Komentowana treść: AROS na Sam440 - raport z prac
[#31] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #28

Tymbardziej że w swoich początkowych założeniach AROS był projektowany pod x86.

To jest akurat dosc czesto powtarzane klamstwo. Ale, nawet powtorzenie go 1000 razy nie uczyni z nieg porawdy.

Nie, AROS nie byl w poczatkowych zalozeniach projektowany pod x86.
[#32] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #28

podwojny post. sorki.

Ostatnia edycja: 11.03.10 12:55:41
[#33] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #28

The goal of AfA OS is to bring modern features like Antialiasing (AA) to the AmigaOS since there is no further development for the 68k AmigaOS since OS3.9
AfA OS replaces AmigaOS core libraries with their more advanced AROS counterparts.

np to jest bardzo śmieszne...
[#34] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@szuler, post #31

Wydaje mi się, że AROS miał po prostu zastąpić zagrożony zarzuceniem AOS na Amigach... Mylę się?
[#35] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #34

O ile dobrze pamiętam to były jakieś wczesne wersje AROSa dla 68k.
[#36] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@taurus, post #27

Fajnie, że udało Ci się znaleźć wyjątek potwierdzający regułę.
W drugą stronę mógłbyś podać MacOnLinux.
Ile jeszcze byłbyś w stanie wymienić linuksowych programów, które robi się z założenia tylko dla jednej architektury? :)

Ostatnia edycja: 11.03.10 13:27:57
[#37] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #36

ok. 100-110 pakietow
[#38] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@taurus, post #37

jaki to procent? 0,6...

Ostatnia edycja: 11.03.10 13:53:42
[#39] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #38

miło, że ostatnio dużo ciekawych wieści z frontu arosowego, więcej niż z morphoso-amigaosa wziętych razem.

ludziom się chce, albo dostają za to kasę, albo się chce i dostają za to kasę, a softu coraz więcej i systemy amigaOSopodobne nabierają ciała. szukam i szukam i nie mogę się doszukać absolutnie żadnego powodu do psioczenia i/lub złego nastroju.
[#40] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Kiv_Master, post #21

Powiem krótko, właśnie przez "takie hobby" AmigaOS jest na takim poziomie na jakim jest.

Wlasnie przez takie plecenie dub smalonych rozmywasz calkowicie newsa o AROSie i wciskasz swoje zakichane AOS'owe biadolenie. A co mnie obchodzi czy innych userow, ze ten Twoj AOS jest jak sam powiedziales na TAKIM POZIOMIE zwlaszcza w tym newsie.
[#41] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Kiv_Master, post #21

Brednioserial pod tytułem jaka to wielka szkoda że Aros i MorphOS zabrały użytkowników jedynemu słusznemu AmigaOS idź uprawiaj na innych portalach. Tu jest miejsce dla otwartych umysłów.
[#42] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@szuler, post #31

> To jest akurat dosc czesto powtarzane klamstwo.

Widocznie słyszałem "kłamliwą wersję".

Tak z ciekawości więc... na jaką architekture pojawiły się pierwsze wersje AROS'a. Bo ja się w sumie spotkałem z nim po raz pierwszy na x86, a później "długo, długo nic". Dopiero po pewnym czasie zacząłem słyszeć o wersjach na inne procesory.

Edit: Zapomniałem zapytać. Czy w AROSie jest jakiś JIT 68k?

Ostatnia edycja: 12.03.10 00:23:07
[#43] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #42

Czy w AROSie jest jakiś JIT 68k?

Jest. Na załączonym obrazku czwarta zakładka od końca:
http://1.bp.blogspot.com/_ypaUlffYZrw/S30d7JNpGlI/AAAAAAAAAGA/Y5QqoLmTMYY/s1600-h/20100218_memory.jpg

Ostatnia edycja: 12.03.10 08:04:33
[#44] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #43

Mi chodziło raczej o samego AROSa, a nie UAE...
[#45] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #44

Jeśli chodzi o coś w rodzaju Trance czy Petunii to nie ma.
[#46] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #44

"Zgodność" AROS-a z 68k osiągnięto przez integrację z systemem emulatora UAE. W stosunku do rozwiązań znanych z MorphOS-a i OS4 ma to swoje wady ale ma też i zalety (emulacja układów specjalizowanych). To, co widzisz na obrazku (Janus UAE Control) to nie jest zwykłe GUI dla UAE tylko jeden z elementów składających się na tą integrację (AmiBridge).
O tym jak to działa można poczytać tutaj: http://o1i.blogspot.com/ albo obejrzeć tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=XTaZCNOvCnE - tak gdzieś od połowy filmu... Jak widać można całkowicie przełączyć się na Workbencha albo uruchamiać programy (w tym i "niesystemowe" gry) bezpośrednio na pulpicie AROS-a.
AmiBridge wymaga do obrazu kickstartu oraz plików systemowych AmigaOS w katalogu na dysku z AROS-em. Można przygotować kilka różnych zastawów emulujących środowisko np. A500, A1200 i przy pierwszym uruchomieniu programu 68k wskazać, którego z nich UAE ma użyć. Kolejne użycia to tylko kliknięcie w ikonkę tego programu. System jest na tyle inteligentny, że ładuje tylko te biblioteki, których wymaga uruchamiany program i nie otwiera okna workbencha , więc efekt wizualny jest taki jakby był to program natywny x86.

Ostatnio pojawił się alternatywny projekt emulacji bardziej zbliżony do rozwiązań znanych z platformy PPC: http://emumiga.com/
[#47] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #46

niestety nie ma wcale zalet w stosunku do morphosa, bo morphos tez ma euae wiec możliwosci morphosa są nadzbiorem możliwości arosa dlatego mam nadzieje tylko na projekt emumiga.com

Ostatnia edycja: 12.03.10 11:48:58
[#48] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@rzookol, post #47

niestety nie ma wcale zalet w stosunku do morphosa, bo morphos tez ma euae

Szanuję Twoją opinię, ale się z nią nie zgadzam :)
Nie da się uruchomić w MorphOS-ie kilkudyskietkowej gry poprzez jedno kliknięcie w ikonę przypisaną do tej gry, chyba, że czegoś nie wiem.
Myślę, że nie da się też np. zapisać rysunku wykonanego w DPaincie na dysku MorphOS-a...

Tu pokazano jak dodaje się amigowy program do katalogu AROS-a i jak się go potem uruchamia. Jak widać "integracja" trwała 20 sekund i sprowadzała się do wskazania pliku. http://www.youtube.com/watch?v=rS0KXRZgphs
Dla paru gier chciałbym mieć technologię AmiBridge w MorphOS-ie.

PS. Film jest z 2008 roku, kiedy nie było jeszcze synchronizacji kursora AROS-a z kursorem AmigaOS. Teraz po wejściu na obszar zajmowany przez program 68k kursor AROS-owy "zamienia się" w kusor AmigaOS.

Tu ciekawe: http://aros-exec.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=4387&forum=24&post_id=38461#forumpost38461

Ostatnia edycja: 12.03.10 12:26:46
[#49] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #48

Kilkudyskietkowe gry z obrazów adf można uruchomić w identyczny sposób jak jednodyskietkowe. Ctrl - Alt - F1 zmieniamy dyskietki. Pozatym jest JST/WHDLoad czy skrypt uaeexe.rexx. Cytat z readme E-UAE: Practically, you can directly run a WHDLOAD game, or applications from your uae installation by
using this contextmenu from Ambient. The purpose was mainly to play with UAE rexx port.

DPaint pod MorphOSem nie działa, fakt.

Ostatnia edycja: 12.03.10 12:50:24
[#50] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@FOrest, post #48

Z DPaintem to sie podjaralem. :)
Niestety z AROSemPPC juz nie bedzie tak rozowo - brak JITa w UAE.

Tak czy inaczej, mozliwosc ta, stawia AROSa wyzej od AOS4 i MOSa. Patrzac oczywiscie przez pryzmat klasykowca. Najbardziej podobala mi sie zabawa DOpusem68k. :)

Ostatnia edycja: 12.03.10 13:12:23
[#51] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Andrzej Drozd, post #50

Dobrze ze cos zaczyna sie ruszac nie ma to jak konkurencja miejmy nadzieje ze wyjdzie tez jakis w miare tani sprzet.
[#52] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@SzaryWilk, post #51

Jak rozumieć "w miarę tani"? Ile miałaby kosztować nowa płyta PPC, by zasługiwac na to miano?
[#53] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@SzaryWilk, post #51

ostatnio twierdziles ze plyty PPC to wyciaganie kasy z biednych owiec, o ile pamietam to chciales kupowac Natami ..bo to jest przyszlosc i moc
[#54] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Andrzej Drozd, post #50

> Tak czy inaczej, mozliwosc ta, stawia AROSa wyzej od AOS4 i MOSa.

Jaka? Że działa DPaint? Pod MorphOS są znacznie bardziej rozwiniete programy (luba działają te z 68k) niż DPaint.
[#55] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@DRACOX, post #53

> o ile pamietam to chciales kupowac Natami

Najpierw ten sprzęt musi wyjść

> ..bo to jest przyszlosc i moc

nie karmić trolla!
[#56] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@RadziN, post #40

Albo nie umiesz czytać, albo czytać ze zrozumieniem, niestety wszystkie (nie tylko "mój") amigowe i okołoamigowe systemy są na "TAKIM POZIOMIE". AROS miałby szansę się wybić z powodu taniego sprzętu gdyby cała moc jego developerów szła na x86, a tak to na każdej AROSowej platformie większa lub mniejsza kupa.

PS. Do tych co nie rozumieją - jestem jak najbardziej za AROSem, ale tylko na x86, na PPC i drogie/niedostępne maszyny mamy już oryginalny AOS i podróbkę czyli MOSa i wystarczy.
[#57] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Solo Kazuki, post #54

Ja znam i używam trochę PPainta - dobry program, ale pod MorphOSem oprócz niego niego nie ma nic sensownego do edycji grafik w trybach paletowych. Wątpie, że DPaint jest znacznie gorszy. Jeśli chodzi o tryby 24Bit to wybór jest większy, kilka programów jest naprawdę fajnych.
[#58] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@Ender, post #5

Ender, alepoco, Tiger na takim sprzęcie naprawdę śmiga. z odpowiednią grafiką równiż leopard z pełnym QE/CI.
[#59] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@DRACOX, post #53

ostatnio twierdziles ze plyty PPC to wyciaganie kasy z biednych owiec

W tym tygodniu "trendy i jazzy" u Szarego Wilka jest ArosPPC :D

podróbkę czyli MOSa

Widzę że niejaki "Kokuś Be" zdrowo Cię namaścił. :D

Ostatnia edycja: 12.03.10 22:56:35
[#60] Re: AROS na Sam440 - raport z prac

@waldiamiga, post #59

Upss..Podwójny post.

Ostatnia edycja: 12.03.10 22:56:05
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem