Komentowana treść: Efika - pierwsze wrażenia
[#31] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@ds_ster, post #8

taaa altivec? gdzie ty w cellu masz altivec ,systemy operacyjne nie wykorzystuja na dodatek tych SPE .....w necie od dawna sa testy ps3 i magicny cell wypada w nich jak taktowane 1.7ghz G4 lub ktores z wczesnych lowendowych G5 ..czyli takie cudo to to nie jest ..360 za to ma 3 normalne rdzenie wiec tam by bylo czuc dopalacz.

zreszta o czym my gadamy amiga potrzebuje prawdziwego sprzetu amigowego ,a nie protezy w postaci ps3 ,x360 ,czy starych makowek
[#32] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@DRACOX, post #31

gdzie ty w cellu masz altivec

A co, główna jednostka nie ma AltiVec-a? Czytałem, że ma, a nawet jeden AltiVec na zegarku 3,2 GHz te 12 GFLOPs ma. Więc nie tragizujmy. A co do SPE - to nie są rzeczy do przyspieszania systemu operacyjnego, nawet zwykłym AltiVec-em w kernelu można poprawić co najwyżej kopiowanie pamięci... To są układy do przetwarzania obazu i dźwięku, i jak się umie je oprogramować, to można sporo, oj można. Ale to nie jest żaden blek medżik, że dodasz -mspe w GCC i Ci program nagle przyspieszy 8 razy. Trzeba po prostu umieć oprogramować SPEs (tak samo jak trzeba umieć oprogramować AltiVec-a, niedługo skończę artykuł na temat porównania GCC2 i GCC4 przy kompilowaniu kodu altivecowego...).
[#33] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@MinisterQ, post #30

Tak. Wszystko zalezy od wymagan. Niektorzy uzywaja nawet MOS na Classicu i nie narzekaja na predkosc ;)

Po zatym zamiast kupic Pegaza 2, wolalbym Efike, a za reszte bardziej rozbudowac grzyba. I pewnie zostaloby jeszcze cos dla A1200 :)

A1200 z dwoma monitorami (BVision i PAL) oraz systemem uzytkowym i pod gry (tylko w Palu), Efika z MOSem i pecet - to bylby niezly trojkat :)

Ostatnia edycja: 08.12.06 16:10:22
[#34] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@Grzegorz Kraszewski, post #32

niedługo skończę artykuł na temat porównania GCC2 i GCC4 przy kompilowaniu kodu altivecowego...

o przyda się wiedzieć co jest w zasięgu ręki a czego nie mamy :)
[#35] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@rzookol, post #34

przeciez gcc4 juz jest na mosa,pogadaj z morgothem chocby:).
[#36] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@reactor, post #4

to ze jest to takie malutki i karta graf. ktora w moim pegu zajmuje wydaje sie malo miejsca tutaj jest za duza.a wlasnie teron a1 jakiego rozmiaru ma plyte,chyba byl wzorowany na a500 i ma tych rozmiarow plyte glowna
[#37] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@AmiChris, post #35

altivec też jest na mosa? ;)
[#38] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@Andrzej Drozd, post #33

w sumie racja. co by nie mowic efika jest szybsza od kazdego classica.
[#39] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@MinisterQ, post #37

Ozesz Ty orzeszku jeden,do kompilatora i nie wychylac sie;).
Na serio,rzeczywiscie nie zauwazylem ostatniej czesci wypowiedzi.
Podobno mozna dostac mosa starego z altivec-iem jak sie most poprosi
[#40] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@quaint, post #38

No ale ktos taki jak ja przyzwyczajony do szybkosci pega,zaczalby uzywac efiki to czulby lekki niedosyt.tak czy inaczej dobrze ze jest nowy sprzet,moze i lepszy cpu dadza kiedys,wcisna to w jakiegos laptokowego boxa,wtedy bylby to juz wypas.Zapewne kupilbym sobie wtedy efike. OK
[#41] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@Andrzej Drozd, post #33

Ja mam już dwa pecety wystarczająco rozbudowane. Właściwie nie potrzebuję niczego więcej w nich. :)

Ja zawsze marzyłem o Amidze w miarę szybkiej dlatego jak pojawia się coś znacznie okrojonego w porównaniu do wcześniejszych modeli to marudzę. Dla mnie to taka trochę profanacja. :( No ale to tylko moje chore odczucie. Na pewno jest to jakaś alternatywa dla ludzi "zarabiających po polsku", a chcących się pobawić w MOSa na nowym sprzęcie.
[#42] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@MDW, post #41

Jakby nie patrzył, Efika jest na pewno pewną alternatywą dla używających MOSa pod klasykiem... jest tańsza, szybsza, lepiej wyposażona (głównie chodzi o USB, które w klasyku nie jest standardem) i duuuużo mniejsza :)

Ostatnia edycja: 08.12.06 22:02:24
[#43] Re: Efika - pierwsze wrażenia

@MDW, post #41

Efika wogole nie byla myslana o zastosowaniach Amipodobnych.
Efika miala byc systemem wbudowanym do systemow pomiarowych, aut-robo i malych przemyslowych do czego nadaje sie wysmienicie.

Jak lud pisze ze protez nie potrzeba tylko nowego sprzetu to jest to od razu sprawa lekko przegrana bo srodowisko jest male i malo jakiemu producentowi sie to oplaca. Wiec czasami nie wiem co myslec.
Z amiga mialem co do czynienia co najwyzej cd-tv z dyskiem Hdd a potem uae pod Linuxem. Ale jak czlek chce odpalic cosik wymagajacego to klops.

http://www.geekpatrol.ca/2006/12/geekbench-comparison-december-2006/

kosc Cella to mocno ulepszona 970-G5 taktowana zegarem 3.2Ghz co daje dosc mile wyniki wg podanych na wikipedi daje 25.6 Gflop nie uzywajac rdzeni spe. MacOSa zapalency juz pod to portuja (ps3 z xboxem tez walcza):D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem