zawsze chcemy działać jako moderatorzy, bo czasami wypowiadamy się jako MY, zwykli, szarzy użytkownicy. Czy każdą swoją wypowiedź mam teraz oznaczać jako moderator tylko dlatego, że chcę o coś zapytać lub wyrazić swoje zdanie? Przecież to absurd. Nie da się uniknąć tego, że w mojej czy kogo innego wypowiedzi w komentarzach czy na forum ktoś dostrzeże, że dana osoba trzyma za którąś ze stron. Zawsze coś przecieknie i jest to chyba normalna rzecz. Najlepsze w tym jest jednak to, że wszystkie fora tak działają i jakoś nie ma tam takich problemów. To tylko tutaj zdanie osoby będącej moderatorem oznacza zdanie portalu (nawet jeżeli moderator nie wypowiada się "w imieniu moderatora").
[#42] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #31

Twoja wypowiedź nie służy wymianie jakichkolwiek poglądów i tak naprawdę najczęściej Twoje wypowiedzi prawie nigdy temu nie służą. Podobnie jest obecnie. Teraz tylko starasz się wykazać, że tworzę i kieruję się mitami, ale ja sobie nie wymyślam problemów aby je potem roztrząsać.

Przecież dokładnie to samo można powiedzieć o Tobie, patrząc przez kontekst Twoich powyższych wypowiedzi... Jeśli nie jest tak, że wymyślasz sobie problemy by je potem rozstrząsać, to co Ty w ogóle robisz w tym watku, i po co starasz się polemizować?

A co do ewentualnej różnicy w naszym dyskursie między formą ustną a pisemną, to odnoszę wrażenie, że w tym właśnie momencie zaczynasz tworzyć jakieś swoje mity.

Doprawdy?
Ilekroć się z Tobą mam okazję widzieć, to jest jak to mówią - "pięknie i gładko". Żarty na poziomie, kulturalna wymiana poglądów, normalna rozmowa, współpraca podczas pokazów Amigi. Natomiast po wskoczeniu na portal co mamy? "Pokrętna sofistyka w moim wykonaniu", "robię coś na użytek publiczny, by mieć określony efekt propagandowy". Powiedziałeś mi kiedykolwiek coś w taki sposób twarzą w twarz, podczas rozmowy, używając podobnych okresleń - i tonu? A co do rzekomych efektów propagandowych - gdy rozmawiam z Tobą na spotkaniu, to wychodzimy do ekranowanego pokoju przemysleń, gdzie nikt nas nie słyszy i nie widzi? Dramatyzm? Daj spokój, i wstydu sobie oszczędź. Od wczoraj się nie znamy. I nie jest to tylko moja opinia.
[#43] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #33

Posługiwanie się przez jednego z Waszych redaktorów stwierdzeniami autoreklamowymi, że PPA jest centrum amigowego życia ma formę prowokacyjną i jest celowe.

Owszem, jest celowe. Jednakże nie jest to autoreklamą PPA, gdyż osobiście uważam że tzw. autoreklama jest PPA w ogóle nie potrzebna, a już na pewno nie w takiej formie. To co napisałem w tym komentarzu do którego się odniosłeś jest wynikiem mojej prywatnej - zwracam uwage na słowo PRYWATNEJ - oceny sytuacji, i mojego prywatnego stosunku do okreslonych postaw i zachowań z konkurencyjego ami-magazynu. Wypowiadając się w komentarzach robię to jako osoba prywatna, bez wydumanej naklejki na czole pt. "redaktor PPA". Będąc na GGUA również bywałem tam jako osoba prywatna, wyrażałem prywatne opinie, a ewentualne nadmienianie przy jakiejś okazji iż jestem "redaktorem PPA" traktowałem jako żart sytuacyjny. Przecież to jest hobby, nie utrzymuję się z tego, nie jest to moim polem do kreowania swojej kariery... Odrobinę więcej zdrowego podejścia, i naprawdę będzie prościej zrozumieć pewne sprawy, bez uciekania się do "sofistyki" i "dramatyzmu", z którejkolwiek ze stron.
[#44] Re: Perfect Paint 2.93-5

@MinisterQ, post #42

Doprawdy?
Ilekroć się z Tobą mam okazję widzieć, to jest jak to mówią - "pięknie i gładko".

A więc ciągle kontynuujesz wymyślony przez siebie wątek naszych wzajemnych relacji. Jeśli to nie jest trollizm to co to jest? I jak to się ma do wątku tytułowego? Proponuję zatem odłożyć kwestię wymiany naszych poglądów do rozmowy w cztery oczy i wtedy będzie gładko podobnie jak i tu. Jeśli natomiast uważasz, że tutejsza nasza wymiana zdań nie jest gładka, to chyba wiesz coś o czym ja nie wiem. A może Twoje żarty nie są po prostu na poziomie i dlatego tak twierdzisz? Żart sytuacyjny z "redaktorem PPA" przyjmuję. Od tej chwili tak będę traktował wszelkie sugestie w tej kwestii.
Do pozostałych moich interlokutorów: mam nadzieję, że przyjmiecie moją sugestię do temperowania niektórych redaktorów PPA również jako żart sytuacyjny. W końcu mamy sezon ogórkowy.
[#45] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Grzegorz Kraszewski, post #37

Bill Buck był akcjonariuszem Thendic France, skąd po wyniknięciu afery, w którą zamieszany był członek zarządu Thendica i wysoki urzędnik AirFrance, wycofał fundusze

Nie ma pewności co do pochodzenia owych funduszy. Poza tym Thendic France posługiwał się przekupstwem i można założyć, że nie był to odosobniony przypadek. Trudno założyć, że akcjonariusze nie wiedzieli o działaniach zarządu. Raczej można założyć, że akceptowali linię firmy i w sytuacji, gdy kolejna machlojka wyszła na jaw zaczęli uciekać z tonącego okrętu.

Ostatnia edycja: 11.07.06 13:17:54
[#46] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #44

Ani razu podczas rozmowy z Tobą w tym wątku nie żartowałem. Już chociażby to wskazuje na jakość porozumienia między nami. Generalnie EOT, bo jak widzę - nie ma sensu..
[#47] Re: Perfect Paint 2.93-5

@MinisterQ, post #46

A ja myślałem, że żartowałeś. Czyżbym miał się zatem obrazić?
I w jakim świetle postawiło by to nasze realcje?
W pełni się zgadzam - EOT.
[#48] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #45

Zarząd w firmie istnieje po to, aby akcjonariusze nie musieli sobie głowy zaprzątać niepotrzebnymi dla nich szczegółami.
Czy sądzisz, że wszyscy akcjonariusze Enronu wiedzieli o machlojkach które prowadzono w tej firmie?
Czy sądzisz, że puszczanie w świat wydumanych opinii w ww temacie ma jakiekolwiek znaczenie w materii cech użytkowych Pegasosa i Morphosa?
[#49] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Piotr Zadora, post #45

Nie ma pewności co do pochodzenia owych funduszy.

Dlatego nazywanie ich "brudnymi pieniędzmi" jest nadużyciem i kreowaniem mitów właśnie. Z perspektywy czasu łatwo jest powiedzieć, że zainwestowanie przez Bucka w Thendic-France było błędem. Nie pierwszy to przypadek, gdy zarząd firmy na własną rękę gra nieczysto. Najlepszym dla akcjonariuszy rozwiązaniem jest wtedy wycofanie aktywów, a winni przestępstwa powinni stanąć przed sądem. Tak się też stało.

można założyć, że nie był to odosobniony przypadek

Założyć można to, co komu akurat jest wygodne... Kolejny przykład tworzenia przez Ciebie "faktów" mających udowodnić bezpodstawne zarzuty.

Trudno założyć, Raczej można założyć

Teraz widać dokładnie, dlaczego wolałeś "nie wracać do tego ogólnie znanego wydarzenia" i nie chciałeś przypomnienia faktów. Okazuje się bowiem że w konfrontacji mitu o brudnych pieniądzach z faktami, pozostają na placu boju wyłącznie Twoje tendencyjne założenia, nic więcej. Dlatego właśnie napisałem, że tworzysz mity na użytek uzasadnienia swoich poglądów i w świetle powyższych cytatów podtrzymuję swoje stwierdzenie.
[#50] Re: Perfect Paint 2.93-5

@AmiChris, post #4

up-time 65h na MOS to bylo nic dziwnego..... BTW: teraz mam up-time 11 dni 4h 3 minuty
[#51] Re: Perfect Paint 2.93-5

@Brodek, post #50

Nic tylko pozazdroscic :),
Ja uzywam kompa troszke inaczej niz Ty:).

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem