Komentowana treść: AmigaOne X1000 FAQ - część 3
[#31] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@DRACOX, post #30

nie podali bo obowiazuje ich NDA

Ale ja nie pytałem dlaczego nie podali. Powód niepodania nie jest w sumie istotny. Ciekawi mnie jaki X1000 będzie miał procesor, a nie dlaczego jeszcze tego nie wiemy.
[#32] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #31

Może oni tez jeszcze nie wiedzą? ;)
[#33] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #31

Powód podania jest bardzo istotny, choć ktoś komu ten projekt jest nie na rękę zawsze będzie szukał problemów tam gdzie nawet się jeszcze nie okazały. Jak nie można dokopać za procesor bo jest nieznany, to trzeba dokopać bo procesor jest nieznany. Ale jak na razie to wygląda na związek przyczynowo-skutkowy, jest NDA więc nie można na ten moment podać procesora. Jakoś nie widać by zainteresowani nową Amigą (bo to Amiga One) rozpaczali z tego powodu teraz, za to Ci, którzy już dawno źle się wyrażają o projekcie(nie znając nawet wszystkich szczegółów) bez podania jakichkolwiek sensownych powodów (bo z dziecinnymi panów magistrów a może nawet inżynierów nie ma nawet co dyskutować) mają ciągle problem bo nie podano im informacji, a ta informacja im w ogóle nie jest potrzebna bo i tak nie kupią, bo teraz w modzie jest odkupowanie z rynku wtórnego sprzętu firmy Apple. Naprawdę Apple powinno z tego jakąś reklamę sobie zrobić: "Nawet jak nasz sprzęt się zestarzeje znajdziesz sobie MorphOSowca dla którego nasz 10 letni komputer będzie szczytem wydajności". Zresztą chyba nikt nie powie, że to nie jest prawda dla użytkowników MOS, natomiast nie rozumiem czemu AOS nie może według nich posiadać aktualnie produkowanych nowych komputerów, czemu to tak niektórych boli to nie rozumiem, to zazdrość czy zawiść?

Ostatnia edycja: 04.04.10 17:26:25
[#34] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Bully Boys, post #33

nie rozumiem czemu AOS nie może według nich posiadać aktualnie produkowanych nowych komputerów

Jak to nie może? Przecież posiada. Sam440 jest aktualnie produkowana i nowa.

to zazdrość czy zawiść?

Tekst o inżynierach i magistrach (jakieś kompleksy na tle własnego wykształcenia?), oraz jęczenie na temat, że morphosowiec może sobie kupić sprzęt kilkakrotnie szybszy od Samanthy za ułamek jej ceny to zazdrość, czy zawiść?
[#35] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Bully Boys, post #33

Tłumaczenie się NDA może być zrozumiałe, ale po tych wszystkich "troikowych" czy "iwinowych" zapowiedziach w przeciągu ostatnich lat takie tajemnice są podejrzane, a jako potencjalny klient nie chciał bym się czuć jak frajer, który łyknie każdą specyfikacje, każdy procesor za każdą cenę. Tyle razy już był przerabiany ten scenariusz robienia ludzi w balona, że naprawdę lepiej jest nie czarować ludzi tylko jasno powiedzieć lub napisać jaka jest oferta. Aktualnie firma A-Eon nie oferuje niczego poza niepełnymi obiecankami. A-Eon nie ma produktu, ma słabą stronę internetową (a z ludźmi komunikuje się przez forum) i ma zapowiedź specyfikacji (bo nie ma specyfikacji, nie ma procesora, a jak podano na stronie ta zapowiedź pełnej specyfikacji może się jeszcze zmienić).

Co do wtórnego sprzętu Apple to ja uważam brak oficjalnego wsparcia AmigaOS dla np. dla Mac mini za błąd Hyperionu (moim zdaniem im więcej sprzętu obsłuży system tym lepiej dla niego). Sprzęt nie jest nowy (tak, jest stary), ale dostępny, tani i o względnie dobrych parametrach. Bardzo bym chciał na swoim Macu mini zainstalować i używać AmigaOS 4.x, zwłaszcza że łatwiej ten sprzęt przewozić niż Pegasosa II. Jak widać na przykładzie innego systemu operacyjnego ludziom nie przeszkadzają parametry takich starych maków. Tym samym AmigaOS przegrał po raz kolejny bo zamiast mieć więcej użytkowników nadal czekamy na kolejny sensowny sprzęt podczas gdy dzisiaj "leży na ulicy" pełno zupełnie sprawnego i użytecznego sprzętu i są ludzie, którzy dzisiaj mogliby kupić taki produkt jak nowa wersja AmigaOS. Sprzęt istnieje, system istnieje tylko woli nie ma, wybrano inną drogę by sprzedać sprzęt kilku osobom.
[#36] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3
dla osoby z zewnątrz czytanie zjadliwych amigowych komentarzy pisanych na pececie musi być chyba zabawne...
[#37] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #36

dla osoby z zewnątrz czytanie zjadliwych amigowych komentarzy pisanych na pececie musi być chyba zabawne...

Odezwał się ten, kto z Amigi komentarz napisał.
[#38] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #35

nadal czekamy na kolejny sensowny sprzęt podczas gdy dzisiaj "leży na ulicy"

Mam już swoje lata ale skleroza mnie tak nie trzepie, żebym nie pamiętał "argumentów" za trzymaniem się produktów "amigowej" firmy Genesi, gdy sugerowałem port na produkty Apple! MOST zmienił zdanie, gdy zabrakło dla MorphOS-a amigowego sprzętu i to jest fakt! Z całym szacunkiem ale nie obracajmy teraz kota ogonem przeciwko fanom OS4...
[#39] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #37

Ja się przynajmniej nie wypowiadam na temat wyższości jednego "amigowego" rozwiązania nad drugim :) Oba od strony sprzętowej są tak samo dalekie od Amigi jak mój pecet
poza tym nie piłem do Ciebie :)

Ostatnia edycja: 04.04.10 19:22:06
[#40] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #39

No chyba jednak trochę są bliższe :)
[#41] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@wali7, post #40

Bo mają procesor PPC? No proszę Cię...
Co amigowego jest w Macu Mini?

Nie chcę, żeby ktoś odniósł wrażenie, że jestem niezadowolony z portu MOS-a na Mini. Wręcz przeciwnie. To był dobry ruch, Szkoda, tylko, ze ten kierunek rozwoju jest już bez przyszłości. Oczywiście nie ma co wylewać łez, bo do czasu aż strucle się skończą MOST chyba coś wymyśli?... :)

Ostatnia edycja: 04.04.10 19:52:23
[#42] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #38

Tylko wtedy jakoś dziwnie się wykręcano, że się nie da, że dokumentacji do czegoś nie ma itd. a jednak się dało. Najważniejsze jest to, że tak jak wtedy ten sprzęt Genesi był dostępny do kupienia tak teraz (wtedy też, ale od jakiegoś czasu jest też system na ten sprzęt) jest do kupienia wtórny sprzęt Apple, stary bo stary, ale jest. Nie rozmawiamy więc o tym co ma być tylko o tym co jest, a to jest kluczowe. Nie trzeba było czekać na ten sprzęt. Jest pewna nadzieja dla Hyperionu bo raz zaskoczyli i bez obiecanek (a nawet w pewnym sensie wbrew swojej postawie jaką prezentowali na forach) zrobili wersję systemu na Pegasosa II, więc może też zauważą inny sprzęt i potencjalnych użytkowników systemu AmigaOS, a więc nowych klientów. To nie zabije X1000, przecież kupując Maca mini ktoś może się zainteresować ich systemem i być może nawet kupić później X1000. Dlaczego od razu użytkownik ma w ciemno sporo kasy wydać, może mniejszymi krokami mógłby stać się użytkownikiem AmigaOS w najnowszej wersji tego systemu, a później kto wie - może by pozostał przy platformie. To i tak są małe grupy użytkowników, więc w sumie śmiesznie to z drugiej strony może wyglądać ;)
Czasami można odnieść wrażenie, że wcale nie chodzi Hyperionowi o zwiększenie liczby użytkowników systemu AmigaOS.
[#43] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #42

Pewnie, że lepiej by było dla amigowców i dla OS4 gdyby był port na maczki. Tylko, że wtedy wszyscy, którzy kupili sprzęt z etykietką "Amiga" poczuliby się nabici w butelkę, prawda?
[#44] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #42

Tylko wtedy jakoś dziwnie się wykręcano, że się nie da, że dokumentacji do czegoś nie ma itd. a jednak się dało.

Zważmy jednak, że stopień udokumentowania i rozpracowania sprzętu Maca mini, czy PowerMaca jest zupełnie inny teraz niż w 2004 czy 2005 roku. Więc może nie do końca "dziwnie" się wykręcano.
[#45] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #43

Oczywiście, tego wykluczyć nie można, ale taka sytuacja już była z wersją AmigaOS4 na Pegasosa II. Wtedy niektórzy tak się mogli poczuć, ale z czasem wybaczyli lub zapomnieli jaką krzywdę im Hyperion wyrządził
[#46] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #41

Nie chcę, żeby ktoś odniósł wrażenie, że jestem niezadowolony z portu MOS-a na Mini. Wręcz przeciwnie. To był dobry ruch, Szkoda, tylko, ze ten kierunek rozwoju jest już bez przyszłości. Oczywiście nie ma co wylewać łez, bo do czasu aż strucle się skończą MOST chyba coś wymyśli?

Wydaje mi się, że naturalne pozostaje przejście na inną architekturę (x86?).
[#47] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #45

Myślę, że to nieporównywalna skala. Port na sprzęt za 500 zł byłby gwoździem do trumny dla producentów nowej Amigi.
[#48] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #41

Podejrzewam, że zanim się strucle skończą, to nam się znudzi to amigowanie (czy jak kto woli morphosowanie)... a myślę, że jeszcze troche ta zabawa potrwa ;) (przynajmniej w moim wydaniu). Jestem prawie pewien, że strucle z PPC będa jeszcze do kupienia (oczywiście na rynku wtórnym) daleko po tym, jak ostatnia nowa maszyna z PPC nadającą się do uzytku jako desktop (wliczając w to różne konstrukcje do zastosowań przemysłowych).

Dlaczego "Ami PPC" i "Ami-like PPC" są bliższe Amigi niż Wintel? Nie miałem na myśli sprzętu, tylko system: konstrukcja katalogów c, libs, l, devs..., zgodność API z AmigaOS3.x, filozofia użytkowania (w rozumieniu ergonomii)...
Bo sprzęt oczywiście że nie... co prawda są karty PPC dla klasycznej Ami, ale sam C= zdaje się miał inne plany co do przyszłosci Amigi (C= był jedyna i ostatnia firmą produkującą Ami jako całość: oryginalny sprzęt + oryginalny soft... coś jak Apple do czasu przesiadki na Intela; i C= jakieś tam, może ułomne, ale zawsze wizje przyszłości Ami miał): procek PA-RISC, MIPS, albo Alpha... o PPC jakoś było cicho (nie jestem zresztą pewien, czy już był wtedy na rynku).
[#49] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #47

Owszem, ale obecnie producent "nowej Amigi" to jest zupełnie inna firma niż "producent AmigaOS". Więc podłożenie nogi ACube niekoniecznie musi oznaczać dla Hyperionu samobójstwo. Myślę nawet, że rozumując czysto ekonomicznie, to port na strucle, podobnie jak w przypadku Morphosa, mógłby pomóc w popularyzacji systemu:
- kupujący maca PPC nie musi się stać automatycznie użytkownikiem MacOS X, bo nie będzie juz nowszych od 10.5 wersji dla PPC i co gorsza spora ilość nowego softu jest Intel only. Tak więc nie ma aż takiego ryzyka strzału w stopę, gdy świeżo upieczony posiadacz strucli PPC zakocha się w MacOS (np. ja się nie zakochałem i nie używam tego systemu) i odrzuci AmigaOS jako gorszy.
- maców PPC wyprodukowano olbrzymią ilość, do tego są dobre jakościowo i bardzo tanie (zwłaszcza w porównaniu do produktów ACube). Starczy ich na dłuuuuugo.
- wydajność sprzętu chociażby z G4>1 GHz nie powinna ustępować tej X1000 (nie mówiąc o przeróżnych Samanthach). A jak ktoś chce więcej, to dwuprocesorowe modele G4, czy G5 też są dostępne (o ile którykolwiek z Amisystemów dorobi się sensownej obsługi SMP).
[#50] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@wali7, post #48

Dlaczego "Ami PPC" i "Ami-like PPC" są bliższe Amigi niż Wintel? Nie miałem na myśli sprzętu, tylko system: konstrukcja katalogów c, libs, l, devs..., zgodność API z AmigaOS3.x, filozofia użytkowania (w rozumieniu ergonomii)...

Zaraz Ci wyjedzie z AROS-em
[#51] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@wali7, post #48

Z tego co pamiętam to chłopaki chcieli zaprzęgnąć do nowej Amisi ( z AAA ??) PA-RISCa od HP.Potem QuickPak (chyba tak to się piszę) gmyrali coś przy karcie z Alpha 21x64 dla A4000.A wcześniej jakieś firmy jak i sam C= chcieli wprowadzić transputery od InMOSa w formie karty Zorro II.

Ostatnia edycja: 04.04.10 21:15:25
[#52] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #42

Generalnie tak, ale czy to zrobią kiedykolwiek to już jest wyłącznie ich sprawa, ale to nie rodzi płaczu u chcących użytkować nową Amigę (Amiga One) a nawet o użytkownikom AOS - żeby nie było Ty np. jesteś posiadaczem zainstalowanego AOS 4.1 ale nie jego użytkownikiem i nic tego nie zmieni, wszystko widać w Twoich wypowiedziach, a widać straszliwie i tego nie zmienisz pisząć cokolwiek albo nawet krzyżując się w Święta Wielkanocne.

Ostatnia edycja: 04.04.10 21:15:08
[#53] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Bully Boys, post #52

Czym się różni posiadacz AmigaOS 4 od użytkownika AmigaOS 4?
[#54] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #50

Zaraz Ci wyjedzie z AROS-em

bk
[#55] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #53

Można być użytkownikiem nie będąc tego czegoś posiadaczem i na odwrót.
Np. kupujesz jakiś przedmiot i uznajesz, że Ci nie pasuje. Posiadasz go ale nie użytkujesz.
Można także pożyczyć czyjąś własność i ją użytkować.
[#56] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Bully Boys, post #52

Jestem zarówno posiadaczem jak i użytkownikiem (chociaż i tak najczęściej w przeciągu tygodnia używam Linuxa bo w pracy i w weekendy w rodzinnym mieście), a jeśli chodzi o user-agenta to jest w nim jak widać SUSE Linux i x86. W mieście, w którym aktualnie przebywam nie mam dostępu do Pegasosa II.
Nie wiem po co o tym napisałeś, do czego ta część wypowiedzi pasuje, czy jest argumentem w dyskusji, czy jest w temacie... Myślę, że napisałeś tak tylko po to aby się czepić czegoś, stąd te wycieczki osobiste. Taktyka odchodzenia od tematu przy braku argumentów jest słaba, czytelna i świadczy o osobie, która tej taktyki używa.
Czy wracamy do tematu czy licytujemy się kto jest bardziej amigowy i ile w moich Amigach jest Amigi?
[#57] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #56

FOrest wyjaśnił wszystko
[#58] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@grxmrx, post #56

Czy wracamy do tematu czy licytujemy się kto jest bardziej amigowy i ile w moich Amigach jest Amigi?

Parę postów wyżej grzecznie zwróciłem uwagę na niedorzeczność tej licytacji wobec faktu, że każdy z nas i tak w określonych sytuacjach jest zmuszony do korzystania z PC... I co? Dostało mi się...
[#59] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@FOrest, post #58

Czym lub kim się przejmujesz? Jak mawia znajomy: weź przestań ;)
[#60] Re: AmigaOne X1000 FAQ - część 3

@Grzegorz Kraszewski, post #53

Czym się różni posiadacz AmigaOS 4 od użytkownika AmigaOS 4?

Posiadacz ma i kisi go na HD, natomiast uzytkownik sie modli do swojego AOS4 i chce aby MOS przegral. Aha, i jeszcze walczy o czystosc rasy. :P
No, dobra. Troche przesadzilem.

Ale Natami i tak rządzi. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem