Komentowana treść: TroikaNG kontratakuje!
[#31] Re: TroikaNG kontratakuje!

@SirLEO, post #22

> A teraz postaw sobie np. takiego Pegasosa2

Grunt w tym, że Pegasosa już możesz postawić, a to "cóś" jest obecnie tylko w planach.
[#32] Re: TroikaNG kontratakuje!

@pampers, post #24

No, ale to się robi chore. Zamiast dać jeden sprzęt to Os4 pojawia się na coraz inny. Zaraz pewnie na Efikę będzie. Sytuacja u nas zaczyna się robić taka jak na PC. Z jednej strony dobrze -będzie konkurencja to sprzęty zaczną tanieć, z drugiej strony jaka będzie przyszłość? Os4 na PC? To już nie będzie to samo.
[#33] Re: TroikaNG kontratakuje!

@pwe, post #32

Wg mnie Hyperion po prostu robi kasę na systemie (nie wiem czy dobrym bo nie widziałem, ale wydaje mi się że tak). Nie wiem jakie mają układy z producentami sprzętu. Raczej jednak nie ma co się spodziewać takiej "integracji" jak intel i ms. Tak samo jak kiedyś Commodore miał wszystko w garści - sprzęt i system, to teraz się wszystko porozrzucało i efekty widać.
[#34] Re: TroikaNG kontratakuje!

@SirLEO, post #29

Ale dwa razy więcej to niedużo w porównaniu z 6 razy więcej.

Sęk w tym, że nie porównywałeś z cenami innego sprzętu, tylko z ceną OSa.
[#35] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Bigo, post #7

@Bigo

byl Pegasos2 G4 1GHz z trudno dostepnym R8500Pro 128MB i USB 2.0 trza bylo kupowac.
[#36] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Hareton, post #12

tego 5121 chyba juz nie bedzie.
[#37] Re: TroikaNG kontratakuje!
moim zdaniem Troika wyskoczyla teraz zeby nie kupowac Pegasosa to samo robili juz wczesniej tak jak ACK.
[#38] Re: TroikaNG kontratakuje!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #35

Ale ja nie chce Pegasosa2. Peg2 ma już kilka ładnych latek i potrzebny jest następca. Mamy maszyny low-endowe (efika, sam), a teraz potrzebna jest maszyna która będzie lepsza od Pega i to zdecydowanie. Procesor co najmniej 1,5 GHz byłby jak najbardziej na miejscu.
[#39] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Bigo, post #38

ze jest potrzebny to wiadomo, ale czy tobie jest potrzebny? podaj link gdzie mozna kupic takie szybkie procesory ppc tylko nie 64bit a 32bit.
[#40] Re: TroikaNG kontratakuje!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #39

tytul newsa - kogo? siebie chyba...
[#41] Re: TroikaNG kontratakuje!

@smackme, post #40

... dokładnie OK
[#42] Re: TroikaNG kontratakuje!

@GumBoy, post #34

Rety no, przestań się czepiać bo nie trafiasz, porównywałem z systemem jeden sprzęt, logicznym jest, że większą różnicą jest inny sprzęt w porównaniu do ceny czy to systemu, czy tego nowego.

EOT, dalej to tylko na forum jak chcesz.
[#43] Re: TroikaNG kontratakuje!

@pwe, post #23

W malo ktorym "amigowym" sprzecie jest standardowo montowane USB 2.0. Firewire jest drozszy i - co najwazniejsze - mniej popularny (niestety).
Nie ma sensu uzywanie DDR3 przy procesorze jak ten planowany 700MHz. A DDR sa i tansze od tych nowszych i szybszych.
700MHz to i tak prawie 2 razy wiecej niz w Efice, a jest sporo uzytkownikow Efiki zadowolonych z niej.
[#44] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Bigo, post #38

Mac Mini? :)
[#45] Re: TroikaNG kontratakuje!

@hakonwpz, post #15

lub, co gorsza, przedplaty

Tym razem chyba nie zartuja. Za duzo sie wydarzylo ;) :P

Ale...bylo "tragicznie", to teraz bedzie przynajmniej zabawnie ;)

Ostatnia edycja: 06.02.09 09:18:58
[#46] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Bigo, post #38

Jest sporo Macow (gotowe komputery do kupienia w kazdej chwili) lepszych od Pega a procesor w niektorych taktowany nawet 1.67GHz, zazwyczaj maja tez niezla karte graficzna i calkiem realne jest to, ze bedzie na nie MorphOS :)
[#47] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Drako^lM, post #20

Pegasos 2 nie jest Amiga

Tylko AmigaPegasos.
[#48] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Andrzej Drozd, post #47

Ja nie rozumie jednego,dlaczego firma amiga nic majac prawa do nazywa amiga poprostu nie wypusci sprzetu pt amiga 1300 ;),wiem wiem glupi jestem ale z logiki by wynikalo albo nawet z kalkulacji po cholera mi prawa do nazwy amiga jak jej nie wykorzystuje,chyba ze firma amiga nie ma takowych praw ;).
[#49] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Andrzej Drozd, post #47

Ech...

Od tego momentu dalsze posty w temacie "Pegasos jest/nie jest Amigą" będą nagradzane banami.

moderator
[#50] Re: TroikaNG kontratakuje!

@SzaryWilk, post #48

Amiga Inc. niech wypuści jakikolwiek sprzęt najpierw, a później będziemy mogli podyskutować jak go powinna nazwać.
[#51] Re: TroikaNG kontratakuje!

@temp, post #43

Cóż z tego, że jakiś sprzęt pod OS4 ma na płycie USB2.0, skoro sterowniki USB w OS4 obsługują tryb USB1.1?
Dla odmiany mój Peg ma na płycie USB1.1, ale w PCI mam kartę USB2.0 która pięknie śmiga w pełnej prędkości pod MOSem...
Moim skromnym zdaniem Peg2 jest świetnym sprzętem pod amigowe systemy, w tym OS4. Zdanie to podpieram moim 4 letnim doświadczeniem z używaniem Pega2 :)
[#52] Re: TroikaNG kontratakuje!

@SzaryWilk, post #48

> dlaczego firma amiga nic majac prawa
> do nazywa amiga poprostu nie wypusci
> sprzetu pt amiga 1300

Po co? Oni sa od wykazywania "strat" dla takiego, Polskiego Prokomu na przyklad.

> Zamiast dać jeden sprzęt to Os4 pojawia się na coraz inny.

Bo te firemki zwietrzyly niezly interes - sprzedawac garsce zapalencow sprzet za 300 i wiecej ojro, wart co najwyzej $100,
z ktorego i tak owce beda sie cieszyc, ze zrobily interes zycia. Only x86 makes it possible... today.
[#53] Re: TroikaNG kontratakuje!
Ech. Plytka referencyjna od freescale, warta wg. digikey 338 USD...

http://img7.imageshack.us/img7/4607/freescale2ey7.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/993/freescalekv7.jpg
[#54] Re: TroikaNG kontratakuje!

@Jacek Piszczek, post #44

To już jakiś postęp przynajmniej pod względem szybkości procesora. Szkoda że tylko ten Radeon nie posiada 128 MB ram. Ale najwidoczniej nie można mieć wszystkiego na raz. Jak dla mnie to
Mini jest na pewno lepszym sprzętem od zapowiadanej w newsie płyty głównej i cenowo wypada mniej więcej podobnie.
[#55] Re: TroikaNG kontratakuje!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #39

Freescale ma 8610 1,33 GHz, AMCC 460SX 1,4 GHz. Może to nie jest powyżej 1,5 GHz ale zawsze postęp w stosunku do obecnego sprzętu. A dlaczego w perspektywie rozwoju nasze środowisko ma rezygnować z 64 bitowych procesorów? Ja chcę tylko żeby raz na kilka lat pojawiał się sprzęt lepszy od obecnie najlepszego na rynku. Dlatego według mnie decyzja o wydaniu MOSa na Maca Mini wydaje mi się właściwa.
[#56] Re: TroikaNG kontratakuje!

@szuler, post #53

Gołym okiem widać że te płyty są tylko "podobne". To tak jakby wziąć gotowy layout jakiejś płyty, tu odjąć myszką, tam dodać, i już mamy całkiem nowy produkt.
Tylko ciekawe czy to w ogóle działa z prądem.
[#57] Re: TroikaNG kontratakuje!

@MinisterQ, post #56

Tylko ciekawe czy to w ogóle działa z prądem.

Nie dziala bo to tylko layout. ;) Ale na serio to ciekawy jestem, czy wyslali juz ten layout do produkcji. ;)

MiniQ, a moze stworzymy kilkuosobowa firme i zaslyniemy w swiecie amigowym? Kupimy jakas plytke referencyjna od freescale i zbierzemy przedplaty na sprzet "projektowany specjalnie dla AmigaOS"? ;)
[#58] Re: TroikaNG kontratakuje!

@szuler, post #57

Wchodzę w to. ;)
[#59] Re: TroikaNG kontratakuje!

@MinisterQ, post #58

To ja dorzucam grafikę!GeForce Unlimited, drivery napisze kiero, załatwiam dokumentację.
[#60] Re: TroikaNG kontratakuje!

@MinisterQ, post #56

Mylisz się, MiniQ. Te layout Troiki (zdjęcie z AW.net) jest identyczny z podanym przez szulera 2ey7. To znaczy, że Troika wznosi się na nowy poziom... zakłamania! :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem