Komentowana treść: 25 lat Amigi
[#31] Re: 25 lat Amigi
Nie pozostaje mi nic innego jak przyłączyć się do życzeń z przedmówcami.

Ale ja bym wolał gdy są dwa obozy ( niebieski i czerwony ) , jest ciekawiej.
" W jedności siła " - też może być ale do czego nas by to zaprowadziło.

pozdro ;)
[#32] Re: 25 lat Amigi

@Piotr Myszkowski, post #31

Wszystkiego najlepszego Amigo, najlepsza przyjaciółko i najprzyjemniejszy w użyciu komputerze. 100 lat i rychłego powrotu na należne Ci miejsce.
[#33] Re: 25 lat Amigi

@Piotr Myszkowski, post #31

>> Ale ja bym wolał gdy są dwa obozy ( niebieski i czerwony ) , jest ciekawiej.

Chyba rzadko tu zaglądasz, że to "ciekawiej" jeszcze bokiem Ci nie wyszło ;)
[#34] Re: 25 lat Amigi

@frywolny_marian, post #28

Gratuluję wiedzy o Amidze. Jak dla Ciebie x1000 jest "przyszywaną Amigą" to baw się dobrze w superfroga na prawdziwej A500 do samego końca świata i jeden dzień dłużej. Czy Ci się to podoba czy nie, X1000 JEST Amigą.
Tak trudno zaczaić, że X1000 (w takiej formie, z taką nazwą, ceną i konfigiem) jest wynikiem WSZYSTKICH wydarzeń jakie miały miejsce w amigowym światku po upadku Commodore ?
A zresztą, co będę się wysilał. Wytłumacz mi tylko dlaczego X1000 dla Ciebie jest "przyszywaną Amigą"
[#35] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #34

Spoko kolo. Wszystkie zdarzenia w amigowym światku po upadku Commodore, przejęciu przez ESCOM a później GATEWAY wskazują że potencjalnych spadkobierców brak. Ideowi, albo duchowi następcy to zarówno uA1, X1000, jak i Sam czy Natami. Przy czym w pierwszych 3 wypadkach jest obrana droga 'prawdopodobnej' ewolucji amigi czyli przejście na PowerPC i komponenty PCtowe, w czwartym jest to po prostu (choć wcale nie prosto) rozwinięcie klasyka. I nie ty decydujesz o tym co amigą jest, a co nie. Dla każdego coś innego. X1000 ma dokładnie tyle samo wspólnego z Amigą co Pegasos, Mac'i, Samantha...
[#36] Re: 25 lat Amigi
Long live Amy!! We wszelkich przejawach Twego istnienia.
Zdrówko wypite wczoraj (w towarzystwie PS3 (też PPC )).
[#37] Re: 25 lat Amigi

@abcdef, post #35

To oczywiste, że nie ja decyduję, ani Ty, ani nikt z tego czy innego portalu amigowego. Decyduje właściciel marki oraz jego zaangażowanie w projekt. Hyperion wspierał Amigę, zanim otrzymał jakiekolwiek prawa do systemu. Dopięli swego i to oni decydują (wraz z inwestorem) jaka będzie nowa Amiga. ("One" celowo pomijam z racji tego, że najwidoczniej nie dało się inaczej wynegocjować z Amiga Inc i póki co nie robi to żadnej różnicy).
Hyperion oraz A-EON jak do tej pory nie zawiedli. Można psioczyć na cenę, konfig i co tam kto jeszcze zechce, ale fakt jest taki, że poważnie podchodzą do tematu i realizują projekt nowej Amigi. Nie rozumiem jak można twierdzić inaczej i mówić, że X1000 to nie Amiga.
To tak jakbym patrzył na nowy model Jaguara i mówił, że to nie Jaguar, bo właścicielem jest Tata Motors. A może na wszystko tak popatrzymy ? Polska to nie Polska, bo wg. niektórych jest Polska A, a inni stali tam gdzie stało ZOMO.
[#38] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #37

Dlaczego zatem komputer nie nazywa się po prostu Amiga X1000? Ano bo praw do nazwy nie ma tak jak i Eyetech nie miał. Ja też mogę wzorem Eyetecha wziąć płytkę developerską PPC, skontaktować się z Hyperionem i wypuścić AmigaTwo 2020 z AOS 4.x, z amigą będzie miało to tyle samo wspólnego co X1000 czy Samantha. Nie potrafisz zrozumieć jednej rzeczy - to że A-EON coś produkuje w spółce z Hyperionem nie czyni z tego 'lepszej Amigi' od pozostałych projektów. Jest to, jak na chwilę obecną, najbardziej zaawansowany technologicznie projekt 'amiga-like', co nie oznacza że jedyny słuszny.
[#39] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #37

Ja się pod tym podpisuje. Chyba najlepiej wytłumaczone o co w tym wszystkim chodzi. Najlepszego Ami. ;)
[#40] Re: 25 lat Amigi

@abcdef, post #38

Nie nazywa się tak, tylko i wyłącznie dlatego, że Amiga NIC zachowała nazwę "Amiga" tylko dla siebie. Hyperion mógł dalej negocjować, mijałyby kolejne miesiące, a może nawet lata i nic by nie zostało; ani Amigi ani AmigiOne. No to Hypierion dał sobie spokój z nazwą "Amiga" i wziął co było do wzięcia czyli "AmigaOne" i "Amiga One".
To Ty nie rozumiesz, że ten kto ma prawa do systemu ten decyduje co jest Amigą, a co nie. Twórcy NatAmi, Sama4xx nie mogą swobodnie i legalnie dysponować amigowym systemem, który jest wyznacznikiem amigowości. Prawa do systemu ma Hyperion, który wraz z A-EON tworzy X1000 - co w konsekwencji daje nową Amigę (One)
[#41] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #37

Nie chcę się z Tobą spierać. Mnie naprawdę mało interesują "nowe" Amigi. Nie znaczy to, że źle życzę ich twórcom czy użytkownikom, wręcz przeciwnie. Pozwól, że pozostanę przy swojej wizji.
Dla mnie Amiga to maszyna retro. Lubię maszyny retro. Lubię w nich grzebać, programować w zapomnianych językach. Lubię gry retro. Taki już ze mnie dziwak. Do codziennego użytku służy mi piec, który jest 100 razy bardziej użyteczny od X1000 (żeby nie było: od minimaców i samów również)
To forum odwiedzają też tacy ludzie jak ja, więc przyzwyczaj się do takich opinii.
Wczoraj obchodziłem 25 rocznicę premiery Amigi. Uważasz, że X1000 zasłużyła już na jubileusz, zwłaszcza, że nikt z szaraków jej jeszcze nie widział? Według mnie daleka przed nią droga do stania się legendą. Samo jechanie na marce, poparte zresztą wątpliwymi prawami nie zrobi z niej w jeden dzień kultowej maszyny, choćbyś nie wiem jak bardzo ewangelizował ciemny lud. Stąd takie, a nie inne moje życzenia.

>>To oczywiste, że nie ja decyduję, ani Ty, ani nikt z tego czy innego portalu amigowego. Decyduje właściciel marki oraz jego zaangażowanie w projekt.

Czy jeśli właściciel praw z wielkim zaangażowaniem zawinie w papier g...o i podpisze to zawiniątko "Amiga" to też łykniesz je w ciemno. Mam gdzieś właściciela praw. Natami bardziej mi pasuje na kontynuację Amigi, choć nie stoją za nią żadne prawa.

>> To tak jakbym patrzył na nowy model Jaguara i mówił, że to nie Jaguar, bo właścicielem jest Tata Motors.

To porównanie miałoby sens w przypadku zmiany właściciela przy zachowaniu produkcji tych samych modeli. Tak jak miało to miejsce przy C= i Escom. W tym przypadku jest kompletnie nietrafione. X1000 to zupełnie inny sprzęt, projektowany w zupełnie inny sposób, przez innych ludzi i dla innych ludzi.

>> Polska to nie Polska, bo wg. niektórych jest Polska A, a inni stali tam gdzie stało ZOMO.

Tak jak autor tej złotej myśli, pokrętnie widzisz rzeczywistość. Zdejmij klapki i przewietrz trochę umysł.

Ostatnia edycja: 24.07.10 10:44:11
[#42] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #40

"Twórcy NatAmi, Sama4xx nie mogą swobodnie i legalnie dysponować amigowym systemem, który jest wyznacznikiem amigowości" Co rozumiesz przez amigowy system? Bo ostatnim amigowym systemem był OS3.9 który na natami odpala. Potem był wynalazek Hyperionu nazwany 4.0 dla klasyków z PPC i AmigaOne Eyetechu (nijak nie *Amiga* bo tylko dostosowany zestaw developerski PPC). Żeby było śmieszniej można go było na SAM440 odpalić jak i mini macach (nieoficjalnie). MorphOS ma dokładnie tyle samo wspólnego z systemem amigowym co AmigaOS4.x wyjąwszy nazwę. A jego autorzy aż tak wybredni względem obsługiwanego sprzętu nie są.
[#43] Re: 25 lat Amigi

@frywolny_marian, post #41

Ja również interesuję się retro maszynkami. Mam całkiem pokaźną kolekcję najróżniejszych starych komputerów i konsol. Gram w stare gry, oglądam dema itepe. Jednakże nie muszę ich już odpalać, robi to za mnie emulator. Kiedy mam ochotę pograć w Ruff n Tumble czy Alien Breed odpalam WinUae, bo jest szybciej i wygodniej. Stare komputery odeszły na zasłużoną emeryturę, są już legendami.
Rzecz w tym, że nie położyłem lagi na Amidze i nie wysłałem jej na emeryturę. X1000 daje mi nadzieję, że Amiga będzie jeszcze trwać przy życiu, bo jest nowoczesnym komputerem i ma szansę stać się kiedyś alternatywnym komputerem (w stosunku do PC czy Apple) wystarczającym do większości zastosowań.
Twoje porównanie z papierkiem i gównem w środku opatrzonym nazwą Amiga jest gówniarskie i kompletnie nietrafione, bo taka sytuacja nie będzie mieć miejsca, dopóki właścicielem praw do systemu są firmy, którym zależy na tym, aby Amiga rozwijała się. Hyperion jest właśnie taką gwarancją. Trwają przy Amidze i kreują jej przyszłość, która może rysować się całkiem optymistycznie o ile X1000 odniesie sukces.
[#44] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #43

>> Rzecz w tym, że nie położyłem lagi na Amidze i nie wysłałem jej na emeryturę. X1000 daje mi nadzieję, że Amiga będzie jeszcze trwać przy życiu, bo jest nowoczesnym komputerem i ma szansę stać się kiedyś alternatywnym komputerem (w stosunku do PC czy Apple) wystarczającym do większości zastosowań

Powiedz mi dlaczego miałbym szukać alternatywnych rozwiązań, skoro istniejące całkowicie mnie satysfakcjonują? Mało tego, wykraczają po za "wystarczające do większości zastosowań" jak to określiłeś. I to za cenę dwukrotnie niższą niż X1000. Kibicowałbym X1000 gdyby jej pojawieniu przyświecały te same cele co Amidze w momencie jej premiery. Zaawansowanie, dostępność, świetlane perspektywy, oryginalność itp... Niestety tutaj tego nie dostrzegam.

>> Twoje porównanie z papierkiem i gównem w środku opatrzonym nazwą Amiga jest gówniarskie i kompletnie nietrafione, bo taka sytuacja nie będzie mieć miejsca, dopóki właścicielem praw do systemu są firmy, którym zależy na tym, aby Amiga rozwijała się.

Pomiędzy tym na czym zależy właścicielowi praw, a tym czego ja oczekuję mogą występować pewne rozbieżności. Zresztą niczego nie porównuję. Chciałem Ci uświadomić do czego może prowadzić ślepe przyklaskiwanie właścicielom praw.

>> Trwają przy Amidze i kreują jej przyszłość, która może rysować się całkiem optymistycznie o ile X1000 odniesie sukces.

Czego Tobie i im z całego serca życzę.
[#45] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #40

No właśnie zachowała, podobnie jak patenty klasyka, z którym wiekszość ludzi utożsamia Amigę. Może Amiga INC nie była do końca przekonana do tego co zrobił Hyperion. W przeszłości zdarzyło się już, że właściciel Amigi chciał wystawić do wiatru ludzi, którzy coś dla Amigi zrobili (gdybys nie wiedzial chodzi o Morphos-a). Może teraz chciał zrobić podobnie? Co do dysponowania systemem to kto ma prawa do AOS 3.5, 3.9 - Hyperion? A co z systemem w wersji 3.0 ciągle jest w łapkach Amiga INC? Chyba tak, a to oznacza, że jak Amiga INC będzie chciała sprzedać nazwę AMIGA, którą będzie można łączyć dowolnie z czym się chce (może poza ONE) i prawa do systemu 3.0, patenty do A500-A1200 to takie NATAMI będzie mogło się nazywać amiga klasik i mieć np. na pokładzie system AROS, MORPHOS,inny.
HYPERION ZYSKAŁ TYLKO NAMIASTKę PRAW DO MARKI AMIGA I JEJ LEGENDY, ZROZUM TO W KOŃCU.
Dlatego będę powtarzał z uporem maniaka, że tylko stworzenie jednego systemu na bazie 3 istniejących w tej chwili rozwiazań na jedna platformę sprzętową łączącą cechy nowego (np. SAM460, AmigaoneX1000) z kartą emulujacą starą amigę (Natami i jej układy SuperAGA) ma szanse na większy niż niszowy sukces (wszystkich 3 systemów osobno, bo co to za sukces w dzisiejszych czasach 1,2,3 tys. max użytkowników), a co za tym idzie dałoby nowa lepszą, bo silniejszą pozycję nowemu jednemu teamowi w negocjacjach o przejecie pełni praw do Amigi. I to byłoby jej odrodzenie.
NIE MOŻE BYĆ TAK, ŻE KTOŚ REZYGNUJE Z CZEGOŚ CO DO TEJ PORY ROBIŁ NA RZECZ CZEGOŚ INNEGO, BO TEMU KOMUŚ SIĘ WYDAJE, ŻE MA WIĘKSZE PRAWA DO AMIGI NIŻ INNI. JEDEN TEAM, JEDEN SYSTEM (ZROBIONY NA BAZIE 3, A NIE ZAMIAST 3), JEDEN SPRZĘT.
OK

Ostatnia edycja: 24.07.10 11:41:26
[#46] Re: 25 lat Amigi

@frywolny_marian, post #44

W Twoim przypadku, jeśli wystarcza PC, Windows i retro, to faktycznie nie masz potrzeby poszukiwać czegoś innego, bo i po co ?
Są jednak osoby, które chcą czegoś innego. Tak jak istnieje choćby muzyka undergroundowa i jest na nią zapotrzebowanie (nie każdy słucha wszechobecnego popu), tak i w komputerkach powinna istnieć alternatywa. I istnieją systemy jak Linux, BeoS i masa innych. Jest też rozwijany Amiga OS wraz z X1000 (który będzie na rynku jedynym komputerem opartym o PowerPC) i wpisuje się jako odpowiedź na potrzeby osób chcących czegoś innego. W takim przypadku cena gra rolę drugoplanową. Mnie również PC wystarcza do wszystkiego, co więcej, do gier używam PS3. Mimo, to z jakiegoś powodu chciałbym mieć (i będę miał) X1000. Pozdrawiam
[#47] Re: 25 lat Amigi

@Ender, post #45

Panowie i panie ach jak jak kocham te wieczne spory na temat tego co jest amiga a co nie jest,dlatego sobie kupilem amige 500 + he he he bo zanim wyjdzie nat ami albo normalna amiga czytaj logo amiga bez x y czy zetow a poprostu amiga 1200+ albo amiga 1300 1400 to bedzie tak jechac,dobrze o tyle jest ze mam srodowisko klasyczne nie klasyczne emularoskie itd kazdy z nas dorabia ideologie do tego co ma.
[#48] Re: 25 lat Amigi

@SzaryWilk, post #47

A i jeszcze jedno teraz sobie uswiadomilem dlaczego tak lubie amige bo amiga jest jak nasz historia tez nie bylo polski 300 lat a jednak narod przetrwal i teraz rozkwita tak samo jest teraz z amiga ;)
[#49] Re: 25 lat Amigi

@Ender, post #45

Może pierwszą jaskółką zwiastującą zbliżenie się skłóconego środowiska jest zaproszenie Trevora dla wszystkich amigowców na pokaz w Essen ? Nigdy nie wypowiedział się obraźliwie o kimkolwiek z teamu MorphOS czy Aros. Patrząc na listę wystawców widzę wszystkich :)
[#50] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #49

a to Trevor organizuje to spotkanie ?
[#51] Re: 25 lat Amigi

@rzookol, post #50

No chyba tak

http://www.amiga-event.de/indexe.html

I wygląda na to, że to dziś :))

Ostatnia edycja: 24.07.10 12:48:29

http://www.facebook.com/album.php?aid=258366&id=735872537&l=6d4b11ba6b

Ostatnia edycja: 24.07.10 12:50:03
[#52] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #46

>> Są jednak osoby, które chcą czegoś innego (...) istnieją systemy jak Linux, BeoS i masa innych.

Dyskutuję z Tobą z pokładu Linuksa. Szukając alternatywy (choć nie tak do końca alternatywy, bo nadal zmuszony jestem używać Win) przyjrzałem się kilku systemom, także nowym amigowym OS'om. Niestety, albo stety spośród wszystkich wygrał Linux.

>> Mimo, to z jakiegoś powodu chciałbym mieć (i będę miał) X1000. Pozdrawiam

No i o to chodzi. Ja z jakiegoś powodu nie chciałbym mieć i nie będę miał ;) Pozdrawiam.

Ostatnia edycja: 24.07.10 15:14:50
[#53] Re: 25 lat Amigi

@snajper, post #13

Dzisiaj upić ;) A za 25 lat, będzie 25 rocznica Amigi X1000 :)i 50 rocznica klasyka :)
[#54] Re: 25 lat Amigi
W Essen było całkiem sporo ludzi. Postaram się parę słów naskrobać o imprezie - ale to jutro. Teraz czas na piwo
[#55] Re: 25 lat Amigi

@cacodemon666, post #46

Tyle, że muzyka undergroundowa kosztuje tyle samo jeśli nie mniej niż ta popowa. Jedyny problem w tym, że trudniej ją kupić.
[#56] Re: 25 lat Amigi

@Jacek Piszczek, post #54

Jaca: należy się, za taki pokaz i takie stanowisko MorphOS Teamu wielki szacun
[#57] Re: 25 lat Amigi

@Jacek Piszczek, post #54

Brawo za pokaz MorphOS-a :)
[#58] Re: 25 lat Amigi
http://bigfoot.morphos-team.net/test/powermacg5_showconfig.jpeg

i x1000 zostało zmiecione, pytanie czy to dobrze czy zle dla systemów amigowych ...
[#59] Re: 25 lat Amigi
Swiat sie zmienil, a Amiga nie, czy to nie piekne ? :D
[#60] Re: 25 lat Amigi

@rzookol, post #58

Ale chodzi Ci o MHz? Czy o co? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem