Komentowana treść: PowerDev Meeting
[#31] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #30

Obsługa blu-ray w MOS, porty HDMI w Peg/Efika, rozdzielczości wyświetlania obrazu HDTV, nagrywanie z kompresją w locie materiału HDTV..

Niestety, żadnej z tych rzeczy nie będzie.
[#32] Re: PowerDev Meeting

@Grzegorz Kraszewski, post #31

Tak też myślałem..
[#33] Re: PowerDev Meeting

@MinisterQ, post #26

No wybacz, ale wydaje mi się, że praca developera w przypadku takich systemów jak MorphOS powinna być bardziej ukierunkowana przede wszystkim na tych "rozkapryszonych użyszkodników", niż na bliżej nieokreślonych "inwestorów"

A to widzisz, zależy. Są w teamie osoby, które faktycznie tak to widzą. Zajmują się MorphOS-em w ramach hobby, mają podejście raczej luźne i zdystansowane. Niemniej jest też obecne inne podejście - są ludzie, których celem jest komercyjny sukces MorphOS-a, jakkolwiek by to nie brzmiało. Oczywiście nie chodzi tu o "panowanie nad światem", ale o to, żeby MorphOS był w stanie utrzymać przynajmniej małą grupę programistów pracujących w pełnym wymiarze czasu, za rozsądne wynagrodzenie. Na pewno zdajesz sobie sprawę, jak wielkie znaczenie dla rozwoju systemu może mieć taka grupa, wspomagana przez tych "hobbystów". W praktyce każdy w miarę regularnie rozwijany system operacyjny, ma przynajmniej jedną osobę, która poświęca mu cały swój czas, nie tylko wolny. Jeżeli takiej osoby nie ma, mamy AROS-a...

Można oczywiście dyskutować, czy takie samofinansowanie jest w ogóle możliwe. Jednak jeżeli nie będziemy podejmowali takich prób, to prawdopodobieństwo sukcesu jest dokładnie zerowe. Domyślam się, że dalej będziesz na ten temat ironizował, szczególnie, że na MorphOS-ie Ci wcale nie zależy, my jednakże po prostu będziemy robić swoje.
[#34] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #32

Tak też myślałem...

Nie tylko myślałeś, ale wiedziałeś, a Twój post był po prostu małą prowokacją. Oczekiwania kompresji w locie materiału HDTV na procesorze 400 MHz inaczej przecież nazwać nie można. Albo te teksty o złączu HDMI w Efice. Bo akurat wyświetlanie obrazu w 1920 x 1080 to ani dla Pegasosa ani dla Efiki problem nie jest.
[#35] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #30

> rozdzielczości wyświetlania obrazu HDTV

http://www.youtube.com/watch?v=tvXJk9PSbb8

jak masz odpowiedni TV to wystarczy dodac rozdzialki w CGX :)

[#36] Re: PowerDev Meeting

@Grzegorz Kraszewski, post #34

Prawda, ale niech nikt tego nie bierze do siebie. Ciekaw po prostu jestem jaka jest definicja tego media center.
[#37] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #36

jaka jest definicja tego media center

To jest nazwa robocza programu. Na razie to jest trochę wybajerzony player audio. Docelowo coś w rodzaju media playera z biblioteką utworów i tak dalej.
[#38] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #30

"Obsługa blu-ray w MOS"

Czy przypadkiem nie jest tak, że B-R zachowuje kompatybilność z DVD pod względem formatu zapisanych na płytę danych? Jeśli tak, to odczyt danych z takiej płyty (mając oczywiście odpowiedni czytnik) byłby równie bezbolesny jak odczyt danych z DVD przy użyciu filesystemu do obsługi płyt CD (pomijam tu już problemy ze znaczkami w nazwach plików, max. wielkością plików, itp)...
[#39] Re: PowerDev Meeting

@Mario, post #38

Oj chyba nie. Już samo to, że jest wykorzystywany MPEG4, i napisy czy inne elementy multimedialne są w inny sposób naniesione.. Chyba nie. Chyba.
[#40] Re: PowerDev Meeting

@Kokos, post #39

Ach... Ty piszesz o filmach (np. takich do odtwarzaczy stacjonarnych), ja piszę o zapisie własnych danych na płytki BR i późniejszym odczycie tych danych (jak w wypadku DVD+R/DVD+RW/DVD-RAM).
[#41] Re: PowerDev Meeting

@Grzegorz Kraszewski, post #33

Z ciekawości chciałem tylko zapytać co blokuje wypuszczenie MOSa 2.0?
Wersja ta jest jeszcze nie dokończona, czy też jest już skończona, ale
team czeka, aż znajdzie odpowiednią ilość "inwestorów"? ;)
[#42] Re: PowerDev Meeting
The following Event has been APPROVED by the Event Admin.

EVENT DETAIL
============

Event Name : PowerDev Meeting
Event Type : Seminar
Event Date : 29-Mar-08
Comments : This will be the first of many EFIKA events we will be sponsoring. Freescale parts on display and in use will also include the MPC5121e and the MPC8610.

Following fields were modified by Admin

Approval Status - APPROVED

Sincerely,

Freescale Semiconductor

[#43] Re: PowerDev Meeting

@Adam_K, post #41

Na pewno nie jest problemem brak inwestorów czy kogoś w tym rodzaju. Trzeba się po prostu przygotować do wypuszczenia nowej wersji. Jest to wiele żmudnej, administracyjnej pracy w rodzaju testowanie obrazu płyty, lokalizacje programów i elementów systemu, przygotowanie systemu rejestracji i tak dalej...
[#44] Re: PowerDev Meeting

@Grzegorz Kraszewski, post #43

zeby znowu nie okazalo sie ze brakuje fonta :)
[#45] Re: PowerDev Meeting

i to zajmuje az te 2 lata?
[#46] Re: PowerDev Meeting

@temp, post #45

Pierwsze pokazy ówczesnego Mosa 1.5 przemianowanego potem na 2.0 były ponoć już w 2004...

[#47] Re: PowerDev Meeting

@ChaL, post #42

Cieszę się jak diabli
[#48] Re: PowerDev Meeting

@Sir_Lucas, post #47

Nie tylko ty :). A to dopiero początek :D
[#49] Re: PowerDev Meeting

@Sir_Lucas, post #46

Tak na AM 04 ale poźniej był dym z zapkiem
[#50] Re: PowerDev Meeting

@Drako^lM, post #48

Nie chcę zapeszać, ale jak wszystko dobrze pójdzie to we wrześniu będziemy oglądać NatAmi na AmiParty-PowerDev Meeting
[#51] Re: PowerDev Meeting

@temp, post #45

Gdzie krashan napisał, że tzw. "przygotowanie do wypuszczenia nowej wersji" zajmuje 2 lata? Takie sprawy zwykle zostawia się na sam koniec gdy cała reszta jest już gotowa. System przez te kilka lat od 2004r. nie kisił się nie ruszany (tak jak np. AmIRC). MorphOS 2.0 wymaga już głównie dopieszczenia. Ile to potrwa? Nikt nie wie, jak zwykle.

Ostatnia edycja: 16.03.08 23:52:17
[#52] Re: PowerDev Meeting

@Korni, post #51

Takie sprawy, o ktorych wspomnial krashan zostawia sie na koniec, OK. Podobno w 2004r. pokazywany byl MOS2.0 (wtedy jako MOS1.5).
Minely 4 lata. Czy owce sa az tak cierpliwe? ;)
[#53] Re: PowerDev Meeting
LINK

:)
[#54] Re: PowerDev Meeting
z chęcią bym się wybrał, niestety odległość mnie skutecznie odrzuca...
[#55] Re: PowerDev Meeting

lokalizacje programów

A olać locale. Przez 2 lata każdy już się nauczył podstaw angielskiego. :)
[#56] Re: PowerDev Meeting

@MDW, post #55

A olać locale

Z przyjemnością :P Ale to nie zmienia faktu, że nie wszystko jest jeszcze gotowe - a na koniec jak zwykle zostają te najbardziej niewdzięczne rzeczy...
[#57] Re: PowerDev Meeting

@Jacek Piszczek, post #56

to może potrzebujecie kogoś np. do locali? jeżeli to ma przyspeiszyć wydanie MOSa2.0 dla Pegasosa, to chętnię się podejmę pracy społecznej (tym bardziej, że od dzisiaj mam czas :) )
[#58] Re: PowerDev Meeting

@wali7, post #57

Czyzby mozna bylo juz do Ciebe wolac "I co jest doktorku?" :P
[#59] Re: PowerDev Meeting

@Kaczus, post #58

formalnie dopiero po zatwierdzeniu (za miesiąc), ale zwyczajowo się uznaje ;)
kamol wielki spadł mi z serca, i będę musiał Pegazikowi jakoś wynagrodzić te miesiące zaniedbywania ;) ... na początek obiecałem mu nowy monitorek
... zawsze byłem do tyłu z Buggsem, co powinienem odpowiedzieć? :D
[#60] Re: PowerDev Meeting

@wali7, post #59

To jest pytanie retoryczne :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem