Komentowana treść: North & South - recenzja
[#1] Re: North & South - recenzja
Jedna z moich pierwszych gier, bardzo miło ją wspominam ;)
1
[#2] Re: North & South - recenzja
Super gra i fajna recenzja.

Benedykt
[#3] Re: North & South - recenzja
Ach, do dziś pamiętam te pojedynki atakujący konik vs żółnierzyk chowający się za chałupką czy kamieniami. Kiedyś jeszcze w to zagram .
[#4] Re: North & South - recenzja
Świetna recka, dzięki!
Ech, niezapomniane wspaniałe czasy licznych pojedynków, ta walka o to kto czym będzie sterował, to przypadkowe naciskanie [Esc] kiedy to jednak nie nasza armia się wycofuje... ;)
[#5] Re: North & South - recenzja
Infogrames nie zostało wchłonięte przez Atari. Infogrames wykupiło prawa do marki Atari a potem zminiło swoją nazwę (choć nie wszędzie) właśnie na Atari.
[#6] Re: North & South - recenzja
Jedna z pierwszych niezapomnianych gier :) pamiętam ten śmiech fotografa po kliknięciu "w zadek" i jeszcze podczas wczytywania gry, zaraz po tym jak poleciał w głośnikach dźwięk (sampel) podobny do ryku osła, to zaraz potem stacja dysków dała identyczny dźwięk :P
[#7] Re: North & South - recenzja

@Hubez, post #1

ja takze ale wpierw gralem w ta gre na C64 pozniej u kumpa na A500 to byly czasy :)
[#8] Re: North & South - recenzja
Gra "na podstawie" francuskiego komiksu - http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/niebieskie_mundury/2

Dla zainteresowanych: do nabycia m.in. w salonach Empiku :)

A prywatnie - pierwsza gra, jaką widziałem na Amidze (1990 rok), co zrozumiałe - totalny opad szczęki.

Ostatnia edycja: 27.03.08 22:20:05
[#9] Re: North & South - recenzja

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

ropo wersji z c64. Nigdy jej nie widziałem a wiem ,że była. Mógłbyś pokrótce opisać różnice??

Benedykt
[#10] Re: North & South - recenzja

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

[#11] Re: North & South - recenzja

@kjb, post #6

Mi się bardziej podobał odgłos jak kawaleria ruszała do walki :D
[#12] Re: North & South - recenzja

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

U mnie wygladalo to dokladnie ,w takiej samej kolejnosci :)
[#13] Re: North & South - recenzja
giera prosta, z genialną grywalnością, dłuuuuugie godziny z bratem i /lub sąsiadem spędzone na młóceniu... piękna giera :D
[#14] Re: North & South - recenzja
Faktycznie jest to jedna z najważniejszych gier w całej historii.

Czy ktoś słyszał może o jakimś remake-u "North & South"? Nie mówię o np. żywcem przeniesionej grze do C/C++ i SDL, której celem jest zachowanie 100% zgodności z oryginałemi łatwość robienia wersji dla różnych systemów. Raczej mam na myśli grę, która rozbudowuje pomysł. Może 3D ale bez obrotów - z perspektywicznym widokiem z boku/góry. :)
[#15] Re: North & South - recenzja
Ja również bardzo miło wspominam "North & South". Była to jedna z pierwszych gier, które odpalałem na mojej A500 jesienią 1991 r.
[#16] Re: North & South - recenzja

@5h00n4y, post #10

Jestem pełen podziwu dla firmy Infogrames ,że udało im się te grę upchnąć w 64k-c64 ,48k x spectrum

Benedykt
[#17] Re: North & South - recenzja

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

bez stacji dyskow w C64 sie nie obeszlo, wersja kasetowa jest podzielona jak np R-Type.
[#18] Re: North & South - recenzja

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

ja pierwszy raz zobaczylem ta gre na Hyundai'u z dwoma stacjami 5'25 i chyba grafika CGA poczatek lat 90'tych ... Pozniej na swojej A500 :) Ale na amidze gra ma okropne zachowanie jezeli chodzi o gre w 2 osoby... poprostu nie reaguje na klawisze lub joy'a tak jak powinna...
[#19] Re: North & South - recenzja
Niestety nie da się skomentować pod recenzją gry (błąd na stronie - przekierowuje nas na inną stronę o grze), więc zostawię tutaj komentarz. Gra w Polsce nie przyjęła się, rodzimi gracze oczekiwali lepszych gier - w czasopiśmie TOP SECRET gra została oceniona jako SHIT.

[#20] Re: North & South - recenzja

@Hubez, post #19

Zawsze lubiłem tą grę szeroki uśmiech
Fakt, że to "prosta strategia", ale bardzo podobały mi się strategiczno-zręcznościowe i rozgrywane w czasie rzeczywistym bitwy OK
Pierwszy raz grałem na PC na pomarańczowym bursztynie i SPEAKERze.
W jakim byłem szoku gdy odpaliłem to na Amidze w kolorze i z normalnym dźwiękiem ok, racja
1
[#21] Re: North & South - recenzja

@Hubez, post #19

PoP też tam się zakwalifikowało, a dziś ludzie pieją z zachwytu hihi. Dla mnie wówczas te gry (N&S, PoP) były średnie, ale się pykało.
Ale tak to było, jak już się grało w ładniejsze gry. Np. w International Karate i Full Contact zagrałem dopiero jak już miałem przez jakiś czas Mortal Kombat i taki IK, FC to był dla mnie badziew. Może dwa razy to włączyłem.
1
[#22] Re: North & South - recenzja

@Hubez, post #19

Dla mnie "North & South" zawsze była grą przereklamowaną. Jako strategia - trywialna i powtarzalna, a jako zręcznościówka - infantylna. Niemniej grę trzeba cenić za humorystyczne ujęcie i dbałość o szczegóły, którymi zaskakiwała w 1990 roku. Nie zmienia to jednak faktu, że gra nie stanowi żadnego wyzwania - ani dla strategów, ani dla szukających wartkiej akcji.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2026 10:54:44 przez mailman
2
[#23] Re: North & South - recenzja

@mailman, post #22

Ja grałem troszkę w North & South. Uważam, że gra jest bardzo pomysłowa, zaś opcja gry dla dwóch graczy - niesamowita! Gra jest różnorodna i nie nudzi się szybko. Ktoś miał naprawdę dobry, nietuzinkowy pomysł.

Historia to poważna dziedzina nauki, a tutaj udało się z niej wykrzesać wciągającą grę.

Jeśli chodzi o część zręcznościową to mi chyba nigdy nie udało się zdobyć fortu ani zrabować złota z pociągu. Na polu bitwy szło mi sporo lepiej.

Uważam, że nie można mieć wszystkiego w jednej produkcji. Takich pomysłów nie powstaje wiele. Ja akurat polubiłem strategie nieco później, bo w 1999 roku. Takie gry jak Populous, Power Monger, czy Syndicate były dla mnie nieco za trudne, albo wręcz nie rozumiałem zasad gry.

Pamiętam, że podobnie było z Settlers III, który był dołączany do jakiegoś czasopisma.

Dopiero Tiberian Sun, StarCraft, WarCraft oraz Almagica na Amigę sprawiły, że pokochałem ten gatunek.

Ogólnie bardzo lubiłem Lemmings, Gobliiins, Flashbacka oraz Dune II.

Settlersi są fajni, fajnie obserwować pracujące ludziki, rolników, i podejmować decyzje, acz rozgrywka troszkę dłuży się.
2
[#24] Re: North & South - recenzja

@amikoksu, post #21

Prince of Persia na Amigę jest zarówno Hitem jak i Shitem.
1
[#25] Re: North & South - recenzja

@Hubez, post #24

No bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
[#26] Re: North & South - recenzja

@BULI, post #20

Ja grałem pierwszy raz w podstawówce na Commodore 64 ze stacją 1541. Dźwięk i grafika znacznie lepsza niż na PC. Potem na giełdzie w Zabrzu na Guido widziałem wersję Amigową… Wrażenie było niezwykłe!
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem