Komentowana treść: VLC 0.8.6f beta1
[#1] Re: VLC 0.8.6f beta1
To się nazywa pozytywnie zaskakujący news! :D
[#2] Re: VLC 0.8.6f beta1

@baderman, post #1

Te niektóre elementy to np. brak overlaya :).
[#3] Re: VLC 0.8.6f beta1
Jak sobie radzi VLC z napisami?
[#4] Re: VLC 0.8.6f beta1
Świetny news. Byłby gdyby to jakoś chodziło. Niestety ta wersja jest "nieużywalna". Chodzi tak wolno na G4/1000, że nie da się oglądać. I to chyba nie jest sprawa prędkości, bo jak dam jakiś filmik w małej rozdzielczości (320x240) to też strasznie tnie, a zajętość procesora jest 16%. No to czekamy na następną wersję. :)
[#5] Re: VLC 0.8.6f beta1
Ale fakt faktem taki ze programik swietny.Na platformie MorphOS raczkuje dopiero,lecz na innych platformach sprawuje sie wysmienicie (mam tu na mysli win. , OSX ).
Sam osobiscie uzywam go na moich maczkach .I powiem tak ze na moim mini z G4 podkreconym z 1.25ghz na 1.67ghz program bezproblemu lyka nawet pliczki w HD720p z dzwiekiem stereo ,niestety 1080p juz go boli. A na MBP to juz wogole bajeczka.Fajnie ze zawital na MorphOS ,teraz czekac tylko na port dla AmigaOS4 .
[#6] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #4

Jeszcze nie testowałem pod Morphosem ale na Pegazie G4/1GHz i pod Fedorą 8 VLC 0.8.6f(podobno to jest najnowsza wersja a skąd się wzięło 0.9.6f to nie wiem) bardzo ładnie działa i nie narzekam. Muszę zaraz sprawdzić
[#7] Re: VLC 0.8.6f beta1

@staiger, post #5

(...) teraz czekac tylko na port dla AmigaOS4

Niezupełnie. Teraz to czekamy na wersję nadającą się do użytku na MorphOS. :)
[#8] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #4

A powiedz mi jak to uruchomić?
[#9] Re: VLC 0.8.6f beta1
Mała poprawka jest to jednak wersja 0.8.6f
[#10] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Arbuz, post #8

Już wiem rzeczywiście kicha. Czekamy na poprawione wersje
[#11] Re: VLC 0.8.6f beta1
No to Panowie - testy i bug reporty do autora! OK
[#12] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Lokaty, post #11

No ładny jest ten BUG. Na moim Pegazie G4 wywala że mam za wolny komp
[#13] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Arbuz, post #12

Na tym, ze animacja wolno dziala nie konczy sie testowanie oprogramowania - wiecej zainteresiwania zycze... .
[#14] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Lokaty, post #13

Będzie chodził normalnie to już go wszyscy przetestują z maksymalną dokładnością. :) Patrząc na obecną wersję jakoś nie mogę uwierzyć, że to kiedykolwiek będzie normalnie działało. :(
[#15] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #14

Mówisz jakbyś sam nie był programistą, i nie wiedział jak wygląda developing. Trzeba zwrócić uwagę na to, że ten program, pomimo tego że pisany jest z myślą o tym że może być portowany na wiele platform, nigdy wcześniej nie był portowany na jakikolwiek AmigaOS. To musi potrwać. Moim zdaniem obecna wersja to bardzo duży sukces, a do dopracowania pozostały szczegóły.
[#16] Re: VLC 0.8.6f beta1
Nie wiem jak tutaj, ale na pc to program nie potrzebuje żadnych kodeków, a otwiera chyba każdy plik video, nawet flv.
[#17] Re: VLC 0.8.6f beta1

@SirLEO, post #16

Podobnie jak mplayer, który również radzi sobie z flv :)
No ale, po tak "entuzjastycznych" pierwszych relacjach chyba poczekam z instalacją na kolejną wersję :)
Inna sprawa, że wystarczy właśnie brak overlaya, aby mocno zamulić odtwarzacz - np. MPlayer z wyłączonym overlayem też solidnie przycina.
[#18] Re: VLC 0.8.6f beta1

@wali7, post #17

Jaka tam instalacja... Rozpakowujesz do RAM, otwierasz CLI i próbujesz. To jest platforma amigowe więc pojęcie instalacji nie istnieje. Rejestr się nie zaśmieci. ;) :D
[#19] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MinisterQ, post #15

Mówisz jakbyś sam nie był programistą, i nie wiedział jak wygląda developing.

No tak, masz rację. Fajnie, że program powstał i się rozwija. Pora czymś zastąpić MPlayera, który w wersji dla MOSa wpadł w dołek z którego wyjść nie może. Jednak testowanie VLC na tym etapie naprawdę można sobie darować, bo to nawet nie jest wersja alpha. Niech program się rozwinie do wersji, która będzie w miarę działała to się go potestuje. :) Wiem, że program jeszcze pewnie nieźle przyspieszy. Mam wielką nadzieję i trzymam kciuki. Jednak po tym co zobaczyłem to naprawdę trudno mi w to uwierzyć. Ale sobie wmawiam, bo naprawdę by się przydał...
[#20] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #19

Głównym powodem że VLC działa tak wolno jest to, że używa pthreads. Więc kibicujmy wszyscy razem NaTmegowi aby zabił to POSIXowe zuo ;). Natomiast MPlayer na MorphOSie pod względem szybkości jest nawet lepszy niż na "wiodących" platformach. Dlatego nie ma co się spodziewać cudów po VLC.

Ostatnia edycja: 16.04.08 14:06:09
[#21] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Korni, post #20

MPlayer nie jest lepszy. Może wersja 0.91 była ale 1.x już nie, bo delikatnie "szarpie". Nie jest to uzależnione od prędkości procesora, bo tej jej nie brakuje na G4. Zajętość czasem jest kilkanaście procent, a płynne najazdy kamery w filmie, które są naprawdę płynne na wersji 0.91 nie są płynne na 1.x. Przykład? Proszę porównać sobie jak odtwarzana jest początkowa scena "Fallen Art" gdy kamera wjeżdża na górę wieży. Na 0.91 to jest naprawdę idealne, a na 1.x nie. Co ciekawe - 0.91 zjada więcej procesora. Oczywiście obie wersje odpalone w overlay. Zresztą już powiedziano to sto razy, że ten "efekt" nie jest spowodowany brakiem prędkości sprzętu tylko jest to jakoś związane ze sposobem synchronizacji dźwięku z obrazem. Na wersjach dla Windows i AmigaOS4 odtwarzanie jest bez zacięć. Czyli to raczej wina portu MOSowego.
[#22] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #21

-ao ahi_dev rozwiąże twoje problemy. Pierwsze kilka klatek rwie, ale później działa tak jak na 0.91, nawet lepiej. Myślę, że fab ustawił już tą opcję domyślnie, albo naprawił to co sknocił ;).
[#23] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Korni, post #22

Dzięki wielkie ale nie wierzę, że to działa. :) Już mi kiedyś kazano ustawiać jakieś parametry w tooltypes i absolutnie to nic nie dało. Pod każdym newsem o MPlayerze dla MOSa jest przynajmniej jeden mój marudzący post na ten temat. Od lat tak jest i się nie zmienie.
Ale oczywiście sprawdzę to co podałeś jak wrócę do chaty. Bez przekonania i nadziei ale sprawdzę...
[#24] Re: VLC 0.8.6f beta1

@MDW, post #23

Tego nie ma w tooltypes ale w CLI, sprawdź też z -nosound. Ja to sprawdziłem, uwierz, też kiedyś twierdziłem, że 1.0 się nie nadaje, był nawet wątek na ppa (bez rozwiązania :P ), morphzone, oraz trochę gadaniny z fabem na ircu :).

Ostatnia edycja: 16.04.08 14:49:40
[#25] Re: VLC 0.8.6f beta1
Strona już nie działa - skończył się miesięczny transfer...
Dlaczego autor portu nie wrzucił archiwum na Aminet?
[#26] Re: VLC 0.8.6f beta1

@grxmrx, post #25

moze wiedzial ze w takim stanie nie ma sensu tego wrzucac.przeciez autora napisal ze to pierwsza alpha(czy beta) wiec spokojnie.z czasem bedzie lepiej.

@mdw spokojnie,bez paniki.elementy mocozerne mozna zoptyamilzowac wiec nie widze jakichs przeslanek aby program skreslac.
[#27] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Korni, post #24

Sprawdziłem i wygląda na to, że... działa. :) Faktycznie teraz można chyba powiedzieć, że MPlayer 1.0 dla MorphOS działa tak jak na innych platformach. Teraz rzeczywiście odtwarza płynnie i 0.91 już mu nie podskoczy. Normalnie szlag mnie trafi. ;) Dlaczego ja się o tym dowiaduję dopiero teraz? :) No przecież ja się na to tak nakląłem, że wyczerpałem cały zapas brzydkich wyrazów. Ech...

Dzięki za informację. Naprawdę sprawiła mi ona sporą radochę. :) Teraz to ja mogę oglądać...
[#28] Re: VLC 0.8.6f beta1

@AmiChris, post #26

@mdw spokojnie,bez paniki.elementy mocozerne mozna zoptyamilzowac wiec nie widze jakichs przeslanek aby program skreslac.

No tak, na pewno. Jednak w przypadku VLC chyba nie brakuje prędkości. Procesor wręcz śpi (16% zajęości), a film i tak się tnie jak na 030/50. OPtymalizacja pod kątem prędkości się na pewno przyda ale nie rozwiąże tego problemu. Tak jak napisał Korni - tu jest inny problem. No ale teraz gdy MPlayer nareszcie mi działa tak jak na innych platformach mogę spokojnie czekać na sensowną wersję VLC oglądając filmy na MPlayerze. Fajnie, że powstaje. :)
[#29] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Korni, post #24

Czy wszystkie problemy trzeba rozwiązywać poprzez CLI? Wkurza mnie to. Jakby nie można było tego normalnie uprościć?
[#30] Re: VLC 0.8.6f beta1

@Arbuz, post #29

Taki amigowy klimat. ;)

Ja sobie wpisałem do domyślnych dodatkowych opcji w TD mplayer GUI.
Później dopiszę do filetypów Ambienta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem