Komentowana treść: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej
[#1] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej
Blender, Python, teraz FireWire... Yomgui to niezły mózgol. Dobrze mieć go po swojej stronie barykady. :)

Cieszy mnie, że będzie możliwość ruszenia FireWire pod MorphOS. Chociaż przyznam się, że osobiście nie bardzo potrzebuję cokolwiek podłączać przez FireWire. :) Pomimo tego trzymam mocno kciuki za powodzenie projektu, bo diabli wiedzą czy nagle nie zapragnę czegoś podłączać przez FireWire. Pamiętam, że jak jakiś czas temu kupowałem zewnętrzny dysk to wybrałem wersję na USB także ze względu na MorphOS-a.

Orientuje się ktoś czy porty FireWire z Pegasosa 2 też będą obsługiwane czy może Yomgui ograniczy się tylko do applowych maszyn?
[#2] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MDW, post #1

Mam to samo w sumie jedyną rzeczą jaka mi przychodzi do głowy to kamery DV i karty dźwiękowe . Z tym, że większość kamer już jest USB, a karty dźwiękowe np M-Audio wymagają ładowania firmwaru. Ale, jeśli komuś się przyda to ok.
[#3] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@sand, post #2

Pod FireWire jest sporo dysków, zwykle to połączenie jest szybsze niż USB 2.0. Do tego procesor nie jest aż tak obciążony przy transferze.
Stos FW będzie moim zdaniem średnio przydatny, bo takich dysków niestety jest niewiele... No ale lepiej mieć - jeśli akurat mamy taki dysk to tylko zyskamy wolne USB w Mini/Pegu, do tego będzie szybciej.
[#4] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@madman15, post #3

Co za problem kupic koszyk z gniazfami fw/usb i wcisnac do niego dysk?
Ja mam zamiar wlasnie tak zrobic, 1.5Tb az zal go nie wykorzystac ;)
[#5] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej
Ja, mimo że nie mam żadnych urządzonek na FW i raczej mieć nie będę, cieszę się z obsługi kolejnych peryferii miniaka. Kto wie, może wraz z lepszym poznaniem sprzętu Yomgui zaatakuje bluetooth albo i wifi ;)
[#6] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej
Brawo. Zawsze to jeden port wiecej. Mini maja dwa USB wiec w FireWire bedzie mozna wpiąć dysk zewnętrzny.
[#7] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MDW, post #1

Pegazowe też oczywiście będzie działać. Co do przydatności, to FW znacznie lepiej nadaje się do obsługi hdd niż USB - szybsze i bardziej pewne.
[#8] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MDW, post #1

Yomgui to niezły mózgol. Dobrze mieć go po swojej stronie barykady.

To samo pisałeś o Friedenach na eXecu. ok, racja
[#9] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MaveRick, post #6

Mini maja dwa USB wiec w FireWire bedzie mozna wpiąć dysk zewnętrzny.

To huba nie można wykorzystać?
[#10] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@Kiv_Master, post #8

To samo pisałeś o Friedenach na eXecu.

Bycie mega-mózgowcem to nie tytuł mistrzowski, który może mieć jednocześnie tylko jedna osoba. :) We wszystkich odłamach amigowego środowiska znalazłoby się jeszcze pewnie z 50-100 tego typu mózgowców. Pomimo tego, że została nas garstka to trochę takich niesamowitych magików między nami się jeszcze "pałęta". Może nie mamy już czysto amigowych (pracujących na AmigaOS/MorphOS/AROS) dobrych grafików, muzyków, animatorów ale dobrych programistów jeszcze mamy. Całe szczęście. :)
[#11] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MDW, post #10

Fakt. Bez nich nijak byśmy w takiego "Fortisa" nie pograli...

Ps.
Pozdrowienia dla wszystkich grafików, malarzy, kompozytorów którym jeszcze się amigować chce...
[#12] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MaaG^dA, post #11

FW w makach z PPC ma jeszcze jedną zaletę: można zrobić instalkę macosX na zew. dysk i z niego wystartować system. O ile wiem to na USB się tak nie da.
[#13] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej
Guillaume Roguez, jesteś niesamowity ;) Dzięki OK

Ostatnia edycja: 15.09.10 12:14:21
[#14] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@MaaG^dA, post #11

Fakt. Bez nich nijak byśmy w takiego "Fortisa" nie pograli...

To akurat zupełnie nietrafiony przykład, bo ja koło mózgowca nawet nie stałem. No może kiedyś na party stałem koło Elfa, na AmigaShow koło Krashana i Jaca. Ale to stanie raczej nie przyczyniło się do rozwoju mojego mózgu. :)
[#15] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@mgrod, post #12

Niektorym udalo sie wystartowac na Morphos jak i OSX na dysku podlaczonym na USB (MacMini PPC).
[#16] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@Kiv_Master, post #9

A po co skoro bedzie FireWire ?
Wg mnie to tylko HUBy z osobmym zasilaniem, ale wtedy robi się syf na biurku z kablami.
[#17] Re: Stos FireWire dla MorphOS-a coraz bliżej

@madman15, post #3

Ale co za problem jak istnieje dużo obudó na dyski zewnętrzne z Firewire 800. Transfery znacznie lepsze niż USB 2.0. Zanim USB 3.0 będzie popularne to jest to dobre rozwiązanie choć nie tak wszechstronne jak USB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem