[#39]
Re: ACube Systems zajmie się promocją Samanthy
@ems,
post #32
Weź do ręki EFIKE, podłącz dysk, podłącz kartę graficzną i zadaj sobie pytanie co dalej ? Nic. A gdzie reszta?
Jaka reszta? W tej chwili do złącz w mojej "serwerowej" Efice są podpięte trzy rzeczy: dysk twardy, zasilacz i ethernet. W czasie instalacji Debiana miałem jeszcze kartę graficzną i klawiaturę, do momentu jak sshd stanął, potem usunąłem te zbędne elementy. Druga Efika będzie przenośnym komputerkiem do programowania pod MOS-em, będzie więc miała na stałe kartę graficzną, podepnę jakąś klawiaturę i mysz, tudzież sieć i słuchawki. I co mi jeszcze potrzebne?
Napisałem to już wyżej, że zawsze znajdą się narzekacze (np. niejaki ems

), którzy będą chcieli z Efiki zrobić desktopa i z zaskoczeniem (cóż za niespodzianka...) stwierdzą, że się nie da. No bo się nie da i już. Do moich zastosowań Efika jest znakomita, ja jej nie chcę wcale rozbudowywać, więc możliwości rozbudowy mi wiszą generalnie.
Samantha w możliwościach rozbudowy jest lepsza o cały jeden slot PCI. Ta, pewnie się zaraz dowiem, że można tam riser z trzema slotami włożyć... Witamy w świecie skanapkowanej A1200... Zauważ też, że podobnie jak w Efice jest to slot 3,3 V, więc sporo kart (i riserów

) odpada w przedbiegach. To już chyba mocniejszym punktem jest gniazdo na pamięć, to jest jakaś realna przewaga nad Efiką, której 128 MB w zastosowaniach "desktopopodobnych" może być trochę za małą ilością, szczególnie jak ktoś się uprze na Linuksa.
W międzyczasie proponuję jednak poczekać na jakiś pokaz Samanthy w działaniu, bo płytka owszem ładna, ale na razie nic na niej nie działa.