Komentowana treść: Astral w PPA
[#1] Re: Astral w PPA
Astral wygląda naprawdę całkiem sympatycznie. Dziwne, że gra przeszła jakoś tak bez echa. Winę za to ponosi pewnie w dużej częsci PAL/AMOS i to, że w 1996 roku sprzedaż gier dla Amigi zmniejszyła się do wartości bliskiej granicy opłacalności.

Z wielką radochą poczytałem wywiadzik. Cieszy mnie, że bohater wywiadu nie wyklucza robienia jeszcze czegoś dla Amigi. :) Jednak niepokoi mnie trochę to, że uczy się J2ME. Istnieje obawa, że jak się w to zagłębi to amigowe plany pójdą do kosza. :( J2ME 2D to ostatnia szansa na zrealizowanie swoich dawnych pomysłów pochodzących z czasów 8-bitowców (i początków 16-bitowców). Jak ktoś lubi ograniczenia to niestety tworzenie gier dla J2ME/Symbian/BREW/Mophun potrafi wciągnąć. :(
[#2] Re: Astral w PPA

@MDW, post #1

Moze nie do konca PAL/AMOS, bo standardem w tych czasach byla jakas karta turbo, HD i monitor PAL. Mysle ze to byla kwestia reklamy. Przyznaje sie bez bicia ze nic nie slyszalem wtedy o tej grze. Nie wyczytalem takze o niej w MA/ACS, natomiast Twoje gry kojarze z MA/ACS :)
Tak czy inaczej w tamtych czasach ludzie byli zachlysnieci amigowymi klonami dooma. To tez moglo miec duzy wplyw na to, ze L.K.Avalon nie mial zadnych korzysci ze swoich gier no i kojarzyl sie z malowymagajacymi grami. Ale jak widac po Astralu, wymagania nie zawsze maja duzo wspolnego z jakoscia...

Dopiero teraz gdy ludzie ochloneli i przejadli sie super wirtualnymi produkcjami 3D, zaczynaja wracac do dobrych starszych pomyslow...i ku swojemu zdumieniu odkrywaja np. Astrala, dziwiac sie przy tym jak mogli pominac taka gre. Zapewne takich perelek jak Astral jest duzo wiecej.
[#3] Re: Astral w PPA
A moze by umiescic newsa na jakiejs najczesciej odwiedzanej stronie anglojezycznej? Niech tez sobie pograja w rodzynki z PPA. A biorac pod uwage to, ze o grze malo kto wiedzial w Polsce, to juz na pewno nikt nie wie o niej poza Polandia :)

Ostatnia edycja: 10.10.06 12:09:59
[#4] Re: Astral w PPA
Ciekawa informacja, wywiad. Przyjemnie poczytać coś takiego z rana :)
[#5] Re: Astral w PPA

@Andrzej Drozd, post #3

Dobry pomysł, podpisuję się :)
[#6] Re: Astral w PPA
Ah, urok starych gierek - screenshoty mogą być w 1:1 i spoko mieszczą się obok tekstu
[#7] Re: Astral w PPA

@Andrzej Drozd, post #3

Wbrew pozorom sporo osób wie o istnieniu Rodzynek. Wystarczy zerknąć na stronę WHDLoad, do sekcji Installs. Informacja na zachodnich portalach będzie, lecz najpierw przeba przygotować angielskie tłumaczenie warunków dystrybucji i korzystania.
[#8] Re: Astral w PPA

@mailman, post #7

Ja proponuję poinformowanie HOL gdy już będzie gotowe tłumaczenie.

Benedykt

Ostatnia edycja: 10.10.06 14:01:51
[#9] Re: Astral w PPA

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

A co ma do tego HOL? Przecież oni mają w bazie ten tytuł? Co najwyżej mógłbym tylko podesłać info o free-download, co zresztą już dawno zrobiłem, lecz ich strona jest aktualnie modernizowana i aktualizacje wolno postępują (przynajmniej tych, co wysłałem ponad miesiąc temu jeszcze nie ma).
[#10] Re: Astral w PPA

@mailman, post #9

no i o to mi chodzilo :)

Benedykt
[#11] Re: Astral w PPA
Parę dni temu kupiłem Exodusa :). Wspaniała gra.
[#12] Re: Astral w PPA

@jokov, post #4

Przyjemnie poczytać coś takiego z rana

Z wieczora też nie było najgorzej ;)
Wielkie dzięki dla Benedykta Dziubabtowskiego za recenzję, wywiad i grę. Swoją drogą Benedykcie, tak z ciekawości pytam, jak Ci się udaje 'wyrywać' te gierki?

Ostatnia edycja: 10.10.06 19:31:34
[#13] Re: Astral w PPA

@APC74, post #12

A ja zapytam jak tam z grexem:). Kolo weekendu moja PC desktop ami powinna wstac jak chcesz jakichs testow albo cos to wal smialo zrobie i podam.
[#14] Re: Astral w PPA

@Fazior, post #13

Ech.......wyniki. :)
[#15] Re: Astral w PPA

@Fazior, post #14

Tak jestem bardzo zaiteresowany tym sprzętem. jeśli będziesz miał to poproszę o wyniki.

Benedykt

Ostatnia edycja: 10.10.06 23:46:40
[#16] Re: Astral w PPA

@MDW, post #1

Dzięki za miłe słowa, ale i Ty masz się czym pchwalić na rynku amigowym, a także jak widziałem na stronie domowej, dużą ilość softu na rynek urządzen przenośnych. Nie jestem jeszcze przekonany, czy coś większego będę robił w j2me, ale gdyby już... to być może jakąś gierke, użytki zawsze robiłem tylko z konieczności.

No właśnie, ograniczenia j2me i sposób kodowania, "rozwala", przynajmniej na początku. Preferuje większą kontrolę kodu, jest co prawda morphun, ale ponoć rynek morphuna się kurczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem