Komentowana treść: Yafray dla MorphOS-a
[#31] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #30

W 100% podpisuję się pod tym co napisałeś. Dodam jeszcze że dla mnie jako zwolennika "nie Pegazosa" Blender jest dość poważnym argumentem przemawiającym na korzyść tego sprzętu, a teraz jeszcze ten Yaf... Tu już naprawdę można coś niecoś pokazać i się nie wstydzić przed innymi.
[#32] Re: Yafray dla MorphOS-a

@Prince, post #27

Czyli jest tylko kilku userow os4 na a1? No chyba ze masz na mysli polske, ale mowilem raczej o ogolnej ilosci. Tu i tu jest pewnie w okolicach 1tys userow.
[#33] Re: Yafray dla MorphOS-a

@marcik, post #32

Tak, miałem na myśli tylko nasz kraj.
[#34] Re: Yafray dla MorphOS-a

@Prince, post #31

Skoro dało się przeportować Blendera na MorphOSa to na pewno da się i na AmigaOS4. Musi tylko powstać tam jakiś trochę lepszy GL niż MiniGL. Jak widać na przykładzie TinyGL nie musi to być pełny OpenGL żeby wszystko w Blenderze działało.

Blender jest naprawdę bardzo udanym portem. Ja do dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu jak to działa. Nie zawsze się tak udaje. Wystarczy zerknąć na Pixel32, który teoretycznie jest pisany jako bardzo przenośny (SDL). Wersja dla MorphOSa ma takie braki, że używać się tego nie da. :( Szkoda, bo to właśnie w niego zainwestowałem te moje nieodżałowane 50$. ;) No cóż - nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz źle ulokowałem "uczucia". ;)
[#35] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #34

I tu ujawniają się moje luki niewiedzy.. Czy to jest tak że Blender potrzebuje OpenGl`a do działania ? .. i tu krótka przerwa w celu przeczytania dokumentacji Blendera (tak, bawię się nim od czasu do czasu :) ).. niestety albo stety Blender korzysta z OGL przedewszystkim w swoim GUI. Zresztą tłumaczcie sobie sami...
"Although OpenGL is cherished as an excellent cross platform library, the enormous growth of different 3D cards have made this a complicated affair for Blender. Unlike other programs - or 3D games - Blender utilizes OpenGL for its entire GUI, including buttons and pulldown menus. That means also the 2D options for OpenGL should work good, something easily ignored or badly tested by 3D card manufacturors, who target more at the latest SFX features for new 3D games.
In general Blender performs very well on 3D cards from renowned brands, such as NVidia, ATI or 3DLabs. Recently however, new drivers (especially for ATI) have shown that they're dropping basic OpenGL support needed for proper menu drawing in Blender. Downgrading drivers then always works, but we're also working on rebuilding the (quite old) code for GUI drawing to prevent such errors from ever happening again."

I tu zgodzę sie z Prince`m że MOS ma jeden z silniejszych ( dla mnie ) argumentów.

Jednak mimo achów i ochów, muszę przyznać że potrafi się wieszać, zjakieś bugi wyskakują w GUI, potrafi wygenerować nic (to tak z angielska..) itp... Reset programu pomaga. Przynajmniej w wersji PC.

[#36] Re: Yafray dla MorphOS-a

@Prince, post #23

a jego jedna z ostatnich na mos'a. wiem bo kompilowalem kolejne wersje. nowych wersji nie bedzie na amige, na mosa sie moze jeszcze skusze i pogadam ze znajomym, ale amiga ma juz problemy z poprzednia wersja (znaczy sie ma slaby cpu i zbyt malo pamieci)
[#37] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #30

kray ma mocne korzenie amigowe nawet czysto amigowe.
teraz mozna powiedziec ze nie jest to mocno amigowy program.
[#38] Re: Yafray dla MorphOS-a

@stefkos, post #36

..szkoda... ale co znaczy za słaby CPU ? Pamięć - a wirtualka ? ;)
Kray jest naprawdę cool.
[#39] Re: Yafray dla MorphOS-a

@stefkos, post #37

Mocne amigowe korzenie to ma LV, którego wersja 9 właśnie wyszła. Szkoda, że nie na amige :(

Ostatnia edycja: 21.07.06 23:40:03
[#40] Re: Yafray dla MorphOS-a

@rzookol, post #20

pieniacze

Ehhh, jak nie jedni to drudzy, jak nie drudzy to jedni...Ale kto jest drugim, a kto jednym? Bawcie sie dalej tak, Panowie, obrzucajcie. Tylko po co, dlaczego i aczkolwiek na jaki sens to komu? Na zadny. Lubicie sie pieniaczyc. Jedni i drudzy - Drudzy i jedni - trzeci...O! Trzeci sie czasami nad Wami lituja (choc serdecznie i dobrowolnie maja juz tego dosc) :P
Ale co tam. Przeciez cos sie musi dziac. Nie ma checi do nauki i pracy, to czlowiek kombinuje, zmysla. Sam to wiem po sobie. Ale jak juz sie cos robi - "to albo porzadnie, albo w ogole".
To wiec o co chodzi? Bo ja wciaz widze jakichs rozkapryszonych i zawiedzionych amigantow, ktorzy nie wiadomo po co, dla czego i w ogole sie kluca...No trudno zaczekamy, zobaczymy...Wytepcie sie nawzajem... Dopiero wtedy normalni ludzie zanczan uzywac systemow amigowych, jak normalni ludzie :)
[#41] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #30

"Ja tam sie nie znam", ale gdy pierwszy raz odpalilem Quake 1 na AGA i PPC, to moj bracik stwierdzil, ze to jest najlepsze demo na Amige. A to naprawde plynnie szlo i bylo idealnniejsze niz niejdno demo na PPC...
[#42] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #30

Grafikom, animatorom i muzykom już dawno ta platforma przestała oferować cokolwiek.

Nie chodzi o to. Amiga to taka przyjemna ucieczka (fakt ze dla mnie codziennosc, bo robie z niej wszystko...oprocz muzykowania). Amiga pozwala mi myslec, zdarzyc sie w kazdej systuacji i rozwiazywac problemy, dosc juz czasow ery TV :)
[#43] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #35

Blender korzysta z OGL przedewszystkim w swoim GUI.

Wobec tego spróbuj używać Blednera bez GUI. :) Niezależnie od tego do czego jest wymagany (choćby softwareowy) OpenGL to jest on wymagany. Myślałem, że to oczywiste, że do GUI. Te jego przezroczyste, skalowane dowolnie okienka od razu to mówią. Poza tym myślę, że do niektórych trybów podglądu tez używa OpenGL. Oczywiście nie trzeba korzystać z tych trybów...

No to jak będzie? Na AmigaOS4 powstanie Blender bez GUI? Z CLI będzie się go obsługiwało? Modelowało też? :)
[#44] Re: Yafray dla MorphOS-a

@stefkos, post #36

o wolnym CPU się przekonałem (mówię o PPC 603/300Mhz). Ale to w końcu raytracing, zaprawiony na A500 w czekaniu da się to przezyć. Gorzej jest rzeczywiście z pamięcią. Przy kilku lampkach 128 mega może być mało. Tu również mogę machnąć ręką i ustawić inaczej oświetlenie lub inne parametry. I tak będę miał obraz o wiele lepszej jakości niż z czegokolwiek innego na Amidze.

Tak, CPU i RAM ograniczają funkcjonalność "KulkiRay" ale nie tak bardzo jak brak GUI. Zabawa z tym softem to praca z CED-em. Ewentualnie można uruchomić LightWave'a aby zobaczyć odległości, kąty i je spisać. "Zaprogramowanie" nawet najprostszej sceny dla KRAYa jest uciążliwe i zniechęcające.
[#45] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MDW, post #43

Powiedziałeś to co wyraziłem w poście.
Brak dobrego OGL`a wstrzymuje dostępność Blendka. Choć z drugiej strony, mogliby stworzyć GUI na czymś innym. OpenGL może fajny, ale na nawet szybkim sprzęcie GUI Blendka siem muli.
[#46] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #45

nie wiem jak muli się na pececie, ale na Pegazie chodzi całkiem, całkiem
[#47] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #45

Na czym zapuszczałeś Blendera? W robocie męczyłem dzieciaki Blenderem na pecetach z zintegrowaną grafiką (jakimś intelem 850), z 256 MB RAM-u na pokładzie, popędzanych nędznym celeronkiem i program działał jak burza!
[#48] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #45

Jesli muli to albo masz jakiegos s3 virge, albo blender jest napisany dupnie ;). Bo gui za posrednictwem opengla jest jednym z najszybszych rozwiazan (zakladajac ze ma sie karte ktora potrafi postawic wiecej niz 3 trojkaty na sekunde).
[#49] Re: Yafray dla MorphOS-a

@marcik, post #48

caly desktop na opengl to jest dopiero fajna sprawa :D
[#50] Re: Yafray dla MorphOS-a

@quaint, post #49

Zwłaszcza gdy się nazywa windows vista, nie? :P
[#51] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #50

A dlaczego vista, a nie dostępny od wielu lat MacOSX?
[#52] Re: Yafray dla MorphOS-a

@grxmrx, post #51

No zgadnij.
[#53] Re: Yafray dla MorphOS-a

@gucio, post #47

W domu mam GF4 i PIV 1,7 MHz a w robocie mam PIV 2,66 MHz i niezależnie od grafy GUI się muli. Może zbyt wiele wymagam?
Może mi się śni szybkość reala 1.4 na A500 ?
Wybaczcie, ale GUI Blendera jest nieciekawe. Ja wiem że się go kocha lub nie. Ale wolałbym żeby miał bardziej przejrzysty układ. A tak znowu trzeba się novum uczyć hehe.. ja nie mam czasu.
[#54] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #53

Sorry, ale w twojej wypowiedzi są pewne nieścisłości.
GUI Blendera jest wolne (nawet na PIV 2.66 MHz) czy też nieciekawe w sensie takim, że nie umiesz go obsługiwać (bo ty znasz Reala 1.4 a GUI Blendera jest inne). W sumie to jaki kolwiek program by się na rynku nie ukazał to dla ciebie będzie "blee" bo ty nie masz czasu się nauczyć jego obsługi, albo obsługa będzie inna niż np. DeluxePainta?
[#55] Re: Yafray dla MorphOS-a

@TJindy, post #53

Wszystko wskazuje na to, że coś nie tak jak trzeba masz skonfigurowane w systemie. Żeby nie było niedomówień - GUI Blendera 2.41 działa jak najbardziej "w czasie rzeczywistym" na celeronku 2 GHz pod XP-ekiem na wbudowonym układzie graficznym intela.
[#56] Re: Yafray dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #50

ten to akurat na directx dziala, chodzilo mi o xgla oczywiscie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem