Komentowana treść: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce
[#61] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Fazior, post #58

Ja smigam 116 :D A wracajac do SAM to nie ma co narzekac ,a raczej sie cieszyc :)
[#62] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hellena, post #61

O, piekne autko:). Zmiksuje moze ten sliczny watek samochodowy z tematem njusa;). Szkoda ze na zaden z amisystemow nie ma oprogramowania do obslugi gps, taka sam tudziez efika az sie prosza zeby je zamontowac w samochodzie.
[#63] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Fazior, post #62

Niby gdzie? Wyobrażasz sobie efike z radeonem na szybie samochodu? :D A Sam to już w ogóle... ;)
[#64] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@MinisterQ, post #63

Jak gdzie? male lcdeki kosztuja grosze, komputra mozna zabudowac gdziekolwiek, nawet i w schowku z przodu. Trza byc kreatywnym "think different" :D.
[#65] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Fazior, post #52

Nie Flinstony a Flintstony, bo to są Flintstonowie (The Flintstones).
Koniec OT
Czas skomentować to. Jeśli to by wypaliło to może bym nawet kupił sobie ten sprzęt. Jednak wolałbym Efikę, ze względu na cenę...tylko tu parametry trochę słabe..
[#66] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@MDW, post #44

Mówisz o zabawkach w tej samej kategorii (sprzęt komputerowy)?

Nie nie.

No właśnie. Różnych hobby nie ma co porównywać. Jeśli zestawiamy ceny, to w obrębie tego samego hobby.
[#67] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Kamul, post #46

Co z tego, że kupisz znacznie taniej wszędobylskiego peceta czy macamini, skoro na tym nie poużywasz OS4?

Ale cena SAM i jej możliwości w zestawieniu z innymi sprzętami na których OS4 chodzi nie są porywające.

Poza tym używanie OS4 dla samego używania, to sztuka dla sztuki. I właśnie o tym mówię. Sprzęt komputerowy i OSa kupuje się dla oprogramowania, a nie dla samego przesuwania i klikania w ikonki. I właśnie na tym polega obiektywizm.
[#68] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Daclaw, post #51

SAM jest na PPC i takie nawiązanie do korzeni w zupełności wystarczy.

PPC to jest nawiązanie do korzeni Amigi?

W równym stopniu mogę MACa PPC nazwać sprzętem amigowym idąc Twoim tokiem rozumowania. Że już nie wspomnę o kilku innych platformach...

Amiga nie posiada monopolu na PPC.
[#69] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@szuler, post #45

A teraz powiedz, co można zrobić, żeby "aptitude install mplayer" zasmerfowało mplayera, który nie działa tak jak należy? :P

Ostatnia edycja: 19.09.08 15:25:20
[#70] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #67

Łel, tak czytam Twoje wypowiedzi od dluzszego czasu , zachodze w glowe i za cholere nie moge wpasc na to dlaczego udzielasz sie na amiportalach. To jest hobby, wszyscy sobie zdaja sprawe z tego ze oprogramowania na amisystemy nie ma, ze sprzet drogi i nedzny, ale wszystkich tu zebranych chyba to bawi skoro kupuja, mecza sie z kalekimi przegladarkami i starym oprogramowaniem. A Ty starasz sie za wszelka cene udowodnic ze mozna taniej i lepiej na sprzecie z marketu. Pewnie ze mozna, chyba nie ma takiej osoby na tym, tudziez "sasiednim" portalu ktora smialaby twierdzic inaczej, ale przeciez nie o to tu chodzi...
[#71] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@DRACOX, post #37

Komunikator, jakis CED i mp3 w tle spokojnie chodzi juz na 603/200. Tnie czasami gdy IB wczytuje strony. Ja ogladam filmy na pececie 500 MHz. Oczywiscie uzywam lekkiej odtwarzaczki ktora nie zmula systemu - polskiego BSPlayera. Na SubEdicie mocniejsze Divxy juz lubia przyciac, chociaz na swierzo zaladowanym systemie mozna i uzyc SubEditPlayer.
[#72] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Fazior, post #70

Łel, tak czytam Twoje wypowiedzi od dluzszego czasu , zachodze w glowe i za cholere nie moge wpasc na to dlaczego udzielasz sie na amiportalach

Bo mam kaprys.

To jest hobby, wszyscy sobie zdaja sprawe z tego ze oprogramowania na amisystemy nie ma, ze sprzet drogi i nedzny,

No właśnie w tym problem, że nie wszyscy.
Ja sobie zdaję z tego sprawę i nie przeszkadza mi to na Amidze pracować. Ale tylko dlatego, że sam czegoś używam, nie będę udawał, że rower jest samochodem i z tymże samochodem próbował się ścigać.

ale wszystkich tu zebranych chyba to bawi skoro kupuja,

Zastanowiłbym się nad tym zdaniem na Twoim miejscu. Sugeruje ono, że nikt poza mną nie narzeka na zacofanie sprzętowe Amigi, na ubogość oprogramowania i że wszyscy poza mną kupują sprzęt jak świeże bułeczki.

A Ty starasz sie za wszelka cene udowodnic ze mozna taniej i lepiej na sprzecie z marketu.

Bzdura. Pierwszy bodajże raz przytoczyłem za przykład sprzęt z marketu. I tu niczego nie trzeba udowadniać, bo to jest fakt.

Pewnie ze mozna, chyba nie ma takiej osoby na tym, tudziez "sasiednim" portalu ktora smialaby twierdzic inaczej,

Polemizowałbym.
[#73] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #72

A Ty, jako oswiecony, wziales sobie za cel uswiadomienie, tych tak wielu nieswiadomych.

Ale tylko dlatego, że sam czegoś używam, nie będę udawał, że rower jest samochodem i z tymże samochodem próbował się ścigać.

Nie rozumiesz, ze na tym polega nasza zabawa, ze chcemy sie poscigac tymi rowerami dla samego wyscigu. Nie meta tu jest sensem a udzial.
[#74] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #67

Ale cena SAM i jej możliwości w zestawieniu z innymi sprzętami na których OS4 chodzi nie są porywające.

Ani porywające, ani negatywnie szokujące.

Poza tym używanie OS4 dla samego używania, to sztuka dla sztuki. I właśnie o tym mówię.

Z każdym ami-systemem trochę tak jest. Trudno.

Sprzęt komputerowy i OSa kupuje się dla oprogramowania, a nie dla samego przesuwania i klikania w ikonki.

Nie, to Ty kupujesz nie dlatego, aby przesuwać i klikać w ikonki (ja zresztą również). Ale to nie znaczy, że ktoś w takim celu sobie kompa kupić nie może.

I właśnie na tym polega obiektywizm.

A hobby polega na tym, że każdy zajmuje się tym, czym się zajmować lubi. Z obiektywnego punktu widzenia wcale nie musi być to rzecz najtańsza, najładniejsza, napraktyczniejsza czy też najbardziej dochodowa.
[#75] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #72

Polemizowałbym. I przestań kłócić się, że jest inaczej. I pamiętaj "rulezowcy" jak to powiadasz może mają taką religię a religie są czasami niebezpieczne i wtedy możesz zostać ukamienowany według islamskiej zasady: pierwszy kamień nie w głowę, żeby nie stracił od razu przytomności i czuł ból.
[#76] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@reactor, post #73

A Ty, jako oswiecony, wziales sobie za cel uswiadomienie, tych tak wielu nieswiadomych.

Podobnie zresztą, jak Ty.

Nie rozumiesz, ze na tym polega nasza zabawa, ze chcemy sie poscigac tymi rowerami dla samego wyscigu. Nie meta tu jest sensem a udzial.

Co innego udział dla zabawy, a co innego wmawianie sobie i wszystkim dookoła, że przystępujemy do wyścigu samochodem, dosiadając rower.

Wiele razy padały zarzuty, że ludzie piszący, iż A1 jest bee, że Peg lepszy itp. piszą tak, bo A1 nie posiadają. To samo można powiedzieć o tych którzy PC nie mają, że jadą po nim i wmawiają, że Amiga, czy AmigaOS jest lepsza, bo po prostu go nie posiadają, choć niejednokrotnie nawet bardzo by chcieli (ale nie ma bata, żeby się do tego przyznali).

Ja mogę dosiadać roweru, mogę przyjemnie na nim jeździć, ale nie muszę sobie wmawiać że to samochód, żeby z tego przyjemność czerpać. Podobnie też nie muszę startować nim w rajdzie samochodowym. Nie mam powodów, ani tym bardziej potrzeby, żeby się dowartościowywać, jak co poniektórzy posiadacze Amig.

Obserwując to wszystko niejednokrotnie nie da się nie zauważyć analogi do sformułowania "lufa pistoletu, jako przedłużenie p*****".

Ostatnia edycja: 19.09.08 17:49:57
[#77] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hugen, post #75

Polemizowałbym.

Bez długiego szukania znajdę Ci przykład, że nie każdy zdaje sobie sprawę z ułomności Amigi. W dodatku wytyka wymyślone ułomności u konkurencji. Chociaż jedna taka osoba i już "wszyscy" jest błędnym stwierdzeniem.

I pamiętaj "rulezowcy" jak to powiadasz może mają taką religię a religie są czasami niebezpieczne i wtedy możesz zostać ukamienowany według islamskiej zasady: pierwszy kamień nie w głowę, żeby nie stracił od razu przytomności i czuł ból.

Gdzie kończą się argumenty słowne, zaczynają się siłowe. Już drugi raz mi grozisz, i dodanie emota tego nie zmieni. Jestem niemal pewien, że jakbyś mógł, to byś mnie skrzywdził za to, że kalam dobre imię Amigi.
[#78] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Kamul, post #74

Ani porywające, ani negatywnie szokujące.

No nie wiem. Padały kwoty 1200 a nawet 1500. Zdaję sobie sprawę, że są tacy, którzy bez zająknięcia kupią, ale to nie znaczy, że jest to jakaś specjalnie atrakcyjna cena. Mało tego, ciągle uważam ją za wysoką.

Z każdym ami-systemem trochę tak jest.

Tylko niewielu potrafi się do tego przyznać.

Wyskakuje potem taki jeden, czy drugi i pisze, że AmigaOS jest lepszy od Windowsa, bo ma zmienne środowiskowe, lub, że jakbyś był z jego miasta to z chęcią dałby Ci w ryja (czy nawet za#?bał). Brak obiektywizmu rodzi zacofanie i niezdrowe emocje.

Z obiektywnego punktu widzenia wcale nie musi być to rzecz najtańsza, najładniejsza, napraktyczniejsza czy też najbardziej dochodowa.

Tak. Ale wypada zdawać sobie z tego sprawę, a nie głosić demagogię i nową religię tworzyć. Fanatyzm wszelkiego rodzaju jest szkodliwy.

Kiedyś widziałem idiotę, który sobie logo PlayStation2 tatuował na przedramieniu. Takich ludzi powinno się leczyć.

Ostatnia edycja: 19.09.08 18:15:22
[#79] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #77

Gdzie kończą się argumenty słowne, zaczynają się siłowe. Już drugi raz mi grozisz, i dodanie emota tego nie zmieni. Jestem niemal pewien, że jakbyś mógł, to byś mnie skrzywdził za to, że kalam dobre imię Amigi.

Jasny gwint to uważasz, że profesor odgrażał się całej grupie słuchaczy? Szokujące. pomysł
[#80] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #78

Wyskakuje potem taki jeden, czy drugi i pisze, że AmigaOS jest lepszy od Windowsa, bo ma zmienne środowiskowe, lub, że jakbyś był z jego miasta to z chęcią dałby Ci w ryja (czy nawet za#?bał). Brak obiektywizmu rodzi zacofanie i niezdrowe emocje.

Czy Ty musisz każdą dyskusję sprowadzać do takiego poziomu.

Kiedyś widziałem idiotę, który sobie logo PlayStation2 tatuował na przedramieniu. Takich ludzi powinno się leczyć.

Człowieku - jeśli taka była jego religia, czemu nie. Niedaleko tego jest podobne stwierdzenie o noszeniu krzyży na łańcuszku wypowiadane przez osobę o innym wyznaniu.
[#81] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #68

PPC to jest nawiązanie do korzeni Amigi?

W równym stopniu mogę MACa PPC nazwać sprzętem amigowym idąc Twoim tokiem rozumowania. Że już nie wspomnę o kilku innych platformach...

Należy więc przyjąć, że skoro Amiga po upadku Commodore nie doczekała się bezpośredniej i ciągłej kontynuacji, to linia tych komputerów skończyła się wraz z tą firmą. I że bez odgrzebywania Commorowskich wynalazków, względnie projektu Walkera, nie da się już wyprodukować prawdziwej Amigi a tylko klony, podróby i sprzętowo - programowe emulatory.

Mi taka opcja pasuje, bo pozwala zakończyć toczący od dawna nasze środowisko spór o AMIGOWOŚĆ.
[#82] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hugen, post #79

Nie. Uważam, że Ty wypowiadając się tak chciałeś mnie przed czymś ostrzec.
[#83] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hugen, post #80

Czy Ty musisz każdą dyskusję sprowadzać do takiego poziomu.

Schodzi do niego ilekroć Ty się do rozmowy podepniesz. Coś w tym musi być.

Swoją drogą, zdefiniuj "taki poziom".

Człowieku - jeśli taka była jego religia, czemu nie.

Równie dobrze, możesz mi kazać tolerować gościa obijającego twarze przechodniom, bo taka jest jego religia.
[#84] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Daclaw, post #81

Mi taka opcja pasuje, bo pozwala zakończyć toczący od dawna nasze środowisko spór o AMIGOWOŚĆ.

Pegasos też jest platformą PPC i mimo to Amigowym sprzętem nie jest. PlayStation3 również.

SAM440 poza systemem operacyjnym nie ma nic z Amigą wspólnego. A rozmawialiśmy o sprzęcie amigowym, a nie o sprzęcie z amigowym oprogramowaniem.
[#85] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@szuler, post #45

jakis problem to na drzewo!
[#86] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #85

jakis problem

Problem? Ja nie mam problemow :P
[#87] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #83

Równie dobrze, możesz mi kazać tolerować gościa obijającego twarze przechodniom, bo taka jest jego religia.

Kolejny przykład pokazujący Twój poziom, potrafisz piłeczkę odbić za każdym razem a inna sprawa, że wybijasz ją gdzie popadnie.

Schodzi do niego ilekroć Ty się do rozmowy podepniesz. Coś w tym musi być.

Ja wdeptuje jak już nie mogę tych Twoich wypocin czytać a widzę, że już nie tylko ja. Swoją drogą, na mac'owym portalu gość łżący na maca bana by się szybko doczekał, szkoda, że PPA jest aż tak tolerancyjnym portalem. ;)
[#88] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hugen, post #87

Ja wdeptuje jak już nie mogę tych Twoich wypocin czytać a widzę, że już nie tylko ja.

Ale tego, że są tacy co je mogą czytać, to już nie widzisz.

Swoją drogą, na mac'owym portalu gość łżący na maca bana by się szybko doczekał,

Wskaż mi w którym to miejscu łgałem na Amigę. Bo pod pojęciem "łgać" ja rozumiem "kłamać".

szkoda, że PPA jest aż tak tolerancyjnym portalem.

Jak Ci się nie podoba, to zmień portal. Nikt Cię tu na siłę nie trzyma.
[#89] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@GumBoy, post #88

Panowie zjazd mi z tym wątkiem do HydeParku, bo zamknę komentowanie tego newsa...
[#90] Re: AmigaOS 4.1 dla SAM440 już wkrótce

@Hugen, post #87

Offtopic po ostrzeżeniu moderatora. Post usunięty.

Czy naprawdę muszę rozdać kilka banów? - mod
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem