Komentowana treść: KHTML update
[#31] Re: KHTML update

@MDW, post #29

Pierwsza beta bedzie za max. 1 miesiac. Ale raczej nie bedzie sie ona nadawala do trollowania czy bankowosci (ciasteczek, https, czy input stringow raczej nie skoncze do tego czasu), ale poprzeladac jakie strony z newsami - jaknajbardziej tak (o ile Krashan wreszcie przyspieszy rendering w TTE2 ;) ). A co do sypiania co druga co - praktykowalem na studiach i wrzesien czeka :P
[#32] Re: KHTML update

@marcik, post #26

lepiej ;)

ale wiecej na razie nie napisze... siedze druga zmiane w pracy :/
[#33] Re: KHTML update

@marcik, post #31

o ile Krashan wreszcie przyspieszy rendering w TTE2

A co, TTEngine trochę przymula przy tak dużej ilości tekstu?

Pierwsza beta bedzie za max. 1 miesiac.

Nooooo super! Trzymam kciuki i trzymam za słowo. :)

Ale raczej nie bedzie sie ona nadawala do trollowania czy bankowosci (ciasteczek, https, czy input stringow raczej nie skoncze do tego czasu)

A te elementy to dużo roboty?
Bankowość pomińmy narazie. Na przykład z Bankiem Śląskim nawet Opera 9.01 sobie nie radzi w pełni poprawnie i trzeba się ratować Internet Explorerem. :)
[#34] Re: KHTML update

@MDW, post #33

A co, TTEngine trochę przymula przy tak dużej ilości tekstu?

TTEngine nie, ono potrafi generowac 200k znakow na sekunde. Ale TTEngine2 akutalnie jest w okoliach 1k znakow na sekunde .

A te elementy to dużo roboty?

Duzo, nie duzo - trudno tak latwo ocenic, ale sa aktualnie jeszcze wazniejsze rzeczy do zrobienia, dlatego zapowiadam, ze te rzeczy moga sie nie zjawic w pierwszej wersji.
[#35] Re: KHTML update

@marcik, post #34

O TTEngine2 nawet nie słyszałem... To następna wersja czy coś pisanego specjalnie dla potrzeb KHTML? Ciekawe co takiego fajnego ma. Może Krashan by się pochwalił w dwóch zdaniach. Ciekawy jestem. TTEngine bardzo mi się podobało. Szkoda, ze nigdy nie miałem okazji go użyć. No ale trudno żebym miał okazję skoro na Amigę nic nie piszę. :(
[#36] Re: KHTML update

@MDW, post #35

Moze czas to zmienic? ;)
[#37] Re: KHTML update

@MDW, post #35

Można powiedzieć, że TTE2 to udoskonalona wersja TTEngine. API nie jest kompatybilne, dlatego nowy projekt, a nie TTEngine v8.0. TTE2 nie została napisana specjalnie dla KHTML, ale ma dodane rzeczy, które są przez KHTML wymagane. A jakie są różnice. Po pierwsze API TTE2 nie trzyma się już tak kurczowo RastPortu (to zaszłość w TTE z czasu, gdy miała być patchem na funkcje tekstowe z Graphics). Teraz nie trzeba mieć RastPortu żeby np. poznać rozmiary tekstu, jest on używany tylko przez TT2_Text() a więc funkcję renderującą. Kolejna sprawa to modułowość. TTE2 jest napisana w C++ i wykorzystuje znaną z Reggae koncepcję przetwarzania potokowego. Wygląda to mniej więcej tak, że rasteryzator produkuje bitmapę tekstu, nad którą mogą kolejno pracować różne moduły, na koniec obrobiona bitmapa kierowana jest do wybranego renderera (albo zwracana aplikacji w przypadku wywołania TT2_GetPixmap()). Oprócz renderera mono i znanego z TTE renderera AA z korekcją gamma będzie też regulowany przez użytkownika subpixel. Będą też backendy bezpośrednio renderujące na ekranie BGRA32 poprzez DoHookClipRects() (to już eksperymentalnie było w TTE 7.2). Będzie też dwupoziomowy cache - wektorki i bitmapy. Już jest poddawanie tekstu transformacjom afinicznym (pochylanie, obroty, skalowanie, lustro itp.). Z ciekawostek - na potrzeby KHTML (ale z publicznym API) jest callback hook pozwalający ingerować w rozmieszczenie liter przed renderingiem, np. robić druk rozstrzelony, albo zmieniać kerning. Hook jest tak wstawiony, że uwzględniają go również funkcje do określania rozmiarów tekstu. Z cache outilne'ów będzie zintegrowana funkcja glyph fallback - jeżeli znak o danym unikodzie nie istnieje w czcionce X, użytkownik będzie mógł w ustawieniach zdefiniować czcionkę Y, zawierającą ten znak i zostanie on automatycznie użyty. No i może jeszcze developerzy mi podsuną jakieś ciekawe pomysły... Próbki tego, co TTE2 potrafi już teraz są tu i tu, oprócz tego oczywiście TTE2 demonstruje większość nowych shotów KHTML. Do TTE2 napisałem też publiczną klasę MUI - TTE2FontSelect.mcc, czyli w pełni funkcjonalny font requester, klasa zwraca obiekt MUIC_Group, więc można go sobie wsadzić np. w popupa. Shocik requestera jest tu.
[#38] Re: KHTML update

@MDW, post #35

Jak nie - a komentarze? ;)
[#39] Re: KHTML update
Przydałby się też manager do ściągania plików (taki jak np w IBrowse), ale BEZ glupiego pytania o ścieżkę przy każdym pliku powyżej 30 znaków. To mnie czasami dobija, jak ściągam kilkadziesiąt kilku(nasto/dziesięcio) megowych rzeczy o dłuższych nazwach i przy każdej z nich pyta o nazwę... paranoja!
[#40] Re: KHTML update
Acha... no i jak jest z JAVA? Czy będzie przynajmniej taka obsługa jak w IBrowse? No i przydałaby się obsługa JAVA Counterów, z ktorymi IBrowse sobie nie radzi, a wymagają ich praktycznie wszystkie strony umożliwiające darmowe wystawianie/ściąganie plików, np http://rapidshare.de/
[#41] Re: KHTML update

@Solo Kazuki, post #40

Mam nadzieje, że nie mylisz JAVA z JavaScript (bo to zupełnie dwa różne języki). Jaki jest JavaScript w khtml można sobie sprawdzić np. na linuksie (Konqueror) lub na MacOSX jak ktoś ma dostęp (Safari). Z tego co wiem to w Konquerorze czy Sarari 1.x nie działa np. TinyMCE, czyli taki edytor wysiwyg oparty na JavaScript, nie sprawdzałem jeszcze tego edytora czy raczej procesora tekstu, który ostatnio jest oferowany do testów przez Google, ale myśle że też nie pójdzie jak na razie z khtml.

Jeśli jednak naprawde chodzi Ci o Java to z tego co wiem sam KHTML posiada obsługę wtyczek przez które można podczepić Java by np. aplety działały na www, pozostaje tylko kwestia tego czy uda się komuś zrobić port po uwolnieniu źródeł przez SUN-a i czy te źródła w ogóle do tego celu się będą nadawać.
[#42] Re: KHTML update

@Solo Kazuki, post #39

Marcik jest autorem WallGeta.
[#43] Re: KHTML update

@Solo Kazuki, post #39

Mnie nigdy nie pyta.zawsze laduje w jednym miejscu.
Ustawia sie to w prefsach globalnych i mime.
[#44] Re: KHTML update
Do kart/tabow proponowalbym osobny przycisk "zamknij" na kazdej z nich, tak jak w Operze, czy Safari. Rozwiazanie z FF jest raczej malo wygodne
I taki pomysl, aczkolwiek nie wiem czy mozliwy do zrealizowania w prosty sposob; Gdyby zrobic z przegladarki debuger do HTML / CSS. Chodzi o to, zeby pokazywalo w ktorym miejscu kodu sa bledy. Nie mowie tu o integracji jakiegos kompletnego validatora, ale zeby chociaz te podstawowe bledy wylapalo. Oczywiscie to jako opcja.
[#45] Re: KHTML update

@shg, post #44

W tym przypadku sądzę że sam silnik musiał by mieć zaimplementowane odpowiednie mechanizmy...
[#46] Re: KHTML update

@shg, post #44

Z tego typu ficzerow jest mozliwosc przejrzenia drzewka DOM strony, choc trudno nazwac to debugerem. No i jeszcze nie jest obslugiwana przeze mnie i dodanie jej obslugi ma raczej niski piorytet ;)
[#47] Re: KHTML update

@shg, post #44

FF 2.0 juz jest guzik zamykania na kazdej karcie.
[#48] Re: KHTML update

@quaint, post #47

A ja te przyciski w FF 2.0 specjalnie wylaczylem, bo nie wiem jak mozna nazwac niewygodnym klikniecie na karcie MMB (tak mozna zamknac karte praktycznie w kazdej przegladarce)...
A w przycisk zamkniecia mozna przez przypadek trafic przy przelaczaniu kart...

Ostatnia edycja: 26.08.06 10:46:09
[#49] Re: KHTML update

@Masta Krishna, post #48

Dlatego mi się podoba rozwiązanie z Maxthona, zamykanie taba jest prawym przyciskiem, a przycisk się pokazuje dopiero po najechaniu mychą. :)
Myślę, że na takie ulepszanie nadejdzie jeszcze czas i wielu podsunie swoje pomysły, nawet te zaczerpnięte z innych przeglądarek www. :)
Brawo Marcik! OK
[#50] Re: KHTML update

@SirLEO, post #49

Moge jedynie zasugerowac ze jak niektorzy chca juz teraz dawac rozne sugestie to najlepiej zalozyc jakis watek na forum i tam wrzucac swoje pomysly. Jak bede mial wreszcie czas aby sie zajac takimi 'p******kami' to wystarczy ze zajrze sobie tam i pomyslow pewnie bedzie az za duzo
[#51] Re: KHTML update

@marcik, post #50

to może dodać sputnika do bugtrackera ppa
[#52] Re: KHTML update

@rzookol, post #51

Pomysł niezbyt dobry bo bugtracker PPA jest aktualnie dostępny tylko dla Polaków (nie ma jeszcze obsługi innych języków, a ja pracuje nad inną częścią kodu strony).
[#53] Re: KHTML update

@grxmrx, post #52

To może jakiegoś Mantisa ktoś zechce na serwerze "postawić"? ;)
[#54] Re: KHTML update

@alpine, post #53

zaraz Ci tu MinisterQ da Mantisa ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem