Komentowana treść: MorphOS 2.1
[#31] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #26

Jaca ma Canona z tego co widywałem tu i ówdzie na fotkach.
[#32] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #29

To ficzer MorphOSa 2.0 - musisz podczas bootowania (na ekranie bootowania) wcisnąć oba klawisze mychy, albo, zdaje się, F1. I oglądasz (prawie) klasyczne amigowe bootmenu.
[#33] Re: MorphOS 2.1

@recedent, post #32

Można też dodać parametr 'bm' przy bootowaniu
[#34] Re: MorphOS 2.1

@GumBoy, post #31

Ano mam, ale pod MOSem nigdy nawet nie używałem (brak softu do RAWów)
[#35] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #34

wysłany z ---.chello.pl Hububula1.0 (MorphOS 1.5)

Plecam kupno MorphOS 2.1. Naprawdę się opłaca. Jak spróbujesz to już nie będziesz chciał wrócić do 1.5. ;) ;) ;)

Ano mam, ale pod MOSem nigdy nawet nie używałem (brak softu do RAWów)

Ja właściwie też nie zrzucam fotek pod MorphOS-em. Chociaż nie jestem profesjonalnym fotografem i mało spakowany JPEG mi styka, to i tak muszę potem te fotki przerzucać na pecet bo na ami-platformach nie za bardzo jest je czym obrabiać. Autor programu Pixel (dawniej Pixel32) pomimo zainkasowania gotówki nie rozwija wersji dla MorphOS. Szkoda, bo to była właściwie jedyna szansa na poważniejszy program graficzny. ImageFX-a w 2008 roku ciężko się używa (chociaż dopiero na Pegasosie działa naprawdę szybko). Poza tym jego stabilność jaka jest każdy widzi. Może jakimś cudem kiedyś pojawi się GIMP na MOSa. Skoro pojawił się Blender to dlaczego nie. W końcu Bledner jest dużo cięższym softem do przeportowania i wymaga sensownego 3D.

Pomimo tego, że zazwyczaj nie zrzucam fotek pod MOSem to chciałbym mieć taką możliwość. Tym bardziej, że taka możliwość BYŁA na MorphOS 1.4 i po prostu się zmyła! :(

Ostatnia edycja: 06.09.08 14:22:09
[#36] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #35

Zainstaluj na Pegazie Fedorę8 i będziesz sobie zrzucał bez problemów obrabiał na Gimpie a potem przenosił na partycje Mosowe. To zawsze jest lepsze rozwiązanie niż niepotrzebnie włączać grzyba.
[#37] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #35

To jest ciagle ta sama wersja Poseidona 4.1. Musimy prawdopodobien poczekac az Chris dolozy jedna dziesiata i bedzie z tego 4.2. Na "wiodace" amisytemy juz jest. Ja uzytkownik Morphosa jestem przyzwyczajony do czekania.
[#38] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #35

O co chodzi z tym Canonem?
Nie można kupić czytnika kart na USB za kilka złotych, przełożyć karty i skopiować wszystkiego z prędkością światła? :P
[#39] Re: MorphOS 2.1

@Mario, post #38

Mam jakiś prosty czytnik kart podpięty do peceta. Próbowałem go użyć na Pegasosie i nie działał. Poza tym nie jest mi potrzebny kolejny grat na biurku skoro z tego prawie nie korzystam. Raz na rok to kabel by mi wystarczył.

Na pegasosowym USB 1.1 nie byłaby to taka znowu prędkość światła. :)
[#40] Re: MorphOS 2.1

@Zbysiuk, post #37

Czyli obiecanki były fałszywe. Szkoda. :(

Tak się zastanawiam po co są te rzeczy do PTP w Poseidonie. Przecież to nie działa. To się pisze tak bez prostych testów? Dziwne...
[#41] Re: MorphOS 2.1

@Zbysiuk, post #37

To jest ciagle ta sama wersja Poseidona 4.1

Nie, nie jest.
[#42] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #41

Masz racje nie jest - pozmienialo sie troche. Jak zaczolem to testowac to np. zdjecia z mojego pendriva zaczely sie otwierac ...i to bylo zapowiadane. :)
[#43] Re: MorphOS 2.1

@Mario, post #38

A jaki czytnik jest odpowiedni, bo chetnie sie uniezaleznie od kaprysow klas usb. Mozecie mi cos zaproponowac?
[#44] Re: MorphOS 2.1

@Zbysiuk, post #43

Ja mam starszy czytnik kart SD firmy Pentagram. Wkłada się do niego kartę a jego samego bezpośrednio do gniazda USB (jak pendrive, bez kabla). Poseidon już od pradawnych wersji wykrywał mi to prawidłowo (jako massstorage) i montował jako dysk przez sterownik FAT95. Używałem AOS 3.9.
Nie wiem jak jest z nowoczesnymi czytnikami trylion w jednym i jak z MOSem.
[#45] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #41

Zapytam przy okazji a kiedy będzie podgląd filmów w oknach? I co jeszcze ciekawego może nas spotkać w nowych odsłonach MOSa?
[#46] Re: MorphOS 2.1

@ender, post #5

radki 9250 lowprofile widzialem nawet z 256MB na pokladzie.
[#47] Re: MorphOS 2.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

MOS i tak 128MB widzi, chyba. ;)
[#48] Re: MorphOS 2.1

@deez, post #47

chyba nie
[#49] Re: MorphOS 2.1

@Valwit, post #48

Teraz to przynajmniej można łatwo sprawdzić, bo w SYS:Utilities jest taki prosty ale sympatyczny programik podający informację o zainstalowanej karcie graficznej. Wcześniej tego sotu nie było albo go nie zauważyłem.
[#50] Re: MorphOS 2.1

@Arbuz, post #45

Kiedy będzie podgląd zależy od twórców bibliotek dekodujących - jak na razie panowie linuxiarze nie potrafią się dogadać co do API...
[#51] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #35

Ciekawe, podłączyłem moją 20tkę, przestawiłem tryb pracy na PTP i od razu zadziałało...
[#52] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #51

(...)przestawiłem tryb pracy na PTP(...)

Mogę się dowiedzieć co to znaczy? Gdzie coś takiego się przełącza w MorphOS-ie?

W MOS 1.4.5 PTP nie było obsługiwane ale do Canonów był specjalny soft: mało przydatny CanonToolBox (do robienia zdjęć, filmów z poziomu komputra) i całkiem przyjemny PtpDigCam (do zrzucania fotek).

Mam rozumieć, że teraz Canona możesz używać bez dodatkowego softu po prostu z poziomu MorphOSa? Proszę o więcej informacji. :)

Ostatnia edycja: 07.09.08 09:25:57
[#53] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #50

A nie można było dać tego co było na pokazach? A potem po prostu przy kolejnej aktualizacji Mosa podmienić na ew. inne?

Ostatnia edycja: 07.09.08 09:54:29
[#54] Re: MorphOS 2.1

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

Wiem i poluję na takiego. ;)
[#55] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #52

Ustawienie komunikacji z kompem było w samym aparacie. Po przestawieniu na PTP po prostu został podmontowany jako dysk używając ptp.class z Poseidona.
[#56] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #24

Przestały też działać inne urządzenia, np mój joypad. A szkoda, bo już się przyzwyczaiłem do niego i teraz nie tylko nie lubię, ale wręcz nie potrafię grać dobrze na klawiaturze np w MAME.
[#57] Re: MorphOS 2.1

@Jacek Piszczek, post #55

Ja mam na pewno dużo bardziej prostacki aparat (Canon PowerShot A620) i nie widzę takiej opcji w nim. Zawsze byłem przekonany, że on ma tylko PTP. No i pod MOSem 1.4.5 działał z programami CanonToolBox i PtpDigCam.
[#58] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #57

Ja robię tak w Poseidonie jak podepnę aparat: Devices, zaznaczam mój aparat i prawym przyciskiem zaznaczam ptp.class. I jest ok
[#59] Re: MorphOS 2.1

@MDW, post #57

Ja też mam prostacki (PowerShot A710) i na pewno używa on tylko PTP (nie ma żadnego innego wyboru).
[#60] Re: MorphOS 2.1

@deez, post #59

Sprawdzałeś czy na MOSie 2.1 działa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem