Komentowana treść: Koniec produkcji Pegasosa II
[#61] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MDW, post #59

Jakoś mi szkoda czasu na naukę czegoś co jakąś jedną decyzją może zostać przekreślone.

No jasne, bo jakaś wredna mofca tupnie nóżką, i stwierdzi: "nie bede używał!". ;)
Oj, Panie MDW... A gdzie własna satysfakcja? Gdzie satysfakcja z tego że ludzie będą używać Twojej pracy? Ileż można się oglądać na to co się dzieje "na górze"? To nudne jest.
[#62] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MinisterQ, post #61

dobrze mowi! MDW koniec marudzenia i do pracy. jak kiedys cos robiles to nie marudziles, teraz nie robisz i marudzisz;)
[#63] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Andrzej Drozd, post #26

Nareszcie obejrzałeś BR! ;)
[#64] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Solo Kazuki, post #63

BR? To jakieś anime? :P
[#65] Re: Koniec produkcji Pegasosa II
A ja pojadę z innej beczki. Jakoś nie przekonuje mnie wytłumaczenie dotyczące problemów ze sprostaniem z dyrektywą RoHS (ang. Restriction of Harmful Substances = Restrykcje dot. Szkodliwych Substancji).

Pracuję w LG Electronics Wrocław sp. z o.o. Do zakresu moich obowiązków należy dbanie o to, aby wszystkie części, których używamy do produkcji były zgodne z ową dyrektywą UE. Pracuję przy stanowisku XRF (X-Ray Frequency) służącym do tworzenia spektrogramu rentgenowskiego analizowanego przedmiotu, na podstawie którego jesteśmy w 95% ustalić skład chemiczny danego przedmiotu. Moje spostrzeżenia są takie, iż bardzo niewiele elementów ma alarmujące wskaźniki niebezpiecznych pierwiastków. W ogóle cała ta dyrektywa nie jest zbyt restrykcyjna. Obejmuje ona zaldwie 6 pierwiastków/związków chemicznych (Ołów, Rtęć, Kadm, sześciowartościowy Chrom oraz związki Bromu PBB i PBDE), przy czym dozwolone są niewielkie dawki. I nawet polscy dostawcy nie mają większych kłopotów z dostarczeniem zgodnych z dyrektywą RoHS komponentów.

Dodatkowo, jeśli chodzi o płytki drukowane - a te są głównym składnikiem Pegazów (odkrycie ) - tu właściwie w grę wchodzi jedynie proces lutowania - musi być przeprowadzony bez użycia Ołowiu.

Tak więc cały ten wykręt jest dla mnie tylko przykrywką, najprawdopodobniej Genesi po prostu wypina na userów tyłek, bo jest ich za mało.

Nie jestem userem Pegaza, nie mam już nawet Amigi. Obecnie pracuję na Macintoshu i niewiele wskazuje na zmiany. Jednak drzemie we mnie dusza Amigowca, i życzę Wam jak najlepiej.

A może by tak pomyśleć o porcie MOSa dla Maców z PPC? Te ostatnio szaleńczo tanieją bowiem nowe Macówki śmigają na Intelach...
[#66] Re: Koniec produkcji Pegasosa II
Heh... Ciekawe czy MOSTeam zrobi jakikolwiek krok... W jakakolwiek
rozsadna strone... I tak przypomne, jak mowilem, ze tak bedzie ok
poltorej roku temu to mowiliscie, ze marudze....
[#67] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #65

A może by tak pomyśleć o porcie MOSa dla Maców z PPC?

Który to już raz to czytamy? :)
[#68] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MinisterQ, post #67

Który to już raz to czytamy?

Nie wiem, Nie zaglądam tu często, nie śledziłem dyskusji na tego typu tematy.
Po prostu w chwili obecnej uważam iż jest to niegłupi pomysł - maszynki Apple są dopracowane i wydajne - no i jest ich relatywnie mnóstwo za dość niewygórowaną cenę - za cenę Pegaza G4/1GHz mam porządnego iBooka G4/1.3GHz. Sprzet, oprócz mostków - właściwie niewiele się różni - CPU wiadomo - grafika - ATi tudzież NVidia - w czym problem?

Na pewno od strony Apple nie byłoby problemu z licencjami. Nie wiem co na to ci od MOSa.

Od strony programistycznej - wrapper na OpenFirmware to chyba nie aż tak dużo pracy niż się może wydawać? Z pewnością obsługa chipsetu byłaby trudniejsza w implementacji...
[#69] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MinisterQ, post #61

A gdzie własna satysfakcja? Gdzie satysfakcja z tego że ludzie będą używać Twojej pracy?

Tam gdzie MOSTeam czyli... gdzieś zginęła. :)

Masz 100% racji. Już się zamykam i nie marudzę. :)
[#70] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #68

No i po co się ładować w taką ślepą uliczkę? Przeież na kontynuację linii MacPPC NIE MA nawet cienia szans. Co zrobić za 3-5 lat? Przecież za kilka lat jak się zaczną rozlatywać te Maci problem wróci.
[#71] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #68

Że tak się spytam, czy kosmetyczne różnice SmartFirmware (implementacja OpenFirmware Bplanu) między OFem stanowią tu jakikolwiek problem???

Ostatnia edycja: 06.11.06 21:18:10
[#72] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MDW, post #70

Nie ma co o tym rozprawiać. MOST siedzi i dłubie nowego, wspaniałego MOSa ;)
[#73] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #68

sądzę, że największy problem to licencje, drugi problem, taki sam jak
pegasosa 2 - brak jakiejkolwiek przyszlosci.
[#74] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Kaczus, post #73

O ja Cie! Jesteśmy skazani na zagładę!

Pech grx'a dopadnie każdego ;)
[#75] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MDW, post #59

Czy mi sie zdaje MDW czy wg Ciebie nie ma sensu juz tworzenie czegokolwiek pod Amige?? sorki ze cie skrytykuje ale gdyby kazdy mial takie podejscie jakie ty masz (bynajmniej takie odnosze wrazenie czytajac twoje posty) to zarowno Hyperion jak i MOSTaem nie mieli by wogole po co zaczynac swoich systemow a inni uzytkownicy by juz nie tworzyli nic pod amigowe systemy. nie ma znaczenia czy ktos uzywa MOS'a, AOS4, czy AOS3.x. wg mnie jak ktos chce zeby wogole amiga miala sie dobrze (jak na swoje warunki) to i tak bedzie musial przeportowac swoje oprogramowanie na inne systemy nie tylko na to co posiada. pomimo wielu rywalizacji jestesmy jedna amigowa rodzina ktora powinna sie trzymac razem niezaleznie od uzywanej platformy.

A co do zaprzestania produkcji pega II to moje odczucie jest takie: A1200 przestano produkowac bardzo dawno temu a jednak ludzie jeszcze ja kupuja, wiele osob sprzedaje pegi I a inni kupuje je. podobna sytuacja podejrzewam ze bedzie z pegami II. zanim pojawily sie pegi minelo wiele czasu a ludzi i tak kupuja amigi (choc nieliczni ale sa :D) posiadacze pegow czekaja na MOS`a 1.5 juz dosc dlugo i podejrzewam ze beda dalej czekali, podobnie jak posiadacze AOS4, ale jak juz ktos wczesniej to ujol czekanie to jest juz w naturze naszej.

I jeszcze jeden aspekt. Amiga nie powroci do swojej swietnosci (lub nawet nie bedzie probowala) poki nie pomoga jej uzytkownicy poprzez chociazby tworzenie nowego oprogramowania i portowania chocby czesci oprogramowania z Windows.
[#76] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Maxik, post #75

Czy mi sie zdaje MDW czy wg Ciebie nie ma sensu juz tworzenie czegokolwiek pod Amige??

Nie nie nie! Na pewno tak nie uważam. Jak kogoś to kręci i ma czas to powinien to robić jak najdłużej. I oby ludzi którym się chce było jak najwięcej. Hobby to piękna rzecz. Zawsze ceniłem niekomercyjne zajęcia w każdej niemal postaci. Jednak mi przechodzi ochota jak widzę poczynania (a właściwie ich brak) MOSTeamu, jak widzę perspektywy sprzętowe (Efika, Samantha)...
[#77] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@MDW, post #76

Szczerze mowiac to nie dziwie sie tobie. sam mam czasami podobne odczucia, ale bez nas uzytkownikow i tworcow oprogramowania to zginiemy. A brak czasu to jest juz inna bajka bo sam skads to znam
[#78] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #68

jak chcesz zrobić port systemu MorphOS na maczki to mam źródła i mogę podesłać?
[#79] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #68

Po prostu w chwili obecnej uważam iż jest to niegłupi pomysł

Świetnie, wszystko pięknie, ładnie, ale tutaj nie ma osoby która mogła by podjąć wiążącą decyzję na ten temat. Poza tym osoba która mogła by mieć na to jakikolwiek wpływ ma to głęboko w tylnej części ciała. Więc pod tym względem dyskusja jest bezprzedmiotowa.
[#80] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #65

100% poparcia. Od poczatku uwazam ze to wymowka.
[#81] Re: Koniec produkcji Pegasosa II
Cena 4000$ za płyta Pegasos 8641D jest ceną za płyte referencyjną, a te zawsze są astronomicznie drogie. Dla przykładu płyta referencyjna z której powstała EFIKA kosztowała (i kosztuje) 995$ > Lite5200 : Evaluation Board for the MPC5200, a GENESI zeszło z tej ceny do 199$.
Zreszta to samo było z AmigaONE, dla której płyta referencyjną był TERON firmy MAI kosztujący też ładne kilka tysięcy $.
Dlatego myślę że końcowa seryjna cena Pegasos 8641D (o czym zresztą piszą ludzie z GENESI w pewnym wątku) będzie dużo bardziej przyjazna ... ja obstawiam 700$ ;)
[#82] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Rafael/ARMO, post #81

700$? Phiii... Toż to jak za darmo. Jeżeli tyle by to kosztowało to żyć nie umierać. :) Oczywiście jeżeli będzie na to MOS. Maszyny do Linuxa nie potrzebuję, bo nie lubię i nie używam Linuxa, a jakbym używał to na pewno nie na PPC.
[#83] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@altcomputing, post #65

A ja pojadę z innej beczki. Jakoś nie przekonuje mnie wytłumaczenie dotyczące problemów ze sprostaniem z dyrektywą RoHS

Z tego co BBRV napisali na PPCZone wynikało, że wina nie leży po ich stronie, tylko Freescale, która nie ma ochoty dostarczyć zgodnych z RoHS procesorów do Pega... Jako że cała linia "G4" jest "Freescale only" - IBM opóścił tą generację, to nie ma sposobu na dostosowanie Pega do RoHS i tyle.
[#84] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Korni, post #71

Że tak się spytam, czy kosmetyczne różnice SmartFirmware (implementacja OpenFirmware Bplanu) między OFem stanowią tu jakikolwiek problem???

Jest jedna, mocno "niekosmetyczna" - Macowski OF nie ma emulatora x86, przez co Maci wymagają specjalnych kart graficznych z innym ROMem.
Te karty są już nieprodukowane(bo i po co?), a jak się weżmie jeszcze pod uwagę które karty są obsługiwane pod MOSem, to wybór tak się zawęża, że poszukiwanie VooDoo na PCI do Mediatora, to przy tym byłby róg obfitości...
Trzeba też pamiętać, że liczba członków MOST jest ograniczona, a dokumentacja do Maców niedostępna. Oczywiście, można to i tak zrobić, ale portowanie MOSa na podstawie żródłówek i zdekompilowanych sterowników zajmie znacznie więcej czasu... Może przemawia przeze mnie prywata(bo ja już mam Pega ), ale wolę raczej, że MOST się zajął w tym czasie pisaniem MOSa 1.6 - to by pewnie zajęło zbliżoną ilość czasu...
[#85] Re: Koniec produkcji Pegasosa II

@Torn, post #84

Ale jest Linux/PPC, FreeBSD/PPC, Darwin - nie można z nich zgapić sterowników? pomysł

Sprzęt apple/ppc owszem, wymiera, ale póki co to są wymierające sprzęty od poziomu obecnych pegów po quad G5 - zanim to się stanie kompletnie przestarzałe i rozlatujące się, to Genesi już będzie miało swoje G5

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem