Komentowana treść: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej
[#1] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej
ale cena, jakiej zażądała Amiga Inc., okazała się być zbyt wysoka

..ciekawe o ile chodziło....
[#2] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej
NO dobra, a oni maja programistow z doswiadczeniem w pisaniu systemow ?

Bo jak "nie maja" to troche bez sensu taki odzew, mozna pomyslec ze to proba manipulacji na "entuzjastach amigowych".
[#3] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@dzordan, post #2

Chodzi o odsprzedanie praw. System nadal mógłby być tworzony przez Hyperion. Chyba proste nie ?
[#4] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej
Bardzo zabawny ten list, naiwne pisanie do naiwnych odbiorców. Nie zauważyliście w newsie po co pan makler giełdowy (jak się sam przyznał) chce kupić prawa do systemu: żeby zrobić AmigaOS na smartfony. Inny moment, który mi się wyjątkowo podoba to ten, w którym pisze, że główny właściciel DiscreetFX nie napisał tego listu "bo nie ma teraz czasu, kończy film". Jakże wspaniale to wróży firmie w razie ewentualnego zakupu praw...
No i podstawowa sprawa - skoro A.NIC nie potrafi udowodnić, że posiada prawa do systemu, to jak mogą je odsprzedać?
[#5] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@dzordan, post #2

NO dobra, a oni maja programistow z doswiadczeniem w pisaniu systemow ?

A Hyperion miał?
[#6] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@szuler, post #5

mnie to politykow te firmy przypominaja.
NIe portafia nic robic tylko sie kluca i robia "oredzia do narodu" by swoje cele załatwiac.

moze lepiej by se poradzili sami "Entuzjasci Amigi" Bez tych firm.
I niech by były dystrybucje systemu AMIGA oS jak w wypadku Linuxa.
[#7] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@dzordan, post #6

Znaczy mówisz o AROSie ? OK
[#8] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@Fei, post #4

No i podstawowa sprawa - skoro A.NIC nie potrafi udowodnić, że posiada prawa do systemu, to jak mogą je odsprzedać?

Normalnie. Jak będzie trzeba, to po prostu znowu wywiną jakiegoś szwindla, jak to już nie raz robili. Jeden mniej, jeden więcej, co za różnica. ;)
[#9] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej
Mailbombing jest równie skuteczny jak uliczne protesty przeciwko czemukolwiek. Czy portal AmigaWorld.net ma złudzenia, że jest inaczej?
[#10] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@MaaG^dA, post #7

hmmm no jak by naciagnac bardzo to prawie o to mi chodzi, ale nie do konca :)

[#11] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@maly_rawi, post #1

30.000$
[#12] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@parallax, post #11

Jakieś źródło?
[#13] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@Fei, post #12

Podejrzewam, że brakuje tu przynajmniej(!) jednego zera. :) Bo co to jest zrobić zrzutkę 300 osób po 100$...
[#14] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@SirLEO, post #13

Najpierw trzeba mieć to 100 zielonych.
[#15] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@SirLEO, post #13

Kolega SirLEO ma całkowitą rację co do ceny. Tu nie chodzi o jakieś marne 30.000 dolców tylko o 10x tyle.
Nie byłoby problemu zrobić zrzutki czy znaleźć kogoś co by zapłacił nawet 50.000 euro. Wystarczy policzyć zysk ze sprzedaży 500sztuk AOS4 po 100e co daje dokładnie 50.000 euro.
[#16] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@Leon, post #15

Jednak pytanie ile jest maszyn króre mogłyby pociągnąć OS4 i ich użytkownicy byliby zainteresowani kupnem tego systemu?
Ilu jest posiadaczy klasyka z PPC chętnych na kupno OS4?
Uzytkownicy AmigaOne i microA1 juz mają ten system.
Może Samantha? Najpierw trzeba sprzedać znaczącą ilość tych maszyn.
Może wersja na Pega by sie sprzedała... w sumie kilka tysięcy tych maszyn poszło do ludu, do tego min. 800 wyprodukowanych Efik.

Ale jestem pewien, że na chwilę obecną i niedaleką przyszłość mozna sprzedać najwyżej 10.000 kopii systemu (zakładając zerowe piractwo i że każdy zainteresowany będzie miał kasę i chciał ją wydać na OS4).
Tak czy inaczej - kiepsko to widzę... chyba że właściciel praw (jesli taki jest ;) ) trochę skonfrontuje swoje żądania z rzeczywistością (w końcu lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu)
Zresztą to i tak tylko dywagacje niebieskiego trolla, bo ja czekam tylko na MOS2.0 (więc mojego Pega i Efikę można odjąć od potencjalnych "nosicieli" OS4) :) .
[#17] Re: DiscreetFX wzywa do kampanii mailowej

@wali7, post #16

Myślę, że można liczyć na sprzedaż ok. 1000 kopii OS4 wliczając w to posiadaczy klaskyka, SAMa, Pega, Efiki czy Maca (jeśli będą planowane takie wersje).

Mam takie pytanie czego możemy oczekiwać jeśli Amiga Inc. sprzeda prawa do AOS4 innej firmie co będzie wtedy dalej z Hyperionem?
Będzie musiał oddać system nowemu właścicielowi?
Czy im też trzeba będzie wtedy zapłacić, żeby dalej rozwijali system?

Odnośnie OS4 mam przeczucie że będzie dostępny na klasyka jeszcze w tym roku przed świętami i do tego będzie się uruchamiał przypadkiem na Samancie. :)

Ps. Na MOS2.0 pod Efikę też czekam w tym roku. :)
Myślę że chociaż 1 system będzie dostępny na święta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem